Μήνυμα Δημάρχου Βόρειας Κέρκυρας Γιώργου Μαχειμάρη για την 21η Μαΐου 2025 – Επέτειος της Ένωσης των Επτανήσων
TO MHNYMA
Σήμερα γιορτάζουμε με σεβασμό και υπερηφάνεια την ιστορική επέτειο της 21ης Μαΐου – την ημέρα που τα Επτάνησα ενώθηκαν με τη μητέρα Ελλάδα. Είναι η ημέρα όπου η φλόγα της ελευθερίας έλαμψε πάνω από το Ιόνιο Πέλαγος, σηματοδοτώντας την πραγματοποίηση ενός ονείρου γενεών των προγόνων μας. Σε αυτήν την ξεχωριστή μέρα του 2025, ας στρέψουμε το βλέμμα στο παρελθόν για να αντλήσουμε δύναμη και έμπνευση για το μέλλον.
Μια ξεχωριστή πολιτισμική ταυτότητα στην Ελλάδα και την Ευρώπη:
Η ένταξη των Επτανήσων στην Ελλάδα συνοδεύτηκε από την προσφορά μιας ιδιαίτερης πολιτισμικής και ιστορικής ταυτότητας στο νεαρό τότε ελληνικό κράτος. Τα νησιά μας είχαν μια διαφορετική διαδρομή μέσα στους αιώνες: Έζησαν για πολλούς αιώνες υπό ενετική κυριαρχία ,δεν γνώρισαν τον οθωμανικό ζυγό, με εξαίρεση τη Λευκάδα, όπου όμως η τουρκοκρατία ξεχάστηκε σύντομα.
Ως δυτικότερο σύνορο του Ελληνισμού, τα Επτάνησα έγιναν καταφύγιο για τους υπόδουλους Έλληνες της Τουρκοκρατίας και σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης.Στα καντούνια και στις πλατείες μας, σφυρηλατήθηκε ένα γόνιμο μίγμα πολιτισμών – ένα χωνευτήρι στοιχείων, από όπου ξεπήδησε ένα νέο πνεύμα που εκφράστηκε σε όλες τις μορφές τέχνης: στην αρχιτεκτονική, στην ποίηση, στη μουσική των καντάδων και των φιλαρμονικών, στο θέατρο και τη ζωγραφική κ.α. Αυτός ο πλούσιος και πολύμορφος πολιτισμός των Επτανήσων αποτελεί πολύτιμο κομμάτι της συλλογικής μας κληρονομιάς.
Είμαστε περήφανοι που χαρίσαμε στην Ελλάδα μεγάλες φωτισμένες μορφές που σφράγισαν την εθνική μας πορεία κι αξίζουν την ιστορική μνήμη …με τον κατάλογο των αποφασισμένων που ανέλαβαν τον κίνδυνο να εμψυχώσουν τους πολλούς και να τους συνεγείρουν γύρω από ένα σκοπό, μεγάλο
Ανάμεσα τους…. ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας, που έθεσε τα θεμέλια του νεότερου κράτους, ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, ο άνθρωπος , που ενσάρκωσε και συμβολίζει διαχρονικά την αταλάντευτη υπηρεσία στο Έθνος και το σκοπό της εθνικής ολοκλήρωσης των Ελλήνων, ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός που με τον «Ύμνο εις την Ελευθερίαν» έδωσε φωνή στα ιδανικά του Γένους και τόσοι άλλοι… Τα Ιόνια νησιά μας υπήρξαν κοιτίδες παιδείας: εδώ ιδρύθηκε η πρώτη αυτόνομη ελληνική πολιτεία με δική της Βουλή, και αργότερα η πρώτη Ιόνιος Ακαδημία – το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο. Η ιδιαίτερη ταυτότητά μας, διαμορφωμένη από το πνεύμα του Διαφωτισμού, προσέδωσε στον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, ευρωπαϊκό προσανατολισμό και ανοιχτούς ορίζοντες. Σήμερα, ως αναπόσπαστο μέρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα Επτάνησα διατηρούν αυτή τη μοναδική φυσιογνωμία και μαρτυρούν ότι η ιστορία και η τέχνη μας είναι ζωντανές και παγκόσμιας ακτινοβολίας. Η επτανησιακή κουλτούρα, με τις αρμονίες της καντάδας και των φιλαρμονικών, τη ντοπιολαλιά, τα έθιμα και τις αξίες μας, εντάσσεται οργανικά στο ελληνικό ψηφιδωτό και ταυτόχρονα ξεχωρίζει ως μια γέφυρα Ελλάδας και Ευρώπης.
Ενότητα, όραμα και ελπίδα για το αύριο των Επτανήσων και της Ελλάδας:
Αντλώντας διδάγματα από την ιστορία μας, ας υψώσουμε το βλέμμα στο αύριο με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση. Το μήνυμα της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα είναι πρωτίστως μήνυμα ενότητας. Το 1864, τα επτά ξεχωριστά νησιά μας ενώθηκαν μεταξύ τους και με την υπόλοιπη πατρίδα, αποδεικνύοντας πως στην ενότητα βρίσκεται η δύναμη που νικά κάθε εμπόδιο.
Ταυτόχρονα, η ιστορία της Ένωσης στέλνει και ένα μήνυμα οραματισμού. Οι πρόγονοί μας δεν φοβήθηκαν να ονειρευτούν το φαινομενικά ανέφικτο – και τελικά το πέτυχαν. Μας δίδαξαν ότι καμία αλλαγή δεν έρχεται χωρίς τόλμη και πίστη. Σήμερα, χρειάζεται κι εμείς να οραματιστούμε το μέλλον με τόλμη.. Τολμηρά οράματα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα αν τα πιστέψουμε και εργαστούμε συλλογικά γι’ αυτά. Οι δυσκολίες δεν πρέπει να μας φοβίζουν – πρέπει να μας πεισμώνουν. Όπως έλεγε και ο μεγάλος Επτανήσιος ποιητής Ανδρέας Κάλβος, «θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία».
Πάνω απ’ όλα, η σημερινή επέτειος μάς γεμίζει ελπίδα. Ελπίδα, γιατί βλέπουμε ότι η ιστορία μας είναι γεμάτη αναγεννήσεις και θετικές αλλαγές. Ελπίδα, γιατί οι νέες γενιές Επτανησίων μεγαλώνουν πατώντας σε γερά θεμέλια, με σεβασμό στην παράδοση αλλά και με το βλέμμα στραμμένο στα αστέρια.
Αγαπητοί Ιόνιοι συμπολίτες, ας τιμήσουμε έμπρακτα την 21η Μαΐου, όχι μόνο με λόγια, αλλά και με έργα. Ας αντλήσουμε κουράγιο και έμπνευση από τους αγώνες του παρελθόντος για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του παρόντος. Ας αναλογιστούμε ότι κάθε γενιά έχει τη δική της «Ένωση» να πετύχει – τη δική της αποστολή να ενώσει το όραμα με την πραγματικότητα. Η δική μας γενιά καλείται να ενώσει την πλούσια ιστορική μας παρακαταθήκη με την καινοτομία και την πρόοδο, για να παραδώσουμε στα παιδιά μας έναν τόπο ακόμη καλύτερο.
Σε αυτή τη μεγάλη γιορτή της Επτανήσου, στεκόμαστε με το κεφάλι ψηλά, κοιτάζοντας το γαλανό ουρανό όπου κυματίζει περήφανα η ελληνική σημαία – το ίδιο περήφανα όπως κυμάτισε πρώτη φορά το 1864. Νιώθουμε το θαλασσινό αεράκι του Ιονίου σαν ανάσα της ιστορίας που μας ψιθυρίζει ότι είμαστε φύλακες μιας σπουδαίας κληρονομιάς, αλλά και σκαπανείς ενός ακόμα σπουδαιότερου μέλλοντος. Με ενότητα, με όραμα και με ελπίδα, τα Επτάνησα θα συνεχίσουν να ακτινοβολούν πολιτισμό, να δημιουργούν προκοπή και να προσφέρουν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Καταθέτουμε, νοερά, ένα στεφάνι μνήμης φτιαγμένο από τα άνθη και τα αρώματα της ιόνιας γης:
– Τσαντσαμίνι και ελιά από την Κέρκυρα,
– Αγριοβιόλα από την Κεφαλονιά,
– Αγραμπέλη και αρενάρια από τη Λευκάδα,
– Μπουγαρίνι από τη Ζάκυνθο,
– Βασιλικό και αλιφασκιά από την Ιθάκη,
– Σεμπρεβίβα από τα Κύθηρα,
και τόσα άλλα σύμβολα της ζωής και της αντίστασης, από τα Διαπόντια μέχρι τα Στροφάδια.
Θυμίζουμε τους λόγους του Γεωργίου Μολφέτα, του Κεφαλονίτη ποιητή, που έγραφε έναν χρόνο μετά την Ένωση:
«Οι νέοι π’ ανασταίνονται, να μην αλησμονάνε
πως αν ελεύτερη ζωή σαν Έλληνες περνάνε,
σ’ εκείνους την οφείλουνε τους γέροντες προμάχους…»
Χρόνια Πολλά στους απανταχού Επτανήσιους.
Χρόνια Πολλά στην Ιόνια Πατρίδα. Χρόνια πολλά στην Ελλάδα μας