Με αφορμή την πρόσφατη διακομιδή εμφραγματία από τους Οθωνούς με ταχύπλοο στο νοσοκομείο Κέρκυρας και μετά με ελικόπτερο στα Γιάννενα, που διαφημίστηκε από κάποια τοπικά ΜΜΕ ως επιτυχής, καλό είναι να θυμηθούμε κάποια πράγματα.
1ον Σε περιπτώσεις εμφράγματος επιτυχή, ονομάζουμε την αντιμετώπιση εμφραγματία που γίνεται το πρώτο 3ωρο. Αυτό καθώς μετά τις 3 ώρες από την έναρξη του επεισοδίου μέχρι και την αντιμετώπιση με θρομβόλυση ή αγγειοπλαστική το μυοκάρδιο σταδιακά χάνεται. Μετά το πρώτο 12ωρο σύμφωνα με τις μελέτες, ο ασθενής έχει χάσει το 50% της λειτουργικότητας του μυοκαρδίου του και μετά το 24ωρο δεν έχει καμία διάφορα σε προσδόκιμο μεταξύ αγγειοπλαστικής και μη αγγειοπλαστικής..
Άρα επιτυχής αντιμετώπιση ενός εμφραγματία γίνεται όταν αυτός βρεθεί και αντιμετωπιστεί σε κανονική μονάδα εμφραγμάτων με δυνατότητα αγγειοπλαστικής, εντός 3ώρου από την έναρξη του επεισοδίου (golden hours).
Σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, για να κερδηθεί αυτός ο χρόνος οι μεταφορές σε ασθενείς με διαγνωσμένα εμφράγματα-ειδικά εάν πρόκειται για stemi– σε αγροτικές και εν γένει απομακρυσμένες περιοχές, γίνονται απευθείας με ελικόπτερο, ώστε αυτοί να βρεθούν το συντομότερο δυνατό σε οργανωμένες μονάδες εμφραγμάτων με στεφανιογράφο και δυνατότητα αγγειοπλαστικής.
Στην περίπτωση της Κέρκυρας και των διαποντίων, όχι μόνο δε γίνεται κάτι τέτοιο αλλά ο ασθενής κάνει την οδύσσεια του, με ασθενοφόρα και με πλωτά μέσα και ενδιάμεσες αχρείαστες στάσεις σε νοσοκομεία χωρίς μονάδα εμφραγμάτων για να μετακινηθεί συνήθως πάλι με πλωτά ή στην καλύτερη με πτητικό μέσο προς τα Γιάννενα..
2ον Οποιοδήποτε κράτος που σέβεται τους νησιώτες του, δε θα είχε βάλει ουσιαστικά λουκέτο το τελευταίο 8μηνο, στη μοναδική βάση αεροδιακομιδών, που καλύπτει όλα τα Ιόνια νησιά και τα ορεινά της Ηπείρου, αυτή δηλαδή του Ακτίου. Η βάση δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2019 και ήταν η 5η κατά σειρά βάση που φτιάχτηκε εκείνα τα χρόνια. Το Άκτιο επιλέχθηκε λόγω της δυνατότητας 24ωρης λειτουργίας της βάσης συντήρησης. ‘Έπρεπε μάλιστα με τον σχεδιασμού του 2019, από τα Υπουργεία Εθνικής άμυνας και Υγείας, μετά την ολοκλήρωση της δωρεάς πτητικών από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (δωρεά που τελικά ολοκληρώθηκε το 2021), να διαθέτει ως πτητικό μέσο το super Puma που θα απελευθερώνονταν, από τη βάση αεροδιακομιδών της Νάξου. Με την ολοκλήρωση της δωρεάς, το νότιο Αιγαίο θα καλύπτονταν για τις αεροδιακομιδες από το αεροπλανάκι της δωρεάς του ΙΣΝ. Με τον τρόπο αυτό στο βόρειο Ιόνιο, πέραν των αεροδιακομιδών για λόγους υγείας, θα υπήρχε και ταυτόχρονα δυνατότητα έρευνας και διάσωσης.
3ον Στα διαπόντια, τα αγροτικά ιατρεία είναι άγονα και έχουν βάση νομοθεσίας 24ωρη κάλυψη από ιατρό – για αυτό και δικαιολογούνται και εφημερίες των ιατρών σε αυτά.
Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2017 νομοθετήθηκε μάλιστα η δυνατότητα κάλυψης τους, από στρατιωτικούς ιατρούς επί θητεία, ώστε να μη μένουν ποτέ χωρίς ιατρό, όταν δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι. Επιπλέον οι ιατροί που κάνουν τη θητεία τους, μπορούν να κάνουν ταυτόχρονα το αγροτικό τους και να πληρώνονται. Μέχρι τότε τα διαπόντια έμεναν συχνά χωρίς γιατρούς και είτε μετακινούνταν περιστασιακά ο διορισμένος γιατρός του ενός νησιού στα υπόλοιπα, σε ένα παράδοξο υγειονομικά island hopping!!, είτε αναγκαζόμασταν οι γιατροί του τοπικού κέντρου υγείας να καλύπτουμε περιστασιακά τα κενά αυτά με μετακινήσεις από τον Άγιο Αθανάσιο.
Από την μεταρρύθμιση του 2017 και μετά, η κατάσταση ομαλοποιήθηκε στην υγειονομική κάλυψη των νησιών. Βέβαια αυτά τα πράγματα είναι σχετικά, όπως ευκολα διαπιστώνει ξανά κάνεις με τη σημερινη κυβέρνηση.
4ον Όσον αφορά την ύπαρξη του πλωτού ασθενοφόρου, να θυμηθούμε ότι και παλαιότερα γίνονταν διακομιδές από τα νησιά αυτά με το ταχύπλοο της ακτοφυλακής, που στάθμευε μόνιμα μάλιστα στο λιμάνι των Οθωνών. Προφανώς και είναι μια βελτίωση, όμως τα διαπόντια και η Κέρκυρα δικαιούνται καλύτερη περίθαλψη από ένα λιμενικό σκάφος τύπου ambulance.
Οι Οθωνοί έχουν ένα κλειστό επί χρόνια ελικοδρόμιο, που θα μπορούσε κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί, εάν υπήρχε ταυτόχρονα στο Άκτιο ελικόπτερο. Οπότε η συζήτηση επανέρχεται στο σημείο 3 και την κάλυψη όλο το χρόνο με γιατρό που θα διαγνώσει έγκαιρα τη σοβαρότητα ενός καρδιολογικού περιστατικού, και στη συνέχεια επανέρχεται στο σημείο 2 και την ανεπάρκεια της δυνατότητας ελικοδιακομιδών από το Άκτιο από την παρούσα κυβέρνηση, με επιπρόσθετο και το ερώτημα, γιατί δεν λειτουργούν τα ελικοδρόμια στα διαπόντια;;
5ον Το νοσοκομείο Κέρκυρας και η δήθεν “μονάδα εμφραγμάτων”, ως ενδιάμεση στάση-καθυστέρηση στην οδύσσεια μέχρι την τελική αντιμετώπιση ενός εμφραγματία.
Κατ’ αρχή πρέπει να επαναλαβουμε ότι μονάδα εμφραγμάτων, ονομάζεται μια εξειδικευμένη καρδιολογική μονάδα που διαθέτει στεφανιογράφο και δυνατότητα αγγειοπλαστικής σε οργανωμένο νοσοκομείο. Μια τέτοια μονάδα εξυπακούεται πως διαθέτει προφανώς και ομάδα επεμβατικών καρδιολόγων που θα αντιμετωπίσουν έγκαιρα και οποιαδήποτε ώρα, ένα στεφανιαίο συμβάν (σύμφωνα και με όσα αναφέρθηκαν στην αρχή για το χρυσό 3ωρο αντιμετώπισης του εμφραγματια).
Στην Κέρκυρα δεν υπάρχει τέτοια μονάδα. Δεν έχει γίνει ούτε καν μελέτη σκοπιμότητας για την ένταξη έστω σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα αγοράς στεφανιογράφου για τα επόμενα χρόνια. Το αν μπορεί το νοσοκομείο μας να σηκώσει μια τέτοια μονάδα είναι ένα άλλο ζήτημα και μπορεί να συζητηθεί σε ξεχωριστεί ανάλυση. Για την ώρα όμως μονάδα εμφραγμάτων δεν υπάρχει και δεν έχει προβλεφθεί (παρά της τυμπανοκρουσίες και ανακοινώσεις προ 3ετίας της προηγούμενης διοίκησης του νοσοκομείου και του τοπικού βουλευτή της ΝΔ).
Οπότε καλό είναι να μας πει κάποιος σχετικός με την προκήρυξη θέσης για επεμβατικό καρδιολόγο που έγινε το 2022 στο νοσοκομείο (και πήγε άπατη), ποιος επεμβατικός καρδιολόγος θα έρθει να διοριστεί ποτέ στην Κέρκυρα, όταν δεν υπάρχει στεφανιογράφος και δεν υπάρχει δυνατότητα αγγειοπλαστικών, αλλά ούτε καν σχετική πρόβλεψη;; Να κάνει τι ακριβώς;;; Να μπαίνει ως συνοδός του ασθενοφόρου που θα πάει τον εμφραγματία στα Γιάννενα;;;
Και ας αναρωτηθούμε επίσης, ποιος ο λόγος της χρονικής διακοπής μιας διακομιδής, που έχει ξεκινήσει με πλωτό από τα διαπόντια, στο νοσοκομείο Κέρκυρας;; Τι έχει να προσφέρει αυτή η στάση στην Κέρκυρα, πέρα από την απώλεια χρόνου και τη παραμονή στο νοσοκομείο μας μέχρι την επόμενη το πρωί, όταν ο ίδιος ασθενής θα ξαναμπεί σε πλωτό μέσο και ασθενοφόρο για να οδηγηθεί στα Γιάννενα οδικά για να αντιμετωπιστεί;
Δυστυχώς παρότι την περίοδο 2016-2019 είχαν τεθεί οι βάσεις για την καλύτερη αντιμετώπιση επειγόντων στην Κέρκυρα (λειτουργία καινούριου και αυτοτελούς Τμήματος Επειγόντων στο νοσοκομείο -προκηρύξεις μόνιμων θέσεων για το τμήμα επειγόντων – Συνολική αύξηση υπηρετούντων Ιατρών στο νοσοκομείο κατά 30% – μόνιμη κάλυψη διαποντίων με ιατρούς – Οργάνωση και λειτουργία βάσης αεροδιακομιδών για επείγοντα περιστατικά με ελικόπτερα στο Άκτιο, πρόβλεψη για μελλοντική κάλυψη με ελικόπτερα όλο το 24ωρο με τη σύμβαση με το ΙΣΝ), επί 5 συναπτά έτη όχι μόνο δεν είδαμε βήματα μπροστά, αλλά πήγαμε πίσω:
- Η βάση αεροδιακομιδών του Ακτίου έχει χάσει τις 2 από τις 3 ιατρικές ομάδες, με τις οποίες στελεχώθηκε όταν ξεκίνησε και μια κλείνει, μια ανοίγει,
- Το ελικόπτερο παντός καιρού με δυνατότητα νυχτερινής πτήσης δεν ήρθε ποτέ (παρότι η δωρεά του ΙΣΝ ολοκληρώθηκα και παρότι μάλιστα η Κέρκυρα έμεινε για μεγάλες περιόδους το χειμώνα χωρίς δυνατότητα αεροδιακομιδών με C-130 λόγω του κλειστού αεροδιαδρόμου),
- Το νοσοκομείο έχει χάσει το 15% των ειδικευμένων ιατρών του,
- Τα διαπόντια μένουν συχνά χωρίς ιατρική κάλυψη, παρά τη νομοθεσία που προβλέπει τη δυνατότητα κάλυψης με γιατρούς επί θητεία και παρά την πρώην στρατιωτική ιδιότητα του ντόπιου υφυπουργού ναυτιλίας.
Και όχι μόνο πήγαμε προς τα πίσω, οι αρμόδιοι μας δουλεύουνε και στα μούτρα μας, αφού
- βαφτίσανε με τυμπανοκρουσίες τα 4 κρεβάτια και ένα επιτοίχιο μόνιτορ παρακολούθησης ζωτικών λειτουργιών χωρισμένα με γυψοσανίδα στο εσωτερικό της καρδιολογικής του νοσοκομείου Κέρκυρας, ως “μονάδα εμφραγμάτων” ,
- αφού δε κουνιέται φύλο σε καταγγελίες των εργαζομένων του ΕΚΑΒ όταν δε λειτουργούσε το πλωτό ασθενοφόρο
- αφού δε κουνιέται φύλο σε καταγγελίες όταν δε μπορούν να γίνουν αεροδιακομιδές και χάνεται πολύτιμος χρόνος που κοστίζει εν τέλει ζωές (όπως όταν το αεροδρόμιο ήταν εκτάκτως κλειστό στις αρχές Απριλίου), ή
- αφού θεωρούν επιτυχείς τις διακομιδές που φτάνουν να αντιμετωπιστούν σε κανονικές μονάδες εμφραγμάτων μετά από 12-15 ή και 18 ώρες.
O Γκέμπελς σε κάτι τέτοια, μοιάζει με γατάκι μπροστά τους….
Μέχρι λοιπόν το επόμενο έμφραγμα είτε στα διαπόντια, είτε στο δικό μας νησί
Μέχρι και την επόμενη επικίνδυνη κύηση,
Μέχρι το επόμενο Norman Atlantic (που όλοι απευχόμαστε) ή έστω την επόμενη επείγουσα κατάσταση σε πλεούμενο στο βόρειο Ιόνιο, στην οποία θα ξαναζητήσουμε και θα περιμένουμε τη βοήθεια των Ιταλών με πτητικά μέσα παντός καιρού,
εμείς συνεχίζουμε να θεωρούμε επιτυχία την επείγουσα διακομιδή με πλεούμενα (αν δεν είναι σε συντήρηση) και να θεωρούμε επαρκή κάλυψη το Augusta Bell του Ακτίου.
Αν είμαστε τυχεροί και λειτουργεί την μέρα εκείνη η βάση του Ακτίου, αν είμαστε τυχεροί και δε νυχτώνει και μπορεί να πετάξει, αν είμαστε τυχεροί και δε φυσάει……
Μας αξίζουν περισσότερα