Τρεις ερωτήσεις θα πραγματοποιήσει η ΛΑΣΥ Κεντρικής Κέρκυρας στην συνεδρίαση λογοδοσίας που θα γίνει την Δευτέρα.
ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ THN ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΜΑΝΤΟΥΚΙ
Πριν λίγες μέρες ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα η τραγική κτηριακή κατάσταση του σχολικού συγκροτήματος στο Μαντούκι, το οποίο εκατοντάδες μαθητές, εκπαιδευτικούς και άλλο προσωπικό αφού σε αυτό στεγάζονται το 1ο ΕΠΑΛ, το 5ο ΓΕΛ, το Νυχτερινό ΕΠΑΛ και το Δημόσιο ΙΕΚ.
Σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και εμείς ως «Λαϊκή Συσπείρωση» απαιτούμε εδώ και χρόνια ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης στο συγκεκριμένο κτήριο όπου οι σημαντικές φθορές είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού. Επίσης είναι απαραίτητη η ανάγκη για προσεισμικό έλεγχο και αυτού αλλά βέβαια και όλων των σχολικών κτηρίων.
Θυμίζουμε, ότι τον περασμένο Μάιο μία ασθενής σεισμική δόνηση μόλις 3,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σε εστιακό βάθος 5 χλμ. κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και πάνω από 20 χλμ. μακριά από την πόλη της Κέρκυρας, που μάλιστα δεν έγινε καν αισθητή από πολύ κόσμο, ήταν αρκετή για να προκαλέσει ζημιές και να πέσουν ολόκληρα κομμάτια σοβάδων από τοίχους του 1ου ΕΠΑΛ Κέρκυρας στο Μαντούκι!!!
Η κυβέρνηση έδωσε 1 εκατομμύριο ευρώ για την ανάγκη συντήρησης του συγκροτήματος, που είναι στην πραγματικότητα ψίχουλα μπροστά σε όσα πρέπει να γίνουν, αλλά και που αυτά δεν έχουν αξιοποιηθεί καθόλου από τον Δήμο.
Όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν οι τεχνικές δυνατότητες για διορθωτικές παρεμβάσεις, ανακαινίσεις αλλά και κατασκευή νέων κτηρίων, που επιτρέπουν άμεσες και γρήγορες λύσεις.
Το ζήτημα «κολλάει» στον πολιτικό προσανατολισμό, τις προτεραιότητες και στο κατά πόσο αυτό το έξοδο έχει κερδοφόρο – ανταποδοτικό χαρακτήρα.
Ερωτάται η Δημοτική Αρχή, ποια μέτρα θα πάρει ώστε:
Να ελέγξει άμεσα, μέσω των υπηρεσιών του Δήμου, την επικινδυνότητα του συγκεκριμένου σχολικού συγκροτήματος.
Να προσχωρήσει η άμεση απορρόφηση του 1 εκατομμυρίου ευρώ που είχε δοθεί για αυτά τα σχολεία.
Να εξασφαλίσει σχέδιο για την ολοκληρωμένη λύση του στεγαστικού προβλήματος αυτού του συγκροτήματος.
Ερώτηση για τα προβλήματα στο Βιολογικό Λιαπάδων
Πολλά είναι τα προβλήματα που υπάρχουν στην εγκατάσταση του Βιολογικού Καθαρισμού των Λιαπάδων. Από τις φωτογραφίες που επισυνάπτουμε φαίνονται τα λύματα που υπερχειλίζουν στον κεντρικό δρόμο του χωριού, που οδηγεί προς την πλατεία. Ο βιολογικός σταθμός στη βέλτιστη λειτουργία του εξυπηρετεί 2.500 άτομα σε μια περιοχή που για τουλάχιστον 7 μήνες το χρόνο ο πληθυσμός φτάνει τις 5.000 άτομα. Τα προβλήματα επιτείνονται με τις βροχοπτώσεις και τα αποτελέσματα τελικά υποβαθμίζουν την ζωή των κατοίκων και των επισκεπτών αλλά και το περιβάλλον. Τέλος, είναι ξεκάθαρο ότι μπαίνει σε κίνδυνο η δημόσια υγεία.
Επιπλέον των παραπάνω:
Το κλειστό αποχετευτικό δίκτυο που προορίζεται να εξυπηρετεί ο βιολογικός σταθμός παραμένει ασύνδετο.
Στον βιολογικό σταθμό είναι συνδεδεμένο το παντορροϊκό σύστημα του χωριού χωρίς όμως δεξαμενή διαχωρισμού λυμάτων, όμβριων υδάτων και φερτών υλικών που προκύπτουν από την ανεπαρκή συντήρηση των φρεατίων στη περιοχή.
Δεν υπάρχει επίβλεψη και έλεγχος της εγκατάστασης από εξειδικευμένο άτομο καθώς από το 2009 η ΔΕΥΑΚ ανέθεσε τη συντήρηση σε εργολάβο και αυτός με τη σειρά του το ανέθεσε σε υπεργολάβο που μέχρι σήμερα παραμένει άφαντος.
Είναι ορατό από τον καθένα ότι ο σταθμός δεν πληροί τους περιβαλλοντικούς όρους, που προβλέπονται και που είχαν αποτυπωθεί και στη μελέτη του συγκεκριμένου έργου.
Ερωτάται η Δημοτική Αρχή, ποια μέτρα θα πάρει ώστε λυθούν τα παραπάνω προβλήματα;
Ερώτηση για τα προβλήματα στη περιοχή Κωτσέλα
Διαχρονικό και τεράστιο πρόβλημα υπάρχει στη περιοχή Κωτσέλα καθώς με κάθε βροχή πλημμυρίζουν σπίτια και καταστήματα, με πολύ μεγάλες επιπτώσεις στις λαϊκές οικογένειες.
Τα κατασκευαστικά προβλήματα στην υποδομή της τάφρου του Κωτσέλα σε συνδυασμό με το γεγονός ότι φερτά υλικά έχουν φράξει σωληνώσεις και φρεάτια χωρίς να έχουν καθαριστεί, επιτείνει το πρόβλημα.
Γίνεται φανερό για άλλη μια φορά ότι τα θέματα πολιτικής προστασίας, αντιπλημμυρικών έργων δεν αποτελούν προτεραιότητα για τις δημοτικές αρχές.
Το γεγονός ότι η περιοχή αυτή βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλης δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο προβλήματα που υπάρχουν ήδη όπως ανυπαρξία πεζοδρομίων, μη επαρκής φωτισμός, πρόβλεψη για χαντάκια για το νερό, για θέσεις πάρκινγκ, παιδικές χαρές και διάνοιξη δρόμων σε απαραίτητα σημεία.
Ερωτάται η Δημοτική Αρχή ποια μέτρα θα πάρει για:
Να γίνει αντιπλημμυρική μελέτη στη περιοχή και να διορθωθούν τα κατασκευαστικά προβλήματα στη τάφρο του Κωτσέλα.
Να καθαριστούν οι σωληνώσεις, τα φρεάτια κλπ από τα φερτά υλικά.
Να στελεχωθούν οι υπηρεσίες του δήμου με το απαραίτητο προσωπικό για να ανταπεξέλθουν στις παραπάνω ανάγκες.
Να ενταχθεί η περιοχή στο πολεοδομικό σχέδιο της πόλης.