Για πολλοστή φορά, μετά από συνεχείς αναβολές, κάθονται στο εδώλιο 8 κάτοικοι της Λευκίμμης, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τα επεισόδια του καλοκαιριού του 2018 στις διαδηλώσεις κατά της λειτουργίας του ΧΥΤΑ. Δίκη η οποία έχει συγχωνευτεί με αυτή του πρώην αστυνομικού υποδιευθυντή (την εποχή των επεισοδίων) και διοικητή του Α/Τ Λευκίμμης, που κατηγορείται μετά από μήνυση κατοίκων για βιαιοπραγία και ξυλοδαρμό.
Η δίκη έχει αναβληθεί τις τελευταίες φορές καθώς έλειπαν ουσιώδεις μάρτυρες και, κυρίως, αστυνομικός ο οποίος πλέον υπηρετεί στη Βουλή και η τότε εκτελούσα χρέη ιατροδικαστή.
Μάλιστα, το πρωί στο Πρωτοδικείο Κέρκυρας, στην ανάγνωση των μαρτύρων, η Πρόεδρος του Δικαστηρίου ανέγνωσε έγγραφο απουσίας του μάρτυρα αστυνομικού ο οποίος επικαλέστηκε ασθένεια, για να προκαλέσει την οργή της συνήγορου των Λευκιμμιωτών Ζωής Κωνσταντοπούλου η οποία χαρακτήρισε την πολλοστή επιχείρηση να μην παρευρεθεί στη δίκη ως ασέβεια και πρόκληση για το Δικαστήριο.
Στο Δικαστήριο έχουν μεταβεί και αρκετοί κάτοικοι της Λευκίμμης, αλλά και ο επικεφαλής παράταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο Νότιας Κέρκυρας Νίκος Γκούσης, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η δίκη για κακουργηματικές πράξεις (π.χ. ρίψη αυτοσχέδιων βομβών και μολότοφ) έχει ήδη γίνει στην Ηγουμενίτσα με το σύνολο των κατηγορουμένων να έχει αθωωθεί.
Η Ζ. Κωνσταντοπούλου
Η κα Κωνσταντοπούλου κατήγγειλε τις συστημικές καθυστερήσεις και την αδυναμία του κράτους να διασφαλίσει τη δικαιοσύνη: “«Ο αγώνας για δικαιοσύνη, όπως και ο αγώνας για δημοκρατία, είναι ανηφορικός», δήλωσε η Κωνσταντοπούλου, τονίζοντας την ανάγκη για μια «ζωντανή κοινωνία» και ανθρώπους που, όπως οι κάτοικοι της Λευκίμμης, «δεν το βάζουν κάτω». Παρά τις επαναλαμβανόμενες δικαστικές αναβολές, υπάρχει τώρα η ελπίδα ότι η υπόθεση θα εκδικαστεί, αν και η απουσία κρατικών μαρτύρων παραμένει κρίσιμο εμπόδιο.
Προσέθεσε, δε, ότι μια ιατροδικαστής και ένας αστυνομικός, κλειδιά για την εξέλιξη της δίκης, έχουν επανειλημμένα απουσιάσει, παρά τις νομικές τους υποχρεώσεις: «Είναι ντροπιαστικό για ένα κράτος δικαίου να μην μπορεί να εκδικάσει μια υπόθεση βίας, επειδή δημόσιοι υπάλληλοι αρνούνται να καταθέσουν». Όπως δήλωσε, η ιατροδικαστής τιμωρήθηκε με ποινή φυλάκισης έξι μηνών, πρόστιμο και μαρτυρία για απείθεια, πριν τελικά δεχτεί να εμφανιστεί. «Αυτό δείχνει πόσο άνισος είναι ο αγώνας των πολιτών έναντι των εξουσιών», σχολίασε η Κωνσταντοπούλου.
Ο αγώνας της Λευκίμμης δεν αφορά μόνο τη σωματική ακεραιότητα των κατοίκων, αλλά και την υπεράσπιση βασικών δημοκρατικών αξιών. «Αυτός ο αγώνας αφορά τη δημόσια υγεία, το δικαίωμα σε ένα υγιές περιβάλλον και την ίδια την ύπαρξη αυτής της κοινότητας», τόνισε η Κωνσταντοπούλου, εκφράζοντας την αλληλεγγύη της σε όσους αγωνίζονται για δικαιοσύνη και κοινωνική δικαιοσύνη.
«Είμαι και θα είμαι στο πλευρό τους», υποσχέθηκε, μεταφέροντας ένα μήνυμα ελπίδας: «Παρ΄ όλες τις δυσκολίες, αυτός ο αγώνας θα είναι νικηφόρος».