Κείμενο του Αλέξανδρου Αλεξάκη, με ιστορική Αναδρομή του Έργου: Ανάπλαση Παραλιακής Ζώνης Μπενιτσών – Μωραΐτικα.
Aναλυτικά:
Ποτέ δεν ήμουν υπέρμαχος της αυτοπροβολής. Θεωρώ πως το έργο των ανθρώπων της αυτοδιοίκησης είναι χρέος προς τον τόπο, όχι ευκαιρία για προσωπική προβολή. Όμως, όταν το ψέμα εκτοξεύεται ανεξέλεγκτα – συχνά με μεθόδους που θυμίζουν άλλες εποχές – οφείλουμε, έστω και καθυστερημένα, να παρουσιάζουμε την αλήθεια και τα γεγονότα ως έχουν. Αποτελεί υποχρέωση όλων να αναδεικνύουμε ή να αποδεχόμαστε το έργο που υλοποιήθηκε με συλλογική προσπάθεια και όραμα.
Ξεκινώ σήμερα μια ανασκόπηση – με σεμνότητα αλλά και αποφασιστικότητα – παρουσιάζοντας σε βάθους χρόνου, έργα που έχουν ιδιαίτερη σημασία για εμένα. Έργα τα οποία θα έχουν επίκεντρο την Νότια Κέρκυρα, τον τόπο που μεγάλωσα, εργάζομαι και μεγαλώνω τα παιδιά μου. Ένα τέτοιο είναι η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου από το Τσάκι Μπενιτσών έως τα Μωραΐτικα, ένα έργο πνοής που αγγίζει τα 6 εκατομμύρια ευρώ.
Η Ανάπλαση της Παραλιακής Ζώνης από τις Μπενίτσες έως τα Μωραΐτικα αποτελεί μια ολιστική παρέμβαση για τη Νότια Κέρκυρα, που φιλοδοξεί να ενώσει τουριστικά θέρετρα, να αναβαθμίσει το παραλιακό μέτωπο και να προσδώσει νέα αναπτυξιακή δυναμική στην περιοχή.
Η ιστορία του έργου ξεκινά το 2008, επί Δημαρχίας Ιωάννη Λειβαδιώτη στον πρώην Δήμο Μελιτειέων και το όραμα εκείνης της δημοτικής παρέας, όταν εκπονήθηκε η αρχική μελέτη με επιβλέπων τον Θωμά Μπατσούλη. Η προσπάθεια ολοκληρώθηκε το 2013, υπό τον ενιαίο πλέον Δήμο Κέρκυρας αλλά το έργο πάγωσε. Η μελέτη κατέληξε για χρόνια σε αχρηστία, οι φάκελοι ξεχάστηκαν στα ράφια των τεχνικών υπηρεσιών, στερώντας από την περιοχή ένα πολύτιμο αναπτυξιακό έργο.
Ώσπου το 2020, μου δόθηκε η ευκαιρία να αναλάβω ρόλο ευθύνης στην ΠΙΝ και να ξαναπιάσω το νήμα από εκεί που είχε κοπεί. Να δώσω πνοή σε ένα όραμα που δεν ήταν απλώς πολιτικό – αλλά βαθιά ανθρώπινο και συναισθηματικό.
Το έργο ανασύρθηκε από την αφάνεια χάρη στην πρωτοβουλία που πήρα ως Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας & Ανταγωνιστικότητας, το 2020, όταν με επίσημο έγγραφό μου προς τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας, αναζήτησα την τύχη της μελέτης. Στις 21 Σεπτεμβρίου 2020, ελήφθη θετική απάντηση για την ύπαρξή της και ακολούθησε πολύμηνη γραφειοκρατική διαδικασία για την παραλαβή των φακέλων, με την πολύτιμη συνδρομή της τότε Δημάρχου Μερόπης Υδραίου και του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Νίκου Καλογέρου.
Τον Φεβρουάριο του 2021, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, δια των Αντιπεριφερειαρχών Ορφανουδάκη και Αλεξάκη, παρέλαβε τη μελέτη και ξεκίνησε ένας τιτάνιος αγώνας για την επικαιροποίηση των τευχών δημοπράτησης και την ανεύρεση χρηματοδότησης. Παρά τις τεράστιες δυσκολίες λόγω της πολυετούς αδράνειας, με την σημαντική συμβολή της πολιτικού μηχανικού κ. Θεοδόση, τα τεύχη επικαιροποιήθηκαν επιτυχώς.
Η Περιφερειάρχης και ο Αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργων, Μανώλης Ορφανουδάκης, συνέβαλαν καθοριστικά, αναγνωρίζοντας τη σημασία του έργου και την επιμονή μου, ώστε να βρεθεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση. Η λύση δόθηκε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, μετά την υπέρβαση σημαντικών εμποδίων που σχετίζονταν με τον επιμερισμό της συνολικής χρηματοδότησης του ταμείου, στα νησιά του Ιονίου.
Τελικά, στις 5 Μαρτίου 2022, με την υπογραφή του Υπουργού Εσωτερικών, το έργο εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», εξασφαλίζοντας ποσό σχεδόν 6 εκατομμυρίων ευρώ. Ένα έργο που επί χρόνια «βολόδερνε» στις αποθήκες και στις καλένδες της διοικητικής αδράνειας, βρήκε τελικά τον δρόμο του.
Το όραμα που διαμορφώθηκε πριν σχεδόν δύο δεκαετίες, παίρνει σήμερα σάρκα και οστά, χάρη σε υπεύθυνες και αποφασιστικές παρεμβάσεις. Με γνώση, κατάρτιση και πίστη ότι ο τόπος μας αξίζει καλύτερης αντιμετώπισης, ανασύρθηκε από τη λήθη, επικαιροποιήθηκε τεχνικά, επιλύθηκαν προβλήματα υπολοίπων ποσών και εγκρίθηκε η τελική χρηματοδότηση.
Το έργο ξεκίνησε δύο μήνες πριν, από τη σημερινή Περιφερειακή Αρχή, και όταν ολοκληρωθεί, θα ενώσει τα τουριστικά θέρετρα των Μωραϊτίκων και των Μπενιτσών, θα αναβαθμίσει αισθητικά και λειτουργικά το παράκτιο μέτωπο και θα προσφέρει μια νέα πνοή ανάπτυξης για κατοίκους και επισκέπτες.
Η Ανάπλαση της Παραλιακής Ζώνης αποτελεί τομή για το μέλλον της περιοχής και θα ολοκληρωθεί μετά και την αναβάθμιση Οδικής Ασφάλειας της Οδού Βρυώνη – Μωραΐτικα, που ακολουθεί αμέσως μετά, συνολικού προϋπολογισμού έργου 5.890.000,00.
Γιατί τα έργα γίνονται πράξη όταν σε υπεύθυνες θέσεις βρίσκονται υπεύθυνοι άνθρωποι.
Ο Νότος της Κέρκυρας αξίζει και δικαιούται καλύτερης αντιμετώπισης.