Έφυγε από τη ζωή η Νόνικα Γαληνέα

Πέθανε σε ηλικία 85 ετών η Ελληνίδα ηθοποιός.

Η Νόνικα Γαληνέα, ηθοποιός, συγγραφέας, μεταφράστρια και επιχειρηματίας πέθανε σήμερα. Την είδηση του θανάτου της έκανε γνωστή η Χριστίνα Πολίτη.

 

Ποια ήταν η Νόνικα Γαληνέα

Η Νόνια Γαληνέα υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες Ελληνίδες ηθοποιούς. Γενημμένη στην Αθήνα, ήταν τελειόφοιτος της Αγγλικής Σχολής, σπούδασε σε Φλωρεντία, Παρίσι και Ελβετία. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Λονδίνου και στο Θέατρο Τέχνης στην Αθήνα.

Η σταδιοδρομία της ξεκίνησε με το Θέατρο Τέχνης. Συνεργάστηκε με τον Κάρολο Κουν, την Κατίνα Παξινού, τον Δημήτρη Χορν, την Άννα Συνοδινού, τον Αλέξη Μινωτή, τον Δημήτρη Μυράτ κ.α.

Από το 1969, έζησε και συνεργάστηκε με τον Αλέκο Αλεξανδράκη. Μαζί, δημιούργησαν δύο θεατρικές σκηνές, το Θέατρο Ιλίσια και το Στούντιο Ιλίσια. Στη συνέχεια, συνεργάστηκε με το Εθνικό θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Αμφιθέατρο.

Έκανε πολλές συνεργασίες με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και παραστάσεις στη Μεγάλη και στη Μικρή Επίδαυρο, καθώς και στο Covent Garden, στο Λονδίνο. Συνεργάστηκε με αναγνωρισμένους καλλιτέχνες όπως ο Μίνως Βολανάκης, ο Γιάννης Κόκκος, ο Σπύρος Ευαγγελάτος, ο Μιχάλης Κακογιάννης, ο Ανδρέας Βουτσινάς, ο Stuart Burge, ο Διονύσης Φωτόπουλος, η Θεώνη Aldredge, ο Νίκος Πετρόπουλος κ.α.

Μετέφρασε δεκαεπτά θεατρικά έργα, πολλά εκ των οποίων έχουν δημοσιευτεί, ενώ εξέδωσε και την αυτοβιογραφία της: «Η ζωή μου» εκδόσεις Λιβάνη 2005, «Επέστρεφε» εκδόσεις Ιανός, 2007.

Το 2006, βραβεύτηκε με το έπαθλο Κυβέλη, για την προσφορά της στο ελληνικό θέατρο. Διακρίθηκε επίσης για την προσφορά της στο θέατρο με το βραβείο Νίκος Κούρκουλος το 2017. Το 2013, συμπλήρωσε πενήντα χρόνια στο θέατρο.

Το κείμενο της Χριστίνας Πολίτη για τον θάνατό της

«Τα πάντα στη ζωή της ήταν λαµπερά, µε τη διακριτική της κοµψότητα να ξεχωρίζει. Γυναίκα µε ισχυρή και ξεκάθαρη προσωπικότητα, η Νόνικα Γαληνέα έζησε έντονα και τοποθέτησε τον εαυτό της εκεί ακριβώς που ήθελε. Ήταν εξ αγχιστείας αδελφή με την νονά μου που μεγάλωσαν μαζί, λάτρευα την μητέρα της την Ντορέτ, την θυμάμαι από παιδί να γελάει με εκείνο το χαρακτηριστικό της χαμόγελο, θυμάμαι τη ζωντάνια της και τον έρωτά της με τον Αλέκο Αλεξανδράκη. Η Νόνικα ήταν από τα λίγα άτομα που ήρθαν στην κηδεία του πατέρα μου να τον αποχαιρετήσει ντυμένη στα λευκά. Ένας πολύ αγαπημένος μου άνθρωπος, μια ξεχωριστή γυναίκα που θα την θυμάμαι πάντα με πολύ αγάπη».

 

 

Source: ieidiseis.gr

Related Posts

Next Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταία σχόλια