Η ενδεικτική χαρτογράφηση που έκανε ο Paolo Melissano και οι σχετικές φωτογραφίες για την τεκμηρίωση της κατάστασης που επικρατεί στις δημόσιες τουαλέτες της Κέρκυρας, είναι αποκαλυπτικές της γενικευμένης νιρβάνας που επικρατεί στα δημόσια – δημοτικά πράγματα. (Το σχετικό υλικό δημοσιεύεται στο CorfuPress.com με την άδεια του Paolo, και τον ευχαριστούμε θερμά.)
Είσαι κάτοικος του νησιού και επισκέπτεσαι το κέντρο της πόλης για ψώνια, γιατρούς, δημόσιες υπηρεσίες, περίπατο; Ή είσαι επισκέπτης και αισθάνεσαι την ανάγκη για μια τουαλέτα; Πού πας; Έλα, ντε.
Γιατί εμείς, οι κάτοικοι του έρμου τούτου νησιού, γνωρίζουμε ότι μάλλον πρέπει να προσφύγουμε στη φιλόξενη ανταπόκριση των πέριξ καταστημάτων, παρά να αναζητήσουμε την τύχη μας στις δημόσιες τουαλέτες του νησιού. Οι επισκέπτες, όμως; Ρωτούν πού είναι τουαλέτες, και αν είναι αρκούντως… τυχεροί να τις επισκεφθούν, φεύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις για τη νοικοκυροσύνη και την καθαριότητά μας!
Οι δημόσιες τουαλέτες στην Κέρκυρα προκαλούν πραγματικά ντροπή.
Επί σειρά ετών θυμάμαι καταστηματάρχες -στο Σαρόκο κυρίως- να γκρινιάζουν γιατί έπρεπε να ανταποκριθούν καθημερινά σε δεκάδες αιτήματα για χρήση της δικής τους τουαλέτας. Οι εκεί δημόσιες τουαλέτες, βλέπετε, μονίμως κλειστές.
Όλα αυτά τα χρόνια τίποτα ή ελάχιστα άλλαξαν. Η συνηθέστερη δικαιολογία ήταν η δυσκολία στη διατήρηση της καθαριότητας μετά τη χρήση — πού να βρίσκεις και προσωπικό, πώς να τις συντηρήσεις. Και κάπως έτσι, η κατάσταση διαιωνίζεται, επαληθεύοντας το ρωμαϊκό ρητό περί δικαιολογίας της αδράνειας με το πρόσχημα της δυσκολίας.
Για να δούμε όμως σε ποια κατάσταση είναι σήμερα οι δημόσιες τουαλέτες της πόλης:
ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ ΣΤΟ ΑΛΣΟΣ ΓΑΡΙΤΣΑΣ: Μόνιμα κλειστές εκείνες που εξυπηρετούν ΑμεΑ. Λείπει η εξωτερική σήμανση στον διάδρομο, σύμφωνα με τη μελέτη ανάπλασης.
ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ ΣΤΟ ΑΛΣΟΣ ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΥ: Υπάρχει μόνο μία τουαλέτα για άνδρες και γυναίκες (δεν λειτουργεί εδώ και τουλάχιστον μία εβδομάδα και δεν υπάρχει σήμανση). Στην τουαλέτα για ΑμεΑ υπάρχουν διάφορα αντικείμενα καθαρισμού (χρησιμοποιείται δηλαδή ως αποθήκη). Στην είσοδο υπάρχουν δεκάδες πλαστικές καρέκλες και κλαδιά δέντρων.
ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ ΣΤΟ ΜΟΝ ΡΕΠΟ: Ανοιχτές μέχρι τις 15:00. Δεν υπάρχει πρόσβαση στην τουαλέτα για τα ΑμεΑ.
ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ ΣΤΟ ΜΑΝΤΟΥΚΙ – ΣΑΝ ΡΟΚΟ: Μόνιμα κλειστές.
ΤΟΥΑΛΕΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΠΛΑΤΕΙΑ:
Βρώμικα τα σκαλοπάτια εισόδου/εξόδου,
Σκουριασμένα και με άλατα τα είδη υγιεινής,
Δεν υπάρχει χαρτί υγείας,
Μόνιμη ροή νερού στις εξωτερικές λεκάνες των ανδρικών τουαλετών,
Δεν υπάρχει πρόσβαση για τα ΑμεΑ, παρόλο που υπάρχουν δύο τουαλέτες που είναι όμως μόνιμα κλειστές,
Ένας νιπτήρας αφαιρέθηκε από τις ανδρικές τουαλέτες, ενώ στις γυναικείες δεν λειτουργεί και έχει σκεπαστεί με μαύρη σακούλα,
Στις γυναικείες υπάρχουν ιστοί αράχνης εξωτερικά στην είσοδο,
Μία από τις τέσσερις γυναικείες τουαλέτες είναι μόνιμα κλειστή,
Δύο από τις τέσσερις είναι ανοιχτές αλλά με εμπόδια στη μέση για να μην εισέλθει κανείς (άρα στην ουσία μόνο μία λειτουργεί),
Σπασμένα σκαλοπάτια.
Πολλά είναι και τα παράπονα των κατοίκων. Μάλιστα, το προηγούμενο Σάββατο που ήταν η γιορτή των χορευτικών σωματείων, οι έχοντες και έχουσες ανάγκη τουαλέτας αισθάνθηκαν ένα μικρό σοκ, όπως μαρτυρούν και σχετικά σχόλια, καθώς — όπως λένε — οι τουαλέτες της Πλατείας φαίνεται ότι είχαν να καθαριστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα (με ό,τι αυτό συνεπάγεται).
Πόσο δύσκολο μπορεί να είναι πια, να λειτουργήσουν ανθρώπινα αυτές οι δημόσιες τουαλέτες;
Αλήθεια, πόσο δύσκολο;