Το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας για την Παγκόσμια Ημέρα Κοιλιοκάκης
Αναλυτικά:
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗΣ, 16 ΜΑΪΟΥ
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κοιλιοκάκης που εορτάζεται κάθε έτος στις 16 Μαΐου και στα πλαίσια της προστασίας και της προαγωγής της υγείας των πολιτών, θα πραγματοποιηθεί δράση δρόμου για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την διάγνωση, τα μη ασφαλή προϊόντα και την θεραπεία της Κοιλιοκάκης.
Η δράση δρόμου θα περιλαμβάνει διανομή έντυπου υλικού στην πλατεία Ανουτσιάτα, στην πόλη της Κέρκυρας την Παρασκευή 16 Μαΐου 2025 από τις 10:00 π.μ. έως τις 12:00 μ.μ. και διανομή προϊόντων χωρίς γλουτένη.
Στόχος είναι το κοινό να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί για τη νόσο της Κοιλιοκάκης καθώς και την αναγκαιότητα έγκαιρης διάγνωσης και διαχείρισής της.
Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Κοιλιοκάκης, η Κοιλιοκάκη εντοπίστηκε και εξετάστηκε από ένα μεγάλο αριθμό επιστημόνων ξεκινώντας από τον Αρεταίο (2ος μ.Χ), μέχρι και αναγνωρισμένους επιστήμονες του 21ου αιώνα, όπως ο John W. Paulley.
Ένας από τους πιο σύγχρονους και ολοκληρωμένους ορισμούς της νόσου, δίνεται από τους Mubarak A, et al (1990): «Η Κοιλιοκάκη είναι ένα από τα πιο κοινά αυτοάνοσα νοσήματα με μια παγκόσμια επικράτηση της τάξης του 1%, αν και μερικές δεκαετίες πριν η ασθένεια αυτή θεωρούνταν πολύ σπάνια. Η Κοιλιοκάκη χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή φλεγμονώδη αντίδραση στη γλουτένη σε γενετικά προδιατεθειμένα άτομα. Τα ειδικά αντισώματα της νόσου μπορούν να βοηθήσουν στην επιλογή ασθενών για μια βιοψία του λεπτού εντέρου, η οποία πιστεύεται ότι είναι ο χρυσός κανόνας της έρευνας για τη διάγνωση της Κοιλιοκάκης. Ωστόσο, σε επιλεγμένους ασθενείς, ορολογικές εξετάσεις μπορεί να είναι επαρκείς για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση και η βιοψία δεν είναι απαραίτητη. Μέχρι στιγμής, η μόνη θεραπεία για την Κοιλιοκάκη είναι η προσκόλληση σε μια αυστηρή δια βίου δίαιτα χωρίς γλουτένη.»
Τα συμπεράσματα που προκύπτουν για τη νόσο και τον επιπολασμό της, είναι πως στους περισσότερους ασθενείς εκδηλώνεται με άτυπο τρόπο και πρέπει ο γιατρός να έχει μεγάλη οξυδέρκεια για να την υποψιαστεί και να την επιβεβαιώσει. Γι’ αυτό το λόγο λοιπόν η Κοιλιοκάκη έχει βαπτιστεί από τον Richard Logan (1992) ως «παγόβουνο», ό,τι δηλαδή βρίσκεται έξω από την επιφάνεια του νερού και φαίνεται να αντιπροσωπεύει το μικρό ποσοστό των ασθενών που έχουν διαγνωστεί. Κάτω όμως από την επιφάνεια του νερού βρίσκεται ένα τεράστιο ποσοστό αδιάγνωστων ασθενών.
Αυτό προκύπτει και για την Ελλάδα από τις λίγες έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα μας, αλλά απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση του θέματος για να επιβεβαιωθεί.
Η διερεύνηση της νόσου Κοιλιοκάκη ανά τους αιώνες αποδεικνύει, ότι η εν λόγω νόσος επιφέρει δυσμενείς συνέπειες στη λειτουργία του πάσχοντος οργανισμού. Ο ορισμός της Κοιλιοκάκης που δόθηκε από τον Μubarak τo 1990 είναι ο πληρέστερος και αποτέλεσε τη στέρεα βάση των ερευνών που ακολούθησαν.
Η δράση οργανώνεται από το Τμήμα Προστασίας & Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας και το ΚΕΠ Υγείας της Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Nήσων με προσκεκλημένους φορείς το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, το Κέντρο Υγείας Κέρκυρας, το Κέντρο Υγείας Αγίου Μάρκου, την 1η ΤΟΜΥ Κέρκυρας, τον Ιατρικό Σύλλογο Κέρκυρας και το Ιατροκοινωνικό Κέντρο Κέρκυρας.
Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Υγείας και Προγραμμάτων Προληπτικής Ιατρικής κ. Σπυρίδων Γαλάνης χαιρετίζει τη δράση και προσκαλεί το κοινό να συμμετέχει.