• Αρχική
  • CP-Web
  • Στήλες
  • Άρθρα
  • CorfuSports
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
Τρίτη, 17/06/2025
CorfuPress.com
  • EDITORIAL
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ – ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΡΘΡΑ
  • SPORTS
CorfuPress.com
No Result
View All Result
CorfuPress.com
Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κίνδυνος να χαρακτηριστεί δημόσια η περιουσία των Επτανησίων!

Μπάχαλο με τους δασικούς χάρτες στα Ιόνια • Πυρ ομαδόν για την προχειρότητα νόμων και εγκυκλίων της Κυβέρνησης

CorfuPress.com by CorfuPress.com
Σάββατο, 11/02/2023
A A

Τι είπαν: Θόδωρος Γαλιατσάτος, πρ. Περιφερειάρχης / Αλέκος Αυλωνίτης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. / Δημήτρης Μπιάγκης, βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ / Γιάννης Κοντός, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου

Γιατί επιμένει η Κυβέρνηση σε ένα νομοθέτημα, το οποίο κατ’ ελάχιστον έχει φτιαχτεί στο πόδι, χωρίς να λαμβάνει υπόψη ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ισχύουσες διατάξεις είναι απορίας άξιον. Πόσω μάλλον στην παρούσα φάση, που διανύουμε προεκλογική περίοδο και οι αστοχίες και εμμονές θα της στοιχίσουν αρκετές ψήφους. Τι μεταφέρουν οι κυβερνητικοί βουλευτές στα Ιόνια είναι επίσης απορίας άξιον, γιατί στην συγκεκριμένη περίπτωση, των αστοχιών και τραγικών λαθών στους δασικούς χάρτες, δεν μπορεί να μην έχουν ακούσει την αγανάκτηση πολιτών.

Γαλιατσάτος: Η μισή γη στα Ιόνια θα περάσει στο δημόσιο!!!
Την αρχή έκανε ο πρ. Περιφερειάρχης Θόδωρος Γαλιατσάτος, φέρνοντας προς συζήτηση κατεπειγόντως το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, καθώς έχει ήδη μηνύματα για τεράστια ζητήματα που έχουν δημιουργηθεί στη Λευκάδα “από την ενέργεια του υπουργείου Περιβάλλοντος το οποίο μέσω του δασάρχη Λευκάδας δηλώνει ιδιοκτησιακό δικαίωμα σε 157.000 στρέμματα Λευκαδίτικης γης, ήτοι το ήμισυ περίπου της έκτασης της Περιφερειακής Ενότητας”. Ο κ. Γαλιατσάτος τονίζει ότι “η εξέλιξη αυτή επιχειρεί να ανατρέψει το νόμιμο καθεστώς στο Ιόνιο όπου δεν υφίσταται το τεκμήριο ιδιοκτησίας του δημοσίου, είναι αποτέλεσμα της σχετικής διάταξης που εμπεριέχεται στο άρθρο 152 του ν. 4819/2021 που προώθησε και ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ.
Οι δήθεν προστάτες της ατομικής ιδιοκτησίας επιχειρούν με τον τρόπο αυτό να αποσπάσουν βίαια την περιουσία των πολιτών προκειμένου να την «προσφέρουν» στα μεγάλα οικονομικά και κερδοσκοπικά συμφέροντα.
Η παράταξή μας έχει προειδοποιήσει από τον περασμένο Ιούλιο όταν σε σχετική συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο αναδείξαμε τον κίνδυνο από την εφαρμογή του ν. 4919/2021.
Δυστυχώς η περιφερειακή αρχή για μια ακόμη φορά προτίμησε να καλύψει την κυβέρνηση και απέφυγε να αναλάβει οποιαδήποτε σχετική πρωτοβουλία.
Πρόκειται για συνειδητή πολιτική επιλογή που σε πρώτη φάση εκφράζεται από την περιφερειάρχη και τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες”.
Η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου έγινε, παρουσία μάλιστα του Υφυπουργού Γιώργου Αμυρά (ο οποίος πάντως δεν προσέφερε κάποια λύση αρκούμενος να πει ότι θα εξετάσει σε συσκέψεις το θέμα) και ο εισηγητής Θ. Γαλιατσάτος ζήτησε “Να ανακληθεί η απόφαση του δασάρχη Λευκάδας και κάθε ανάλογη που ήθελε υπάρξει και να αποκατασταθεί ο προσδιορισμός του τεκμηρίου ιδιοκτησίας σύμφωνα με τον ν. 998/1979 και να τροποποιηθεί ανάλογα το άρθρο 152 του ν. 4819/2021”.

Αυλωνίτης: Από που τους προκύπτει ότι μπορούν να δεσμεύουν ιδιωτικές εκτάσεις;
Παρέμβαση στην εν λόγω συνεδρίαση έκανε ο Βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξανδρος Αυλωνίτης, ο οποίος μετά τα στοιχεία που παρουσίασε ο Θόδωρος Γαλιατσάτος για τις εκτάσεις που κινδυνεύουν στα Ιόνια νησιά, τόνισε ότι περίπου 1εκ. στρέμματα στα νησιά μας θα καταχωριστούν στο Κτηματολόγιο ως δημόσια περιουσία, κίνδυνος που είναι ορατός και για την Κέρκυρα κατά την έναρξη της κτηματογράφησης.
Ο κ. Αυλωνίτης χαρακτήρισε το θέμα μείζονος σημασίας για τους πολίτες στα Ιόνια νησιά, θα βρεθούν υπό τη δαμόκλεια σπάθη κοστοβόρων και χρονοβόρων διαδικασιών, προκειμένου να αποδείξουν ιδιοκτησιακά δικαιώματα στα υπό κτηματογράφηση ακίνητά τους, μετά την ισχύ του Ν.4819/2021 και της εγκυκλίου του Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας 115255/6217/2-12-2021.Άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση, η οποία επιχειρεί να αλλάξει το καθεστώς της “επιχωρίου περιουσίας” που ισχύει στα Ιόνια νησιά, από την Ένωσή τους με την Ελλάδα το 1864, όπου αναφέρεται ρητώς ότι το δημόσιο δεν αποκτά κανένα δικαίωμα κυριότητας στα Επτάνησα αφού η εγχώριος περιουσία μεταβιβάζεται αποκλειστικά μόνο στους Δήμους.
“Από που κι ως που προκύπτει στο Υπουργείο ότι μπορεί να δεσμεύσει τεράστιες εκτάσεις των πολιτών στα Επτάνησα και με ποια λογική το Κτηματολόγιο αναγνωρίζει τη δυνατότητα του Δασάρχη με μια απλή δήλωση να καταχωρίζει ακίνητα επ’ ονόματι του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο ουδένα τίτλο κυριότητας έχει επ’ αυτών. Αντιλαμβάνεστε που οδηγούν τους πολίτες στα Ιόνια νησιά; Να εξαναγκάζονται να αποδείξουν την ιδιοκτησία τους; Αντιλαμβάνεστε πόσοι συμπολίτες μας θα εγκλωβιστούν σε κοστοβόρες και χρονοβόρες διαδικασίες;” είπε χαρακτηριστικά.
Ο Βουλευτής επισήμανε ότι πρέπει άμεσα να κινηθούν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι και οι Δήμαρχοι στα Ιόνια νησιά με αγωγή κατά του Δημοσίου, διεκδικώντας την αναγνώριση και την κυριότητα των δασικών εκτάσεων και των ακινήτων που μεταβιβάστηκαν σε αυτούς κατά την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα.

Κοντός: Δασικό Μπάχαλο
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας Γιάννης Κοντός αναφέρει: “Με βάση μια εγκύκλιο «αλά Ελληνικά», οι δασικές υπηρεσίες των Ιονίων Νήσων, προχωρούν σε κτηματογράφηση των ακινήτων που είχαν χαρακτηριστεί από τους δασικούς χάρτες ως δασικά. Τα δηλώνουν στο Κτηματολόγιο ως περιουσία του ελληνικού δημοσίου! Με ποιους τίτλους; Έχει τίτλους το δημόσιο; Όταν είχαμε θέσει το θέμα της ιδιαιτερότητας του δασικού καθεστώτος στα Ιόνια Νησιά (ιδιωτικά δάση) που είχε νομολογηθεί με αποφάσεις των ανωτάτων Δικαστηρίων της Χώρας ΑΠ & ΣτΕ και ζητήσαμε να υπάρξει νομοθετική μέριμνα, μας είχαν «εγγυηθεί» ότι το βάρος απόδειξης θα το είχε το ελληνικό δημόσιο (δηλ. να αποδεικνύει εκείνο ότι τα δασικά είναι δημόσια κτήματα). Υπ’ όψιν ότι οι δασικές εκτάσεις (με βάσει τους απαράδεκτους δασικούς χάρτες) μετρώνται σήμερα περίπου στο 1/2 της έκτασης της Λευκάδας, της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου!!!! Άρα τα μισά νησιά μας θεωρούνται δασικά και ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο… Αν είναι δυνατόν!
Μένει να δούμε τι θα συμβεί στην Κέρκυρα που τώρα θα επεκταθεί η κτηματογράφηση. Πρέπει αυτό να σταματήσει ΑΜΕΣΑ. Από εκεί που δίδονταν εγγυήσεις για το βάρος της απόδειξης στο δημόσιο, τώρα θα πρέπει ο κόσμος να προσφεύγει στα δικαστήρια και να παρουσιάζει ο ιδιώτης τίτλους για να αποδεικνύει ότι το ακίνητο είναι δικό του. Που να τους βρει; Πόσοι έχουν τίτλους στα νησιά μας για τα αγροτικά τους ακίνητα στην ύπαιθρο; Απαράδεκτη διαδικασία. Φρένο στη διαδικασία και εξεύρεση λύσης ΤΩΡΑ!
Απαιτείται συνεννόηση όλων των φορέων του τόπου. Προσωπικά θα μιλήσω άμεσα με τους Προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων των Ιονίων Νήσων προς εξεύρεση κοινής γραμμής δράσης”

Μπιάγκης: Να ανασταλεί κάθε ενέργεια διεκδίκησης
Το θέμα φέρνει με ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μπιάγκης, υποστηρίζοντας ότι οι διατάξεις του νέου νόμου “στην ουσία αδυνάτισαν τα δικαιώματα των ιδιωτών στα Ιόνια νησιά (όπου δεν ίσχυε το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου) και ισχυροποιήθηκαν τα δικαιώματα του Δημοσίου. Ενώ λοιπόν στα Ιόνια νησιά, το δημόσιο, πριν τουλάχιστον την θέση σε εφαρμογή της παραπάνω διάταξης, έπρεπε να αποδεικνύει την κυριότητά του, με τη διάταξη αυτή θα πρέπει πλέον ο ιδιώτης να αποδείξει ότι έχει τίτλους μέχρι την 1/7/2001, διαφορετικά η κυριότητα περνάει στο δημόσιο, παράλληλα, συνάγεται ότι δεν περιλαμβάνεται η περίπτωση της χρησικτησίας ως τεκμήριο ιδιοκτησίας των ιδιωτών, διότι η διάταξη αναφέρεται σε τίτλους που «συντάσσονται» και «μεταγράφονται».
Ο βουλευτής ζητά “άμεση διόρθωση της εν λόγω άδικης, δυσανάλογης και ενδεχομένως και αντισυνταγματικής ρύθμισης με λήψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για την τροποποίηση της σχετικής διάταξης” και ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό:
“1) Είναι στις προθέσεις σας η λήψη κατάλληλων ενεργειών για τον εξορθολογισμό της διαδικασίας αξίωσης της κυριότητας από το Ελληνικό Δημόσιο των δασικών περιοχών των Ιονίων Νήσων που αναφέρονται στη διάταξη του άρθρου 152 του ν. 4819/2021
2) Είναι στις προθέσεις σας η αναστολή κάθε ενέργειας διεκδίκησης από το ελληνικό δημόσιο δασικών εκτάσεων στα Ιόνια νησιά για τις οποίες δεν έχει την κυριότητα,… μέχρι τουλάχιστον την εκ νέου ρύθμιση του θέματος;

Σημειωτέον ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει την ανάκληση όλων των
αποφάσεων-δηλώσεων ιδιοκτησίας  που έχουν στείλει τα Δασαρχεία στο Κτηματολόγιο, απόφαση που υπερψηφίστηκε με 28 θετικές ψήφους.

 

CorfuPress.com

CorfuPress.com

Related Posts

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Με επιτυχία, η ημερίδα για τους δασικούς χάρτες στα Ιόνια

by CorfuPress.com
Πέμπτη, 09/03/2023
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ημερίδα για τους δασικούς χάρτες διοργάνωσε η ΑΝΑΣΑ στη Λευκάδα – Παρών ο Αυλωνίτης

by CorfuPress.com
Τρίτη, 07/03/2023
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γκίκας: To Υπ. Περιβάλλοντος επιλύει το ιδιοκτησιακό των δασικών εκτάσεων στα Ιόνια

by CorfuPress.com
Πέμπτη, 16/02/2023
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κέρκυρα: 3.500 ενστάσεις για τους δασικούς χάρτες

by CorfuPress.com
Τετάρτη, 15/02/2023
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δασικοί Χάρτες: Πάνω από 1000 οι αντιρρήσεις, πρέπει άμεσα να αποσταλούν σε έντυπη μορφή

by CorfuPress.com
Τετάρτη, 03/08/2022
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απίστευτο μπάχαλο με τους δασικούς χάρτες

by CorfuPress.com
Κυριακή, 17/07/2022
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παράταση έως 15 Ιουλίου για την υποβολή αντιρρήσεων

by CorfuPress.com
Τρίτη, 31/05/2022
Next Post

Νέα νίκη για τον Θιναλιακό, δεν κατέβηκε ο ΠΑΟ Κορακιάνας!

Διαγράφονται όλα τα χρέη προς τους δήμους μέχρι και το 2012

Αυλωνίτης: Να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τον εθισμό στην οθόνη

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταία σχόλια

  • Avatar JohnT στο Έκθεση Αξιολόγησης Δημοσίων Υπηρεσιών: Η Κέρκυρα στην Ουρά της Ελλάδας!: “Surely the opening sentence of this article is untrue “…The findings for the Regional Unit of Corfu and the municipalities…” Ιούν 10, 18:02
  • Avatar ΣΤΕΦΑΝΟΣ στο Επισκευάστηκε η βλάβη στον κεντρικό αγωγό της ΔΕΥΑΚ στο Κανόνι, δεν είναι η μόνη όμως…: “Οταν συμφωνήσουν γιά τό σωστό μοίρασμα τών μιζών !” Ιούν 10, 02:58
  • Avatar Κερκυραιος πολιτης στο Επισκευάστηκε η βλάβη στον κεντρικό αγωγό της ΔΕΥΑΚ στο Κανόνι, δεν είναι η μόνη όμως…: “Ποτε ειπαμε οτι θα αντικατασταθουν οι σωληνωσεις που δημιουργουν τα προβληματα;” Ιούν 8, 11:41
  • Avatar Κερκυραιος πολιτης στο Έκθεση Αξιολόγησης Δημοσίων Υπηρεσιών: Η Κέρκυρα στην Ουρά της Ελλάδας!: “Ποια πεζοδρομια αξιολογησαν οι συμπολιτες μας; Αυτα που δεν υπαρχουν;” Ιούν 8, 11:37
  • Avatar Κερκυραιος πολιτης. στο Έκθεση Αξιολόγησης Δημοσίων Υπηρεσιών: Η Κέρκυρα στην Ουρά της Ελλάδας!: “Μην είστε “αρνητικοι”.Χαχαχαχα, Λες και περιμέναμε τα αποτελέσματα για να μάθουμε την κατάντια μας.” Ιούν 8, 11:16

Το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009

ακολουθήστε μας

No Result
View All Result
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CP-Web/CorfuPress.com
  • CorfuSports.com

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

WEBSITE: www.corfupress.com
C.P.WEB-CORFUPRESS.COM – ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ //
ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
MANTZAΡΟΥ 6 – T.K. 49132, ΚΕΡΚΥΡΑ
ΑΦΜ: 107115640 – ΔΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 2661026992
EMAIL: [email protected]
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: EMMANOYΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ
ΝΟΜΙΜΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: EMMANOYΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: EMMANOYΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΝΙΚΟΛΑΪΣ ΒΛΑΧΟΥ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: EMMANOYΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN: ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ

© 2024 CP-Web/CorfuPress.com

No Result
View All Result
  • EDITORIAL
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ – ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΡΘΡΑ
  • SPORTS

© 2024 CP-Web/CorfuPress.com

Εφόσον πατήστε ΑΠΟΔΟΧΗ τότε αυτόματα δηλώνετε ότι αποδέχεστε τους όρους χρήσης και την χρήση των cookies στις σελίδες μας καθώς και οτι συναινείτε βάσει της νεας Ευρωπαικής οδηγίας GDPR. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ .