Στο Στρασβούργο συνεδρίασε, τις προηγούμενες ημέρες, σε Ολομέλεια το Κογκρέσο Δήμων και Περιφερειών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Σύμφωνα με τη Μ. Υδραίου:
Η Ολομέλεια ασχολήθηκε με ιδιαίτερα κρίσιμα ζητήματα, μεταξύ των οποίων η βελτίωση της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών σε κράτη- μέλη, η κατάσταση στην Ουκρανία, η διολίσθηση της δημοκρατίας στη Γεωργία, η βία κατά των γυναικών στην πολιτική, η προστασία του περιβάλλοντος και ο ουσιαστικός ρόλος που καλούνται να διαδραματίσουν οι τοπικές αρχές όπως και στη διαχείριση των υδάτινων πόρων.
Ως μέλος της Εθνικής Αντιπροσωπείας, μαζί με εκλεκτούς συναδέλφους, παρενέβην συντονισμένα στα περισσότερα από τα παραπάνω ζητήματα.
Ως Ειδική Επιτετραμμένη του Κογκρέσου, είχα την τιμή να είμαι η κεντρική ομιλήτρια στη θεματική για την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή, τονίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου των τοπικών αρχών με σαφείς αρμοδιότητες, μέσα, ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους στην αντιμετώπιση των σύγχρονων περιβαλλοντικών προκλήσεων.
Παρουσίασα, επίσης, την Έκθεση για το πρόσθετο Πρωτόκολλο του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το Περιβάλλον, η οποία εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία στην Επιτροπή Παρακολούθησης.
Παρενέβην, τέλος, στις συζητήσεις για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, αναδεικνύοντας την εμπειρία, κατά τη δημαρχιακή μου θητεία μου, από τις πλημμύρες στην κεντρική Κέρκυρα, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανάγκης για βιώσιμες πολιτικές πρόληψης και ανθεκτικότητας των τοπικών κοινωνιών.
Στο πλαίσιο της Ολομέλειας πραγματοποιήθηκαν, επίσης, παρεμβάσεις υψηλού συμβολισμού από τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, τον Υπουργό Εσωτερικών του Λουξεμβούργου, τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Μεγάλη Δούκισσα του Λουξεμβούργου, με επίκεντρο τη βία κατά των γυναικών στην πολιτική. Επιπλέον, μετά την καθαίρεση του δημάρχου Κωνσταντινούπολης (19/3/2025), διεξήχθη και έκτακτη και εκτενής συζήτηση για το θέμα.
Στο περιθώριο της Ολομέλειας, η ελληνική αντιπροσωπεία είχε προγραμματισμένες συναντήσεις εργασίας με διακεκριμένους Έλληνες στο Συμβούλιο της Ευρώπης, όπως η κ. Δέσποινα Χατζηβασιλείου-Τσοβίλη, Γενική Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΣτΕ, ο κ. Νικόλαος Σιγάλα, νέος πρέσβης της Ελλάδας στο ΣτΕ, και ο κ. Ιωάννης Κτιστάκης, Έλληνας Δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Οι συναντήσεις ενίσχυσαν τη συνεργασία και παρουσία της ελληνικής αντιπροσωπείας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό.