Το επίσημο περιοδικό του Υπουργείου Άμυνας της Αλβανίας δημοσιεύει χάρτη με την Ήπειρο και άλλες ελληνικές περιοχές ως τμήμα της λεγόμενης «Εθνικής Αλβανίας».
Σοβαρά ερωτήματα προκαλεί η δημοσίευση άρθρου στο επίσημο περιοδικό του Υπουργείου Άμυνας της Αλβανίας (Gazeta “Ushtria”), με αφορμή τα 147 χρόνια από το Συνέδριο του Βερολίνου. Συγκεκριμένα, το άρθρο συνοδεύεται από χάρτη που παρουσιάζει εκτεταμένα ελληνικά εδάφη ως “ιστορικές αλβανικές περιοχές”, με αναγραφή ονομάτων και εκτάσεων σε τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Ο χάρτης εμφανίζει την Κέρκυρα (Korfuz – 641 km²), την Ηγουμενίτσα (Gumenicë – 615 km²), την Πρέβεζα (Preveze – 1036 km²), την Άρτα (Artë – 1602 km²), τα Ιωάννινα (Janinë – 4990 km²) και τα Γρεβενά (Grevenë – 1536 km²), εντός της λεγόμενης «Εθνικής Αλβανίας».
Η χρήση του όρου «Εθνική Αλβανία», σε συνδυασμό με την απεικόνιση ελληνικών εδαφών, παραπέμπει ευθέως στη γνωστή αλυτρωτική θεωρία της «Μεγάλης Αλβανίας», την οποία υιοθετούν εθνικιστικοί κύκλοι της Αλβανίας.
Ιστορικό παράδοξο
Το άρθρο του περιοδικού αναφέρεται στο Συνέδριο του Βερολίνου ως «ιστορική αδικία» εις βάρος των Αλβανών, αφήνοντας να εννοηθεί πως τα αναφερόμενα εδάφη «ανήκαν» στην Αλβανία και της αφαιρέθηκαν. Όμως, το αλβανικό κράτος δεν είχε καν ιδρυθεί το 1878, ενώ η Ήπειρος και τα Γρεβενά τελούσαν υπό οθωμανική διοίκηση και κατοικούνταν κατά πλειοψηφία από ελληνικό πληθυσμό.
Με ποιο ιστορικό και νομικό θεμέλιο θεωρούνται ελληνικά εδάφη ως «αλβανικά» το 1878, όταν δεν υπήρχε Αλβανία ως κράτος ή διοικητική οντότητα;
Με κρατική σφραγίδα…
Η ιδιαίτερη σοβαρότητα της υπόθεσης έγκειται στο ότι ο χάρτης δεν προέρχεται από κάποιο ιδιωτικό ίδρυμα ή μεμονωμένο αρθρογράφο, αλλά από το ίδιο το επίσημο περιοδικό του Υπουργείου Άμυνας της Αλβανίας.
Σε μια εποχή που η Αλβανία επιδιώκει την ευρωπαϊκή της ολοκλήρωση, τέτοιου είδους επίσημες δημοσιεύσεις εγείρουν σοβαρές υποψίες για υπόγειες εθνικιστικές στρατηγικές, που προβάλλονται υπό τον μανδύα της «ιστορικής αναγνώρισης».
Πληροφορίες από: himara.gr