Η σαφής οριοθέτηση των ευθυνών για τη διαχείριση της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας, με τον Δήμο να καθίσταται υπεύθυνος για την πυρασφάλεια και τους ιδιοκτήτες για τα ετοιμόρροπα κτίρια, αποτέλεσε το κεντρικό συμπέρασμα από την επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού. Ως δεύτερη σημαντική είδηση, ανακοινώθηκε η δέσμευση του Υπουργείου για τη χρηματοδότηση της μελέτης αποκατάστασης του Βρετανικού Νοσοκομείου.
- Η Υπουργός Πολιτισμού προανήγγειλε χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των Αγγλικών Στρατώνων στο Φρούριο.
- Δεσμεύσεις ΥΠΠΟ για μνημεία της Κέρκυρας, αλλά σαφής μετάθεση ευθυνών στον Δήμο για τα χρόνια προβλήματα.
- Στο επίκεντρο η υπολειτουργία του Φορέα Διαχείρισης και η ασφάλεια στο Μνημείο της UNESCO.
- Μενδώνη: Η πυρασφάλεια είναι αρμοδιότητα του Δήμου, η αποκατάσταση των ιδιωτικών κτιρίων ευθύνη των ιδιοκτητών.
Συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την τύχη εμβληματικών μνημείων, αλλά και μια αυστηρή οριοθέτηση αρμοδιοτήτων που μεταφέρει σημαντικές ευθύνες στη δημοτική αρχή, ήταν το διπλό αποτέλεσμα της σύσκεψης που πραγματοποίησε η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στην Κέρκυρα. Ενώ το Υπουργείο δεσμεύτηκε για δύο σημαντικά έργα, κατέστησε σαφές ότι η διαχείριση των πιο κρίσιμων ζητημάτων που απειλούν την ασφάλεια και την ακεραιότητα του μνημείου της UNESCO, ανήκει σε άλλους φορείς.
Η ευθύνη για τα ετοιμόρροπα κτίρια
Κεντρικό ζήτημα της συζήτησης αποτέλεσε η κατάσταση στην Παλιά Πόλη, με έμφαση στα δεκάδες ετοιμόρροπα κτίρια που συνιστούν διαρκή κίνδυνο. Περιστατικά καταρρεύσεων, όπως αυτό στην Πόρτα Ρεμούντα τον Ιούνιο του 2025, θέτουν επιτακτικά το θέμα της ασφάλειας.
Στο ζήτημα αυτό, η τοποθέτηση της Υπουργού ήταν κατηγορηματική και αποσαφήνισε το πλαίσιο των ευθυνών. Διευκρίνισε ότι, βάσει του αρχαιολογικού νόμου, η χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των ιδιωτικών κτιρίων αποτελεί ευθύνη των ιδιοκτητών τους. Παράλληλα, προσδιόρισε τον ρόλο του Δήμου, αναφέροντας ότι η συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος πρέπει να ενταχθεί στο πλαίσιο της Ειδικής Πολεοδομικής Μελέτης, την εκπόνηση της οποίας έχει αναλάβει η δημοτική αρχή. Επομένως, το Υπουργείο δεν φέρει οικονομική ευθύνη για τα ιδιωτικά ακίνητα, παραπέμποντας τη λύση στον συνδυασμό της ατομικής ευθύνης των ιδιοκτητών και του πολεοδομικού σχεδιασμού του Δήμου.
Αντίστοιχη ήταν η τοποθέτησή της και για την περίπτωση κτιρίου ιδιοκτησίας του Νοσοκομείου, του οποίου τμήμα κατέρρευσε, δηλώνοντας: «Το Νοσοκομείο προφανώς έχει την ευθύνη της αποκατάστασης του κτιρίου».
Ανακοινώσεις για Βρετανικό Νοσοκομείο και Παλιό Φρουριο
Η σημαντικότερη είδηση από την πλευρά του Υπουργείου αφορά το πρώην Βρετανικό Νοσοκομείο. Ανακοινώθηκε η χρηματοδότηση της μελέτης για την αποκατάστασή του με ποσό 300.000 ευρώ, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το καλοκαίρι του 2026. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί το πρώτο ουσιαστικό βήμα για τη διάσωση του κτιρίου, αν και η υλοποίηση του κυρίως έργου παραμένει ένα μελλοντικό ζητούμενο.
Άμεση θα είναι η παρέμβαση στο κτίριο του παλιού Φρουρίου (Τάφος Μενεκράτους). Η Υπουργός ανακοίνωσε ότι το ΥΠΠΟ θα χρηματοδοτήσει την αποκατάστασή του από εθνικούς πόρους, προκειμένου να στεγάσει εκπαιδευτικά προγράμματα.
Πυρασφάλεια
Για το κρίσιμο θέμα της πυροπροστασίας της Παλιάς Πόλης, η Υπουργός ήταν απόλυτη, δηλώνοντας ότι «αφορά κατά κύριο λόγο τη δημοτική αρχή». Διευκρίνισε ότι ο Δήμος είναι υπεύθυνος για την ένταξη του σχετικού έργου και της μελέτης στο τρέχον ΕΣΠΑ, με το Υπουργείο να έχει απλώς εγκριτικό ρόλο στις παρεμβάσεις επί των μνημείων.
Τέλος, η Υπουργός επανέλαβε τις γνωστές θέσεις για το ιδιοκτησιακό καθεστώς άλλων χώρων. Για το Mon Repos, ανέφερε ότι ο ιδιοκτήτης, δηλαδή ο Δήμος, είναι υπεύθυνος για την αξιοποίησή του. Για το Αχίλλειο, τόνισε εκ νέου ότι η αρμοδιότητα του έργου ανήκει στην ΕΤΑΔ και όχι στο Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο απλώς αδειοδοτεί τις εργασίες.