• Αρχική
  • CP-Web
  • Στήλες
  • Άρθρα
  • CorfuSports
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
Κυριακή, 10/08/2025
CorfuPress.com
  • EDITORIAL
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ – ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΡΘΡΑ
  • SPORTS
CorfuPress.com
No Result
View All Result
CorfuPress.com
Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση

CorfuPress.com by CorfuPress.com
Δευτέρα, 20/11/2023
A A

Παρασκευή και Σάββατο 24 και 25 Νοεμβρίου.

Αναλυτικά:

Μπροστά στις νέες προκλήσεις 2023:«Χωράμε όλες και όλοι; Αναζητώντας μια νέα σχέση με το περιβάλλον και τον δημόσιο χώρο».

Βιωματικό θεατρικό εργαστήρι με τίτλο:“Χωρ-εύουμε;”
Θεατρική παράσταση (Θέατρο φόρουμ): «Και ο Βυσσινόκηπός μας είναι θαυμάσιος!»

Για άλλη μια χρονιά φέτος το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση που έχει οριστεί, διεθνώς, στις 27 Νοεμβρίου.
Ο τίτλος της φετινής διοργάνωσης παραπέμπει, ευθέως, στην έννοια του Δημόσιου χώρου, που επιλέξαμε να διερευνήσουμε μέσω των τεχνών, θεωρώντας την επίκαιρη, πλούσια σε περιεχόμενο και νοηματοδοτήσεις, πολυπρισματική και ικανή να καλύψει ένα ευρύτατο πεδίο κοινωνικών ζητημάτων: από τις συνεχείς διώξεις και εκτοπίσεις εκατομμυρίων ανθρώπων, όπως οι κάτοικοι της Γάζας, που αποστερούνται το δικαίωμά τους σε “γη και ελευθερία” ως την εμπορευματοποίηση των δημόσιων αγαθών και την ασφυκτική, περιβαλλοντικά και πολιτισμικά, ατμόσφαιρα των μεγαλουπόλεων. Ο «Δημόσιος χώρος» λογισμένος ως τόπος που έχει κοινόχρηστο χαρακτήρα (αστικός/δομημένος ή φυσικός) και ως το πλαίσιο που επιτρέπει και θρέφει τη συνάντηση και την αλληλεπίδραση λειτουργεί, επιπλέον, ως αντίδοτο στην “κοινωνική” μοναξιά.
Στη Κέρκυρα, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της οικολογικής συνείδησης και της ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης των πολιτών σε θέματα που αφορούν τη σύνδεση της υγείας με την προστασία του περιβάλλοντος, το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, διοργανώνει Διημερίδα, στις 24 και 25 Νοεμβρίου 2023.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ
Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2024
στο Στούντιο του Δημοτικού Θεάτρου σε συνεργασία με το Δηπεθε Κέρκυρας
και ώρες: 17.00-20.00
Θεατρικό βιωματικό εργαστήρι με τίτλο:”Χωρ-εύουμε ;“
Σχεδιασμός : Άλκηστις Βασιλάκου και Χριστίνα Γούση
Εμψυχώτρια: Άλκηστις Βασιλάκου

 

Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023
στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας (Σαμαρά, Κέρκυρα )
και ώρα: 12.00 το μεσημέρι
Θεατρική παράσταση, Θέατρο φόρουμ «Και ο Βυσσινόκηπός μας είναι θαυμάσιος!» σε συνεργασία με την τη ΔΗ.ΜΟ.Π. «Νίκος Μώρος»  (Κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Κέρκυρας), ΕΛΜΕ Κέρκυρας, ΣΕΠΕ Κέρκυρας.

Περιγραφή του εργαστηρίου της Παρασκευής
Ιστορικά, η πόλη γεννιέται από τη συνάντηση: τη συνάθροιση ανθρώπων, την ανταλλαγή αγαθών και ιδεών, τη συλλογική δράση, τον ανταγωνισμό ή ακόμα τον πόλεμο. Από αυτή τη σκοπιά, η πόλη είναι εξαρχής ένας δημόσιος χώρος.
Στο μυθιστόρημα του Ίταλο Καλβίνο “Αόρατες Πόλεις” ο Μάρκο Πόλο ταξιδεύει στις πόλεις της αχανούς κινεζικής αυτοκρατορίας για χάρη του κινέζου αυτοκράτορα Κουμπλάι Χαν. Όταν η περιπλάνηση του τελειώσει, θα αφηγηθεί τις εμπειρίες του στον μεγάλο αυτοκράτορα. Ο Πόλο, ως επισκέπτης, χαρτογραφεί τις πολλαπλές εμπειρίες των κατοίκων και κυρίως τις “πληγές” των πόλεων. Οι πόλεις που επισκέφτηκε είναι άραγε φανταστικές ή μήπως οι ουτοπικές εκδοχές αυτών που αντίκρισε;
«Τι είναι όμως σήμερα η πόλη για μας; Σκέφτομαι ότι έγραψα κάτι σαν τελευταίο ποίημα αγάπης για τις πόλεις, τη στιγμή που γίνεται όλο και πιο δύσκολο να τις ζήσουμε.» Italo Calvino
Ακολουθώντας τον προβληματισμό που θέτει ο συγγραφέας, στο εργαστήριο «Χωρ-εύουμε», θα επιχειρήσουμε να περπατήσουμε μέσα στην πόλη που ζούμε και να την αναδημιουργήσουμε. Ας εξερευνήσουμε τον χώρο που βρίσκεται μέσα και γύρω από εμάς μέσω των αισθήσεων. Χώρος είμαστε εμείς, το σπίτι μας, η γειτονιά μας και η πόλη μας. Χώρος είναι οι αναμνήσεις, τα συναισθήματα, μια μυρωδιά, ένας ήχος, μια φωτογραφία ενός κτιρίου που κάποτε υπήρξε ή ένας μη-τόπος όπου θα θέλαμε να κατοικήσουμε.
Προτείνουμε στους συμμετέχοντες να φορούν άνετα ρούχα και αθλητικά παπούτσια, καθώς μέρος του εργαστηρίου θα είναι μια μισάωρη περιήγηση στο κέντρο της πόλης.
Τα εργαλεία μας θα είναι Τεχνικές Θεάτρου και Εκπαιδευτικού Δράματος, Δημιουργική Γραφή, Φωτογραφία, Τεχνικές Θεάτρου της Επινόησης. Διάρκεια 3 ώρες.
Αιτήσεις συμμετοχής στη φόρμα αίτησης: https://forms.gle/wKXYEANT7K5BSajj7
Η συμμετοχή στο βιωματικό θεατρικό εργαστήρι είναι δωρεάν.
Προτεραιότητα θα δοθεί στα μέλη του Δικτύου που έχουν τακτοποιήσει τη συνδρομή τους για το 2023. Θα τηρηθεί η χρονική σειρά υποβολής των αιτήσεων.
Οι ενδιαφερόμενοι θα λάβουν email με επιβεβαίωση της συμμετοχής τους .
ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ: ΕΩΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ, 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023, ΣΤΙΣ 24.00 ΜΜ

Σύντομο Βιογραφικό της εμψυχώτριας του εργαστηρίου
H Άλκηστις Βασιλάκου αποφοίτησε το 2011 από την σχολή Νηπιαγωγών της Πάτρας. Το 2010 υπήρξε συν-ιδρύτρια της ομάδας αφήγησης και δραματοποίησης παραμυθιών “Μυθοπεριπατητές”, η δράση της οποίας αποτέλεσε το έναυσμα για την μετέπειτα ενασχόλησή της με το Θέατρο ως τέχνη αλλά και ως εκπαιδευτικό μέσο. Το 2012 τελείωσε με διάκριση τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Θέατρο στην Εκπαίδευση, στο Πανεπιστήμιο Warwick της Αγγλίας.Για τα επόμενα 5 χρόνια, δούλεψε ως εμψυχώτρια διαφορετικών ηλικιακών ομάδων σε ευρωπαϊκά εθελοντικά προγράμματα (Erasmus for young entrepreneurs, EVS, Erasmus Placement) στην Σικελία και στην Πορτογαλία, χρησιμοποιώντας μεθόδους μη τυπικής εκπαίδευσης. Από το καλοκαίρι του 2016 μέχρι σήμερα, είναι μέλος της θεατροπαιδαγωγικής ομάδας ‘Μικροί Ιχνευτές’ που δημιουργήθηκε στα πλαίσια της δράσης: ‘Δημιουργική Απασχόληση για παιδιά στην Επίδαυρο’ του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Από το 2018 συνεργάζεται με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, ως εμψυχώτρια του ‘Κι αν ήσουν εσύ;’(πρόγραμμα ευαισθητοποίησης της εκπαιδευτικής κοινότητας στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων).Η αγάπη της για την προφορική ιστορία και την αφήγηση αποτυπώνεται στην επιτυχή διοργάνωση του Φεστιβάλ Ζωντανής Βιβλιοθήκης στην Κατάνη της Σικελίας (Libreria Vivente) το 2014 και μιας βιωματικής ξενάγησης στην συνοικία Πρόνοια του Ναυπλίου (Υπο-βρήχειο) το 2019. Το 2020 αποφοίτησε από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Ναυπλίου και τα τελευταία 3 χρόνια εργάζεται ως θεατρολόγος σε δημόσια σχολεία της χώρας.
Λίγες πληροφορίες για την παράσταση του Σαββάτου
Το Θέατρο Φόρουμ είναι μία μορφή θεάτρου, η οποία μέσα από συνεργατική
διαδικασία δημιουργεί συνθήκες αναστοχασμού και διαλόγου καθώς εμπλέκει
ενεργά τους συμμετέχοντες.
Η παράσταση «Και ο Βυσσινόκηπός μας είναι θαυμάσιος» δημιουργήθηκε από το
Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (ΠΔΘΕ) γραφείο Κέρκυρας σε
συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης Κέρκυρας και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά
στο πλαίσιο της 13ης Πανελλήνιας Συνάντησης Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης
που πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα από 28/09/2022 έως 01/10/2022.
Οι συντελεστές της παράστασης:
Συντονισμός-Εμψύχωση Ομάδας: Ευγενία Ζάγουρα και Αλκινόη Ζαχαρόγιωργα
Δραματουργία: Φωτεινή Δημουλή με τη βοήθεια της ομάδας.
Παίζουν: Σοφία Γεωργιάδου, Φωτεινή Δημουλή, Ελένη Ζάγουρα, Μαρία Κουρή
Συντονίστρια -Joker παράστασης: Ευγενία Ζάγουρα.
Εποπτεία: Νίκος Γκόβας, Χριστίνα Ζώνιου.
Συνεργάτης-Περιβαλλοντολόγος: Κώστας Καλούδης
Η είσοδος είναι δωρεάν.
Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση – Γραφείο Κέρκυρας
Συνεργασία: ΔΗ.ΜΟ.Π. «Νίκος Μώρος»  (Κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Κέρκυρας), ΔΗΠΕΘΕΚ, ΕΛΜΕ Κέρκυρας, ΣΕΠΕ Κέρκυρας.
Πληροφορίες: Ευγενία Ζάγουρα (τηλ:6937087685)

CorfuPress.com

CorfuPress.com

Related Posts

No Content Available
Next Post

Mάθηση & Μουσείο Καποδίστρια

1η συνάντηση Τοπικών Ομάδων Δράσης των έργων "Let's go circular!" και “Re-Gen”

VIDEO: Μία εκδήλωση γεμάτη ιστορία και συναίσθημα

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταία σχόλια

  • Avatar Κερκυραιος πολιτης. στο Θανατηφόρο τροχαίο στον Άγιο Ματθαίο: “Αν αυτος εκει ο “δρομος” θεωρειται δρομος, μπραβο σας. Προς την εξουσια το μηνυμα, που κανει πως δεν καταλαβαινει!” Αυγ 9, 12:56
  • Avatar Σπάθας Στέφανος στο Η Παλιά Πόλη δεν είναι για ξεπούλημα – Μια φωνή λογικής: “Ο Σωτήρης Μικάλεφ, πρώην Δήμαρχος μέ τό παρόν του άρθρο, υπεραμύνεται τά τής Κερκύρας, μέ σωστά σχόλια δυστυχώς ΕΚ ΤΩΝ…” Αυγ 7, 13:26
  • Avatar Κερκυραιος πολιτης. στο “Τακτοποιήστε τις οφειλές προς το Δήμο, αλλιώς ανάκληση της άδειας κοινόχρηστου χώρου”: “Παρ’ολες αυτες τις “ειδοποιησεις” και “απειλες” και “προστιμα” τα καντουνια γεμιζουν με παραπλευρα καρεκλοτραπεζα. Τελικα ποσες δημοτικες αρχες υπαρχουν σ’αυτη…” Αυγ 6, 17:06
  • Avatar Σπάθας Στέφανος στο Περιπατητής: Δρόμοι και πεζοδρόμια έχουν τη δική τους ιστορία…: “Αγαπητέ “Περιπατητή” Κάποτε είχα σχολιάσει εδώ μέσα αναλυτικώς καί επωνύμως γιά τό ποιόν καί τήν προέλευση τών Δημοτικών μας “αρχόντων”.…” Αυγ 5, 16:33
  • Avatar Σπάθας Στέφανος στο Γκίκας: Οι δείκτες παραγωγικότητας του Νοσοκομείου είναι ιδιαίτερα αυξημένοι: “Πολλοί μιλούν γιά ένα ανεπαρκέστατο Νοσοκομείο μέ τεράστιες ελλείψεις σέ προσωπικό όλων τών ειδικοτήτων, εξοπλισμό, πεπαλαιωμένα μηχανήματα…ΟΜΩΣ τό Νοσοκομείο στέκει…” Αυγ 5, 11:48

Το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009

ακολουθήστε μας

No Result
View All Result
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CP-Web/CorfuPress.com
  • CorfuSports.com

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

WEBSITE: www.corfupress.com
C.P.WEB-CORFUPRESS.COM – ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ //
ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
MANTZAΡΟΥ 6 – T.K. 49132, ΚΕΡΚΥΡΑ
ΑΦΜ: 107115640 – ΔΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 2661026992
EMAIL: [email protected]
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: EMMANOYΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ
ΝΟΜΙΜΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: EMMANOYΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: EMMANOYΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΝΙΚΟΛΑΪΣ ΒΛΑΧΟΥ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: EMMANOYΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN: ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ

© 2024 CP-Web/CorfuPress.com

No Result
View All Result
  • EDITORIAL
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ – ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΡΘΡΑ
  • SPORTS

© 2024 CP-Web/CorfuPress.com

Εφόσον πατήστε ΑΠΟΔΟΧΗ τότε αυτόματα δηλώνετε ότι αποδέχεστε τους όρους χρήσης και την χρήση των cookies στις σελίδες μας καθώς και οτι συναινείτε βάσει της νεας Ευρωπαικής οδηγίας GDPR. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ .