Κατώτατος μισθός 2023: Ο υπολογισμός στα «καθαρά»

Νέος κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου. Οι επίσημες ανακοινώσεις και πόσα είναι τα καθαρά.

 

Σε εξειδίκευσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού προχώρησε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης μετά και την εισήγηση του πρωθυπουργού.

Τα 780 ευρώ είναι το «μεικτό» ποσό. Πόσο είναι όμως ο υπολογισμός στα «καθαρά»;

Όσον αφορά τον καθαρό κατώτατο μισθό όπως είπε ο υπουργός, σε 12μηνη βάση το 2019 ήταν 639 ευρώ ενώ τώρα θα είναι 778 ευρώ. Σύμφωνα με τον ίδιο, με 14 καταβολές (μαζί με Δώρο Πάσχα, επίδομα αδείας, δώρο Χριστουγέννων) το ποσό ανέρχεται στα 667 ευρώ.

Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης «η τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού σημαίνει αύξηση 20% τα τελευταία δύο χρόνια. Αν λογαριάσουμε τον κατώτατο μισθό σε 12μηνη βάση και βάλουμε μέσα και τα δώρα, όπως γίνεται στις περισσότερες ευρωπαικές χώρες είναι 910 ευρώ. Η αύξηση αυτή σημαίνει ότι σε σχέση με το 2019 τώρα υπάρχει κατώτατος μισθός 152 ευρώ παραπάνω ανά εργαζόμενο».

Για την αύξηση του κατώτατου μισθού ελήφθησαν υπόψη τα εξής:

 • Η πτώση της ανεργίας που δείχνει οτι η οικονομία έχει δυναμική
 • Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια
 • Η ανάκαμψη της οικονομίας θα συνεχιστεί και το 2023, στο 2%

Νωρίτερα, την πρώτη ανακοίνωση για την αύξηση της τάξης του 9,4% έκανε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση με τον κ. Χατζηδάκη στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί και υπογράμμισε ότι είναι η τρίτη διαδοχική αύξηση, καθώς το 2019 ο κατώτατος ανερχόταν στα 650 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η νέα αύξηση θα συμπαρασύρει τα επιδόματα ανεργίας και όλες τις παροχές που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό.

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό δεν λύνει το πρόβλημα, καθώς οι αμοιβές παραμένουν χαμηλές, ωστόσο «το τελικό ποσό που συμφωνήθηκε είναι στο ανώτατο όριο των δυνατοτήτων μας και εντός των δημοσιονομικών ορίων».

«Ταυτόχρονα, η εθνική οικονομία παραμένει σε μία ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική, η ανεργία υποχωρεί σταθερά, οι φόροι εξακολουθούν να μειώνονται και τώρα κατά συνέπεια είναι η ώρα να στηριχθούν οι εργαζόμενοι με μία και νέα αύξηση του βασικού μισθού. Το μέρισμα της ανάπτυξης πρέπει να το καρπώνονται δίκαια όλοι», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ποια επιδόματα αυξάνονται με την αύξηση του κατώτατου μισθού

Όταν αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, θα αυξηθούν και μια σειρά από επιδόματα. Αναλυτικά:

 • Επίδομα ανεργίας. Σήμερα το μηνιαίο επίδομα ανεργίας είναι 438 ευρώ.
 • Βοήθημα ανεργίας για αυτοαπασχολουμένους. Σήμερα διαμορφώνεται στα 438 ευρώ.
 • Ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας. Αντιστοιχεί σε 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.
 • Βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας: Αντιστοιχεί σε 20 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.
 • Ειδικό βοήθημα ύστερα από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα ανέργων. Είναι τα 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας, δηλαδή είναι 262,65 ευρώ.
 • Ειδικά εποχικά βοηθήματα. Οι οικοδόμοι εισπράττουν το 70% του 37πλάσιου του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή 825 ευρώ.
 • Ειδική παροχή μητρότητας: Ισούται με τον κατώτατο μισθό.
 • Ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη: Καταβάλλονται έως 3 μισθοί. Για εργαζομένους οι οποίοι δεν διέπονται από κλαδική σύμβαση καταβάλλονται έως 3 κατώτατοι μισθοί, δηλαδή 2.139 ευρώ σήμερα και 2.256 έως 2.320 ευρώ από την 1η Απριλίου.
 • Αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ).
 • Αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.ά.
 • Αμοιβές προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα.
 • Αποζημίωση για κάθε ημέρα μαθητείας/πρακτικής Ασκησης. Ισούται με το 75% του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή σήμερα είναι 23,88 ευρώ.

 

 

 

 

Πηγή: ieidiseis.gr

Άλλες δημοσιεύσεις

Επόμενη δημοσίευση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταία σχόλια

Το περιεχόμενο προστατεύεται απο τη νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας