Ξεκάθαρη θέση ότι υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση να αποκτήσει ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας τα 37,5 στρέμματα του πάλαι ποτέ εργοστασίου Δεσύλλα εξέφρασε στη συγκέντρωση που διοργάνωσαν οι κάτοικοι της Γαρίτσας, ο δήμαρχος Στ. Πουλημένος ο οποίος τάχθηκε εναντίον της τσιμεντοποίησης του χώρου. Παρόντες στην εκδήλωση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αυλωνίτης, οι επικεφαλής παρατάξεων στο Δημοτικό Συμβούλιο Γιάννης Μπορμπότης, Τάκης Μεταλληνός και Γιώργος Καρύδης αλλά και πολύς κόσμος.
Ο Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας Στ. Πουλημένος ξεκαθάρισε ότι από πλευράς του υπάρχει πολιτική βούληση να αποκτήσει ο Δήμος το ακίνητο: “Ξεκινάμε από την αφετηρία ότι αυτός ο χώρος των 37 στρεμμάτων, ζωτικής σημασίας για τη ζωή της περιοχής και της πόλης ευρύτερα, δεν μπορεί να παραχωρηθεί οπουδήποτε αλλού παρά στον πολίτη, στους δημότες δια του Δήμου, του φυσικού εκπροσώπου των πολιτών. Θέλουμε λοιπόν να αποφευχθεί η πιθανότητα η εκδοχή της τσιμεντοποίησης του χώρου. Και θέλουμε επίσης αυτή είναι η εκφρασμένη θέση μας ότι πρέπει να αξιοποιηθεί ό, τι κρύβει το σπλάχνο αυτής της γης στα σπλάχνα αυτής της γης, που είναι βέβαιον και εξακριβωμένο ότι κρύβει αρχαιολογικούς θησαυρούς που παραπέμπουν στην κλασική αρχαιότητα και έχουν να μας αποκαλύψουν πολλά στοιχεία. Υπάρχει και η άλλη διάσταση των νεωτέρων μνημείων της βιομηχανικής εποχής, που και αυτά είναι πολύτιμα και αξιοποιήσιμα, παρά τη λεηλασία την οποία υπέστησαν στα χρόνια από τη μεταβίβαση των εγκαταστάσεων αυτών στους σημερινούς ιδιοκτήτες”.
Η άποψη του Δημάρχου για το ποιες διαδικασίες πρέπει να ακολουθηθούν
Παρουσιάζοντας για μια ακόμα φορά τις διαδικασίες που έχει ξεκινήσει να ακολουθεί αλλά και τα νομικά κωλύματα όπως παρουσιάζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, τόνισε: “Το όποιο επιχειρηματικό ενδιαφέρον δεν μπορεί να εκδηλωθεί εξαιτίας των δεσμεύσεων που έχει αυτό το συγκεκριμένο οικόπεδο έναντι της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και των αρχαιολογικών ερευνών που πρέπει να συνεχιστούν εκεί. Κανένας προς το παρόν επιχειρηματίας δεν εξεδήλωσε ενδιαφέρον. Έτσι η τράπεζα προετοιμάζεται από την πληροφορούμαι να μπει σε τρίτο επαναληπτικό πλειστηριασμό, στον οποίο πολύς κόσμος ρωτάει γιατί δεν συμμετέχει ο δήμος. Ζήτησα λοιπόν τη γνώμη της υπηρεσίας της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου και με ενημέρωσε από την αρχή αυτής της διαδικασίας ότι είναι αδύνατη και εκτός νόμου η συμμετοχή του Δήμου σε διαδικασία πλειστηριασμού. Δεν μπορεί ο Δήμος να συμμετάσχει σε διαδικασία πλειστηριασμού. Τι μπορεί να κάνει; Να παρέμβει σε αυτή τη διαδικασία με απευθείας διαπραγμάτευση με την Τράπεζα η οποία κάνει τον πλειστηριασμό και η τράπεζα ενδεχομένως και με τους ιδιοκτήτες του ακινήτου, έτσι ώστε να δηλώσει το ενδιαφέρον του Δήμου, δηλαδή για την απόκτηση του συγκεκριμένου πολυτίμου ακινήτου”.
Ως λύση προκρίνεται από τη δημοτική αρχή η παρέμβαση στην υπόθεση μέσα από απευθείας διαπραγμάτευση με την τράπεζα και ενδεχομένως με τους ιδιοκτήτες, με χρήματα που θα αποκτηθούν μέσω δανεισμού είτε από τράπεζα, είτε από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Πιθανό επιτόκιο δανεισμού μαζί με τις τοκοχρεολυτικές δόση για ένα 10ετές δάνειο έδειξε ότι ο Δήμος μπορεί στο βάθος του χρόνου, με μια εξυγίανση των οικονομικών του, να το εξυπηρετήσει με τοκοχρεολυτικές δόσεις της τάξης των 600 περίπου χιλιάδων ευρώ το χρόνο.
Λείπουν οι ισολογισμοί
Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, το κώλυμα που υπάρχει για την ώρα είναι ότι οι τράπεζες για να δανείσουν, θα πρέπει να έχουν πλήρη και καθαρή εικόνα των οικονομικών του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας με την κατάθεση των ισολογισμών και απολογισμών των τριών τελευταίων οικονομικών ετών. Ωστόσο, αυτή την ώρα, είναι διαθέσιμοι μόνο οι ισολογισμοί μέχρι το 2020, οπότε και λείπουν αυτοί του ΄21, του ΄22, του ΄23. “Έχουμε ζητήσει από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου να επιταχύνει τις διαδικασίες γιατί αυτό είναι το πρώτο στοιχείο το οποίο ζητούν οι τράπεζες, από τις υπηρεσίες μας περιμένουμε τους ισολογισμούς των δύο αυτών ετών και περιμένουμε να δούμε και την έκβαση της τρίτης επαναληπτικής διαδικασίας πλειστηριασμού, στην οποία δεν μπορούμε να συμμετέχουμε”, προσέθεσε ο κ. Πουλημένος.
“Θέλουμε σχολεία, χώρους πολιτισμού”
Ο Δήμαρχος απάντησε και στο τι χρήσεις μπορεί να έχει αυτός ο χώρος και αν μπορούν να αντληθούν πόροι για την αξιοποίηση του ακινήτου από τα ευρωπαϊκά προγράμματα: “Βλέποντας τι γίνεται σε όλη την Ελλάδα με τα βιομηχανικά κτίρια, όπου κι αν πάει κανείς και συναντήσει πόλεις με βιομηχανικά κτίρια, θα διαπιστώσει δει ότι παντού τα κτίρια αυτά, οι χώροι αυτοί έχουν διατεθεί για τις ανάγκες του πολιτισμού και της εκπαίδευσης. Αυτές είναι οι δικές μας ανάγκες. Αυτές τις προτεραιότητες μπορούμε να υπηρετήσουμε κι εμείς σε αυτό το σημαντικότατο χώρο. Και άλλες επιπλέον ανάγκες του τόπου μπορούν να υπηρετηθούν, αλλά πρωτίστως αυτές οι δυο ανάγκες. Ψάχνουμε εναγωνίως να βρούμε χώρους να στεγάσουμε κτήρια της εκπαίδευσης. Ιδού λοιπόν η δυνατότητα είναι μπροστά μας”.
Για την πρόταση περί απαλλοτρίωσης
Τέλος, απάντησε και στην πρόταση να προχωρήσουν διαδικασίες απαλλοτρίωσης. Ανέφερε ότι αναζήτησε για να έχει ένα παράδειγμα, το πότε ξεκίνησε η διαδικασία για την απαλλοτρίωση παλιού βιομηχανικού κτιρίου στην Αττική: “Είναι διαδικασία πολλών χρόνων, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο καιρό, χρόνο που εμείς δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε. Πολύ δε περισσότερο δεν μπορούμε να περιμένουμε όταν είναι εκφρασμένη και η θέση την οποία διατύπωσε η υπουργός Πολιτισμού, απαντώντας στην ερώτηση Αυλωνίτη, ότι δεν έχει πόρους και ότι δεν είναι στις προθέσεις τους”.
Ο Σύλλογος Κατοίκων της Γαρίτσας ετοιιμάζει μελέτη ανάπλασης
Ο πρόεδρος του Συλλόγου της Γαρίτσας Αλέκος Βέργης τόνισε ότι από τα 37.000 τ.μ. περίπου, υπάρχουν 16.000 τετραγωνικά μέτρα ελεύθερου χώρου αν αφαιρεθούν αφενός 5.000 τ.μ. τα οποία είναι δεσμευμένα από την αρχαιολογία ως αρχαιολογικός χώρος και τα 15.000 τετραγωνικά μέτρα διατηρητέων κτιρίων: “Στον ελεύθερο χώρο αντιλαμβανόμαστε όλοι το τι μπορεί να γίνει, το πόσο μπορεί να αναπνεύσει αυτή η πόλη. Στη στάθμευση, σε άλλες διάφορες εκδηλώσεις τις οποίες μπορούν να γίνουν. Είναι 16.000 τετραγωνικά, τα οποία βέβαια σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να χτιστούν, αλλά να είναι ελεύθερα και να γίνει εκμετάλλευση από το Δήμο και τους πολίτες της Κέρκυρας”.
Μάλιστα, προανήγγειλε την εκπόνηση μελέτης από επιστήμονες (αρχιτέκτονες και μηχανικούς) – μέλη του συλλόγου, για να προτείνουν στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας ένα σχέδιο ανάπλασης με στόχο να μετατραπεί ο χώρος αυτός σε χώρο πολιτισμού, εκδηλώσεων, με βρεφονηπιακό σταθμό.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γαρίτσας γνωστοποίησε ότι αντιπροσωπεία έχει ήδη επισκεφθεί τη Διαχειριστική Αρχή , όπου ο επικεφαλής Κ. Ασπιώτης είπε ότι μπορεί, πρέπει και θέλει να γίνει η ανάπλαση: “Ζητά από τα ευρωπαϊκά προγράμματα να γίνονται μεγάλες παρεμβάσεις και μεγάλες αναπλάσεις”.
Μπορεί η Γαρίτσα να αντέξει άλλα 22.000 κτισμένα τ.μ.;
Ο κ. Βέργης επεσήμανε τον κίνδυνο αν δεν προχωρήσει το σχέδιο απόκτησης από το Δήμο, να έρθει κάποιος ιδιώτης και να πάει σ αυτό το χώρο να χτίσει 16.000 τετραγωνικά μέτρα με συντελεστή δόμησης 1,4! “Μπορεί να χτίσει εκεί 22.500 τετραγωνικά μέτρα, εκατοντάδες κατοικίες. Μπορεί να το αντέξει η πόλη μας; Μπορεί να αντέξει η πόλη μας το χώρο στάθμευσης που θα χρειαστούν όλοι αυτοί; Γιατί πλέον δεν θα έχει απομείνει τίποτα άλλο, δεν υπάρχει άλλος χώρος μέσα. Όλοι θα φροντίσουν τα 16.000 τετραγωνικά μέτρα να χτιστούν μέχρι το τελευταίο μέτρο. Μία Γαρίτσα μέσα στη Γαρίτσα. Να σκεφτούμε και τα δίκτυα κοινής ωφέλειας, όπως είναι η αποχέτευση, η ύδρευση. Θα μπορέσει να το αντέξει αυτό η πόλη;”
Αλ. Αυλωνίτης: Υπάρχουν σοβαρές διαχρονικές ευθύνες
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αυλωνίτης, υπογράμμισε μιλώντας στην εκδήλωση στη Γαρίτσα ότι ενώ η έκταση είναι τεράστιου ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, δεν υπήρξε η δέουσα προσοχή έτσι ώστε να καταλογιστούν ευθύνες για την κατεδάφιση των διαφόρων κτιρίων, αν και ήταν απόφαση της Μελίνας Μερκούρη να παραμείνουν ως έχουν οι κτιριακές εγκαταστάσεις, οι οποίες όμως έχουν κατεδαφιστεί.
Έκανε λόγο επίσης για ιστορικές και αρχιτεκτονικές μελέτες, από τις οποίες προκύπτει ότι στο υπέδαφος της ευρύτερης περιοχής του ακινήτου των 216 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, υπάρχουν ευρήματα τα οποία ανάγονται στην προ Χριστού εποχή, στην αρχαία εποχή και τμήματα της περιοχής της Παλαιόπολης: “Ίσως η ύπαρξη αυτών των αρχαίων να έχει εμποδίσει μέχρι τώρα και νομίζω ότι είναι και μια θαυμάσια ευκαιρία να αποτραπούν επενδύσεις σ αυτό το χώρο, διότι θα αντιμετωπίσουν σίγουρα προβλήματα με την αρχαιολογική υπηρεσία”.
Σφοδρή επίθεση Αυλωνίτη κατά Μενδώνη
Υπενθύμισε ότι υπέβαλλε ερώτηση στη Λ. Μενδώνη πριν από δύο μήνες, όταν ανακινήθηκε το θέμα με τον πλειστηριασμό αλλά έλαβε μια απάντηση, η οποία ήταν εντελώς αόριστη: “Δεν απαντούσε στα βασικά ερωτήματα, τι σκόπευε να κάνει το Υπουργείο έτσι ώστε να περιέλθει στην ιδιοκτησία του το οικόπεδο ή, έστω, να χρηματοδοτήσει το Δήμο και να περιέλθει στην ιδιοκτησία του Δήμου”. Αντίθετα, ο κ. Αυλωνίτης αναφέρηκε σε αντίστοιχες κινήσεις του Υπουργείου που έχει απαλλοτριώσει ακίνητα όπως ένα ακίνητο στην Πειραιώς μεγάλης αξίας στην Αθήνα και προσφάτως ένα ακίνητο του ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη, εξυπηρετώντας στην πραγματικότητα κάποιου είδους ιδιωτικά συμφέροντα. “Η κυβέρνηση αρνήθηκε να μου απαντήσει πάνω σε αυτό το συγκεκριμένο ερώτημα με πειστικό τρόπο. Και φυσικά, όπως έχω υποσχεθεί πρωτίστως στον εαυτό μου, θα υποβάλλω άμεσα και επίκαιρη ερώτηση για να έρθει στην Ολομέλεια να μας απαντήσει επί του συγκεκριμένου ζητήματος”.
Γιάννης Μπορμπότης: Έχουν δοθεί μεγάλες μάχες για να μη τσιμεντοποιηθεί
Ο χώρος του πρώην εργοστασίου Δεσύλλα είναι ένας χώρος όπου χτυπάει η καρδιά του λαού και της Γαρίτσας και ολόκληρης της πόλης σε διάφορες ιστορικές περιόδους, τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Γιάννης Μπορμπότης: “Είναι ένας χώρος όπου εργάζονταν χιλιάδες άνθρωποι της περιοχής αλλά και όλης της Κέρκυρας, όπου έγιναν πολύ σοβαροί αγώνες για να καλυτερεύσουν οι ζωές τους εκείνη την εποχή αλλά και τα εργασιακά τους δικαιώματα. Είναι ένας χώρος που πριν από μερικά χρόνια δόθηκαν γι αυτόν πολύ σοβαρές μάχες ώστε να μην καταστραφεί και να προστατευθεί από όλους αυτούς που ήθελαν κυριολεκτικά να τον ισοπεδώσουν και να τον τσιμεντοποίηση. Και είναι και ένας χώρος ο οποίος σήμερα βρίσκει αυτούς τους αγώνες που δίνονται εδώ στη λογική του να περάσει το ακίνητο αυτό στην υπηρεσία και στην εξυπηρέτηση του λαού”.
“Εδώ συγκρούνται δύο λογικές”
Ο κ. Μπορμπότης έκανε λόγο για σύγκρουση δύο λογικών. Η μία έχει να κάνει με το αν ένας τόπος όπως είναι η Γαρίτσα και η Κέρκυρα χρειάζεται χώρους πολιτισμού, χώρους εκπαίδευσης, ελεύθερους χώρους, ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων ή το Μουσείο Βιομηχανίας για το οποίο έχει γίνει πρόταση στο παρελθόν. Και η άλλη, λέει ότι πρέπει να αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη του τόπου. “Στην Κέρκυρα της μεγάλης τουριστικής ανάπτυξης υπάρχει συσσώρευση πλούτου σε λίγους και συσσώρευση μιζέριας – και αυτό το ζούμε κι εδώ, μιζέρια και εξαθλίωση. Η ομόθυμη, όπως φαίνεται, απόφαση να περάσει το ακίνητο αυτό στα χέρια του λαού δεν είναι κάτι το οποίο δημιουργήθηκε αυτόματα. Δεν είναι μία συνείδηση η οποία δημιουργήθηκε αυτόματα. Ο λαός και πριν και σήμερα επιβάλλει το αίτημα του να περάσει ο τόπος, αυτός ο χώρος αυτός στους στους πολίτες και στους δημότες. Και απέναντι σε αυτό έχουν βρεθεί πολύ μεγάλες αντιστάσεις”.
Ο Γ. Μπορμπότης προσέθεσε: “Εμείς στη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο βάλαμε πολύ έντονα το ζήτημα της απαλλοτρίωσης γιατί υπάρχει δυσκολία στα οικονομικά και να μην επιβαρυνθούν οι δημότες. Θεωρούμε ότι θα έπρεπε η δημοτική αρχή να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση προς την κεντρική εξουσία, όπως και για άλλα ζητήματα που δεν είναι της ώρας. Κλείνοντας, ως Λαϊκή Συσπείρωση δεσμευόμαστε ότι όπως κάναμε το προηγούμενο διάστημα, έτσι θα κάνουμε και το επόμενο διάστημα να βρεθούμε στο πλευρό και του Συλλόγου του λαού της Γαρίτσας, του Κερκυραϊκού λαού, ώστε πραγματικά ο χώρος του πρώην εργοστασίου Δεσύλλα να περάσει στα χέρια του λαού και να ικανοποιήσει κομμάτι των σύγχρονων λαϊκών αναγκών”.
Μεταλληνός: Προσέξτε τον κίνδυνο, να μη δούμε άλλον έναν Ερημίτη
Και ο Τάκης Μεταλληνός τάχθηκε υπέρ της απόκτησης από το Δήμο, επισημαίνοντας ωστόσο έναν μεγάλο κίνδυνο με τις διαδικασίες που ακολουθούνται: “Οι διαγωνισμοί βγαίνουν άγονοι για να μειωθεί η τιμή και ξαφνικά να βρεθούν οι λεγόμενοι επενδυτές, έτσι ώστε με τη χαμηλότερη τιμή να προσέλθουν για να αγοράσουν το οικόπεδο. Άρα, τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, Πρέπει να πάρουμε γρήγορα τις αποφάσεις. Πρέπει να προλάβουμε κάποια πράγματα τα οποία ίσως να συμβαίνουν πίσω από τις πλάτες του κερκυραϊκού λαού. Εξ άλλου στην Κέρκυρα είμαστε μαθημένοι από τέτοιου είδους παρεμβάσεις. Είδατε τον Ερημίτη; Είδατε τη θυσία και την καταστροφή του περιβάλλοντος. Δεν πρέπει να το επιτρέψει και η κοινωνία άλλη καταστροφή του περιβάλλοντος”.
Γ. Καρύδης: Που είναι η συμβολή που έλεγε η Μενδώνη;
Σε αντίστοιχο κλίμα κινήθηκε και ο Γιώργος Καρύδης ο οποίος στηλίτευσε τη στάση της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη η οποία αφού αρνήθηκε να χρηματοδοτήσει την αγορά του πάλαι ποτέ εργοστασίου υποσχέθηκε ότι θα συνδράμει με κάθε τρόπο το Δήμο και, μέχρι σήμερα, δεν έχει δώσει καμία συνδρομή: “Κα Μενδώνη, βοηθήστε το Δήμο να το αγοράσει. Κι αν δεν έχετε χρήματα, δώστε τη δυνατότητα με μία νομοθετική ρύθμιση να μπορέσει ο Δήμος να δανειστεί και να μην επικαλείται σήμερα το κώλυμα ότι δεν μπορεί να πάρει χρήματα από τράπεζα για να μπει σε διαδικασία πλειστηριασμού. Τουλάχιστον ας κάνει μια παρέμβαση η κυρία Μενδώνη”.
“Αν κρύβεται ιδιώτης από πίσω;”
Ο κ. Καρύδης υπογράμμισε ότι ο τρίτος πλειστηριασμός γίνεται την Τετάρτη 3 Απριλίου και υπάρχει η ελπίδα και τότε να μη βρεθεί ιδιώτης ο οποίος να πλειοδοτήσει και να το πάρει, διότι το ποσό της πρώτης προσφοράς θα είναι μειωμένο κατά 20% από το αρχικό, από 8.300 έχει πάει 6.700: “Αν δεν γίνει ο πλειστηριασμός και την ερχόμενη Τετάρτη, τότε ίσως θα πάμε σε 4ο πλειστηριασμό με μειωμένη την τιμή πρώτης προσφοράς αλλο ένα 15%. Φοβάμαι μην υπάρχει κάποιος ιδιώτης πίσω από όλη αυτή τη διαδικασία, ο οποίος να περιμένει να μειωθεί κι άλλο η τιμή για να το πάρει. Κι εμείς ως Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας να ψαχνόμαστε να βρούμε κάποια λύση”.
Σκέμπρη: Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος
Το μέλος του Συλλόγου Γαρίτσας Τζένη Σκέμπρη, κάλεσε τον κόσμο να διεκδικήσει όπως διεκδίκησε και για την ανάπλαση του άλσους της Γαρίτσας να μην μετατρέψει το χώρο χωρίς δέντρα σε κρανίου τόπο: “Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Η σημερινή μας εκδήλωση εκτός από αυτούς που βλέπετε στην πρώτη γραμμή, έχουν δουλέψει όλα τα μέλη και τα στελέχη του συλλόγου, έχουν δουλέψει με συνεντεύξεις τύπου, με μοίρασμα ανακοινώσεων, ακόμα και με καθαρισμό του χώρου. Απαιτούμε να δοθεί στο Δημόσιο ο χώρος αυτός και στη χρήση του λαού”.
Παρουσίαση, χαιρετισμοί και παράσταση
Την εκδήλωση χαιρέτισε και το Εργατικό Κέντρο δια της εκπροσώπου του Μυρσίνης Χαραλάμπους, ενώ οι καθηγητής Κώστας Θύμης έκανε μία εκτενή παρουσίαση του πολιτικού ιστορικού του χώρου όσον αφορά τους αγώνες και διεκδικήσεις παλαιότερων ετών, καθώς και της σημασίας του.
Στο τέλος, η νεοσύστατη χορωδία του Συλλόγου Γαρίτσας αλλά και χορευτικό του συλλόγου Λαοδάμας, έκλεισαν την εκδήλωση με καλλιτεχνική παράσταση.