Σειρά σημαντικών ζητημάτων έθεσε ο βουλευτής Κέρκυρας Αλέξανδρος Αυλωνίτης, εκπροσωπώντας το Κίνημα Δημοκρατίας, στην ομιλία του, στην εναρκτήρια εκδήλωση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, που πραγματοποιείται στην Κέρκυρα.
Αναλυτικά, σύμφωνα με το ενημερωτικό του βουλευτή:
►«Η τραγωδία των Τεμπών αποκαλύπτει τη θεσμική κρίση» είπε χαρακτηριστικά και αναφερόμενος στα κατηγορητήρια για τις ευθύνες πολιτικών προσώπων για την τραγωδία, που συνέταξε ο ίδιος με ομάδα νομικών του Κινήματος Δημοκρατίας, απευθύνθηκε στην πρόεδρο της «Πλεύσης Ελευθερίας» Ζωή Κωνσταντοπούλου και της ζήτησε να τα εξετάσει: «Σας τα στείλαμε, όπως και σε όλη την προοδευτική αντιπολίτευση, περιμένουμε να απαντήσετε», είπε. Μάλιστα ακολούθησε απάντηση της κας. Κωνσταντοπούλου ότι δεν έχει λάβει τα κατηγορητήρια και ο κερκυραίος βουλευτής δεσμεύτηκε για την άμεση επαναποστολή τους.
►Ο κ. Αυλωνίτης κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση για «δικτατορία της πλειοψηφίας» στη διαχείριση της υπόθεσης των Τεμπών. Αναφερόμενος στις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, υποστήριξε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία της τραγωδίας και να συγκαλύψει ευθύνες.
►Οι τοποθετήσεις ανέδειξαν την καχυποψία γύρω από το ενδεχόμενο παραγραφής πολιτικών ευθυνών, αν η Βουλή κλείσει τον Ιούλιο, γεγονός που δεν άφησε ασχολίαστο ο κ. Αυλωνίτης, και απευθυνόμενος στον Υφυπουργό Δικαιοσύνης κ. Μπούγα τόνισε ότι υπάρχουν ευθύνες γιατί δεν αξιοποιήθηκε τροπολογία που ο ίδιος ο βουλευτής Κέρκυρας κατέθεσε για αυθεντική ερμηνεία της διάταξης στο νόμο περί ευθύνης υπουργών: “Σας έφερα μία τροπολογία με την οποία ζητούσα να καταργηθεί η διάταξη που υπάρχει στον νόμο περί ευθύνης υπουργών – μάλλον να ερμηνευθεί αυθεντικώς από τη Βουλή των Ελλήνων – για την παραγραφή, ότι δεν ισχύει από την ψήφιση του Συντάγματος το 2019. Την αγνοήσατε πλήρως»”.
► Κατήγγειλε επίσης ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τη Δικαιοσύνη ως εργαλείο για να συγκαλύψει τις ευθύνες της. «Η ανώτατη ηγεσία των δικαστηρίων λειτουργεί ως πειθήνιο όργανο της εκτελεστικής εξουσίας», δήλωσε, κάνοντας λόγο για θεσμικές παρεμβάσεις που πλήττουν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Παράλληλα, κάλεσε τη νομική κοινότητα να αναλάβει δράση, ώστε να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η λογοδοσία. «Η ευθύνη μας είναι τεράστια. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, που πλήττει τη Δημοκρατία και το κράτος δικαίου», τόνισε.
► Ο βουλευτής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συνταγματική αναθεώρηση, προτείνοντας την κατάργηση του άρθρου 86 για την ευθύνη υπουργών, καθώς και την απομάκρυνση της επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από τον Πρωθυπουργό. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με ένα σύστημα που επιτρέπει την πολιτική χειραγώγηση της Δικαιοσύνης», τόνισε.
► Τέλος, εξέφρασε ανησυχία για τις εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, υποστηρίζοντας ότι «η ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης πρέπει να γίνει με σεβασμό στα δικαιώματα των πολιτών και των δικηγόρων».