Επιστολή του Εργατικού Κέντρου προς τα Υπουργεία Εργασίας και Τουρισμού.
ΠΡΟΣ:
Υπουργείο Εργασίας, Γρ. Υπουργού
Οι αναδιαρθρώσεις στην τουριστική οικονομία βρίσκονται σε εξέλιξη ακολουθώντας τα διεθνή δεδομένα στον Κλάδο. Κυρίαρχα χαρακτηριστικά των αναδιαρθρώσεων είναι οι εξαγορές από μεγάλους ομίλους και fund, η συγκεντροποίηση της οικονομικής διαχείρισης, κι η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και των παρεχομένων υπηρεσιών, είτε με ανακαινίσεις είτε με την ανέγερση νέων υπερσύγχρονων μονάδων.
Την ώρα που πολλές μονάδες αλλάζουν χέρια ή διακόπτουν τη λειτουργία τους λόγω πτωχεύσεων, κατασχέσεων και πλειστηριασμών, η τοπική οικονομία, η οποία χαρακτηρίζεται από μικρές επιχειρήσεις, δεν μπορεί να ανταγωνιστεί μονοπωλιακούς ομίλους ενώ την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι στενάζουν, τα δικαιώματα υπονομεύονται και τα εισοδήματά τους εξανεμίζονται τόσο από τις χαμηλές αποδοχές όσο και από τους ξέφρενους ρυθμούς της ακρίβειας.
Το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο και τα ανεπαρκή μέτρα προστασίας των εργατικών δικαιωμάτων επιτρέπουν στους επιχειρηματικούς ομίλους να αξιοποιήσουν τις αναδιαρθρώσεις για την εξαφάνιση των ελάχιστων εργασιακών δικαιωμάτων και του ίδιου του δικαιώματος στην εργασία.
Μαζί με «τ’ απάσβεστα» και τα μπάζα των γκρεμισμάτων για τις ανακαινίσεις, οι εργοδοσία εξασφαλίζει σχεδόν σε κάθε περίπτωση να ξεφορτωθεί και το ανεπιθύμητο γι’ αυτήν εργατικό δυναμικό που έχει κατοχυρώσει συγκεκριμένα συλλογικά ή ατομικά δικαιώματα. Το ίδιο συμβαίνει και στις πτωχεύσεις, όπου οι εργαζόμενοι χάνουν τα δικαιώματά τους, άλλες φορές και τους μισθούς τους. Οι μεγάλοι όμιλοι ενσωματώνουν μεγάλες επιχειρήσεις και αναδιατάσσουν το εργατικό δυναμικό προσλαμβάνοντας στη συνέχεια νέους ανειδίκευτους και χωρίς δικαιώματα εργαζομένους, στους οποίους επιβάλλουν τριτοκοσμικές ατομικές συμβάσεις εργασίας.
Μεγάλο μέρος των εργαζομένων στα τουριστικά επαγγέλματα αναγκάζεται να αλλάξει εργασία, να μεταναστεύσει ή να τροφοδοτήσει τους καταλόγους της ανεργίας, αδυνατώντας πολλές φορές να βρει ξανά δουλειά και βάζοντας πρόωρο τέλος στον εργασιακό του βίο.
Την τελευταία 20ετία στην Κέρκυρα, το εργατικό κίνημα, στην προσπάθειά του να περιορίσει τις συνέπειες για τους εργαζόμενους από τις αναδιαρθρώσεις, οργάνωσε πολύμορφους και πολλές φορές σκληρούς αγώνες οξείας αντιπαράθεσης με την εργοδοσία. Οι αγώνες αυτοί, καλύπτοντας το νομοθετικό κενό για την προστασία των εργαζομένων, είχαν ως αποτέλεσμα τη σύναψη συμφωνιών στοιχειώδους ασφαλιστικής και μισθολογικής κάλυψης των εργαζομένων και διατήρησης των εργατικών δικαιωμάτων.
Η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων κατά το μεταβατικό στάδιο των επιχειρήσεων (ανακαίνιση, μεταβίβαση, συγχώνευση, εξαγορά, πτώχευση, πλειστηριασμός κλπ.) δεν μπορεί να αποτελεί ζητούμενο ούτε να τίθεται εν αμφιβόλω. Για τον λόγο αυτό ζητάμε άμεση νομοθετική ρύθμιση που θα προστατεύει τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους σε αντίστοιχες περιπτώσεις.
Πιο συγκεκριμένα, ζητάμε σε κάθε διακοπή λειτουργίας επιχείρησης με σκοπό την ανακαίνιση ή τη μεταβολή του εργοδότη λόγω εξαγοράς, πλειστηριασμού ή πτώχευσης, να διατηρούνται όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων στην εργασία, συμπεριλαμβανομένων των προϋπηρεσιών για την αποζημίωση, και να ασφαλίζονται και να αμείβονται από τον ξενοδόχο-εργοδότη για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα που εργάστηκαν το προηγούμενο εργασιακό έτος, μέχρι να επανέλθει η επιχείρηση σε κανονική λειτουργία.
Για τους εποχικούς, η διατήρηση των δικαιωμάτων τους προϋποθέτει την έγκαιρη γνωστοποίηση προς τον εργοδότη της αίτησης επαναπρόσληψής τους μέσω της συνδικαλιστικής τους οργάνωσης, σύμφωνα με τον ν.1346/83. Η επαναπρόσληψή τους να πραγματοποιείται στην αντίστοιχη ημέρα που προσλήφθηκαν την αμέσως προηγούμενη περίοδο που εργάστηκαν και να επαναλαμβάνεται για κάθε έτος κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή για τους προαναφερθέντες λόγους.
Κυρία Υπουργέ,
Η νομοθετική αυτή ρύθμιση είναι απαραίτητη τόσο για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και εισοδημάτων όσο και για τη διασφάλιση της παραμονής στον κλάδο των εξειδικευμένων επαγγελματιών του Τουρισμού.
Στην Κέρκυρα φέτος (αν κι είμαστε βέβαιοι ότι το ίδιο συμβαίνει και στην υπόλοιπη χώρα), αρκετές επιχειρήσεις έχουν ήδη διακόψει ή θα διακόψουν τη λειτουργία τους για τους παραπάνω λόγους και εκατοντάδες εργαζόμενοι θα βρεθούν μπροστά σε αυτό το πρόβλημα. Γι’ αυτό ζητάμε να προχωρήσετε άμεσα στην επίλυση αυτού του καίριου ζητήματος.