Το Επιμελητήριο Κέρκυρας ενημερώνει για τη συμμετοχή του στο 2ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Επιχειρηματικότητας (Second European Business Summit), το οποίο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24 Μαΐου 2025 στην Αθήνα. Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών σε συνεργασία με το Economist Impact, με αφορμή και τον εορτασμό των 100 χρόνων λειτουργίας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.
Το θέμα του συνεδρίου ήταν: «Πώς μπορούν οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις να τροφοδοτήσουν την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα και την ευημερία σε μια ασταθή παγκόσμια οικονομία;», ένα ζήτημα εξαιρετικά επίκαιρο και ουσιαστικό για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χώρα μας.
Το Επιμελητήριο Κέρκυρας εκπροσωπήθηκε από τον Α’ Αντιπρόεδρο, κ. Χρήστο Λαβράνο, ο οποίος συμμετείχε στο συνέδριο και ενημερώθηκε για τις σύγχρονες τάσεις και τα καινοτόμα εργαλεία που μπορούν να στηρίξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε τοπικό επίπεδο.
Στο Συνέδριο παρευρέθηκαν ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Τάκης Θεοδωρικάκος εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, Υπουργοί, Αρχηγοί κομμάτων, Βουλευτές, ο πρώην Υπουργός Ε. Βενιζέλος, εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας και μέλη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους διακεκριμένοι ομιλητές, μεταξύ των οποίων και ο πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Matteo Renzi.
Ο κ. Matteo Renzi στην ομιλία του ανέλυσε συνοπτικά την παγκόσμια γεωστρατηγική κατάσταση, εστιάζοντας σε πέντε σοβαρές κρίσεις. Αναφέρθηκε στην εμπορική κρίση που προέκυψε από τους νέους δασμούς των ΗΠΑ, τη στρατιωτική κρίση λόγω των πολέμων σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, καθώς και στην ενεργειακή κρίση που αποτελεί άμεση συνέπεια των συγκρούσεων αυτών. Τόνισε επιπλέον τη δημογραφική κρίση που απειλεί τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, ειδικά σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, και έκλεισε με την κρίση καινοτομίας, η οποία σχετίζεται με τη ραγδαία μετάβαση στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Οι εργασίες του συνεδρίου επικεντρώθηκαν στα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι ΜμΕ, εν μέσω μιας εποχής γεωπολιτικών εντάσεων και παγκόσμιας οικονομικής αστάθειας.
Αναφορικά με τον ρόλο των Επιμελητηρίων, επισημάνθηκε η ανάγκη να ενισχύσουν τη λειτουργία τους ως πυλώνες υποστήριξης και διαρκούς επιμόρφωσης των μελών τους. Κρίσιμος είναι ο προσανατολισμός τους στην παροχή κατάρτισης σε καίριους τομείς, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η πράσινη μετάβαση, η κλιματική προσαρμογή και οι σύγχρονες τεχνολογικές δεξιότητες. Η επένδυση στη γνώση και την καινοτομία αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την ομαλή προσαρμογή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις ταχύτατες μεταβολές του οικονομικού και τεχνολογικού περιβάλλοντος, εξασφαλίζοντας την ανθεκτικότητα και τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητά τους.
Το Επιμελητήριο Κέρκυρας παραμένει σταθερά προσανατολισμένο στην ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας και τη διαρκή ενημέρωση των μελών του για τις εξελίξεις και τα διαθέσιμα εργαλεία που προάγουν την ανάπτυξη, την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα.