Η αδυναμία να βρουν σπίτι να μείνουν σε… “ανθρώπινες” τιμές, οδηγεί όλο και περισσότερους (ειδικά νέους) φοιτητές να το σκέπτονται δύο και τρεις φορές πριν έρθουν στις τουριστικές περιοχές της χώρας για να σπουδάσουν. Ηλεκτρονική έρευνα του Ι.Π που ξεκινά μία προσπάθεια ανάλυσης του πλαισίου παροχής φοιτητικής στέγης στα Ιόνιο
Σε απόγνωση βρίσκονται για μια ακόμα χρονιά χιλιάδες φοιτητές της Κέρκυρας που προσπαθούν να βρουν να νοικιάσουν στην πόλη του νησιού, είτε νέοι είτε παλαιότεροι. Λόγω (κυρίως) του Airbnb τα ενοίκια είναι πλέον απλησίαστα, ακόμη και για μικρά διαμερίσματα τα οποία είναι σε άσχημη κατάσταση.
“Τρελές” τιμές
Και φέτος, οι τιμές έχουν πάρει την ανιούσα και η διαθεσιμότητα την… κατιούσα: γκαρσονιέρες με 500 ευρώ και διάρια με 700 και 750 ευρώ είναι τιμές που συναντά κανείς όλο και πιο πολύ για μέτρια σπίτια ενώ αυτά που είναι στο κέντρο ή σε καλύτερη κατάσταση, ορισμένοι να ενοικιάζουν ακόμα πιο ακριβά και με μειωμένη περίοδο!
Ήδη στο νησί μετά τον Δεκαπενταύγουστο, βρίσκονται εκατοντάδες γονείς και νέοι φοιτητές, που ψάχνουν για κατάλυμα, όμως τα αποτελέσματα είναι αποκαρδιωτικά όπως δείνουν χαρακτηριστικές αναρτήσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα…
Τα ποσά είναι στις περισσότερες περιπτώσεις απαγορευτικά για τους γονείς. Η μόνη λύση για μια καπως καλύτερη τιμή είναι τα διαμερίσματα αρκετά έξω από τα όρια της πόλης, με το πρόβλημα να μετατίθεται στη δυσκολία με τη συγκοινωνία…
Ιόνιο Πανεπιστήμιο: Κρίσιμες ανάγκες σχετικά με τη φοιτητική στέγη στα Ιόνια Νησιά
Για πρώτη φορά το Ιόνιο Πανεπιστήμιο ξεκινά μία προσπάθεια ακριβούς οριοθέτησης και ανάλυσης του πλαισίου παροχής φοιτητικής στέγης στα Ιόνιο Νησιά, με επιστημονική ακρίβεια και τεκμηρίωση: “Στο πλαίσιο αυτής της συστηματικής προσπάθειας το Ίδρυμα ετοίμασε ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο που σχεδιάσθηκε ειδικά με την επιδίωξη να διερευνήσει με την μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια και πληρότητα τις βασικές ανάγκες και προτάσεις του φοιτητικού πληθυσμού και στους τρεις κύκλους σπουδών σχετικά με την στέγαση, καθώς και τον βαθμό ικανοποίησης όσων έλαβαν στέγαση από το Ίδρυμα.
Η συμπλήρωση του ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου για τη στέγαση από τις φοιτήτριες και τους φοιτητές του Ιδρύματος είναι ανώνυμη, και θα είναι ανοικτή μέσω σχετικής εφαρμογής έως την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου.
Τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από την ηλεκτρονική συλλογή των δεδομένων για όλα τα νησιά στα οποία εδρεύουν Τμήματα του Ιδρύματος θα αποτελέσουν την ρεαλιστική και τεκμηριωμένη αφετηρία ενός απολύτως αναγκαίου και επιτακτικού διαλόγου με την τοπική κοινωνία για τις μεγάλες και κρίσιμες ανάγκες σχετικά με τη φοιτητική στέγη”.
Ερώτηση (και) Αυλωνίτη για τη στέγασης φοιτητών και εκπαιδευτικών
Ερώτηση προς τους κ.κ. Υπουργούς Παιδείας, Εσωτερικών και Εθνικής Οικονομίας, κατέθεσαν 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία του βουλευτή Αχαϊας Παναγιωτόπουλου Ανδρέα και συνυπογραφή του βουλευτή Κέρκυρας Αλέξανδρου Αυλωνίτη, σχετικά με το τεράστιο πρόβλημα της στέγασης φοιτητών και εκπαιδευτικών.
Οι βουλευτές τονίζουν πως για μια ακόμη χρονιά οικογένειες ταλαιπωρούνται και βρίσκονται στα όρια της απόγνωσης, αφού τόσο η έλλειψη στέγης όσο και τα υψηλά ενοίκια, φαινόμενα που αλληλοτροφοδοτούνται, προκαλούν αλυσιδωτές συνέπειες που οδηγούν σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και στο έσχατο σημείο της παραίτησης από τις σπουδές και την ανάληψη των καθηκόντων του εκπαιδευτικού αντίστοιχα. Η δυσκολία στην εύρεση στέγης από τους φοιτητές και από τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς αποτελεί πια ένα μείζον πρόβλημα για την κοινωνία και την εύρυθμη λειτουργία του εκπαιδευτικού μας συστήματος σε όλες τις βαθμίδες.
Πρέπει επιτέλους να μπει μια τάξη στο πρόβλημα της αύξησης των ενοικίων και της παροχής στέγης, που έχει μεγεθυνθεί τα τελευταία χρόνια, και να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση στην εκπαίδευση και στην εργασία.
Στο κείμενο ερωτώνται οι \Υπουργοί:
1. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν άμεσα για την εξεύρεση λύσεων, όπως λόγου χάρη με την περαιτέρω αύξηση του στεγαστικού επιδόματος των φοιτητών και τη συνακόλουθη δημιουργία κινήτρων για συγκατοίκηση;
2. Θα υπάρξει παρέμβαση και ενίσχυση στους δήμους για την υιοθέτηση πρακτικών όπως αυτή στα Δωδεκάνησα που δεσμεύτηκε ποσό 150.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους του Δήμου Ρόδου, προκειμένου να δοθεί ως επίδομα ενοικίου σε όλους τους αναπληρωτές Α’ Βάθμιας και Β’ Βάθμιας Εκπαίδευσης για το έτος 2022-23.
3. Θα προχωρήσουν στην ένταξη και άλλων πόλεων και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, όπως το Πανεπιστήμιο Πατρών, στα προγράμματα ανέγερσης φοιτητικών κατοικιών και θα χρηματοδοτήσουν την ανέγερση σύγχρονης φοιτητικής εστίας 200 δωματίων, το κόστος της οποίας σύμφωνα με τι πρυτανικές αρχές υπολογίζεται στα 8 εκατομμύρια ευρώ, ούτως ώστε μαζί με τις άμεσες παρεμβάσεις, όπως η συγκεκριμένη, να αντιμετωπιστεί το θέμα της φοιτητικής στέγης μακροπρόθεσμα, όπως π.χ. έχει και ορθά δρομολογηθεί για το Πανεπιστήμιο Κρήτης και οι επιτυχόντες υποψήφιοι στις πανελλαδικές να επιλέγουν με βάση το αντικείμενο που θέλουν να σπουδάσουν και όχι με τον τόπο που αναγκαστικά πρέπει να μείνουν;
4. Τέλος, θα έρθουν σε επαφή με τους φορείς των ιδιοκτητών ακινήτων για αμοιβαία συμφωνία δημιουργίας κινήτρων, ούτως ώστε να μην αντιμετωπίζονται οι φοιτητές και οι εκπαιδευτικοί ή οι δημόσιοι υπάλληλοι είτε ως πολίτες β’ κατηγορίας είτε ως «θύματα» για οικονομική αφαίμαξη;