Στο Ιστορικό Δημαρχείο Σαν Τζιάκομο υποδέχθηκε τη Δευτέρα 26 Μαΐου ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων, Σπύρος Χαλικιόπουλος, εξαμελή επίσημη αντιπροσωπεία από την πόλη Ταϊάν της Κίνας, στο πλαίσιο της στρατηγικής επανεκκίνησης των διμερών σχέσεων και του Πρωτοκόλλου Φιλίας και Συνεργασίας που είχε υπογραφεί το έτος 2005.
Η αντιπροσωπεία αποτελείτο από τον Zhang Ying (Γενικό Γραμματέα Δημοτικής Πολιτικής Επιτροπής Ταϊάν), τον Zhou Yipeng (Αναπληρωτή Διευθυντή Γραφείου Εμπορίου Ταϊάν), τον Zhang Lei (Διευθυντή Γραφείου Τουρισμού & Πολιτισμού Ταϊάν), τον Fang Zengyong (Διευθυντή Γραφείου Επιτροπής Δημοτικής Ενότητας Taishan), τον Liu Feng (Διευθυντή Γραφείου Επιτροπής Δημοτικής Ενότητας Daiyue) και την Su Hui (Προϊσταμένη Τμήματος Γραφείου Εξωτερικών Υποθέσεων Ταϊάν).
Η επίσκεψη οργανώθηκε σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Κίνας στην Ελλάδα και τον Κινέζο Πρέσβη, που έχει ήδη επισκεφθεί την Κέρκυρα δύο φορές το τελευταίο διάστημα, υπογραμμίζοντας τη σημασία της αναθέρμανσης των σχέσεων σε ανώτερο επίπεδο.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Χαλικιόπουλος παρουσίασε αναλυτικά στους Κινέζους αξιωματούχους τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του προορισμού: το αναβαθμισμένο επίπεδο των ξενοδοχειακών υποδομών, τις ποιοτικές τουριστικές υπηρεσίες, το διεθνές brand name του νησιού, καθώς και τον πολιτιστικό του πλούτο και ιδίως της πόλης, ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO – χαρακτηριστικά που έχουν εδραιώσει την Κέρκυρα ως έναν διεθνή ανταγωνιστικό προορισμό.
Μετά τη συνάντηση στο Ιστορικό Δημαρχείο, η αντιπροσωπεία συνοδευόμενη από τον Αντιδήμαρχο, επισκέφθηκε τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Γιάννη Τρεπεκλή, ο οποίος ως Δήμαρχος το 2005 είχε υπογράψει το Πρωτόκολλο Συνεργασίας με την Ταϊάν. Στη συνάντηση συζητήθηκαν περαιτέρω βήματα για την εδραίωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, τόσο σε επίπεδο δήμων, όσο και σε επίπεδο περιφέρειας/επαρχίας, συμπεριλαμβανομένων επισκέψεων υψηλού επιπέδου από την επαρχία Σαντόνγκ στις αρχές Ιουνίου, τις οποίες ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης.
Στο πλαίσιο των συζητήσεων, ο Αντιδήμαρχος Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης και Δημοσίων Σχέσεων, υπογράμμισε ότι η εξωστρέφεια αποτελεί στρατηγικό πυλώνα ανάπτυξης για τον μητροπολιτικό Δήμο του νησιού, καθώς η Κέρκυρα διαθέτει τα συγκριτικά εκείνα πλεονεκτήματα που της επιτρέπουν να ενισχύσει τη τοποθέτησή της σε «long haul» αγορές υψηλού ενδιαφέροντος, όπως αυτή της Κίνας, αναφέροντας χαρακτηριστικά:
«Η αδελφοποιημένη πόλη Ταϊάν, στην επαρχία Σαντόνγκ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, είναι μία στρατηγικά τοποθετημένη μητρόπολη, με πληθυσμό άνω των 5,3 εκατομμυρίων κατοίκων. Αποτελεί σημαντικό διοικητικό, πολιτιστικό και τουριστικό κέντρο, με παγκόσμια αναγνωρισιμότητα λόγω του όρους Τάι (Mount Tai), το οποίο έχει ενταχθεί στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και αποτελεί σημείο αναφοράς για τον κινεζικό τουρισμό.
H ενίσχυση των διεθνών συνεργασιών και η εξωστρέφεια αποτελούν κεντρικούς άξονες της αναπτυξιακής στρατηγικής του Δήμου στον τομέα του τουρισμού, που μπορούν να επανατοποθετήσουν την Κέρκυρα στη διεθνή σκηνή ως ελκυστικό και βιώσιμο προορισμό.
Στο πλαίσιο αυτό, η δημοτική αρχή στηρίζει κάθε προσπάθεια που οδηγεί στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, την ενίσχυση των πολιτιστικών ανταλλαγών και τη διασύνδεση του τοπικού επιχειρείν με τις διεθνείς αγορές. Η αγορά της Κίνας μπορεί να έχει θετική συνεισφορά, μεταξύ άλλων στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των παρυφών της τουριστικής περιόδου, καθώς η πλειονότητα των Κινέζων τουριστών στην Ευρώπη ταξιδεύουν εκτός των μηνών του καλοκαιριού».