Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    Ερώτηση Μπιάγκη για τις γυναικοκτονίες
    22/06/2026
    Ο Σ. Πουλημένος αποχαιρετά το Γιάννη Προβατά
    21/06/2026
    Αυλωνίτης: Η απαξίωση της Δικαιοσύνης έχει υπογραφή
    21/06/2026
    Γκίκας: Διαθέσιμες 400 χιλιάδες για την Αφαλάτωση της Κασσιώπης
    20/06/2026
    Σκουπίδια στο Νότο: Τρέχουν κατόπιν εορτής να μαζέψουν τα… ασυμμάζευτα!
    20/06/2026
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Επιχείρηση της αστυνομίας σε κέντρο διασκέδασης στο Αργοστόλι με έξι συλλήψεις
    22/06/2026
    Tο “αντίο” της Κόκκαλη στο Γιάννη Προβατά
    21/06/2026
    Νεκτάριος: «Η διαστροφή του οφθαλμού, σκοτίζει τον άνθρωπο»
    21/06/2026
    Εθελοντική ΔΡΑΣΗ αιμοδοσίας: «Δώσε αίμα! Γίνε η σταγόνα που κάνει τη διαφορά!»
    21/06/2026
    Nεκρός 49χρονος αλλοδαπός στο Γαρδένο
    21/06/2026
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Υδρογονάνθρακες: Τον Φεβρουάριο του 2027 η πρώτη γεώτρηση δυτικά της Κέρκυρας
    21/06/2026
    Ο Κ. Ιωαννίδης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκμίσθωσης Ε.Ι.Χ. Με Οδηγό
    20/06/2026
    Κέρκυρα, η πιο συμφέρουσα επιλογή πακέτου για Γερμανούς φέτος το καλοκαίρι
    20/06/2026
    “Ασημένιο μετάλλιο” – ντροπή για τον Κάβο, σε ευρωπαϊκή λίστα για bed bugs, καθαριότητα σε καταλύματα!
    20/06/2026
    Παρουσίαση πρότασης της δράσης  «Πικ Νικ Urban Festival» στο Επιμελητήριο
    19/06/2026
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    ΦEΜ: Με επιτυχία, η συναυλία για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής (pics)
    22/06/2026
    “Xορού αποτυπώματα, παράδοσης ριζώματα”: Με επιτυχία η εκδήλωση του Ηπειρωτικού Συλλόγου
    21/06/2026
    «10 χρόνια… μια στιγμή, ένα όνειρο, μια ζωή»
    21/06/2026
    Δήμος: Τίμησε την αντιπροσωπεία του University of Kentucky School of Music
    20/06/2026
    Μαγεία: Η «Παλαιά» έπαιξε στην αυλή της βενετσιάνικης Κέρκυρας και η πόλη άκουσε!
    20/06/2026
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    Ο Ν. Μπαρλογιάννης κατέκτησε το Παγκόσμιο Σχολικό μπάσκετ με την Ελλάδα
    21/06/2026
    Ασημένιο μετάλλιο για την Π. Δόση στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα
    21/06/2026
    Θιναλιακός: Με Νίκιτς στο «τιμόνι» για την άνοδο – Το τεχνικό επιτελείο
    21/06/2026
    Στο «τιμόνι» της ΑΕ Λευκίμμης ο Κ. Χριστοφοράκης
    21/06/2026
    H Σπυριδούλα Καρύδη στην κορυφή των Βαλκανίων με 14,09 μ.
    21/06/2026
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
     Περιβαλλοντικοί ‘μηχανικοί’ χωρίς master ή PhD
    21/06/2026
    Μνήμες πατεράδων
    20/06/2026
    Η μισθοδοσία των Αρχιερέων υπό το πρίσμα της ποιμαντικής διακονίας
    20/06/2026
    Μια φορά κι έναν καιρό…
    20/06/2026
    Το Αόρατο Όπλο του Πολέμου: 19 Ιουνίου, Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Σεξουαλικής Βίας σε Ένοπλες Συγκρούσεις
    17/06/2026
Ανάγνωση Γκίκας: Το νερό ήταν, είναι και παραμένει δημόσιο αγαθό
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γκίκας: Το νερό ήταν, είναι και παραμένει δημόσιο αγαθό

Ομιλία επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, τονίζοντας ότι η Κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να προβεί στην ιδιωτικοποίηση του νερού.

CorfuPress.com
CorfuPress.com
Δημοσιεύτηκε 21/03/2023
Κοινοποίηση
5 λεπ. ανάγνωση

Ομιλία επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, τονίζοντας ότι η Κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να προβεί στην ιδιωτικοποίηση του νερού.

Δήλωσε μετ΄ επιτάσεως ότι η αντίδραση της Αντιπολίτευσης βασίζεται σε παντελώς αναληθείς ισχυρισμούς.
Μάλιστα, ο Βουλευτής ανέφερε ότι η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου «αναφέρει ρητά, ότι οι υφιστάμενοι φορείς διαθέτουν το αποκλειστικό δικαίωμα παροχής υπηρεσιών ύδατος.»
«Το νερό ήταν, είναι και παραμένει ένα δημόσιο αγαθό, το οποίο όμως οφείλουμε – επιτέλους – να προστατέψουμε, όπως και τους καταναλωτές», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Στέφανος Γκίκας αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι περισσότεροι από 290 οργανισμοί παροχής ύδατος που υπάρχουν σήμερα στη χώρα μας, αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Συγκεκριμένα οι οργανισμοί οφείλουν μεταξύ άλλων να παρακολουθούν συστηματικά την ποιότητα του νερού και να ελέγχουν τις απώλειες στο δίκτυο. Όπως επεσήμανε, σε μία περίοδο όπου εξαιτίας της κλιματικής κρίσης το νερό λιγοστεύει και στη χώρα μας, έχουμε κατά μέσο όρο απώλειες της τάξης του 35%, σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει μάλιστα το 65%!
Αναφέρθηκε επιπλέον στις τεράστιες αποκλείσεις στην κοστολόγηση και τιμολόγηση του νερού, που φτάνει μέχρι και το 190%, ενώ σημείωσε ότι μόλις το 40% των παρόχων ύδατος υποβάλλει στοιχεία στην σχετική πλατφόρμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
«Πρόκειται συνεπώς για μία κατάσταση που οφείλουμε να αλλάξουμε, προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα του νερού, η ποιότητα των υπηρεσιών και οι προσιτές τιμές για τους καταναλωτές», συμπέρανε.
Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Γκίκας σημείωσε ότι απαιτείται πιο συστηματικός και αποτελεσματικός έλεγχος και στη διαχείριση των απορριμμάτων, αφού παρά την αυστηροποίηση της νομοθεσίας και τη θέσπιση νέων στόχων, στη χώρα μας ανακυκλώνεται μόλις το 20% των αστικών αποβλήτων. Την ίδια ώρα, στην ΕΕ ο μέσος όρος φτάνει το 50%.
Όπως εξήγησε, «καθιερώνεται ένας ενιαίος και αποτελεσματικός οργανισμός, σκοπός του οποίου είναι η ορθολογική ρύθμιση της παροχής υπηρεσιών ύδατος και επεξεργασίας αστικών αποβλήτων ιδίως ως προς την οργάνωση, τις παρεχόμενες υπηρεσίες, το κόστος και την τιμολόγησή τους, μέσα από την ανάθεση σχετικών αρμοδιοτήτων εποπτείας και ελέγχου στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων. Για τον σκοπό αυτό η ΡΑΕ αναδιαρθρώνεται και αποκτά πρόσθετες αρμοδιότητες.»

Ο Βουλευτής αναφέρθηκε στις αρμοδιότητας της ΡΑΑΕΥ, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η εποπτεία και ο έλεγχος των οικονομικών και φυσικών δραστηριοτήτων των παρόχων, η εποπτεία της ορθής εφαρμογής της μεθόδου κοστολόγησης και τιμολόγησης των υπηρεσιών που θεσπίζει το Κράτος, αλλά και η εξέταση καταγγελιών καταναλωτών εναντίων υπηρεσιών ύδατος, ενέργειας και ΦΟΔΣΑ κ.α.

Ο Στέφανος Γκίκας έκανε ειδική αναφορά στις τροποποιήσεις στις οποίες προέβη ο Υπουργός Περιβάλλοντος μετά από εκτενή συζήτηση με την ΚΕΔΕ και την Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ), οι οποίες διασφαλίζουν την ενεργότερη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αναβάθμιση της λειτουργίας των ΔΕΥΑ.

Σε ότι αφορά στις ρυθμίσεις που αφορούν στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), ο Βουλευτής επεσήμανε ότι με την ενσωμάτωση των σχετικών Ευρωπαϊκών Οδηγιών η Ελληνική νομοθεσία εκσυγχρονίζεται. Επιπλέον, «δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ενεργή συμμετοχή των καταναλωτών, των επιχειρήσεων και των ΟΤΑ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.»

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Γκίκας αναφέρθηκε σε δύο σημαντικά εργαλεία, τις Κοινότητες Ανανεώσιμης Ενέργειας (ΚΑΕ) και στις Ενεργειακές Κοινότητες Πολιτών, τονίζοντας ότι η ΚΑΕ θα μπορούν να συγκροτούνται πλέον από 15 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Έτσι, «δίνεται εν μέσω ενεργειακής κρίσης στις επιχειρήσεις η δυνατότητα να συμμετέχουν σε έναν Ενεργειακό Συνεταιρισμό, που θα μπορεί να παράγει, να καταναλώνει, να αποθηκεύει, αλλά και να πουλάει ενέργεια.»

Παράλληλα, μέσω των Ενεργειακών Κοινοτήτων Πολιτών, στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν «φυσικά πρόσωπα, ΟΤΑ και οι επιχειρήσεις τους, ΝΠΔΔ και επιχειρήσεις, δίνεται η δυνατότητα στους ΟΤΑ, να στηρίζουν ευάλωτους κατοίκους των Δήμων ή των Περιφερειών τους που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.»
Ο Στέφανος Γκίκας χαιρέτισε επιπλέον τροπολογία του Υπουργείου Τουρισμού, η οποία προβλέπει την παράταση του καθεστώτος που ισχύει για τα τουριστικά καταλύματα με λιγότερες από 50 κλίνες και πισίνα, έως 31/12/2023. Συνεπώς, χρέη ναυαγοσώστη θα συνεχίσει να εκτελεί ο επόπτης ασφαλείας του καταλύματος, ο οποίος οφείλει να διαθέτει σχετική βεβαίωση.
Κλείνοντας την ομιλία του ο Στέφανος Γκίκας τόνισε:
«Το νομοσχέδιο προστατεύει το νερό, το οποίο παραμένει δημόσιο αγαθό και δεν υφίσταται καμία πρόθεση ιδιωτικοποίησής του. Η Πολιτεία διατηρεί το σύνολο των ρυθμιστικών και κανονιστικών αρμοδιοτήτων για την άσκηση της υδατικής πολιτικής και καθιερώνει την ΡΑΑΕΥ, προκειμένου να καλυφθεί το υφιστάμενο κενό στη ορθή διαχείριση των υδάτων και των αστικών αποβλήτων.»

Γκίκας: Διαθέσιμες 400 χιλιάδες για την Αφαλάτωση της Κασσιώπης
Γκίκας: Ενίσχυση με οχήματα και σύγχρονο εξοπλισμό για το Σωφρονιστικό Κατάστημα Κέρκυρας
Στην τελετή αποφοίτησης του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ναυτιλία» ο Γκίκας
«Πόλεμος» στην Κληματιά: Προπηλακισμοί και δολιοφθορές για το πλεονάζον νερό!
Δυο χρόνια Υφυπουργός ο Γκίκας – Η ανάρτησή του
Κοινοποίηση
Δεν υπάρχουν Σχόλια Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • Ερώτηση Μπιάγκη για τις γυναικοκτονίες
  • Επιχείρηση της αστυνομίας σε κέντρο διασκέδασης στο Αργοστόλι με έξι συλλήψεις
  • ΦEΜ: Με επιτυχία, η συναυλία για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής (pics)
  • Ο Ν. Μπαρλογιάννης κατέκτησε το Παγκόσμιο Σχολικό μπάσκετ με την Ελλάδα
  • Tο “αντίο” της Κόκκαλη στο Γιάννη Προβατά

Τελευταία σχόλια

  1. Panagiotis στο «Πόλεμος» στην Κληματιά: Προπηλακισμοί και δολιοφθορές για το πλεονάζον νερό!
  2. Γιωργος στο Κέρκυρα: Χωρίς νερό, στέρεψαν και οι δικαιολογίες…
  3. ΣΠΥΡΟΣ ΣΟΥΕΡΕΦ στο Η σκοτεινή πλευρά της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα
  4. Martin στο Στις φλόγες δύο τουριστικά σκάφη στους Παξούς
  5. Thali Adam στο Η ανακοίνωση της αστυνομίας για το θανατηφόρο τροχαίο στα Καρουμπάτικα

Find Us on Socials

Σχετικά άρθρα

Γκίκας κατηγορεί Μπιάγκη για μικροπολιτική εκμετάλλευση της πυρκαγιάς στους Παξούς

16/06/2026

Τρεις οι βλάβες στον αγωγό – Το βράδυ η αποκατάσταση της υδροδότησης

14/06/2026

Γκίκας: Η άμεση κινητοποίηση περιόρισε τις συνέπειες ενός σοβαρού περιστατικού

14/06/2026

ΔΕΥΑΚ: Απ’ το μεσημέρι θα έρθει, τελικά, το νερό στην πόλη

14/06/2026
Προηγούμενο Επόμενο
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise