Μια γιορτή της ελεύθερης γνώσης, της καινοτομίας και του πολιτισμού έλαβε χώρα την Πέμπτη 9 Μαΐου στους χώρους του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα, με την ολοκλήρωση του Ionian Wikithon 2025. Η ολοήμερη δράση διοργανώθηκε από την Κοινότητα Wikimedia Ελλάδας σε συνεργασία με το Εργαστήριο Δικτύων, Ασφάλειας και Πολυμέσων του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο της διεθνούς εβδομάδας του Wikimedia Hackathon 2025.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, φοιτητές, ερευνητές και μέλη της κοινότητας εκπαιδεύτηκαν στη χρήση των εργαλείων της Wikimedia, όπως τα Wikidata, και συμμετείχαν ενεργά στον εμπλουτισμό της ελληνόφωνης Wikipedia με νέες εγγραφές και πολυτροπικές πληροφορίες. Το πρόγραμμα περιλάμβανε, επίσης, βιωματικά εργαστήρια με έμφαση στην οπτικοποίηση δεδομένων και στη χρήση ανοικτών γεωχωρικών εργαλείων. Την ομιλία/ερηαστήριο για τα Wikidata διοργάνωσε το μέλος ΕΔΙΤ του Τμ. Πληροφορικής Ελένη Χριστοπούλου.
Προσκεκλημένος Ομιλητής ήταν ο Αν. Καθηγητής του Τμ. Πληροφορικής Μιχάλης Στφανιδάκης.
Ιδιαίτερα ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε η δράση Geocaching στην Παλιά Πόλη της Κέρκυρας. Οι συμμετέχοντες, αξιοποιώντας δεδομένα από τα Wikidata, εντόπισαν και τεκμηρίωσαν σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος, προβάλλοντας την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης μέσα από σύγχρονες τεχνολογίες.
Κομβική υπήρξε η συμβολή του Προέδρου της Ομάδας Χρηστών Wikimedia Ελλάδας, κ. Μάριου Μαγιολαδίτη, ο οποίος στήριξε τη δράση με παρουσιάσεις, τεχνική εποπτεία και καθοδήγηση των συμμετεχόντων. Με πολυετή δράση στον χώρο της Wikipedia και της ελεύθερης γνώσης, ο κ. Μαγιολαδίτης υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας ανάμεσα στην ακαδημαϊκή κοινότητα και το εθελοντικό οικοσύστημα για την ενίσχυση της ανοιχτής και αξιόπιστης πληροφορίας.
Το Ionian Wikithon 2025 ανέδειξε τη δυναμική σύνδεση ανάμεσα σε τεχνολογία, παιδεία και πολιτισμό, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη διάδοση της ανοιχτής, συμμετοχικής και προσβάσιμης γνώσης. Οι διοργανωτές ευχαριστούν θερμά όλους τους συμμετέχοντες και ανανεώνουν το ραντεβού για νέες κοινές πρωτοβουλίες υπέρ της ελεύθερης γνώσης και ποιοτικής πληροφόρησης στην Ελλάδα.
Τι είναι το Wikimedia Hackathon;
Το Wikimedia Hackathon είναι μια διεθνής συνάντηση προγραμματιστών, συνεισφερόντων και υποστηρικτών της Wikimedia, με στόχο τη βελτίωση των τεχνολογικών εργαλείων πίσω από την Wikipedia και τα αδελφικά της εγχειρήματα. Διοργανώνεται ετησίως σε διαφορετική χώρα, αποτελώντας έναν κόμβο καινοτομίας, συνεργασίας και ανταλλαγής ιδεών για την ελεύθερη γνώση. Φέτος, το κεντρικό συνέδριο φιλοξενήθηκε στη Κωνσταντινούπολη, ενώ παράλληλες δράσεις πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες πόλεις του κόσμου — ανάμεσά τους και η Κέρκυρα. Στο κεντρικό συνέδριο, την Κοινότητα Wikimedia Ελλάδας εκπροσώπησε φέτος ο Μάριος Μαγιολαδίτης.