Ανακοίνωση της ΔΗΜΟΣΥΝ με αφορμή την πρόθεση παραίτησης του Δημάρχου Β. Χειμαριώτη για το πρόβλημα της ανεπαρκούς υδροδότησης στη νότια Κέρκυρα
ΠΟΙΟΣ ΕΓΓΥΑΤΑΙ ΤΗΝ ΕΠΑΡΚΗ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑ ΤΗΝ ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΘΕΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ;
Λίγο πριν τη διπλή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό γνωστοποιήθηκε από την πρόεδρο η πρόθεση παραίτησης του Δημάρχου, σε περίπτωση που η Κυβέρνηση δεν πράξει το καθήκον της, δηλαδή με τα ελάχιστα αναγκαία έργα και τις απαιτούμενες άμεσες ενέργειες να εξασφαλιστεί η επαρκής υδροδότηση του Δήμου Νότιας Κέρκυρας κατά την καλοκαιρινή περίοδο του 2025. Στην ουσία πρόκειται για ένα αίτημα αναμφισβήτητο και κοινό από όλο το δημοτικό συμβούλιο και όλους τους δημότες.
Όμως η μονομερής – αιφνιδιαστική ενέργεια του Δημάρχου τάραξε τα δημοτικά πράγματα και δημιούργησε ένα απρόβλεπτο και ρευστό τοπίο με πολλά σενάρια και ερμηνείες… Έτσι, είτε από έλλειψη ενημέρωσης είτε από καχυποψία και σκοπιμότητα, ακολούθησαν βεβιασμένες κριτικές και ανακοινώσεις που ανέδειξαν πολλά πραγματικά αλλά και διχαστικά και συγχυτικά ερωτήματα, όπως:
Αυτοκαταστροφική ενέργεια ή ηρωική;
Βλάπτει τον τόπο ή μόνο έτσι μπορεί να σωθεί;
Ήταν στο σωστό χρόνο ή όχι;
Υπήρχαν άλλες καλύτερες επιλογές;
Η μονομερής ενέργεια είναι δημοκρατική;
Υπάρχει κάτι που κρύβεται από πίσω; … κοκ.
Ως ΔΗ.ΜΟ.ΣΥΝ. πιστεύουμε, ότι ο Δήμος μας βρίσκεται σε μια απολύτως κρίσιμη κατάσταση και επομένως δεν ώρα για εσωστρέφεια και ανέξοδη αντιπαράθεση. Είναι ώρα για ουσιαστικές προτάσεις και αποτελεσματικές ενέργειες. Εξάλλου όλα θα κριθούν κυρίως εκ του αποτελέσματος και βεβαίως από τη συνέπεια….
Αξίζει όμως πρώτα να σημειώσουμε ότι αποκαλύφτηκε πλήρως ο εμπαιγμός της κυβέρνησης ότι δήθεν έχει χρηματοδοτήσει με συγκεκριμένα έργα την έστω πρόσκαιρη επίλυση του προβλήματος, αφού ο υπουργός κύριος Γκίκας με ανακοίνωσή του παραδέχτηκε ότι τίποτα από ότι έχει εξαγγελθεί δεν έχει προχωρήσει….
Προχωρώντας στην ουσία, για πολλοστή φορά από το 2019 επαναλαμβάνουμε τη σταθερή θέση της ΔΗ.ΜΟ.ΣΥΝ., ότι η μοναδική – οριστική επίλυση του προβλήματος περνάει από την επανένταξη των βασικών έργων Ύδρευσης του Νότου που περιλαμβάνουν το κεντρικό δίκτυο μήκους περίπου 28 χλμ., δυο ή τρεις μεγάλες δεξαμενές και τα δυο αντλιοστάσια. Η επικαιροποίηση της υφιστάμενης μελέτης είναι σχετικά απλή διαδικασία και μάλιστα όχι χρονοβόρα….
Κρίνουμε καταστροφική για τον τόπο την επιλογή της κυβέρνησης μετά το 2019, η οποία, λόγω των σχεδίων για ιδιωτικοποίηση ακόμα και στη διαχείριση του νερού, είχε ως συνέπεια καταρχάς το πάγωμα του έργου και στη συνέχεια την ακύρωσή του, ενώ είχε παραλάβει από την προηγούμενη κυβέρνηση μελετημένη και δρομολογημένη την κατασκευή του με δημόσια χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Επιμένουμε, ότι το κύριο πρόβλημα στη νότια Κέρκυρα εντοπίζεται στο δίκτυο και μόνο – κι όχι στη λειψυδρία! – , αφού τεράστιες ποσότητες νερού δεν αντλούνται και χύνονται στη θάλασσα (Γαρδίκι) ή αντλούνται και χάνονται στις πολλές διαρροές του φθαρμένου παλιού αγωγού (από Νιοχωράκι προς Λευκίμμη…)
Κλείνοντας απευθυνόμαστε στην κυβέρνηση και την καλούμε να αναλάβει τις ευθύνες της αφενός να επανεντάξει το έργο του βασικού δικτύου Ύδρευσης της Νότιας Κέρκυρας, αλλά παράλληλα και σε συνεργασία με το Δήμο να εξασφαλίσει την άμεση και επαρκή υδροδότηση της περιοχής για το καλοκαίρι που ξεκινάει!