Στο πλαίσιο της αναβάθμισης των αεροδρομίων, το αεροδρόμιο της Κέρκυρας θα παραμείνει κλειστό για σχεδόν 40 ημέρες σε δύο περιόδους μέσα στο χειμώνα. – Tι λέει η ΥΠΑ Κέρκυρας.
Η ανακοίνωση της Fraport
Τρίτη φάση των εργασιών αναμόρφωσης και ανακατασκευής διαδρόμων στα Αεροδρόμια Ζακύνθου (ZTH), Καβάλας (KVA), Κεφαλληνίας (EFL), Κέρκυρας (CFU), Μυκόνου (JMK), Σαντορίνης (JTR), Σάμου (SMI), Ρόδου (RHO) και Μυτιλήνης (MJT)
Στο πλαίσιο του έργου της περαιτέρω πολυεπίπεδης αναβάθμισης των περιφερειακών αεροδρομίων και έχοντας ήδη ολοκληρώσει τη δεύτερη κατασκευαστική περίοδο, η Fraport Greece, φορέας διαχείρισης και λειτουργίας των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην Ελλάδα, θα προχωρήσει στην τρίτη φάση των επιμέρους εργασιών σε αυτά.
Συγκεκριμένα, οι ημερομηνίες για την αναστολή λειτουργίας των διαδρόμων, ανά αεροδρόμιο, παρουσιάζονται στον παρακάτω Πίνακα:
Αεροδρόμιο
Περίοδος Αναστολής Λειτουργίας Διαδρόμου
Σάμος (SMI)
05 Νοεμβρίου 2024 – 25 Νοεμβρίου 2024
Μυτιλήνη (MJT)
24 ώρες κάθε Τρίτη 00:01(*) – 23:59(*)
(Διάστημα 15 Νοεμβρίου 2024 – 25 Μαρτίου 2025)
Κέρκυρα (CFU)
18 Νοεμβρίου 2024 – 08 Δεκεμβρίου 2024 &
13 Ιανουαρίου 2025 – 31 Ιανουαρίου 2025
Κεφαλληνία (EFL)
25 Νοεμβρίου 2024 – 15 Δεκεμβρίου 2024
Ρόδος (RHO)
48 ώρες κάθε Τρίτη 18:00(*) – Πέμπτη 17:59(*)
(Διάστημα 10 Δεκεμβρίου 2024 – 31 Ιανουαρίου 2025)
Σαντορίνη (JTR)
08 Ιανουαρίου 2025 – 23 Ιανουαρίου 2025
Καβάλα (KVA)
10 Ιανουαρίου 2025 – 30 Ιανουαρίου 2025
Μύκονος (JMK)
25 Ιανουαρίου 2025 – 15 Φεβρουαρίου 2025
Ζάκυνθος (ZTH)
15 Φεβρουαρίου 2025 – 05 Μαρτίου 2025
(*) Ώρα Τοπική
Σημειώνεται, ότι κατά τη διάρκεια των ανωτέρω περιόδων θα πραγματοποιούνται από ελικόπτερα, πτήσεις επείγοντος χαρακτήρα (αεροδιακομιδές, πτήσεις έρευνας και διάσωσης, πυρόσβεσης, ανθρωπιστικές, κρατικές και λοιπές πτήσεις εθνικού χαρακτήρα), εφόσον απαιτηθεί, ενώ όλες οι υπηρεσίες των αεροδρομίων, θα λειτουργούν κανονικά, για το ενδιαφερόμενο κοινό.
Οι παραπάνω εργασίες αφορούν στην πλήρη αναδιαμόρφωση των διαδρόμων των αεροδρομίων, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του ήδη υψηλού επιπέδου ασφαλείας αυτών και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, εκτενείς επεμβάσεις αναμόρφωσης των πλευρικών ζωνών ασφαλείας διαδρόμου (Runway Strips) και περιοχών ασφαλείας πέρατος διαδρόμου (RESA).
Οι εργασίες αυτές αποτελούν μέρος της Σύμβασης Παραχώρησης. Πραγματοποιούνται δε, με όρους βιωσιμότητας και σεβασμού στον κάθε τόπο, μιας και η υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης και της κοινωνικής υπευθυνότητας είναι βασικές αρχές της Fraport Greece.
Η διακοπή της λειτουργίας των διαδρόμων είναι απολύτως απαραίτητη, λόγω του μεγέθους και της πολυπλοκότητας των έργων. Παρ’ όλα αυτά και βάσει σχεδιασμού, τα συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα αποτελούν τη μικρότερη δυνατή περίοδο που μπορεί να ανασταλεί η λειτουργία τους.
Η κανονιστική συμμόρφωση και η ασφάλεια, σε όλα τα επίπεδα, αποτελούν βασική προτεραιότητα της εταιρείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες εργασίες αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού για την περαιτέρω αναβάθμιση του ήδη υψηλού επιπέδου ασφάλειας και λειτουργίας των περιφερειακών αεροδρομίων που διαχειρίζεται η Fraport Greece. Όπως προαναφέρθηκε, σχετίζονται με έργα μεγάλης κλίμακας που εκτελεί η εταιρεία, στο πλαίσιο χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
ΥΠΑ Κέρκυρας: Τι δε λέει η Fraport
Eν τω μεταξύ ανακοίνωση για το ίδιο θέμα εξέδωσε και η ΥΠΑ Κέρκυρας. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει:
Ανακοινώθηκαν απο τη Fraport οι περίοδοι που θα ειναι κλειστό το αεροδρόμιό μας για μια ακόμα χρονιά. Ετσι, απο 18 Νοεμβρίου έως και 8 Δεκεμβρίου αλλά και 13 Ιανουαρίου 2025 έως 31 Ιανουαρίου 2025 δεν θα γίνονται πτήσεις απο τις αεροπορικές εταιρείες, αφού ο διάδρομος θα ειναι κλειστός και μόνο ελικόπτερα αεροδιακομιδών θα μπορούν να προσγειώνονται.
Αυτο όμως που δεν γράφεται για μια ακόμα φορά στο σχετικό δελτίο Τύπου της εταιρείας, ειναι οτι το έργο ΔΕΝ σχετίζεται με πρωτοβουλία της εταιρείας να βελτιώσει την ποιότητα του διαδρόμου, αλλά ειλημμένη δέσμευση του Ελληνικού Δημοσίου απο το 2014 (πολύ πρίν αυτή αναλάβει τη διαχείριση του), όταν γράφτηκε ώς παρατήρηση απο την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφαλείας Αεροπορίας (EASA) και έπρεπε να έχει γίνει το σχετικό έργο. Αυτο λοιπόν, γίνεται με χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου και χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ η Fraport που διεκπεραιώνει το έργο, αμοίβεται για αυτό.
Ελπίζουμε αυτή να ειναι και η τελευταία περίοδος που θα ταλαιπωρηθούν οι κερκυραίοι, ενώ μένει να δουμε την ποιότητα των εργασιών που θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα στο 2025 !