Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών αλλά και της Ολομέλειας, Δημήτρης Βερβεσός κατήγγειλε τις στοχευμένες επιθέσεις που δέχεται το δικηγορικό σώμα, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, τονίζοντας ότι αυτές αποσκοπούν στη θεσμική αποδυνάμωση του ρόλου του. «Οι δικηγόροι ενοχλούν γιατί υπερασπίζονται τους πολίτες και ασκούν έλεγχο στις εξουσίες», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα που αποδεικνύουν τη συστηματική προσπάθεια απαξίωσης του κλάδου:
- Στην περίοδο των μνημονίων, όταν οι δικηγόροι αντιτάχθηκαν στην επιβολή ΦΠΑ στις αμοιβές τους και στην κατάργηση της υποχρεωτικής παράστασης στα συμβόλαια.
- Στην πανδημία, όταν καταγγέλθηκαν τα ανεπαρκή μέτρα στήριξης του κλάδου, όπως τα «voucher» των 600 ευρώ.
- Στις πρόσφατες δικαστικές παρεμβάσεις, όπου οι δικηγορικοί σύλλογοι ανέλαβαν πρωτοβουλίες για την προστασία της πρώτης κατοικίας, τις ρήτρες αναπροσαρμογής στην ενέργεια και τις υποθέσεις υποκλοπών.
Για τη συνταγματική αναθεώρηση
Ο Δημήτρης Βερβεσός παρουσίασε συγκεκριμένες θεσμικές προτάσεις στο πλαίσιο της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης, με στόχο την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.
Οι βασικές προτάσεις του περιλαμβάνουν:
- Αλλαγή στη διαδικασία εκλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης: Ζήτησε να αποκοπεί ο ομφάλιος λώρος μεταξύ της εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας, ώστε η επιλογή των ανώτατων δικαστών να γίνεται με διαφανή και ανεξάρτητο τρόπο.
- Απαγόρευση διορισμού δικαστικών λειτουργών σε θέσεις εξουσίας: Πρότεινε να θεσπιστεί μεταβατική περίοδος πέντε ετών από την αφυπηρέτηση, προκειμένου να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία τους.
- Ενίσχυση των ανεξάρτητων αρχών: Υπογράμμισε την ανάγκη θεσμικής θωράκισης των ανεξάρτητων αρχών, ώστε να λειτουργούν χωρίς παρεμβάσεις.
Η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης
Ο Πρόεδρος του ΔΣΑ αναφέρθηκε στις χρόνιες καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης, επισημαίνοντας ότι αυτές αποτελούν παραβίαση του δικαιώματος δικαστικής προστασίας. Επικαλούμενος στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Συμβουλίου της Ευρώπης, τόνισε ότι η έλλειψη αιθουσών, προσωπικού και εισαγγελέων είναι βασικά προβλήματα που επηρεάζουν αρνητικά την ταχύτητα της Δικαιοσύνης.
Ο κ. Βερβεσός χαιρέτισε την ψήφιση της διεθνούς Σύμβασης για την Προστασία των Δικηγόρων, χαρακτηρίζοντάς την «ιστορικό ορόσημο». Τόνισε ότι πρόκειται για το πρώτο δεσμευτικό διεθνές κείμενο που κατοχυρώνει θεμελιώδη δικαιώματα των δικηγόρων και δεσμεύει τα κράτη να τα σεβαστούν. «Η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και των δικηγόρων είναι θεμέλιο του κράτους δικαίου. Χωρίς αυτά, δεν υπάρχει Δημοκρατία», κατέληξε.