Στη δημοσιότητα σπάνιες εικόνες από το ναυάγιο του Τιτανικού (video)

Στο φως αθέατες πλευρές του Τιτανικού με ένα βίντεο 80 λεπτών

Σπάνιο οπτικό υλικό από το «στοιχιωμένο» ναυάγιο του Τιτανικού είδε το φως της δημοσιότητας 111 χρόνια μετά τη βύθισή του.

Το υλικό το οποίο βιντεοσκοπήθηκε το 1986 είναι στη διάθεση του κοινού και συμπίπτει με την 25η επέτειο της ομώνυμης ταινίας του Τζέιμς Κάμερον.

Σύμφωνα με το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole (WHOI) της Μασαχουσέτης, το μεγαλύτερο μέρος του υλικού (συνολικής διάρκειας 80 λεπτών) δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας έως σήμερα, παρόλο που πολλά ντοκιμαντέρ για την ιστορία του Τιτανικού έχουν δείξει εικόνες από το διασημότερο ναυάγιο της ιστορίας.

Στο παρθενικό του ταξίδι, από το Σαουθάμπτον στη Νέα Υόρκη, προσέκρουσε σε παγόβουνο στον Ατλαντικό Ωκεανό και βυθίστηκε, παρασύροντας στον θάνατο 1.517 από τους 2.240 επιβαίνοντες, προκαλώντας κατακραυγή για την έλλειψη σωσίβιων λέμβων.

Ένας ωκεανογράφος του Woods Hole, ο Robert Ballard, και ο Γάλλος εξερευνητής Jean-Louis Michel εντόπισαν μεγάλα κομμάτια συντριμμιών το 1985 σχεδόν 2,5 μίλια κάτω από την επιφάνεια του Ατλαντικού, περίπου 400 μίλια από τη Νέα Γη.

Ο Ballard ηγήθηκε της αποστολής τον επόμενο χρόνο, καταγράφοντας βίντεο μέσα στο πλοίο, χρησιμοποιώντας ένα υποβρύχιο στο βάθος του ωκεανού που ονομαζόταν Alvin και μια μικρότερη, πιο ευέλικτη απομακρυσμένη κάμερα που ονομάζεται Jason Jr που μπορούσε να περάσει μέσα από στενά ανοίγματα.

«Όπως πολλοί, συγκλονίστηκα όταν ο Άλβιν και ο Τζέισον Τζούνιορ κατέβηκαν και μέσα στο ναυάγιο. Με τη δημοσιοποίηση αυτού του πλάνα, το WHOI βοηθά στην αφήγηση ενός σημαντικού μέρους μιας ιστορίας που εκτείνεται από γενιές και κάνει κύκλους σε όλο τον κόσμο».

Ο Τιτανικός αποτελούσε ένα «θαύμα» της ναυπηγικής για την εποχή του. Χαρακτηριζόταν «αβύθιστο» υπερωκεάνιο και ήταν το μεγαλύτερο που είχε κατασκευαστεί μέχρι τότε.

Σε καταδύσεις που έγιναν τον Ιούλιο του 1986 βιντεοσκοπήθηκαν εικόνες από κάμερες σε υποβρύχιο και ένα ρομποτικό βαθυσκάφος. Τα σημερινά αποκαλυπτήρια αυτού του σπάνιου υλικού συμπίπτουν χρονικά με την επανακυκλοφορία της ταινίας «Τιτανικός» του Τζέιμς Κάμερον, η οποία έκανε πρεμιέρα στο διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ του Τόκιο το 1997 και βραβεύτηκε με 11 Όσκαρ.

Δείτε το βίντεο:

 

 

Source: ieidiseis.gr

Related Posts

No Content Available
Next Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταία σχόλια