• Αρχική
  • CP-Web
  • Στήλες
  • Άρθρα
  • CorfuSports
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
Κυριακή, 15/06/2025
CorfuPress.com
  • EDITORIAL
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ – ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΡΘΡΑ
  • SPORTS
CorfuPress.com
No Result
View All Result
CorfuPress.com
Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

ΣΕΠΕ: Εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών με αυτά των μονίμων

CorfuPress.com by CorfuPress.com
Παρασκευή, 02/05/2025
A A

“Εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών με αυτά των μονίμων – Απαράδεκτες συνθήκες στην αναρρωτική άδεια και στις άδειες που συνδέονται με τη μητρότητα και την οικογένεια” λέει ο ΣΕΠΕ Κέρκυρας.

Αναλυτικά:

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία και καταγγελία του για τις συνεχιζόμενες, απαράδεκτες διακρίσεις στα εργασιακά δικαιώματα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών σε σχέση με τους μόνιμους συναδέλφους τους. Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της δημόσιας εκπαίδευσης και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας, βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας και άνισης μεταχείρισης, ιδιαίτερα όσον αφορά το δικαίωμα στην άδεια.

Είναι αδιανόητο εν έτει 2025 οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί να μην έχουν τα ίδια δικαιώματα σε βασικές άδειες, όπως η αναρρωτική άδεια, με τους μόνιμους συναδέλφους τους. Αυτή η διάκριση δεν είναι απλώς άδικη, αλλά θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών, επηρεάζοντας παράλληλα αρνητικά την ομαλή λειτουργία των σχολείων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των εξωφρενικών συνεπειών αυτής της άνισης μεταχείρισης αποτελεί η πρόσφατη περίπτωση αναπληρώτριας εκπαιδευτικού, μέλους του Σωματείου μας, η οποία, λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας και αφού έλαβε αναρρωτική άδεια, έλαβε ως αποζημίωση το ευτελές ποσό των μόλις 175 ευρώ για μισό μήνα! Ένα ποσό που σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί ούτε καν για την κάλυψη των στοιχειωδών εξόδων νοσηλείας και φαρμακευτικής αγωγής. Είναι εξοργιστικό και απαράδεκτο ένας εργαζόμενος, ο οποίος προσφέρει με αφοσίωση τις υπηρεσίες του στην εκπαίδευση, να βρίσκεται σε τέτοια οικονομική δυσχέρεια! Αυτό το περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο. Αναδεικνύει με τον πλέον τραγικό τρόπο τις συνέπειες της εργασιακής ανασφάλειας και της έλλειψης ισότιμων δικαιωμάτων. Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί αναγκάζονται είτε να εργάζονται ενώ είναι άρρωστοι, θέτοντας σε κίνδυνο τη δική τους υγεία αλλά και την υγεία μαθητών και συναδέλφων, είτε να λαμβάνουν άδεια με τον φόβο της πενιχρής ή και μηδενικής αποζημίωσης, αδυνατώντας να καλύψουν ακόμη και τις βασικές τους ανάγκες.

Πέρα από την αναρρωτική άδεια, οι διακρίσεις επεκτείνονται και σε άδειες ζωτικής σημασίας που συνδέονται άμεσα με τη δημιουργία και την ανατροφή οικογένειας. Είναι αδιανόητο να μην χορηγείται με πλήρεις αποδοχές η άδεια επαπειλούμενης κύησης στις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια την εγκυμοσύνη και αναγκάζοντας τις συναδέλφους να επιλέξουν μεταξύ της υγείας τους και της εργασίας τους. Συγκεκριμένα, οι αναπληρώτριες σε κύηση στην περίπτωση επαπειλούμενης κύησης δεν δικαιούνται άδεια μεγαλύτερη των 20 ημερών, για να μπορέσουν να γεννήσουν με ασφάλεια, χωρίς να κινδυνεύσουν οι ίδιες ή τα παιδιά τους. Αντίθετα, οδηγούνται είτε σε άδειες χωρίς αποδοχές αρά πιθανά και χωρίς ασφάλιση, είτε αναγκαστικά στην εργασία τους με κίνδυνο να χάσουν το μωρό, είτε παραιτούνται. Μια εκπαιδευτικός που απειλείται η εγκυμοσύνη της δεν μπορεί να είναι λειτουργική, άρα και οι μαθητές κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή και δεν έχουν τον εκπαιδευτικό που δικαιούνται. Συνεπώς η επαπειλούμενη κύηση δεν είναι μόνο για την ίδια την εργαζόμενη μια τεράστια δυσκολία αλλά και για τα παιδιά που φοιτούν στο σχολείο σε περίπτωση αδιαθεσίας της δασκάλας, νηπιαγωγού ή ΕΕΠ-ΕΒΠ αναπληρώτριας.

Αντίστοιχα, η περιορισμένη σε διάρκεια και οι όροι χορήγησης της άδειας ανατροφής για τους αναπληρωτές συνιστά κατάφορη αδικία και υπονομεύει την προσπάθεια των νέων γονέων να συνδυάσουν την οικογενειακή ζωή με την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Επιπλέον, για να θεωρούνται επιλέξιμες για το επίδομα μητρότητας (κύησης και λοχείας) πρέπει να έχουν τουλάχιστον 200 ένσημα τα τελευταία 2 χρόνια που προηγούνται της πιθανής ημερομηνίας τοκετού.

Επιπλέον, σε μια εποχή που η επιστήμη προσφέρει λύσεις σε ζητήματα υπογονιμότητας, οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί δεν έχουν πλήρη και ισότιμη πρόσβαση σε άδειες που σχετίζονται με την Υποβολή σε Μεθόδους Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Αυτό αποτελεί τροχοπέδη για εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ανάγκη αντιμετώπισης του οξύτατου δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Η Πολιτεία, αντί να στηρίζει έμπρακτα τις προσπάθειες των πολιτών για τη δημιουργία οικογένειας, μέσω της διασφάλισης ισότιμων δικαιωμάτων στην εργασία, τις υπονομεύει με τέτοιες διακρίσεις.

ΥΠΑΙΘ και κυβέρνηση, (όπως και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) πιστοί στις οδηγίες της Ε.Ε και του ΟΟΣΑ για επέκταση και εδραίωση της ελαστικής εργασίας, ως εργαλείο πλήρους κατάργησης των κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων, διαίρεσης και υπερεκμετάλλευσης των εργαζόμενων, επιμένουν στην ανάλγητη, βάρβαρη και απάνθρωπη πολιτική τους. Είναι βέβαιο όμως ότι όσο αποδεχόμαστε τη διαιώνιση και κανονικοποίηση της απανθρωπιάς, ανοίγει ο δρόμος για ακόμα μεγαλύτερες υποχωρήσεις και καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων για όλους. Στις συνθήκες μάλιστα της σημερινής κρίσης, ραγδαίας φτωχοποίησης, διάλυσης του κοινωνικού κράτους και ιδιωτικοποίησης των πάντων, η κατάσταση επιδεινώνεται. Η επίθεση σοκ και δέους κυβέρνησης-κεφαλαίου που συνοδεύεται μάλιστα ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα από καταστολή, διώξεις και δικαστήρια εναντίον του δικαιώματος της απεργίας και των εργαζομένων που αντιστέκονται, στοχεύει να μας οδηγήσει σε παραλυτική αδράνεια και αποδοχή ήττας.

Απαιτούμε:

Την άμεση εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών με αυτά των μόνιμων συναδέλφων τους σε όλες τις μορφές άδειας, συμπεριλαμβανομένης της αναρρωτικής άδειας, της άδειας επαπειλούμενης κύησης, της άδειας ανατροφής, της άδειας για Υποβολή σε Μεθόδους Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, κ.ά.
Την πλήρη μισθολογική κάλυψη όλων των δικαιούμενων αδειών για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, ώστε να μην υπάρχει πλέον κανένας συνάδελφος που θα βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση εξαιτίας ασθένειας ή οικογενειακού λόγου.
Την άμεση τροποποίηση των σχετικών νομοθετικών διατάξεων που διαιωνίζουν αυτές τις άδικες διακρίσεις και υπονομεύουν την οικογενειακή και προσωπική ζωή των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Δεν ανεχόμαστε άλλο οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί να αντιμετωπίζονται ως εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας. Η προσφορά τους στο δημόσιο σχολείο είναι ανεκτίμητη και η Πολιτεία οφείλει να την αναγνωρίσει έμπρακτα, διασφαλίζοντας ισότιμα δικαιώματα και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για όλους τους εκπαιδευτικούς. Η εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών αποτελεί και ένα ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, στηρίζοντας έμπρακτα την ελληνική οικογένεια.

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας και όλους τους συναρμόδιους φορείς να αναλάβουν άμεσα τις ευθύνες τους και να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες για την ικανοποίηση των δίκαιων αυτών αιτημάτων.

CorfuPress.com

CorfuPress.com

Related Posts

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΕΠΕ: Ψήφισμα για την υπόθεση της δολοφονίας του Βασίλη Μάγγου

by CorfuPress.com
Δευτέρα, 02/06/2025
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

ΣΕΠΕ: Εξετάσεις PISA, η εκπαίδευση στην κλίνη του Προκρούστη

by CorfuPress.com
Δευτέρα, 19/05/2025
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Καταγγελία ΣΕΠΕ: Αποκλεισμός αναπληρωτών εκπαιδευτικών από την απόκτηση άδειας οδήγησης

by CorfuPress.com
Τετάρτη, 14/05/2025
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

ΣΕΠΕ: Λέμε ΟΧΙ στις εθνικές εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα – «Ελληνική Pisa» !

by CorfuPress.com
Τετάρτη, 14/05/2025
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

ΣΕΠΕ: Αύξησαν το παράβολο συμμετοχής σε διαδικασίες πρόσληψης του ΑΣΕΠ και ένστασης

by CorfuPress.com
Κυριακή, 04/05/2025
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Η απάντηση ΣΕΠΕ σε Μητσοτάκη περί νέου ν/σ για την αξιολόγηση

by CorfuPress.com
Δευτέρα, 28/04/2025
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

ΣΕΠΕ: Όλοι στις πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις

by CorfuPress.com
Δευτέρα, 28/04/2025
Next Post

Νερό και Ναυάγιο, τα θέματα της Δρυ στο Περιφερειακό...

«Εξερευνώντας τον μικρόκοσμο στο CERN: παρόν και μέλλον»

To TEE Κέρκυρας, 10o στο πανελλήνιο πρωτάθλημα

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταία σχόλια

  • Avatar JohnT στο Έκθεση Αξιολόγησης Δημοσίων Υπηρεσιών: Η Κέρκυρα στην Ουρά της Ελλάδας!: “Surely the opening sentence of this article is untrue “…The findings for the Regional Unit of Corfu and the municipalities…” Ιούν 10, 18:02
  • Avatar ΣΤΕΦΑΝΟΣ στο Επισκευάστηκε η βλάβη στον κεντρικό αγωγό της ΔΕΥΑΚ στο Κανόνι, δεν είναι η μόνη όμως…: “Οταν συμφωνήσουν γιά τό σωστό μοίρασμα τών μιζών !” Ιούν 10, 02:58
  • Avatar Κερκυραιος πολιτης στο Επισκευάστηκε η βλάβη στον κεντρικό αγωγό της ΔΕΥΑΚ στο Κανόνι, δεν είναι η μόνη όμως…: “Ποτε ειπαμε οτι θα αντικατασταθουν οι σωληνωσεις που δημιουργουν τα προβληματα;” Ιούν 8, 11:41
  • Avatar Κερκυραιος πολιτης στο Έκθεση Αξιολόγησης Δημοσίων Υπηρεσιών: Η Κέρκυρα στην Ουρά της Ελλάδας!: “Ποια πεζοδρομια αξιολογησαν οι συμπολιτες μας; Αυτα που δεν υπαρχουν;” Ιούν 8, 11:37
  • Avatar Κερκυραιος πολιτης. στο Έκθεση Αξιολόγησης Δημοσίων Υπηρεσιών: Η Κέρκυρα στην Ουρά της Ελλάδας!: “Μην είστε “αρνητικοι”.Χαχαχαχα, Λες και περιμέναμε τα αποτελέσματα για να μάθουμε την κατάντια μας.” Ιούν 8, 11:16

Το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009

ακολουθήστε μας

No Result
View All Result
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CP-Web/CorfuPress.com
  • CorfuSports.com

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

WEBSITE: www.corfupress.com
C.P.WEB-CORFUPRESS.COM – ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ //
ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
MANTZAΡΟΥ 6 – T.K. 49132, ΚΕΡΚΥΡΑ
ΑΦΜ: 107115640 – ΔΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 2661026992
EMAIL: [email protected]
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: EMMANOYΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ
ΝΟΜΙΜΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: EMMANOYΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: EMMANOYΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΝΙΚΟΛΑΪΣ ΒΛΑΧΟΥ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: EMMANOYΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN: ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ

© 2024 CP-Web/CorfuPress.com

No Result
View All Result
  • EDITORIAL
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ – ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΡΘΡΑ
  • SPORTS

© 2024 CP-Web/CorfuPress.com

Εφόσον πατήστε ΑΠΟΔΟΧΗ τότε αυτόματα δηλώνετε ότι αποδέχεστε τους όρους χρήσης και την χρήση των cookies στις σελίδες μας καθώς και οτι συναινείτε βάσει της νεας Ευρωπαικής οδηγίας GDPR. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ .