Θέμα της ΛΑΣΥ ενόψει Περιφερειακού Συμβουλίου.
ΘΕΜΑ ΕΗΔ προς συζήτηση στο προσεχές Π.Σ
ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΕΣ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ
Με αφορμή το θέμα της Αντιπυρικής Προστασίας, που έθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση στον Δήμο Ζακύνθου, ήρθαν στο φως οι ανεξέλεγκτες χωματερές σε μια σειρά τοποθεσίες που επισκέφτηκαν οι Δημοτικοί μας Σύμβουλοι μαζί με κατοίκους των Βολιμών.
Συγκεκριμένα: α) Στο δρόμο Ελιές –Σφάκα, β) στην περιοχή Πεύκος Κορελή και γ) στο δρόμο προς τον Σέλληνα, στου Καρά τα καλύβια. Το ζήτημα με τις χωματερές όμως δεν αφορά αυτές τις περιοχές μόνο, αφορά το σύνολο του νησιού γιατί δυστυχώς υπάρχουν σε πολλά σημεία της Ζακύνθου.
Την ίδια απαράδεκτη κατάσταση συναντάμε και σε Δήμους της Κεφαλονιάς, της Λευκάδας, αλλά και της Κέρκυρας. Απορρίμματα και μπάζα πετιούνται σε διάφορα σημεία, κοντά σε σχολεία, αθλητικούς χώρους, σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, σε οικισμούς, μέσα σε ρέματα. Δεν είναι λίγες οι φορές που καίγονται ως δια μαγείας χωρίς να αναιρεί αυτό και τον υπαρκτό κίνδυνο αυτοανάφλεξης ενισχύοντας τον κίνδυνο ξεσπάσματος πυρκαγιάς.
Οι συνέπειες στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Η ανεξέλεγκτη απόρριψη των απορριμμάτων προκαλεί ρύπανση των επιφανειακών και υπογείων νερών, δυσοσμία, ρύπους, τοξικές και χημικές ενώσεις, ανατροπή της οικολογικής ισορροπίας. Όταν μάλιστα αναφερόμαστε σε ρέματα τότε μιλάμε και για αυξημένο κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων π.χ Αγ. Ευφημία στην Κεφαλονιά.
Είναι κλασική η απάντηση των Αρχών περί «ατομικής ευθύνης των πολιτών» που υπάρχει βεβαίως και αυτή, αλλά αποτελεί το άλλοθι για την αποσιώπηση και την συγκάλυψη της κύριας και μεγάλης ευθύνης που έχουν κυβέρνηση και τοπική διοίκηση στην διαχείριση των απορριμμάτων.
Δεκαετίες τώρα στη βάση της στρατηγικής της Ε.Ε. για τα απορρίμματα και την κυκλική οικονομία, η αποκομιδή και διαχείριση απορριμμάτων ιδιωτικοποιείται με τις ευλογίες κυβερνήσεων και Τοπικών Αρχών.
Είναι σταθερή, όλα αυτά τα χρόνια η πολιτική βούληση να φτάσει και να ξεπεράσει το πρόβλημα τα κρίσιμα όριά του, ώστε να προετοιμαστεί από κάθε πλευρά το έδαφος στο μεγάλο κεφάλαιο (μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, τράπεζες και ντόπιοι μεγαλοεργολάβοι), να περάσει τις δικές του (προβαλλόμενες και ως «σωτήριες») λύσεις:
Την ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση, τα εξοντωτικά τέλη σε βάρος των δημοτών, την επιβολή αντιπεριβαλλοντικών μεθόδων και τεχνολογιών, αφού τα κριτήρια επιλογής τους δεν είναι κοινωνικά – περιβαλλοντικά, αλλά αυτά που υπηρετούν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντά.
Γι αυτό ακόμα παρακολουθούμε τον χορό των ανταγωνιστών και διεκδικητών στην πίτα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Τα εκατομμύρια να ρέουν στους επιχειρηματικούς ομίλους και στα εργοστάσια που οι ίδιοι προκρίνουν, να έχουν παραδοθεί σε ιδιώτες τμήματα της αποκομιδής, της ανακύκλωσης χωρίς ουσιαστικά να μιλάμε για λύση στην διαχείριση των απορριμμάτων.
Πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα και πρωτοβουλίες ώστε να αποτραπεί η συνέχιση αυτής της ανεπίτρεπτης κατάστασης.
Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, που έχει την ευθύνη για τη διαχείριση και την προστασία των ρεμάτων πρέπει να πάρει μέτρα για την απομάκρυνση των απορριμμάτων από αυτά.
Η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα δημόσιας υγείας και δεν χωρά το επιχειρηματικό κέρδος.
Η λύση βρίσκεται στη στρατηγική της αποκομιδής με ευθύνη του κράτους, την πλήρη στελέχωση με προσωπικό μόνιμης και σταθερής δουλειάς, την διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών στην πηγή, την διαχείριση των απορριμμάτων με κριτήριο την προστασία της λαϊκής υγείας και του περιβάλλοντος.
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης
Νίκος Γκισγκίνης, Αλεξάνδρα Μπαλού, Παναγιώτης Σοφός