Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    Γκίκας: Η Νησιωτικότητα βρίσκεται πλέον ψηλά στην Εθνική και Ευρωπαϊκή ατζέντα
    13/06/2026
    Δέκα νέα πρόστιμα για παραβάσεις του Κανονισμού Καθαριότητας
    13/06/2026
    Αυλωνίτης: Η Ελλάδα, δυστυχώς, έχει μετατρέψει την ευλογία της νησιωτικότητας σε κατάρα
    12/06/2026
    Κεντρικός Δήμος: Συμβούλιο με 14 θέματα
    12/06/2026
    Αυλωνίτης: Η Κυβέρνηση τακτοποιεί θέσεις, αγνοεί τη νησιωτικότητα και συνεχίζει να κυβερνά με αλαζονεία
    12/06/2026
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Εργαζόμενοι Ψυχιατρικού Τομέα: Απόπειρα στραγγαλισμού νοσηλεύτριας από ασθενή
    13/06/2026
    http://www.corfupress.com/v3/images/2014a/elas_624432510.jpg
    Οπλοστάσιο σε κρύπτες με ηλεκτρικούς μηχανισμούς στη Ζάκυνθο
    13/06/2026
    Κεφαλονιά: Χειροπέδες σε δύο αλλοδαπές για οδήγηση πατινιών υπό την επήρεια αλκοόλ
    13/06/2026
    Διακοπή νερού σε πόλη και προάστια από τα μεσάνυχτα
    13/06/2026
    Ιθάκη: Νεκρός 80χρονος Βρετανός
    13/06/2026
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Συμμετοχή του Επιμελητηρίου στην ημερίδα της ΠΙΝ για τα μικρά νησιά του Ιονίου
    12/06/2026
    Ξενοδοχ/λοι: Kαταγγελία για «εκλεκτούς» στον Χαλικούνα και κάλεσμα σε απεργία
    12/06/2026
    Αεροδρόμιο Κέρκυρας: Άνοδος 10,8% στην επιβατική κίνηση τον Μάιο
    12/06/2026
    Luxury Real Estate: Το «φαινόμενο» της Κέρκυρας και το άλμα του 91%
    12/06/2026
    Επιμελητήριο: Φιλοξένησε το διεθνές δίκτυο Travel Lifestyle Network
    12/06/2026
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    Τριήμερο Μουσικών Εκδηλώσεων της Παλαιάς
    13/06/2026
    Με επιτυχία, η πρώτη συναυλία της Σχολής Παραδοσιακής Μουσικής του Ωδείου Κερκύρας
    13/06/2026
    Ξεκινάει έκθεση με 46 εκπληκτικά έργα του Φασιανού στην Κέρκυρα
    12/06/2026
    Με επιτυχία η μουσικοθεατρική παράσταση «Κρατήσου πάνω μου»
    12/06/2026
    Εγκαινιάζεται η έκθεση «ΚΥΚΛΟΣ – Αέναη Κίνηση» στην Ιατροχειρουργική
    12/06/2026
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    Συγχαρητήρια Κουρή στο νέο πρόεδρο της ΕΠΣΚΙ
    13/06/2026
    Παρελθόν από τον πάγκο της ΑΕ Λευκίμμης ο Γιάννης Φλώρος
    12/06/2026
    Πήγασος Ν. Κέρκυρας: «Ξεροψήνονται» στον ήλιο οι αθλητές, τι γίνεται με το κλειστό;
    12/06/2026
    Ντούσκος: Το δημόσιο «ευχαριστώ» στον Μαχειμάρη για το νέο κωπηλατικό σκάφος
    12/06/2026
    Ιόνιος: Με head coach τον Γεωργίου και assistant τον Καραγιάννη
    09/06/2026
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    Ρεκόρ αφίξεων το Μάιο 2026 στο «Ι. Καποδίστριας» με +11,22%!
    13/06/2026
    Το πυρηνικό μέλλον μας!
    13/06/2026
    Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι κινητοποιήσεις του Αλβανικού λαού
    11/06/2026
    Η Αλβανία πήρε τον δρόμο της…
    07/06/2026
    Ο… Τρελός!
    06/06/2026
Ανάγνωση Ήταν κάποτε η Ιερά Συμμαχία…
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΑΡΘΡΑ

Ήταν κάποτε η Ιερά Συμμαχία…

*Γράφει η Τζένη Σκέμπρη

ΤΖΕΝΗ ΣΚΕΜΠΡΗ
ΤΖΕΝΗ ΣΚΕΜΠΡΗ
Δημοσιεύτηκε 23/03/2024
Κοινοποίηση
8 λεπ. ανάγνωση

1815-Η ίδρυση της Ιεράς Συμμαχίας: Στις 26 Σεπτέμβρη 1815 υπογράφεται στο Παρίσι η «Πράξη της Ιεράς Συμμαχίας». Την υπογράφουν ο τσάρος της Ρωσίας Αλέξανδρος ο Α’, ο αυτοκράτορας της Αυστρίας Φραγκίσκος ο Α’ και ο βασιλιάς της Πρωσίας Φρειδερίκος Γουλιέλμος ο Γ’. Λίγο αργότερα προσχώρησε και ο βασιλιάς της Γαλλίας Λουδοβίκος ο ΙΗ’ και κατόπιν η πλειοψηφία των μοναρχών της Ευρώπης. Η Μεγάλη Βρετανία, αν και επίσημα δεν συμμετείχε στην Ιερά Συμμαχία ωστόσο συμμετείχε δραστήρια στα συνέδριά της και στην υλοποίηση της πολιτικής της.

Βασικός σκοπός της ήταν η πάλη κατά του επαναστατικού κινήματος και η διατήρηση της «παλιάς» τάξης πραγμάτων. Έτσι  στο Συνέδριο του 1820 υπέγραψαν πρωτόκολλο, που διακήρυσσε το δικαίωμά τους να επεμβαίνουν στρατιωτικά σε τρίτες χώρες, με σκοπό την αντιμετώπιση επαναστατικών κινημάτων. Σε εφαρμογή των αποφάσεων, η Αυστρία κατέπνιξε τις επαναστάσεις στη Νεάπολη και στο Πιεμόντε της Ιταλίας το 1821.

Το Συνέδριο της Ιεράς Συμμαχίας στη Βερόνα το 1822 καταδίκασε την επανάσταση στην Ελλάδα κατά της τουρκικής κυριαρχίας. Οι εκπρόσωποι της Συμμαχίας αρνήθηκαν να δεχτούν την ελληνική αντιπροσωπεία που είχε πάει στη Βερόνα, για να ζητήσει βοήθεια.

Η πάλη των λαϊκών μαζών είναι η δύναμη που κινεί την Ιστορία προς τα μπρος και οι επαναστάσεις είναι το όχημα της κοινωνικής εξέλιξης. Σε πείσμα λοιπόν όλων των προσπαθειών των Ευρωπαίων μοναρχών, τα επαναστατικά και απελευθερωτικά κινήματα συνέχιζαν να αναπτύσσονται. Το 1825 έγινε στη Ρωσία το κίνημα των Δεκεμβριστών, το 1830 ξέσπασαν επαναστάσεις στη Γαλλία και το Βέλγιο και άρχισε η εξέγερση κατά του τσαρισμού στην Πολωνία κα.

Η Επανάσταση του 1821 ήταν η πρώτη επανάσταση που «έσπασε» την τρομοκρατία της Ιεράς Συμμαχίας, και από τη νικηφόρα έκβασή της δημιουργήθηκε το ελληνικό κράτος.

Ήδη από το 1814 οι Ν. Σκουφάς, Α. Τσακάλωφ και Ε. Ξάνθος είχαν ιδρύσει στην Οδησσό την Φιλική Εταιρία, την επαναστατική οργάνωση της αστικής τάξης που πρωτοστάτησε στην ιδεολογική και οργανωτική προετοιμασία της ελληνικής επανάστασης. Στην μια όχθη με την οθωμανική κυριαρχία βρίσκονταν οι ντόπιοι κοτζαμπάσηδες και η «Ιερά Συμμαχία» του Μέτερνιχ που δεν ήθελαν να αλλάξουν τα πράγματα. Στην αντίπερα όχθη ήταν ο επαναστατημένος λαός. Τότε στο προσκήνιο της Ιστορίας βρισκόταν η ανερχόμενη αστική τάξη, η οποία ήταν προοδευτική, ως φορέας των νέων καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής. Η αστική τάξη ξεσήκωσε τη φτωχολογιά και τις καταπιεζόμενες από τη φεουδαρχία λαϊκές μάζες, που με την δική τους ένοπλη πάλη και τις δικές τους αιματηρές θυσίες κίνησαν τον τροχό της Ιστορίας.

Η Επανάσταση του 1821 ήταν εθνικοαπελευθερωτική στη μορφή και αστική στο περιεχόμενό της. Η αστική τάξη που ήταν τότε φορέας της οικονομικής και κοινωνικής εξέλιξης, ηγήθηκε του αγώνα για την απελευθέρωση από τον οθωμανικό φεουδαρχικό ζυγό και τη διαμόρφωση του δικού της κράτους, χρησιμοποιώντας τις κοινωνικές δυνάμεις που υπέφεραν από τον τούρκικο ζυγό, όπως ήταν οι φτωχοί αγρότες και άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα. Όμως δεν μοιράστηκε την εξουσία μαζί τους, αλλά με νέους τρόπους συνέχισε την εκμετάλλευση και την καταπίεση των αγροτικών πληθυσμών και της νεοσύστατης εργατικής τάξης. Με τα χρόνια η αστική τάξη έγινε αντιδραστική, εμπόδιο στην κοινωνική εξέλιξη, ενώ φορέας του καινούριου είναι πλέον η εργατική τάξη.

Σήμερα, την Ιερά Συμμαχία του καιρού μας αποτελούν η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και οι άλλες ιμπεριαλιστικές ενώσεις. Είναι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ που από τους βομβαρδισμούς και τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας ως τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ΝΑΤΟ-ΕΕ με την Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανίας, θεωρούν δικαίωμά τους να επεμβαίνουν σε οποιανδήποτε χώρα για να προωθούν ή να διασφαλίζουν τα οικονομικά συμφέροντα των μονοπωλίων και των τραπεζικών ομίλων. Μέσω της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ (ΚΠΑΑ) συμμετέχουν 5.000 μέλη του στρατιωτικού και μη στρατιωτικού προσωπικού σε 7 στρατιωτικές και 11 «μη στρατιωτικές» αποστολές και επιχειρήσεις, σε τρεις ηπείρους, με φρεγάτες και οπλικά συστήματα. Αυτή η πανάκριβη εμπλοκή δεν ματώνει μόνο οικονομικά στο λαό μας, αλλά επίσης μας κάνει στόχο αντιποίνων με σοβαρό κίνδυνο για την ειρήνη και την ασφάλεια της πατρίδας μας.

Είναι η Ιερά Συμμαχία της ΕΕ μαζί με το ντόπιο κεφάλαιο που επιβάλλουν και εφαρμόζουν μνημόνια και αντεργατικούς, αντιλαϊκούς νόμους. Με τις οδηγίες της ΕΕ υλοποιήθηκαν οι επιλογές του ελληνικού και ξένου κεφαλαίου για ιδιωτικοποίηση όλων των πλευρών της ζωής μας. Από τις μεταφορές –αεροδρόμια και τρένα– που προξένησαν το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ που οδήγησε σε αυξήσεις-φωτιά, ως τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια και τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία και τους αντεργατικούς νόμους.

Είναι η ΕΕ και οι κυβερνήσεις που βαφτίζουν τρομοκράτες τους εργαζόμενους και τους απεργούς που ξεσηκώνονται και εφαρμόζουν «αντιτρομοκρατικούς» νόμους για την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης. Που απαγορεύουν και λογοκρίνουν ειδήσεις, κείμενα ακόμα και τραγούδια. Είναι η ΕΕ με την FRONTEX και τις κυβερνήσεις που εγκλωβίζουν τους ξεριζωμένους και θαλασσοπνίγουν πρόσφυγες και μετανάστες.

Απέναντι στην Ιερή Συμμαχία του καιρού μας, την ΕΕ ένα καθήκον έχουν οι λαοί: την αντίσταση και την ανειρήνευτη πάλη. Απέναντι στο κεφάλαιο και στα κόμματα του Ευρωμονόδρομου οι λαοί οργανώνονται και αντιδρούν, με μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις σε διάφορες χώρες, στην Γαλλία, στην Γερμανία, στην Ιταλία, στην Αγγλία και βέβαια στην Ελλάδα. Αυτοί οι αγώνες πρέπει να εκφραστούν και εκλογικά στις επικείμενες ευρωεκλογές με καταδίκη όλων των κομμάτων που υποστηρίζουν την ΕΕ των μονοπωλίων και των σκανδάλων.

Με μεγάλη ενίσχυση των δυνάμεων του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, που είναι το μόνο κόμμα που διαχρονικά με συνέπεια αποκαλύπτει το ρόλο της ΕΕ και μάχεται και θεσμικά αλλά κυρίως κινηματικά για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Αντάρτης, κλέφτης, παλικάρι, πάντα είναι ο ίδιος ο λαός! Αυτός ο λαός που έσπασε την τρομοκρατία της Ιεράς Συμμαχίας τότε, αυτός ο λαός είναι και σήμερα ανίκητος, φτάνει να συνειδητοποιήσει την δύναμή του, να οργανωθεί και με μπροστάρη την εργατική τάξη να παλέψει για όσα μπορεί να προσφέρει η σημερινή εξέλιξη και του στερούν η ΕΕ και το κεφάλαιο. Όπως τραγουδάει ο Γαργανουράκης, σε μουσική Μαρκόπουλου και στίχους Μιχάλη Σταυρακάκη:

Προσκυνώ τη χάρη σου λαέ μου,
σκύβω το κεφάλι στα μαρτύριά σου
και θαυμάζω λαέ μου τα έργα σου.

 

Βιβλιογραφία:

Εφημερίδα Ριζοσπάστης (αφιερώματα)

1821- Η επανάσταση και οι απαρχές του Ελληνικού Αστικού Κράτους, εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή

Οπτικοακουστική παραγωγή της ΚΕ του ΚΚΕ: 1821-200 χρόνια από την επανάσταση youtube.com/kkemedia

Για τους εφοπλιστές ρε γμτ!
ΟΧΙ κύριε Δένδια!
Η γυναίκα μαζί με το ΚΚΕ να διεκδικήσει τα σύγχρονα δικαιώματά της
25/10, Παγκόσμια μέρα πρόληψης του καρκίνου του μαστού
Οι δολοφονίες, η σεξουαλική κακοποίηση και οι βιασμοί είναι αποτέλεσμα κι όχι η αιτία της ανισότιμης θέσης της γυναίκας
Κοινοποίηση
Δεν υπάρχουν Σχόλια Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • Εργαζόμενοι Ψυχιατρικού Τομέα: Απόπειρα στραγγαλισμού νοσηλεύτριας από ασθενή
  • Γκίκας: Η Νησιωτικότητα βρίσκεται πλέον ψηλά στην Εθνική και Ευρωπαϊκή ατζέντα
  • Δέκα νέα πρόστιμα για παραβάσεις του Κανονισμού Καθαριότητας
  • Οπλοστάσιο σε κρύπτες με ηλεκτρικούς μηχανισμούς στη Ζάκυνθο
  • Τριήμερο Μουσικών Εκδηλώσεων της Παλαιάς

Τελευταία σχόλια

  1. ΣΠΥΡΟΣ ΣΟΥΕΡΕΦ στο Η σκοτεινή πλευρά της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα
  2. Martin στο Στις φλόγες δύο τουριστικά σκάφη στους Παξούς
  3. Thali Adam στο Η ανακοίνωση της αστυνομίας για το θανατηφόρο τροχαίο στα Καρουμπάτικα
  4. Άγγελος Φρεν στο Στο Πρόγραμμα «Ιόνια Νησιά» η αποκατάσταση της γέφυρας του Παλαιού Φρουρίου
  5. Αριθμός Πρωτοκόλου κλπ... στο Πάνω από 500.000 ευρώ το κόστος μόνο… για να ξαναλειτουργήσει το Δημοτικό Θέατρο

Find Us on Socials

Σχετικά άρθρα

20 Νοέμβρη – Διεθνής ημέρα δικαιωμάτων του παιδιού

19/11/2020

75 χρόνια από το διπλό ιμπεριαλιστικό έγκλημα των ΗΠΑ

10/08/2020

Το νερό… νεράκι, λένε πολλά χωριά της Βόρειας Κέρκυρας

30/05/2020
oge

Η Τζένη Σκέμπρη, πρόεδρος της Ομάδας Γυναικών Βόρειας Κέρκυρας

30/12/2019
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise