Η ημερίδα άνοιξε το δρόμο για ένα Βιώσιμο Μέλλον, αναφέρουν οι διοργανωτές.
Η ανακοίνωση του Bio7
Παρά την περιορισμένη προσέλευση, η πρόσφατη ημερίδα με θέμα την αναγεννητική γεωργία που πραγματοποιήθηκε στους Παξούς στις 3 Μαΐου στην Αίθουσα Δ.Σ., στέφθηκε με αξιοσημείωτη επιτυχία, καθώς οι συμμετέχοντες επέδειξαν έντονο ενδιαφέρον και δέσμευση για την εξεύρεση λύσεων στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τοπικός αγροτικός τομέας. Η ημερίδα ανέδειξε την κρίσιμη ανάγκη για την αναζωογόνηση της γεωργίας στο νησί, η οποία έχει υποχωρήσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια κυρίως λόγω της κυριαρχίας του τουρισμού.
Η άνθηση του τουρισμού στα Ιόνια Νησιά, με τους Παξούς να αποτελούν δημοφιλή προορισμό, δεν έχει συμβάλει στην ανάπτυξη της τοπικής γεωργίας. Αντίθετα, ενώ το μοναδικό φυσικό κάλλος του νησιού και οι αιωνόβιοι ελαιώνες αποτελούν βασικό πόλο έλξης για τους επισκέπτες, ένα βιώσιμο αγροτουριστικό μοντέλο που να συνδυάζει αρμονικά αυτούς τους δύο τομείς παραμένει άπιαστο όνειρο. Η οικονομική υπεροχή του τουρισμού, όπως αποδεικνύεται από τις υψηλές τιμές βασικών αγαθών (π.χ. μια πίτα γύρος στα 6 ευρώ), έχει οδηγήσει τους κατοίκους να εγκαταλείψουν την παραγωγή τοπικών προϊόντων, εστιάζοντας αποκλειστικά στον τουρισμό. Αυτή η κατάσταση έχει δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο, όπου η γεωργία παραμελείται και η τοπική παραγωγή συρρικνώνεται.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ημερίδα συγκέντρωσε μερικούς από τους εναπομείναντες κατοίκους των Παξών που εξακολουθούν να ασχολούνται με την καλλιέργεια της ελιάς, οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά στις παρουσιάσεις για τις αναγεννητικές μεθόδους γεωργίας. Μετά τις εισηγήσεις, ακολούθησε ένας ζωηρός και παραγωγικός διάλογος μεταξύ των κατοίκων και των εισηγητών, όπου καταγράφηκαν τα προβλήματα που επηρεάζουν τον αγροτικό τομέα και αναζητήθηκαν καινοτόμες λύσεις.
Ως βασικό συμπέρασμα της ημερίδας, προτάθηκαν οι αναγεννητικές μέθοδοι γεωργίας σαν ένα πολλά υποσχόμενο εργαλείο για την αναγέννηση της γεωργίας στους Παξούς. Συγκεκριμένα, τονίστηκε ότι:
Οι αναγεννητικές μέθοδοι είναι εύκολο να εφαρμοστούν στους Παξούς, καθώς η μακροχρόνια εγκατάλειψη των καλλιεργειών έχει ευνοήσει τη διατήρηση της μικροβιολογίας του εδάφους. Με απλές τεχνικές περμακουλτούρας, οι ελαιώνες μπορούν να μετατραπούν σε αυτοτροφοδοτούμενα αγρο-οικοσυστήματα υψηλής παραγωγής, μειώνοντας την ανάγκη για εξωτερικές εισροές. Επιπλέον, η τοπική ποικιλία ελιάς Λιανολιά, με τον μικρό καρπό της, αναμένεται να επιδείξει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και να αυξήσει την παραγωγή.
Η εφαρμογή αναγεννητικών μεθόδων θα μειώσει το κόστος παραγωγής. Η αξιοποίηση της τοπικής βιομάζας από τον καθαρισμό των αγριόχορτων και τα υπολείμματα των κλαδεμάτων ως εδαφοκάλυψη (mulch) αποτελεί ιδανική και άφθονη τροφή για τους μικροοργανισμούς του εδάφους, οι οποίοι με τη σειρά τους παρέχουν θρεπτικά συστατικά στις ελιές.
Οι αναγεννητικές μέθοδοι μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση τόσο της ποιότητας όσο και της ποσότητας της παραγωγής. Παρατηρείται ότι η εφαρμογή αυτών των μεθόδων καλλιέργειας μπορεί να διπλασιάσει την παραγωγή.
Η αναγεννητική γεωργία συμβάλλει στην εξοικονόμηση νερού. Η παρουσία ωφελίμων μυκήτων στο έδαφος αυξάνει την ικανότητά του να συγκρατεί νερό, λειτουργώντας σαν σφουγγάρι, και να το απελευθερώνει σταδιακά, προσφέροντας μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις περιόδους καύσωνα. Η εδαφοκάλυψη ενισχύει ακόμη περισσότερο αυτή τη διαδικασία.
Συμπερασματικά, η ημερίδα ανέδειξε τους Παξούς ως ένα ιδανικό μέρος για την εφαρμογή της αναγεννητικής γεωργίας. Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στην ανάγκη για περαιτέρω έρευνα σχετικά με τις συνθήκες των ελαιώνων και προγραμματίστηκε μια μελλοντική συνάντηση με περισσότερα στοιχεία και συγκεκριμένες προτάσεις.
Ευχαριστούμε το Ionian Environment Foundation (IEF) για την χρηματική κάλυψη, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο (CIRCUS) για την αρωγή, την ΔΗΩ, τους Southern Lights, την Corfu Agro, Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος, Λέσχη Οικολογίας & Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κέρκυρας για την συμμετοχή.