Κοινή στρατηγική για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και ενίσχυση της νησιωτικότητας, μετά τη πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Γιάννη Τρεπεκλή και τη συνάντηση του περασμένου Νοεμβρίου στην Κέρκυρα
Υπεγράφη στη Λέσβο και συγκεκριμένα στο Πλωμάρι, την Παρασκευή 11 Ιουλίου, από τους Περιφερειάρχες Ιονίων Νήσων, Νοτίου και Βορείου Αιγαίου, Γιάννη Τρεπεκλή, Γιώργο Χατζημάρκο και Κώστα Μουντζούρη αντίστοιχα, η «Διακήρυξη της Κέρκυρας», σε συνέχεια της συνάντησης, η οποία είχε λάβει χώρα στην Κέρκυρα, έπειτα από πρωτοβουλία του κ. Τρεπεκλή, τον Νοέμβριο του 2024.
Η «Διακήρυξη της Κέρκυρας» αποτελεί το πρώτο βήμα μιας κοινής διαδρομής που φιλοδοξεί να μετατρέψει τα νησιά των τριών Περιφερειών σε πρότυπα βιώσιμου τουρισμού, ανταλλαγής τεχνογνωσίας και ενίσχυσης των τοπικών κοινωνιών.
Το κοινό πλαίσιο συνεργασίας, το οποίο επισφραγίστηκε με τη σημερινή υπογραφή της «Διακήρυξης της Κέρκυρας» από τους τρεις Περιφερειάρχες, σηματοδοτεί τη σύμπραξη των νησιωτικών Περιφερειών για τη χάραξη κοινής στρατηγικής βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, με έμφαση στη διαχείριση κοινών προκλήσεων όπως η εποχικότητα, η κλιματική αλλαγή και η ανάγκη ενίσχυσης κρίσιμων υποδομών.
Στην εκδήλωση της υπογραφής έδωσαν ακόμα το «παρών» ο Υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, Μανώλης Κουτουλάκης, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Χριστόδουλος Τοψίδης, ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος και Υπουργός, Βουλευτής, Δημήτρης Αβραμόπουλος και η Γενική Γραμματέας Τουρισμού, Βασιλική Κουτσούκου.
Ο κ. Τρεπεκλής υπογράμμισε τη σημασία της πολιτιστικής διπλωματίας και της γαστρονομικής προβολής και παράλληλα ανακοίνωσε την κοινή πρωτοβουλία για τη διοργάνωση ετήσιου διεθνούς Φεστιβάλ, με στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας και της γαστρονομίας των νησιών. Η συγκεκριμένη ανακοίνωση του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων για τη θεσμοθέτηση ενός πολιτιστικού Φεστιβάλ των νησιωτικών Περιφερειών με διεθνές βεληνεκές χαιρετήθηκε απ’ όλους τους παρευρισκόμενους, με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο μάλιστα, να κάνει ιδιαίτερη μνεία στο όραμα του κ. Τρεπεκλή, με τον οποίο, όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά, είχε στο επίπεδο της Αυτοδιοίκησης εξαιρετική συνεργασία για πολλά χρόνια στο παρελθόν.
Πριν την εκδήλωση της υπογραφής της «Διακήρυξης της Κέρκυρας» πραγματοποιήθηκε σύσκεψη εργασίας, στην έδρα της Γενικής Γραμματείας του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, στη Μυτιλήνη, με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, του Γ.Γ. του Υπουργείου και των τεσσάρων Περιφερειαρχών.
Στο πλαίσιο της σύσκεψης, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Γιάννης Τρεπεκλής, επισήμανε:
«Με χαρά βρισκόμαστε σήμερα εδώ, συζητώντας από κοινού τις κοινές μας ανάγκες ως νησιωτικές Περιφέρειες. Είμαστε τυχεροί που συνομιλούμε με ανθρώπους που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει νησιωτικότητα και ποιες προκλήσεις καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Τα νησιά μας προσφέρουν στην πατρίδα κύρος και εισόδημα, αλλά παράλληλα φέρουν και υψηλό κόστος συντήρησης υποδομών και υπηρεσιών. Οφείλουμε, μέσα από συντονισμό και κοινό μέτωπο διεκδικήσεων, να διασφαλίσουμε βιώσιμη ανάπτυξη και ποιότητα ζωής για τους μόνιμους κατοίκους μας».
Στ. Γκίκας: Ο στόχος για τη σύσταση ενός Μονίμου Δικτύου Νησιωτικών Περιφερειών αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την χάραξη κοινών στρατηγικών, επ’ ωφελεία των νησιών μας
Ανακοίνωση επί του θέματος εξέδωσε και ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Στέφανος Γκίκας.
Σε αυτήν, αναφέρει:
Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας, υποδέχθηκε σήμερα στην Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στην Μυτιλήνη, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Μανώλη Κουτουλάκη, τους τρεις Περιφερειάρχες των νησιωτικών περιοχών της χώρας, ήτοι: Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνο Μουτζούρη, Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο και Ιονίων Νήσων, Γιάννη Τρεπεκλή, καθώς και τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλο Τοψίδη.
Στον χαιρετισμό του ο Υφυπουργός Ναυτιλίας ανέφερε ότι η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, επί 40 ολόκληρα χρόνια υπηρετεί με συνέπεια και υπευθυνότητα τα νησιά μας και προωθεί την έννοια της νησιωτικότητας και από το 2021, την ολοκληρωμένη θαλάσσια στρατηγική στο νησιωτικό χώρο.
Προς επίρρωση τούτου, ενημέρωσε ότι μόνον το τελευταίο 12μηνο οι Δήμοι των 3 νησιωτικών Περιφερειών, έλαβαν από την Γενική Γραμματεία, για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, περί τα 7.200.000 € και συγκεκριμένα:
Τα νησιά του Β. Αιγαίου 1.500.000 €, τα νησιά του Ν. Αιγαίου 3.800.000 € και τα νησιά του Ιονίου 1.900.000 €.
Αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια της θεσμικής αναγνώρισης της “Νησιωτικότητας”, ως διακριτού πεδίου Πολιτικής στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, προσπάθεια που τον τελευταίο καιρό υποστηρίζεται και αναδεικνύεται όλο και περισσότερο στα Ευρωπαϊκά fora.
Εν συνεχεία στο Πλωμάρι της Λέσβου όπου υπεγράφη από τους 3 Περιφερειάρχες η λεγόμενη “ΔΙAΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ – ΕΝΑ ΟΡΑΜA ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ”, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για την διαδικασία διαλόγου και τον προβληματισμό που αναπτύχθηκε, επεσήμανε ότι η διαβούλευση, ο συντονισμός, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και η χάραξη κοινών στόχων είναι απαραίτητα στοιχεία για την υλοποίηση εφαρμόσιμων και αναγκαίων πολιτικών για τα νησιά μας.
Διευκρίνησε επίσης ότι «η προγραμματική ρήτρα νησιωτικότητας σημαίνει στην πράξη, ζωτικό προγραμματικό χώρο για τα νησιά, στο πλαίσιο των Διαρθρωτικών Ταμείων της ΕΕ, των προβλέψεων της Συνθήκης της Λισαβώνας του 2007 και της Χωρικής Διάστασης της Πολιτικής Συνοχής, άρα, πιο στοχευμένη νομοθέτηση και καλύτερη χρηματοδότηση.».
Ανέφερε επίσης ότι, «όπως ανακοίνωσε πρόσφατα και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η Κυβέρνηση εξασφάλισε 8 δις ευρώ, με την ενεργοποίηση τριών ευρωπαϊκών ταμείων, του Κοινωνικού Κλιματικού Ταμείου, του Ταμείου Εκσυγχρονισμού και του Ταμείου Απανθρακοποίησης των Νήσων, για την επταετία 2026–2032.
Σε αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τις νησιωτικές περιοχές, που αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα.».
Αναφερόμενος στον τουρισμό τόνισε: «Ο τουρισμός στα νησιά μας θα πρέπει να στηρίζεται στην αυθεντικότητα, στην ανάδειξη των ξεχωριστών χαρακτηριστικών των νησιών, του πολιτισμού τους και στη ζωντανή επαφή του επισκέπτη με την τοπική κοινωνία και αυτό είναι που δημιουργεί πραγματική υπεραξία. Άρα δεν μιλάμε απλώς για αριθμούς επισκεπτών, αλλά για εμπειρίες με περιεχόμενο.».
Κλείνοντας την τοποθέτησή του ανέφερε ότι «ο στόχος για τη σύσταση ενός Μόνιμου Δικτύου Νησιωτικών Περιφερειών – όπως προβλέπει η Διακήρυξη της Κέρκυρας – είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και αποκτά ιδιαίτερη σημασία, όχι μόνο για την χάραξη κοινών στρατηγικών, αλλά και για την διασφάλιση της διαρκούς παρακολούθησης (follow-up) της υλοποίησης των δράσεων», και πρόσθεσε: «Οίκοθεν νοείται, ότι η στήριξη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής είναι δεδομένη.».