Ερώτηση της ΛΑΣΥ Ιονίων για τη λιμνοδεξαμενή στο Φιολίτι Ζακύνθου
ΕΡΩΤΗΣΗ:
Η λιμνοδεξαμενή στο Φιολίτι Ζακύνθου και η σύμβαση της ΠΙΝ
με την ΕΥΔΗΜΟΣ ΑΕ. Ποιος σχεδιάζει και για ποιον;
Στις 5 Μαρτίου του 2025, υπογράφτηκε μεταξύ Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Αναπτυξιακού Οργανισμού ΕΥΔΗΜΟΣ ΑΕ ΟΤΑ, προγραμματική σύμβαση, με τίτλο: “Ωρίμανση μελετών εγγυοβελτιωτικών έργων, λιμνοδεξαμενών, ομοβροδεξαμενών και δικτύων νήσων” και αφορά όπως αναφέρεται ,στην καλύτερη διαχείριση και αποδοτικότερη χρήση του νερού στη γεωργία.
Στο πλαίσιο αυτής της προτεραιότητας εντάσσεται η ωρίμανση μελετών και συνακολούθως η εξεύρεση, χρηματοδοτικού εργαλείου για την κατασκευή υποδομών εγκύων βελτιώσεων, οι οποίες στοχεύουν πρωτίστως, στην αύξηση της αποδοτικότητας της χρήσης του νερού στη γεωργία, μέσω παρεμβάσεων για τη συγκράτηση των χειμερινών απορροών ταμιευτήρες δεξαμενές και τον εκσυγχρονισμό των αρδευτικών δικτύων με στόχο τη μείωση των απωλειών.
Η χρηματοδότηση έχει εξασφαλιστεί από πόρους του προγράμματος ανάπτυξης και αλληλεγγύης για την τοπική αυτοδιοίκηση Αντώνης Τρίτσης.
Καταρχήν, το πρώτο θέμα που τίθεται, είναι ότι σε μία περίοδο που το πρόβλημα της έλλειψης του νερού στα νησιά μας παραμένει στην επικαιρότητα, έρχεται με έντονο τρόπο ως πρόβλημα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, η Περιφερειακή Αρχή δεν το φέρνει για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο και κατ’ επέκταση στην κοινωνία των Ιονίων Νήσων ώστε να γίνει διαβούλευση, να ακουστούν προτάσεις, παρατηρήσεις αλλά, το βλέπει ξεκομμένο από το γενικότερο πρόβλημα έλλειψης νερού και δικτύων, το περιορίζει στα πλαίσια τω αρμοδιοτήτων και η όποια διαχείριση γίνεται στο «κλειστό» όργανο της Περιφερειακής Επιτροπής.
Αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος της έλλειψης του νερού αν μη τι άλλο το υποβαθμίζει, δείχνει σαν να θέλει η διοίκηση να κάνουμε άλλη μία μελέτη να ξεμπερδεύουμε, χωρίς να δίνει απαντήσεις στο πρόβλημα.
Δεν θα σχολιάσω τις προτάσεις για άλλα νησιά Κέρκυρα, Κεφαλονιά, θα αναφερθώ μόνο στη Ζάκυνθο όπου και γνωρίζω .
Στη σύμβαση της Περιφέρειας με την ΕΥΔΗΜΟΣ ΑΕ, αναφέρεται μελέτη για τη λιμνοδεξαμενή Φιολίτη. Ήδη από τις 3 Μαρτίου του 2025 παραδόθηκε το στάδιο της επικαιροποιημένης τοπογραφικής μελέτης με κόστος 38.500 ευρώ.
Το πρόβλημα όμως είναι ότι ο χώρος που έχει επιλεγεί για λιμνοδεξαμενή, είναι εντός της κατοικημένης περιοχής, με καλλιέργειες ελιάς και σταφίδας.
Οι κάτοικοι των χωριών Φιολίτη και Γαλάρο έχουν αντιδράσει έντονα όπως και παλαιότερα, όταν είχε έρθει η ίδια πρόταση την οποίαν και ακύρωσαν.
Αντίστοιχα και τώρα που ενημερώθηκαν για τη νέα πρόταση με την τοπογράφηση και που αντελήφθησαν τον ίδιο σχεδιασμό για την περιοχή, αντέδρασαν ξανά μαζικά. Σε πρόσφατη συγκέντρωσή τους παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη κυρίου Τσιριγώτη, δήλωσαν ότι «δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους και δεν θα επιτρέψουν τη υλοποίηση τέτοιου έργου γιατί πέραν των άλλων δεν υπάρχουν καλλιέργειες που χρειάζονται ταμιευτήρα νερού στη συγκεκριμένη περιοχή» .
Είναι γνωστό στους κατοίκους, θα γνωρίζετε και εσείς ως Περιφερειακή Αρχή, ότι στην ορεινή Ζάκυνθο υπάρχουν δεκάδες δημόσιες ομβροδεξαμενές κλειστού τύπου εγκαταλειμμένες, αναξιοποίητες που με ελάχιστα χρήματα μπορούν να δοθούν για χρήση είτε για εξυπηρέτηση κτηνοτροφίας, είτε για πότισμα, είτε ακόμα και για πυρόσβεση;
Με τα δυο παραδείγματα που αναφέρθηκαν, δείχνει ότι οι προτάσεις που αναφέρονται στη σύμβαση και αφορούν τη Ζάκυνθο, είναι εγκεφαλικά κατασκευάσματα, μακριά και έξω από την πραγματικότητα και τις ανάγκες των καλλιεργητών και των ανθρώπων του μόχθου.
Ερωτάτε ο κύριος Περιφερειάρχης:
• Θα συνεχίσετε να πληρώνετε μελέτες για έργα που δεν τα χρειάζεται η περιοχή και δεν τα θέλουν οι κάτοικοι;
• Θα συνεχίσετε να μιλάτε για ομβροδεξαμενές κλειστού τύπου, να δαπανάτε τεράστια ποσά για μελέτες και κατασκευές τις στιγμή που υπάρχουν δεκάδες δεξαμενές αναξιοποίητες ;
• Θα φέρετε το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ώστε να γίνει ολοκληρωμένη συζήτηση ;
• Θα επικοινωνήστε με τους τοπικούς φορείς, τοπικές κοινότητες, αγροτικούς συλλόγους, ώστε να πάρετε υπόψη τις ανάγκες και τις προτάσεις τους;
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης
Παναγιώτης Σοφός