Παραλιακό μέτωπο, επεισόδια 6ου χρόνου. Σαν να παρατράβηξε η υπόθεση. Από υπόσχεση σε υπόσχεση, κλείνουμε τον 6ο χρόνο που η Κυβέρνηση Μητσοτάκη υποσχέθηκε παραχώρηση του παραλιακού μετώπου, συν έξι μήνες πριν επί ΣΥΡΙΖΑ, επί των ημερών του οποίου πάντως αποχαρακτηρίστηκε το παραλιακό μέτωπο, προκειμένου να αποδοθεί στο Δήμο Κέρκυρας (νυν Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων), με το ΦΕΚ με αριθμό ΑΑΠ305/19-12-18. Για να αποδίδονται και τα εύσημα στο τιμόνι του ΟΛΚΕ τότε (2018) ήταν ο Σπύρος Στεφανίδης.
Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει…
Έκτοτε ακούστηκαν πολλά, για τις δυσκολίες, τις ελλείψεις που έπρεπε να καλυφθούν καθώς εντοπίστηκαν τμήματα αγνώστου ιδιοκτησίας, για την ανάγκη αλλαγής και τροποποίησης σχετικών νόμων, δόθηκαν υποσχέσεις που γρήγορα τις πήραν πίσω ή διαψεύσθηκαν από το πέρας του χρόνου. Και το παραλιακό μέτωπο συνεχίζει, κάπως έτσι, να περιμένει τον φυσικό ιδιοκτήτη του προκειμένου να ικανοποιηθεί και ένα πάγιο αίτημα της κοινωνίας και των φορέων.
Οι φήμες για Μαρίνα
Εσχάτως, σε τούτη την πόλη των φημών και αστικών μύθων, ακούστηκε -μετ’ επιτάσεως είναι η αλήθεια- η πληροφορία (άγνωστο από που ξεκίνησε και πάντως χωρίς να αποδίδεται σε κάποιον ξεκάθαρα) ότι η παραλιακή της Γαρίτσας, ανήκουσα στο παραλιακό μέτωπο βρίσκεται στις σκέψεις της Κυβέρνησης για να δοθεί σε ιδιωτικά συμφέροντα, προκειμένου να μετατραπεί σε μαρίνα. Το όλο γεγονός μάλιστα είχε και την ανάλογη «τεκμηρίωση» καθώς στο εμβληματικό Corfu Palace, το οποίο άλλαξε χέρια, εκτελούνται εργασίες ανακαίνισης, άρα -σου λέει- μια μαρίνα σε ένα καινούργιο ανακαινισμένο ξενοδοχείο ταιριάζει γάντι.
Μπορεί να είναι έτσι τα πράγματα, μπορεί και όχι. Μέχρι στιγμής οι φήμες δεν επιβεβαιώνονται, ούτε διασταυρώνονται ως έχουσες ψήγματα έστω πραγματικότητας, παρά τις επίμονες ερωτήσεις. Πάντως η φήμη ήταν αρκετή για να ανάψει φωτιές, αφού υπήρχε και η ισχυρή βάση της μακρόσυρτης, βασανιστικής και εξοργιστικής καθυστέρησης στην απόδοση του παραλιακού μετώπου επί 6 συναπτά έτη. Και μάλιστα αν ανατρέξει κανείς στις δικαιολογίες που χρησιμοποιήθηκαν για την καθυστέρηση αυτή, εύκολα αντιλαμβάνεται ότι οι υποψίες στην τοπική κοινωνία είναι εύλογες. Δεν έχουν και άδικο, με τόσα που έχουν συμβεί άλλωστε…
Ξεσηκώθηκαν οι κάτοικοι, συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο
Την αρχή έκανε ο Σύλλογος της Γαρίτσας που ξεσηκώθηκε στο ενδεχόμενο δημιουργίας Μαρίνας στην περιοχή του. Ζήτησε να πάρει θέση ο Δήμος, να διεκδικήσει την απόδοση (επιτέλους) και πάντως να διαφυλάξει τους ελεύθερους χώρους, που τελευταία λιγοστεύουν ολοένα και περισσότερο.
Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε την Πέμπτη 26 Ιουνίου 2025. Την εισήγηση έκανε ο Τάκης Μεταλληνός, επικεφαλής παράταξης της μειοψηφίας, χαρακτηρίζοντας την περιοχή «φιλέτο» και εκφράζοντας ανησυχίες για την σημαντική καθυστέρηση απόδοσης. «Δεν γνωρίζω αν υπάρχουν ενδιαφέρουσες επενδυτικές πρωτοβουλίες, αλλά η Κέρκυρα είναι ενοχλημένη – κι εγώ μαζί – από την παρατεταμένη αναμονή» είπε χαρακτηριστικά. Και πρότεινε:
«Ο Δήμος της Κέρκυρας πρέπει να δηλώσει ξεκάθαρα ότι διεκδικεί αυτόν τον συγκεκριμένο χώρο. Παράλληλα, κύριε Δήμαρχε, προτείνω να δημιουργηθεί μια επιτροπή υπό την προεδρία σας, με τη συμμετοχή των επικεφαλής των παρατάξεων, ώστε να παρέμβουμε άμεσα στην Αθήνα, να επισκεφθούμε το αρμόδιο Υπουργείο και να απαιτήσουμε την παραχώρηση του παραλιακού μετώπου. Δεν είναι αποδεκτό να συνεχίζεται αυτή η κωλυσιεργία εις βάρος της τοπικής κοινωνίας», με τη διευκρίνηση πάντως ότι « το θέμα αυτό δεν πρέπει να εκληφθεί ως αντιπαράθεση με την εκάστοτε κυβέρνηση. Είναι ένα καθαρά Κερκυραϊκό ζήτημα. Πιστεύω ότι όλοι οι παράγοντες της Κέρκυρας, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, θέλουν την παραχώρηση αυτή. Κι όμως, κάτι συμβαίνει που καθυστερεί την υλοποίησή της».
Οι εκπρόσωποι των παρατάξεων
Από πλευράς ΛΑΣΥ η κα. Γραμμένου υποστήριξε ότι το παραλιακό μέτωπο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την πόλη της Κέρκυρας και ότι οι ανάγκες των πολιτών περιλαμβάνουν ελεύθερους και ανοιχτούς κοινόχρηστους χώρους, με πράσινο, παιδικές χαρές, χώρους ψυχαγωγίας, αθλητικές εγκαταστάσεις και μορφωτικές δραστηριότητες. Ζήτησε δε, το παραλιακό μέτωπο να παραμείνει χώρος με ελεύθερη πρόσβαση και να εξασφαλιστεί η αξιοποίησή του προς όφελος της λαϊκής πλειοψηφίας.
Από την παράταξη Υδραίου, ο Ν. Καλόγερος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έγιναν την προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδο, με συζητήσεις και συναντήσεις στα Υπουργεία και υποστήριξε ότι δόθηκε βάρος στην ωρίμανση και υποβολή έργων υποδομής κοινής ωφέλειας επί του παραλιακού μετώπου, ώστε να υποχρεωθεί το Υπ. Οικονομικών να παραχωρήσει -τουλάχιστον- τμήμα του στο Δήμο. «Το κάναμε ως μέσο πίεσης, και υποβάλλαμε για χρηματοδότηση δύο υποέργα, το ένα αφορούσε το ΝΑΟΚ», είπε χαρακτηριστικά, ζητώντας με την ευκαιρία ενημέρωση που βρίσκεται το έργο (κολυμβητήριο στο ΝΑΟΚ) δύο χρόνια μετά.
Πάντως σε απάντησή του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αν. Καρδόνας ενημέρωσε ότι σύμφωνα με το Υπουργείο «η μελέτη για κολυμβητήριο στο ΝΑΟΚ δεν μπορεί να περπατήσει διότι δεν μπορεί να αδειοδοτηθεί, ο χώρος εκεί δεν μας ανήκει. Και είναι κάτι που γνωρίζει και η κα. Υδραίου.
Ο Γιώργος Καρύδης, επικεφαλής παράταξης, υπενθύμισε την χρόνια προσπάθεια για την παραχώρηση του παραλιακού μετώπου, δήλωσε ικανοποίηση για την παραχώρηση της νησίδας Λαζαρέτο στο Δήμο και έθεσε, με την ευκαιρία, και το θέμα του Βίδο που είναι πλήρως εγκαταλελειμμένο. Χωρίς πρόσβαση από το καΐκι του Δήμου, χωρίς να δοθεί με διαγωνισμό το εστιατόριο σε άλλον ιδιώτη, μετά την αποχώρηση του IKOS, χωρίς κανένα σχέδιο για το μέλλον. «Χθες συναντηθήκαμε με τον Σύλλογο Φίλων του Βίδο, είστε και εσείς μέλος κ. Δήμαρχε», είπε, «αλλά το έχετε εγκαταλείψει πλήρως και θα το φέρω ως θέμα στην επόμενη συνεδρίαση». Αναφορικά δε με το θέμα του παραλιακού μετώπου τόνισε ότι πρέπει να γίνουν μαζικές προσπάθειες για να περιέλθει η κυριότητα στο Δήμο Κ. Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων
Και ο Δήμαρχος
Ο Δήμαρχος Στέφανος Πενηντάρχου Πουλημένος, τόνισε ότι «δυστυχώς από την πλευρά του Δημοσίου ακολουθείται μια παρελκυστική τακτική, η οποία έχει οδηγήσει στο να περάσουν χρόνια εξαγγελιών χωρίς αποτέλεσμα. Χαίρομαι που ο κ. Μεταληνός επαναφέρει το θέμα και συμφωνώ απολύτως με την ανάγκη να συγκροτηθεί η επιτροπή που προτείνει. Η επιτροπή αυτή, με τη συμμετοχή των επικεφαλής των παρατάξεων, θα αναλάβει να επισκεφθεί το Υπουργείο Οικονομικών και να θέσει το αίτημα της παραχώρησης με τον πιο επίμονο και πιεστικό τρόπο»
Δήλωσε επίσης ότι συμφωνεί με την πρόταση του Συλλόγου Γαρίτσας να «υπάρξουν μέτρα για τον χαρακτηρισμό του κόλπου ως προστατευόμενου. Αυτό θα δώσει αυξημένη προστασία και θα αποτρέψει μελλοντικές επιχειρηματικές βλέψεις.
Θα ήθελα, όμως, να σημειώσω ότι δεν πρέπει να δημιουργούμε εχθρούς όπου δεν υπάρχουν. Πέρυσι, για παράδειγμα, διαδόθηκε η φήμη ότι σχεδιάζεται τουριστική αξιοποίηση του Λαζαρέτου. Ωστόσο, οι εξελίξεις διέψευσαν αυτή τη φήμη. Το Λαζαρέτο παραχωρήθηκε στον Δήμο, με την επίσημη και αμετάκλητη μεταγραφή του στα περιουσιακά μας στοιχεία. Το ίδιο επιδιώκουμε και με το παραλιακό μέτωπο: μια οριστική και αμετάκλητη παραχώρηση»
Ομόφωνη απόφαση, τι είπαν οι κάτοικοι
Ομόφωνα το Σώμα αποφάσισε τη συγκρότηση Επιτροπής για διεκδίκηση της παραχώρησης του παραλιακού μετώπου στο Δήμο, αλλά η απόφαση όπως φαίνεται δεν ικανοποίησε το Σύλλογο Γαρίτσας, ο Πρόεδρος του οποίου Αλέξανδρος Βέργης μίλησε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, υποστηρίζοντας ότι «ο Δήμαρχος πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να περάσει από τις διακηρύξεις στις πράξεις. Οι Κερκυραίοι απαιτούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και όχι γενικόλογες υποσχέσεις, όπως συνέβη στο παρελθόν σε περιπτώσεις όπως το Άλσος και το εργοστάσιο Δεσύλλα».
Η ανακοίνωση του Συλλόγου για την απόφαση
Την Παρασκευή μάλιστα ο κ. Βέργης εξέδωσε ανακοίνωση σχολιάζοντας την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στην οποία λέει τα εξής:
Το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο προστίθεται ως ακόμη ένα επεισόδιο σε ένα μακρύ σίριαλ υποσχέσεων, ψηφισμάτων και αναβολών. Ήταν η τέταρτη φορά που το Σώμα ομόφωνα ζητά τη μεταβίβαση του παραλιακού μετώπου στον Δήμο. Από το 2019 μέχρι σήμερα, με ημερομηνίες στα πρακτικά (11/2/2019 – 31/10/2023 – 28/5/2024 – 26/6/2025), η βούληση είναι σαφής. Πού είναι όμως τα αποτελέσματα;
Ο Δήμαρχος και οι παρατάξεις γνωρίζουν πολύ καλά τι απαιτείται. Σήμερα το πρωί, ο Δήμαρχος, μαζί με τους δύο βουλευτές του νομού και τον υφυπουργό, θα έπρεπε να είναι έξω από το γραφείο του Υπουργού Οικονομικών, απαιτώντας άμεση έναρξη της διαδικασίας μεταβίβασης. Όλα τα υπόλοιπα είναι απλώς κουβέντες και εντυπώσεις. Τι κρύβεται πίσω από τις συνεχείς αναβολές; Γιατί η Δημοτική Αρχή, ενώ έχει τη θεσμική δύναμη και τη λαϊκή εντολή, δεν κινεί τη διαδικασία διεκδίκησης κυριότητας του παραλιακού μετώπου; Πόσες ακόμη συνεδριάσεις χρειάζονται για να περάσουμε από τις εξαγγελίες στην πράξη;
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Το Άλσος» έχει ήδη πράξει το καθήκον του. Έχουμε υποβάλει πλήρως τεκμηριωμένο αίτημα προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το Υπουργείο Πολιτισμού, ζητώντας την κήρυξη του κόλπου της Γαρίτσας, του παραλιακού μετώπου και του Άλσους ως Τοπίου Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους και Χώρου Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Δεν θα επιτρέψουμε να χαθεί αυτή η ευκαιρία, ούτε θα ανεχθούμε άλλη μια «επένδυση» που θα στερήσει από τους Κερκυραίους τον φυσικό τους χώρο.
Ο κόλπος της Γαρίτσας είναι δημόσιος, ελεύθερος και αδιαπραγμάτευτος. Δεν ανήκει σε υπουργεία ούτε σε μελλοντικούς επιχειρηματικούς σχεδιασμούς. Ανήκει στους πολίτες, στην ιστορία και στο μέλλον της Κέρκυρας.
Καλώ τον Δήμαρχο, όχι απλώς να παραστεί σε συνεδριάσεις, αλλά να σταθεί στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Ο λαός της Κέρκυρας δεν ζητά ευχές, ζητά δράση»
Στη Βουλή το θέμα από τον Αυλωνίτη
Σκυτάλη πήρε ο βουλευτής Κέρκυρας Αλέξανδρος Αυλωνίτης, ο οποίος κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση (την 5η ή 6η λέει ο ίδιος κατά σειρά για το ίδιο θέμα!!!) ζητώντας να ξεκαθαρίσει το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τους σχεδιασμούς του για το παραλιακό μέτωπο Κέρκυρας και να εξηγήσει τη μεγάλη καθυστέρηση και τις παλινωδίες στην απόδοσή του στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων. Όπως επισημαίνει, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, επί έξι χρόνια, δεν έχει υλοποιήσει την παραχώρηση, παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις. Υπενθυμίζει δε τις κατά καιρούς αντικρουόμενες δικαιολογίες υπουργών:
• Ο τ. υφυπουργός Βεσυρόπουλος απέδιδε την καθυστέρηση στην ύπαρξη ακινήτων αγνώστου ιδιοκτήτη, που μελετούσε το Υπουργείο.
• Στις 15/2/2022, η τ. δήμαρχος κα. Υδραίου ενημέρωσε για συνεργασία με τον τότε ΥΠΟΙΚ κ. Σταϊκούρα και σύνδεση του θέματος με τη δημιουργία κολυμβητηρίου στον ΝΑΟΚ.
• Τον Σεπτέμβριο 2023, ο νυν υφυπουργός Ναυτιλίας κ. Γκίκας ανακοίνωσε δέσμευση του αν. υπουργού κ. Παπαθανάση για άμεση νομοθετική λύση. Στις 29/2/2024, δήλωσε ότι η παραχώρηση θα ολοκληρωθεί εντός ενός μήνα (!).
• Τον Απρίλιο 2024, ο τ. υφυπουργός Ναυτιλίας κ. Παππάς ανέφερε πως τελικά απαιτείται νέα νομοθετική ρύθμιση, αφού η τροπολογία του ν. 2971/2001 περί αιγιαλού δεν επαρκεί.
Και από τότε, σιωπή, τονίζει ο βουλευτής, επισημαίνοντας ότι «παρατηρείται μια εξόχως ύποπτη στασιμότητα. Οι υποψίες περί διαφαινόμενης εμπλοκής για την απόδοση του παραλιακού μετώπου γιγαντώνονται μετά από σειρά παλινωδιών, διαψευσμένων διαβεβαιώσεων και αστείων δικαιολογιών». Με σκωπτικό ύφος επιπλέον αναφέρει ότι «έξι ολόκληρα χρόνια η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν κατάφερε να υπερβεί οποιοδήποτε νομικό ή άλλο εμπόδιο για να ολοκληρώσει την -πολλάκις υποσχόμενη- απόδοση. Υπενθυμίζω ότι έχω καταθέσει τρεις ερωτήσεις, δύο επίκαιρες ερωτήσεις και έχω αποστείλει ισάριθμες επιστολές στην ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, αιτούμενος απαντήσεις για την κωλυσιεργία και ζητώντας την άμεση απόδοση του παραλιακού μετώπου στον οικείο Δήμο και το τμήμα που αντιστοιχεί στον Ναυταθλητικό Όμιλο Κέρκυρας (ΝΑΟΚ), που επίσης κρατείται όμηρος σε αυτή την καθόλα περίεργη εξέλιξη».
Χωρίς πρόσβαση στη θάλασσα
«Και αλήθεια αναρωτιέται κανείς, που έχει ακουστεί νησιωτική πρωτεύουσα, περίκλειστη, χωρίς πρόσβαση στη θάλασσα; Πως αντιλαμβάνεστε ότι μπορεί η Κέρκυρα να αναπτύξει δράσεις, όταν δεν έχει λόγο ούτε καν στα του οίκου της;» συνεχίζει ο κ. Αυλωνίτης και ζητά να ενημερωθεί από τον Υπουργό:
1. Ποια τα σχέδια της Κυβέρνησης για το παραλιακό μέτωπο της Κέρκυρας; Γνωρίζουμε ότι σε τμήματα αυτού, ευρισκόμενα στην περιοχή του Παλαιού και Νέου Λιμένα Κέρκυρας, ήδη έχει δρομολογηθεί η δημιουργία Μαρίνων. Ποιος ο προγραμματισμός για το υπολειπόμενο τμήμα και γιατί δεν έχει προχωρήσει επί έξι ολόκληρα χρόνια η απόδοσή του στον οικείο Δήμο;
2. Ποιο το ακριβές χρονοδιάγραμμα των ενεργειών σας και γιατί δεν έχετε προωθήσει μέχρι τώρα στη Βουλή τη νομοθετική ρύθμιση που απαιτείται προκειμένου να εκπληρώσετε τη δέσμευσή σας για την απόδοση του παραλιακού μετώπου Κέρκυρας;
*ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ CORFUPRESS.COM THΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ