Με αφορμή τη διήμερη επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στην Κέρκυρα, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, συμμετείχε σε ευρείες συσκέψεις εργασίας με τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Γιάννη Τρεπεκλή και τον Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας Στέφανο Πουλημένο, ενώ παραβρέθηκε και στα εγκαίνια της σημαντικής έκθεσης Ζεν Ζωγραφικής στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης παρουσία του Πρέσβη της Ιαπωνίας στην Ελλάδα κ. Ίτο Κόϊτσι .
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υφυπουργού Ναυτιλίας:
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή όλων των Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών του Υπουργείου Πολιτισμού, όπου συζητήθηκαν διεξοδικά οι παρεμβάσεις προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κέρκυρας, με έμφαση στην Παλαιά Πόλη – υποχρεώσεις Δήμου λόγω UNESCO – και τα ιστορικά Μνημεία.
Ο Στέφανος Γκίκας επισήμανε ότι η επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, αποδεικνύει το διαρκές και ουσιαστικό ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για την Κέρκυρα, ενώ ευχαρίστησε για τη σταθερή και αποδοτική συνεργασία των τελευταίων έξι ετών. Αναφέρθηκε στις εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης στο Παλαιό και Νέο Φρούριο, συνολικού ύψους άνω των 4 εκατομμυρίων ευρώ, (βραχώδη πρανή Π. Φρουρίου και Προμαχώνα των Επτά Ανέμων Ν. Φρουρίου) καθώς και στην πρόοδο εκπόνησης μελετών που αφορούν την στερέωση της Γέφυρας του Παλαιού Φρουρίου και των τοιχίων κάτω από το Μποσκέτο, μελέτες που ολοκληρώνονται εντός του Ιουλίου 2025.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Γκίκας, στην έναρξη της μελέτης ανακατασκευής του παλαιού Βρετανικού Νοσοκομείου στο Π. Φρούριο, με χρηματοδότηση άνω των 400.000 ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού, ευχαριστώντας δημόσια την Υπουργό Πολιτισμού γι’ αυτό.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας στην ένταξη, μετά από τριάντα χρόνια αδράνειας, του εμβληματικού κτιρίου πλησίον του Μνημείου του Μενεκράτη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Πολιτισμού, με δαπάνη 450.000 ευρώ, με στόχο την αξιοποίησή του ως χώρο ψηφιακού – εκπαιδευτικού προσανατολισμού, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων.
Ο Στέφανος Γκίκας υπογράμμισε ότι με την αποκατάσταση και επανάχρηση των μνημείων, όπως το Παλαιό Φρούριο, δημιουργούνται νέοι τουριστικοί και πολιτιστικοί πόλοι, ενισχύεται η τοπική οικονομία και αναδεικνύεται η μοναδικότητα της Κέρκυρας στο παγκόσμιο πολιτιστικό γίγνεσθαι.
Στο πλαίσιο της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, εκτός των άλλων έργων των οποίων η ένταξη στο ΠΕΠ Ιονίων Νήσων έχει εγκριθεί (Ρολίνα, Βίλα Κοκοτού, Γέφυρα Π. Φρουρίου) ο κ. Γκίκας αναφέρθηκε σε μελετητικά ώριμα έργα πολιτισμού που θα μπορούσαν επίσης να χρηματοδοτηθούν, όπως η Βενετσιάνικη Κρήνη στο Κομπίτσι, η Εκκλησία της Οδηγήτριας στους Λιαπάδες, κ.α.
Παράλληλα, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας ανακοίνωσε την επικείμενη υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Υπουργείου Πολιτισμού και Υπηρεσίας Φάρων, για τη χρηματοδότηση μελετών αποκατάστασης 6 νησιωτικών Φάρων, μεταξύ των οποίων και οι Φάροι του Παλαιού Φρουρίου και των Οθωνών, ευχαριστώντας την κα Μενδώνη για την συνεργασία και την στήριξη της πρωτοβουλίας αυτής.
Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Βουλευτής Κέρκυρας, Στέφανος Γκίκας, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης της Υπουργού Πολιτισμού στην Κέρκυρα, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Η επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού, κας Λίνας Μενδώνη, συνοδευόμενης από τους Γενικούς Διευθυντές και Διευθυντές του Υπουργείου, αποδεικνύει τον επαγγελματισμό και τη σοβαρότητα με την οποία προσεγγίζονται τα θέματα της Κέρκυρας.
Θέλω να την ευχαριστήσω θερμά για τη διαχρονική συνεργασία και τη στήριξη σε κρίσιμα έργα, όπως η αναστήλωση του Παλαιού Βρετανικού Νοσοκομείου, η ανακατασκευή του κτιρίου πλησίον του Μνημείου Μενεκράτη, αλλά και το σύνολο των παρεμβάσεων σε εμβληματικά μνημεία του τόπου μας.
Η Κέρκυρα είναι ένας ζωντανός πολιτιστικός οργανισμός. Με την αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων – Υπουργείου, Περιφέρειας και Δήμου, μπορούμε να διασφαλίσουμε την προστασία, ανάδειξη και βιώσιμη αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.»