Το Σάββατο 24 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Μ. Αναγνωστάκη του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ομότιμου Καθηγητή Γεωπολιτικής Θεωρίας του ΕΚΠΑ και Εικαστικού, Ιωάννη Θ. Μάζη, με τίτλο «Γεωπολιτική και Σύγχρονη Τέχνη» με ομιλητές τον συγγραφέα και τον Μάρκο Τρούλη, Διδάσκοντα Διεθνών Σχέσεων & Δρ ΕΚΠΑ, τον Νίκο Εξάρχο, Εικαστικό, Διδάσκοντα ΑΣΚΤ, Υπ. Δρ ΕΚΠΑ και τον Miran Τσαλικιάν, Συνθέτη, Καλλιτεχνικό Διευθυντή Nostalgia Orchestra & Armenian Traditional Symphonic Orchestra και Υπ. Δρ ΕΚΠΑ.
Ο Δρ Ιωάννης Θ. Μάζης σχολίασε σχετικά με το βιβλίο πως «Πρόκειται για το σύγγραμμα της Frances Stonor Saunders που πραγματεύεται τον Ψυχρό Πόλεμο στην Ευρώπη και γενικότερα στη Δύση, εμπλουτισμένο με τεκμήρια αποδείξεις και πρωτότυπο υλικό. Εξετάζεται πώς αξιοποιήθηκαν τα μέσα του λόγου και της τέχνης ως εργαλεία προπαγάνδας για την αντιμετώπιση της σοβιετικής επιρροής. Το έργο αυτό ενισχύει τη θεωρία μου για τον «τέταρτο πυλώνα ισχύος», που είναι ο πολιτισμός και η πληροφορία ενώ πρέπει οπωσδήποτε να το διαβάσει όποιος θέλει να κατανοήσει πώς λειτουργούν τα σύγχρονα συστήματα επιρροής…»
Η κερκυραία Σοφία Γουναροπούλου και υπεύθυνη της εκδήλωσης αφού καλωσόρισε τους εξαίρετους ομιλητές και τους καλεσμένους, ευχαρίστησε τον συγγραφέα για την αποδοχή της πρόσκλησής της καθώς και τον κερκυραίο ζωγράφο Κώστα Λαβράνο για την έκθεση τεσσάρων έργων του στην συγκεκριμένη εκδήλωση. Ανέφερε δε ότι το βιβλίο “Σύγχρονη Τέχνη και Γεωπολιτική” συνιστά μια πρωτότυπη και ιδιαίτερα τεκμηριωμένη προσέγγιση της σχέσης μεταξύ αισθητικής δημιουργίας και διεθνών στρατηγικών.
Στη συνέχεια οι ομιλητές τόνισαν ότι ο συγγραφέας Ι. Μάζης καταπιάνεται με ένα ζήτημα που παραδοσιακά αντιμετωπίζεται υπό το πρίσμα της υποκειμενικότητας και του θυμικού: την Τέχνη και εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο η Τέχνη χειραγωγείται και εργαλειοποιείται σε γεωπολιτικά συμφραζόμενα. Με βάση τη θεωρία του περί Συστημικής Γεωπολιτικής Ανάλυσης, η οποία στηρίζεται αποκλειστικά σε μετρήσιμες, αποδείξιμες πληροφορίες, ο συγγραφέας εντάσσει την Τέχνη στον Πολιτισμικό Πυλώνα της Γεωπολιτικής, δίπλα στις Θρησκείες και την Προπαγάνδα.
Το βασικό του επιχείρημα είναι ότι η σύγχρονη τέχνη, αντί να αποτελεί ανεξάρτητη έκφραση δημιουργικότητας, συχνά λειτουργεί ως εργαλείο ιδεολογικής κατεύθυνσης, κοινωνικής μηχανικής και πολιτικής επιρροής.
Η μελέτη του φωτίζει περιπτώσεις στις οποίες η τέχνη χρησιμοποιήθηκε στρατηγικά για την κατασκευή αφηγημάτων, την προώθηση πολιτιστικών ηγεμονιών και την ενίσχυση συγκεκριμένων γεωπολιτικών σχεδίων.
Στο βιβλίο του ενσωματώνει δεδομένα, στατιστικές αναλύσεις και διαχρονικές συγκρίσεις, καταφέρνοντας να αποδομήσει τη ρομαντική εικόνα της τέχνης ως αμιγώς προσωπικής και πνευματικής έκφρασης. Παρουσιάζει περιπτώσεις όπου κρατικές οντότητες, ιδρύματα και οικονομικές ελίτ έχουν υποστηρίξει ή αναδείξει συγκεκριμένα καλλιτεχνικά ρεύματα, προκειμένου να επιτύχουν πολιτικούς ή οικονομικούς στόχους.
Ως εικαστικός και ποιητής ο ίδιος, αντιλαμβάνεται τη δύναμη του θυμικού, αλλά επιλέγει να το προσεγγίσει με τα εργαλεία της ανάλυσης και της δομημένης σκέψης.
Το βιβλίο «ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΗ» αποτελεί μια σημαντική συμβολή στο πεδίο της πολιτισμικής γεωπολιτικής. Προσφέρει μια τεκμηριωμένη και κριτική ματιά στη χρήση της τέχνης ως εργαλείου εξουσίας, αποφεύγοντας τόσο την υπερβολική αισθητικοποίηση όσο και τον απολυτό κυνισμό. Είναι ένα έργο που απευθύνεται όχι μόνο σε ακαδημαϊκούς των κοινωνικών και πολιτικών επιστημών, αλλά και σε καλλιτέχνες, ιστορικούς τέχνης και αναγνώστες που επιθυμούν να κατανοήσουν την αλληλεπίδραση αισθητικής και στρατηγικής σκέψης στον σύγχρονο κόσμο.
Ο Καθηγητής Ι. Μάζης στην ομιλία του επισήμανε ότι, προτιμούμε και επιλέγουμε η ποιότητα της Τέχνης και του παραγόμενου έργου Τέχνης να είναι εκείνη η οποία κάνει διάσημο των καλλιτέχνη και όχι κάποια μυστική υπηρεσία υπό το μανδύα ενός κατασκευάσματός της που στην περίπτωσή μας, είναι το Congress for Cultural Freedom/Κονγκρέσο για την Πολιτιστική Ελευθερία με «οργανωμένους συνεργάτες» (Μουσεία, Γκαλερί, Ορχήστρες, ∆ιεθνείς Εκθέσεις και… τεράστια κεφάλαια «συλλεκτών» που κρατούν 33 ημέρες (!) κατά μέσον όρο το έργο που αγόρασαν για την «συλλογή τους» πριν το μεταπωλήσουν.»
Ο Δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μάριος Ψυχάλης, αφού ευχαρίστησε την εμπνεύστρια της εκδήλωσης Σοφία Γουναροπούλου δήλωσε ότι ο Δήμος τίμησε τον σπουδαίο επιστήμονα και διανοούμενο, Ιωάννη Μάζη, σε μια εκδήλωση που συνδυάζει τη γεωπολιτική σκέψη με τη δύναμη της σύγχρονης τέχνης και η οποία αποτελεί δείγμα του πολιτιστικού προσανατολισμού και του πνευματικού διαλόγου που θέλουμε να ενισχύσουμε στον Δήμο μας.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκ μέρους του Δημάρχου Λυκόβρυσης-Πεύκης Μάριου Ψυχάλη η Αντιδήμαρχος Μαρήλια Νικολαΐδου, ο πρώην Δήμαρχος Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Ιωάννου, εικαστικοί, ιστορικοί, φοιτητές στρατιωτικών σχολών και ενεργοί πολίτες.