Η Κέρκυρα έχει μοναδικά έθιμα (και) το “Πάσχα του Καλοκαιριού”, δηλαδή την εορτή της Ανάληψης της Θεοτόκου το 15αύγουστο.
Οι επιτάφιοι της Παναγίας έχουν το δικό τους χρώμα, σε μία γιορτή που τιμάται με λαμπρότητα από το Μαντούκι έως το Σταυρό, από την Παλαιοκαστρίτσα έως την Κασσιώπη και, φυσικά, στους Παξούς!
Η μεγάλη γιορτή τιμάται σε δεκάδες εκκλησίες και μοναστήρια του νησιού, που φέρουν το όνομα της Παναγιάς πάντα ως «Ελεούσα» και «Οδηγήτρια».
Χθες το βράδυ στο Μαντούκι
Ο επιτάφιος της Παναγίας στολίστηκε από χθες το απόγευμα, με εκατοντάδες πολύχρωμες κόκκινες, ροζ, άσπρες και μπλε κορδέλες, συμβολίζοντας την Τίμια Ζώνη που έδωσε η Παναγία στους Αποστόλους. Οι κορδέλες θα μοιραστούν μετά από σαράντα μέρες στους πιστούς, για να φυλαχθούν στο εικονοστάσι του κάθε σπιτικού και να φέρουν υγεία και καλοτυχία.
Η προέλευση του χαρακτηριστικού εθίμου της Κέρκυρας χάνεται στα βάθη των αιώνων με τους λαογράφους να υποστηρίζουν πως οι κορδέλες αντικαθιστούν τα λουλούδια που μοιράζονται το Πάσχα στους πιστούς και δίνονται στους προσκυνητές μετά τη Θεία Λειτουργία.
Το έθιμο τηρήθηκε χθες στο Μαντούκι, όπου η λιτάνευση του Επιταφίου με την εικόνα της Παναγίας καλυμμένη από τις κορδέλες κάθε σπιτικού της περιοχής, έγινε μέσα σε κλίμα κατάνυξης.
Η λιτανεία διήρκησε και φέτος περισσότερο από τρεις ώρες και δεν ήταν η μόνη: λιτανείες των Μαμάλων, του Ποταμού, των Κοινοπιαστών, γίνονται κάθε χρόνο με συνοδεία φιλαρμονικών.
Η “ορφανή” μακαρονάδα στο Σταυρό
Από νωρίς χθες, οι κάτοικοι του χωριού Σταυρός προετοίμαζαν τα πάντα για το δικό τους Επιτάφιο αλλά και το πανηγύρι που ακολούθησε. Το έθιμο της “ορφανής μακαρονάδας”, δηλαδή χωρίς κρέας λόγω της νηστείας της ημέρας, τηρήθηκε ευλαβικά: 20 κιλά μακαρόνια για αρχή και άλλα τόσα για τη συνέχεια, μαζί με την πεντανόστιμη σάλτσα από ντομάτα, ετοιμάστηκε το πρωί στα καζάνια του Πολιτιστικού Συλλόγου της περιοχής και μοιράστηκε μαζί με κρασί στους εκατοντάδες που έσπευσαν για το πανηγύρι στο πανέμορφο ορεινό χωριό!
Η εκκλησία των ναυτικών!
Στην Κασσίωπη, πλήθος κόσμου συρρέει σήμερα το πρωί στην «Παναγιά Κασσωπίτρα», καθώς από τον 16ο αιώνα, μέχρι και σήμερα, θεωρείται ένας από τους πιο ξακουστούς ναούς του νησιού. Σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση, η ιερή εικόνα της Παναγίας είναι θαυματουργή και προστάτιδα για τους ναυτικούς, ενώ όπως αναφέρεται στο βιβλίο “Κασσιόπη ένα μικρός τόπος μια μεγάλη ιστορία” της Ελένης Σαρακηνού, η ιερά μονή είναι γνωστή από τα ενετικά χρόνια όταν ένας νεαρός κατηγορήθηκε για κλοπή αλευριού και οι Ενετοί του αφαίρεσαν τους βολβούς των ματιών του. Η πίστη του όμως έκανε το θαύμα της και η Παναγιά Κασσωπίτρα του ξανάδωσε το φως του. Το θαύμα έγινε γνωστό και ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα αλλά και στη γειτονική Ιταλία όπου από τότε έγινε Χριστιανική Αδελφότητα μοναχών με το όνομα Santa Mariα di Cassopo. Αυτή η αδελφότητα στεγάζεται και σήμερα στο ναό του St.Francesco da Paola στην Gallipoli.
Η Παναγιά των Βελλιανιτών στους Παξούς
Την ίδια ώρα, όλα είναι έτοιμα για την πρωινή λιτανεία στο Μοναστήρι της Παναγιάς των Βελλιανιτών, στο μικρό ομώνυμο νησάκι μπροστά από το Λιμάνι του Γαΐου. Στη νησίδα της Παναγιάς, ή της Μαντόνα, όπως τη λένε οι ντόπιοι, Από την παραμονή της μεγάλης εορτής, βράζουν για ώρες το λεγόμενο «ζωμό», που γίνεται από μοσχάρι. Ο ζωμός μοιράζεται σε όλους τους προσκυνητές, ντόπιους και ξένους που παρακολουθούν κάθε χρόνο το έθιμο ενώ στις 7 το πρωί γίνεται η καθιερωμένη λιτανεία στο ακατοίκητο νησάκι.
Χθες, όλα ήταν έτοιμα για να γίνει η υποδοχή των πιστών στην Εκκλησία.
Στην Παλαιοκαστρίτσα
Την τιμητική της έχει σήμερα και η Ιερά Μονή της Παναγίας της Παλαιοκαστρίτσας, ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια καθώς εκτιμάται ότι ανοικοδομήθηκε μέσα του 13ου αιώνα.
Στη Μονή διασώζονται αξιόλογες εικόνες κυρίως κρητικής τεχνοτροπίας που ανάγονται μεταξύ του 15ου με 18ου αι. Είναι η εικόνα της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου του Εμμ. Λαμπράδου, τέλη 16ου ή αρχές 17ου αι., οι εικόνες του Γεωργίου Χρυσολωρά από τα μέσα 18ου αι., καθώς και η εικόνα που βρίσκεται στο Δεσποτικό, την Παναγία στον τύπο της Σκοπιώτισσας, η οποία είναι ζωγραφισμένη σε δέρμα βοδιού και φέρει χρονολογία 1494, αλλά σύμφωνα με ειδικούς είναι έργο του 18ου αι.
Λευκίμμη: Η Κυρά των Αγγέλων
Στη Λευκίμμη γιορτάζει η Παναγία της Κυράς των Αγγέλων. Σύμφωνα με την εκκλησιαστική βιογραφία ο Ιερός Ναός της Υπεραγίας Θεοτόκου «Κυράς των Αγγέλων» κτίστηκε το 1696 μ.Χ. από την οικογένεια του Βαρλαάμ Καποδίστρια. Στη συνέχεια εκτός από τον ιερό ναό κατασκευάστηκαν και άλλα οικήματα, στα οποία βρήκαν ανακούφιση και φιλοξενία πολλοί άρρωστοι, από την αρρώστια της εποχής την πανώλη που πραγματικά υπήρξε μάστιγα για πολλούς ανθρώπους.
Στις Μαγουλάδες
Στις Μαγουλάδες γιορτάζει η Ιερά Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Υψηλής Μαγουλάδων.