• Αρχική
  • CP-Web
  • Στήλες
  • Άρθρα
  • CorfuSports
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
Δευτέρα, 12/05/2025
CorfuPress.com
  • EDITORIAL
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ – ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΡΘΡΑ
  • SPORTS
CorfuPress.com
No Result
View All Result
CorfuPress.com
Home ΓΝΩΜΕΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΓΙΝΟΣ

Αλέξη…, «Δεν αρέσουμε πια»!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΓΙΝΟΣ by ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΓΙΝΟΣ
Κυριακή, 28/05/2023
A A

Το μακρινό 1989, πολιτικά φορτωμένο με το σκάνδαλο Κοσκωτά και την εκλογική ήττα του ΠΑΣΟΚ που ακολούθησε, συγκλήθηκε η Κ.Ε. του Κινήματος για να αναλύσει τα αίτια της οδυνηρής ήττας. Ανάμεσα στις πολλές και βαθυστόχαστες πολιτικές αναλύσεις, ήταν και μια φράση που με αφοπλιστικό πραγματικά ύφος και τρόπο, είπε η Μελίνα Μερκούρη στον Ανδρέα Παπανδρέου : «Πρόεδρε, δεν αρέσουμε πια».!

Η Μελίνα έφυγε, αλλά η φράση έμεινε ιστορική και έχει διαχρονική πολιτική ισχύ για τον όποιο ηγέτη. Το ίδιο θα έλεγε η αξέχαστη Μελίνα και σήμερα στον Αλέξη Τσίπρα/

Όπως η Μελίνα, τότε στον Ανδρέα Παπανδρέου, «Καμπανάκι» για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ πολλοί έκρουαν και στον Αλέξη Τσίπρα αλλά ιστορικά, οι «Κασσάνδρες δεν πείθουν». Ο ευρωβουλευτής, Στέλιος Κούλογλου, με άρθρο του στον ιστότοπο tvxs.gr, στις 19 Ιουλίου 2021 με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Πρόεδρε, μήπως δεν αρέσουμε;», – παραφρασμένη η φράση της Μελίνας – , εκτιμούσε ότι, «ο ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ έχει αρχίσει να μην αρέσει ήδη από το 2016» ενώ «από την όποια φθορά», της κυβέρνησης  του Κυριάκου Μητσοτάκη, «δεν κερδίζει».

Παρά την ήττα του 2019, το αποτέλεσμα του 32%, σε αντίθεση με το 24 με 25%, που έδιναν οι τότε δημοσκοπήσεις, οδήγησαν το ΣΥΡΙΖΑ και την ηγεσία του σε μια ιδιόμορφη «πολιτική αγρανάπαυση».

«Το εκλογικό αποτέλεσμα ωστόσο, μόνο στρατηγική ήττα δεν είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως πολλοί επεδίωξαν και πολέμησαν για να συμβεί. Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ και η Προοδευτική Συμμαχία να μετασχηματιστούν σε μια μεγάλη προοδευτική δημοκρατική παράταξη, με ευθύνη για το παρόν και το μέλλον του τόπου», δήλωνε ο Αλέξης Τσίπρας, το βράδυ των εκλογών της 7ης Ιουλίου του 2019, από το Ζάππειο.

Η χαμένη περίοδος 2019 – 2023

Παρά τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, η ευκαιρία μιας μεγάλης, ανοιχτής ανασυγκρότησης των οργανωμένων δυνάμεων του κόμματος και των συμμάχων του μετά την εκλογική ήττα, έμεινε ανεκμετάλλευτη.

Ας αναφέρουμε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα :

  • Στο ταλαιπωρημένο ΕΣΥ, με χιλιάδες ελλείψεις ιατρικού, παραϊατρικού προσωπικού και τεχνολογικού εξοπλισμού, με ασθενείς, ιατρούς, νοσηλευτές και το γενικό προσωπικό σε πλήρη εξέγερση κατά της πολιτικής της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεν κερδίζει  ούτε το 5%, στις συνδικαλιστικές εκλογές. Η κυβερνητική του θητεία και οι διοικήσεις των νοσοκομείων είναι σαν να πέρασαν εντελώς απαρατήρητες στον λίαν ευαίσθητο τομέα της υγείας.
  • Στον Τομέα της Αυτοδιοίκησης, Α΄ και Β΄ βαθμού, ουδεμία προσπάθεια έγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για την εξεύρεση ικανών στελεχών σε τοπικό επίπεδο, με ορίζοντα τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου 2023.

Η πολυδιαφημισμένη, «Προοδευτική Διακυβέρνηση», άνετα και κάλλιστα θα μπορούσε να ξεκινήσει από τις τοπικές κοινωνίας, καθώς οι τοπική αυτοδιοίκηση είναι ο πρώτος βαθμός εξουσίας και μπορεί να παίξει τον αμφίδρομο ρόλο ενημέρωσης της κοινωνικής βάσης με την ηγεσία του όποιου κόμματος ή της όποιας κυβέρνησης.

Παρά ταύτα, μετά της εκλογική ήττα της 21ης Μαΐου, όλοι στην πλατεία Κουμουνδούρου, μηδέ της ηγεσίας, μετά των στενών επιτελών της, εξαιρουμένης, δηλώνουν «ξαφνιασμένοι», «αιφνιδιασμένοι». Πρόκειται, για «μια οδυνηρή ήττα που μας πίκρανε» και «δεν περιμέναμε τέτοιο αποτέλεσμα», δηλώνει, η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, και εκλεγείσα στο ψηφοδέλτιο επικρατείας, Πόπη Τσαπανίδου. «Η ήττα συγχωρείται – Ο αιφνιδιασμός δεν συγχωρείται», έλεγε, ο Ναπολέων Βοναπάρτης.

Ακριβώς έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, κυριολεκτικά αιφνιδιάστηκε. Από το περίπου 32 % του 2019, κατέβηκε στο 20% και κάτι, όντας αξιωματική αντιπολίτευση. Δηλαδή, χωρίς να κυβερνήσει και χωρίς να φθαρεί από την εξουσία, έχασε 12 περίπου μονάδες από τις εκλογές του 2019 και η «χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης», ανταμείφθηκε με το διπλάσιο από το δικό του ποσοστό, ξεπερνώντας το 40%.

Επιπλέον, λαϊκές εκλογικές περιφέρειες, παραδοσιακά εκλογικά κάστρα της κεντροαριστεράς και με συντριπτική υπεροχή, όπως η Δυτική Αθήνα και η Β’  Πειραιά, βάφτηκαν γαλάζιες, ενώ οι εκλογικές περιφέρειες, στις οποίες ήταν υποψήφιος ο Αλέξης Τσίπρας, – Δωδεκάνησα, Α΄ Πειραιά, Σέρρες – , ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ήρθε δεύτερο κόμμα και με διαφορά λίαν διακριτή από την Νέα Δημοκρατία, μηδέ το Αθαμάνιο Άρτας, χωριό του Αλέξη Τσίπρα, εξαιρουμένου.!

Γιώργος Τσίπρας: «Μας έφτυσαν, δεν βρέχει»

«Δεν έφταιγαν οι δημοσκοπήσεις, τα κατεχόμενα μίντια, οι πελατειακές σχέσεις. Για όσους ήθελαν να το δουν, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έπειθε ως εναλλακτική λύση. Οι περισσότεροι σύντροφοι δεν ήθελαν να το δουν», έγραψε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Γιώργος Τσίπρας, εξάδελφος του Αλέξη Τσίπρα, σε προσωπική του ανάρτηση στο FB για να καταλήξει πως «η περίοδος της παιδικής χαράς τελειώνει με ένα χαστούκι».

«Μας έφτυσαν, δεν βρέχει. Το χαστούκι είναι η τελευταία ευκαιρία να σοβαρευτούμε. Η δεύτερη ευκαιρία που μας δόθηκε με το 32% του 2019 δεν υπάρχει πια. Την κατασπαταλήσαμε τόσο που χειρότερα δε γινόταν. Η υπόσχεση του Αλέξη Τσίπρα το βράδυ των εκλογών του 2019 για τη μεγάλη προοδευτική παράταξη και μετασχηματισμό του κόμματος, που γέννησε ελπίδα σε χιλιάδες δημοκρατικού κόσμου, ενταφιάστηκε πανηγυρικά σε εσωκομματικές ισορροπίες. Και σαν να μην έφτανε αυτό, πολλοί σύντροφοι θεωρούσαν το 32% του 2019 ως βάση εκκίνησης. Απογείωση από την πραγματικότητα», γράφει χαρακτηριστικά.

Γιατί «έφτυσαν» τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην κάλπη της 21ης Μαΐου

Οι λόγοι της εκλογικής κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στις κάλπες τις 21ης Μαΐου, εξηγούνται για τρεις λόγους :

Πρώτον – Απόρριψη του κεντρικού πολιτικού αφηγήματος : Οι αποδέκτες της πρότασης για «Προοδευτική Διακυβέρνηση», – ΠΑΣΟΚ, ΜΕΡΑ25, ΚΚΕ – , την απέρριψαν κατηγορηματικά από την πρώτη στιγμή και, επομένως έμεινε μετέωρη στη συνείδηση των ψηφοφόρων. Οι ψηφοφόροι, έχοντας ένα «θολό» στίγμα διακυβέρνησης, λογικά στράφηκαν στην κάλπη της Ν.Δ. Η αδυναμία συνεννόησης, πριμοδότησε εξ αντικειμένου την κάλπη της Ν.Δ. και τώρα η Κοινωνία πιθανόν να αντιμετωπίσει έναν Μητσοτάκη «Λουδοβίκο 14ο, (Je suis l’ état et l’etat c’est moi = Εγώ είμαι το κράτος και το κράτος είμαι εγώ”»).

Δεύτερον – Θολό οικονομικό αφήγημα : Η όποια δημόσια συζήτηση για την οικονομική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αυτόματα, και με την βοήθεια της επικοινωνιακής πολιτικής του Μεγάρου Μαξίμου, έστρεφε τον προβληματισμό του ψηφοφόρου στην περίοδο του 2015 – 2019. Ακόμα και η φιλολαϊκή πρόταση της Λούκας Κατσέλη για προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, δεν εξηγήθηκε επαρκώς κατά την προεκλογική αντιπαράθεση.

Αντίθετα, οι «Δήμητρες» του Γιάνη Βαρουφάκη και τα «τοπικά νομίσματα» του Ευκλείδη Τσακαλώτου, πρωτοστάτησαν και αρκούντως επηρέασαν τον Έλληνα εκλογέα.

Τρίτον – Απόλυτη πενία κομματικών στελεχών : Οι δύο προαναφερθείσες αιτίες, αυτόματα αναδεικνύουν και μια τρίτη αιτία ήττας. Την απόλυτη πενία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε στελέχη ικανά να ελιχθούν με επιχειρήματα, να αντιπαρατεθούν και να αντιμετωπίσουν την επικοινωνιακή καταιγίδα της γαλάζιας παράταξης. Αντ΄ αυτού, οι ψηφοφόροι άκουγαν ένα ξύλινο και ξεπερασμένο λόγο, ο οποίος περισσότερο κούραζε και απωθούσε, παρά έπειθε.

 

Κεντρική Επιτροπή Συσπείρωσης

Τούτων, όλων των ανωτέρω δοθέντων, στην προχθεσινή Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να εμψυχώσει και να ενθαρρύνει τα κομματικά στελέχη και τη λαϊκή βάση της παράταξης. Έκανε την αυτοκριτική του και οριοθέτησε ως μοναδικό στρατηγικό αντίπαλο του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ τη δεξιά,  θέτοντας ταυτόχρονα και το γενικό πλάνο των αναπροσαρμογών που σχεδιάζει, ώστε στον δρόμο προς τις κάλπες της 25ης Ιουνίου το κόμμα του να διορθώσει λάθη και να μην εμφανιστεί με προβληματική εικόνα όπως στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Προς τούτο οι διορθωτικές κινήσεις στοχεύουν :

  • Πρώτον, στην εκφώνηση του δημόσιου λόγου του ΣΥΡΙΖΑ,
  • Δεύτερον στην αποκατάσταση των σχέσεων με κοινωνικά στρώματα που φοβήθηκαν ή δεν πείστηκαν από τις θέσεις του,
  • Τρίτο στην οργανωτική ανασυγκρότηση, ώστε να προχωρήσει το κόμμα συντεταγμένα και στοχευμένα σε περιοχές που έχει πρόβλημα.

Σωστά, ευκρινή και απαραίτητα, όλα τα προαναφερθέντα. Όμως,, το ερώτημα που αυτόματα τίθεται : Θα προφτάσει ο Αλέξης Τσίπρας να συντονίσει τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και να ολοκληρώσει σε διάστημα ενός μηνός, ό, τι δεν κατόρθωσε σε τέσσερα χρόνια, από το 2019 μέχρι και τις τωρινές εξελίξεις…;;;

Οψόμεθα εις Φιλίππους, (την 25η Ιουνίου).!

 

 

 

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΓΙΝΟΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΓΙΝΟΣ

Ο Γιάννης Παργινός είναι δημοσιογράφος και οικονομολόγος. Έχει διατελέσει συντάκτης αλλά και σε διευθυντικές θέσεις σε αθηναϊκές εφημερίδες και τηλεοπτικούς σταθμούς. Είναι τακτικός αρθρογράφος της εφημερίδας CorfuPress.com. Έχει συγγράψει το βιβλίο "οι συνταγές τση νόνας" που περιγράφει συνταγές της Κέρκυρας και της Μεσογείου, πλούσια λαογραφικά στοιχεία, θύμισες μιας άλλης εποχής, παραδόσεις κι έθιμα.

Related Posts

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Η Βαβέλ της Κεντροαριστεράς, εδραιώνει το καθεστώς της Δεξιάς…

by ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΓΙΝΟΣ
Κυριακή, 11/05/2025
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΓΙΝΟΣ

Η κυβέρνηση κυβερνά χωρίς αντιπολίτευση

by ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΓΙΝΟΣ
Κυριακή, 27/04/2025
rss feed

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να γίνει ο Μεσσίας της Κεντροαριστεράς;

by ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΓΙΝΟΣ
Κυριακή, 13/04/2025
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΓΙΝΟΣ

Πολιτικό σκηνικό σε ριζική ανασύνθεση

by ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΓΙΝΟΣ
Κυριακή, 06/04/2025
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΓΙΝΟΣ

Το πολιτικό σκηνικό, ψάχνει εναγώνια πρωταγωνιστές, περισσεύουν οι κομπάρσοι!

by ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΓΙΝΟΣ
Κυριακή, 30/03/2025
rss feed

Ανοίγει μια νέα μεταπολίτευση – Κλείνει ο κύκλος των παλαιών κομμάτων

by ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΓΙΝΟΣ
Κυριακή, 23/03/2025
rss feed

Κυβέρνηση με πλώρη τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

by ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΓΙΝΟΣ
Κυριακή, 16/03/2025
Next Post

Με επιτυχία, το ρεσιτάλ με το Σωτήρη Τριαντή και τη Μαρία Καλουτσάκη

Απολογισμός δράσεων και εκδηλώσεων του Μουσείου Ιονίου Πανεπιστημίου

Ο Ζορμπάς για το αποτέλεσμα των εκλογών

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταία σχόλια

  • Avatar ΣΤΕΦΑΝΟΣ στο Ένα φάντασμα πάνω στο λόφο τ’ Αβράμη το «Φτωχοκομείο»!: “Ο λόφος Αβράμη με τά διάσπαρτα απομεινάρια τού παλαιού Βενετσιάνικου οχυρού, είναι ένα κεφάλαιο γιά τήν Κέρκυρα, τό οποίο θά…” Μάι 8, 12:10
  • Avatar ΣΤΕΦΑΝΟΣ στο Οξύνονται οι αντιδράσεις για την υπόκλιση Μαχειμάρη στον Ράμα! (VIDEO): “Στήν περίπτωση κατά τήν οποία πραγματοποιηθεί συμφωνία μέ τήν Αλβανία γιά νερό από τό Γαλάζιο Μάτι, θά αρκεστώ νά πώ…” Μάι 8, 11:45
  • Avatar Κερκυραιος πολιτης στο Οξύνονται οι αντιδράσεις για την υπόκλιση Μαχειμάρη στον Ράμα! (VIDEO): “Θα φερει “νερο” απο την Αλβανια, χωρις διακρατικη συμφωνια, λογω επικυψεων. Αυτο θα πουλαει απο μεθαυριο στους σανοφαγους ψηφοφορους.” Μάι 7, 06:09
  • Avatar ΣΤΕΦΑΝΟΣ στο Έκτακτη συνάντηση Τρεπεκλή-Πουλημένου: Το Αχίλλειο είναι μνημείο και δεν πωλείται!: “Αν αναλάβει ό Δήμος καί ό Δήμαρχος νά τό συντηρήσει…..βράσε ρύζι !!” Μάι 3, 10:25
  • Avatar ΣΤΕΦΑΝΟΣ στο Ήρθαν τα μεταλλικά στοιχεία για το Θέατρο “Ρ. Βλαχοπούλου”: “Ας ελπίσουμε ότι δέν θά προλάβουν νά σκουριάσουν…διότι τότε ίσως “χρειασθούν” χρήματα γιά τό ξεσκούριασμα !” Μάι 3, 10:21

Το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009

ακολουθήστε μας

No Result
View All Result
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CP-Web/CorfuPress.com
  • CorfuSports.com

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

WEBSITE: www.corfupress.com
C.P.WEB-CORFUPRESS.COM – ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ //
ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
MANTZAΡΟΥ 6 – T.K. 49132, ΚΕΡΚΥΡΑ
ΑΦΜ: 107115640 – ΔΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 2661026992
EMAIL: [email protected]
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: EMMANOYΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ
ΝΟΜΙΜΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: EMMANOYΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: EMMANOYΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΝΙΚΟΛΑΪΣ ΒΛΑΧΟΥ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: EMMANOYΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN: ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ

© 2024 CP-Web/CorfuPress.com

No Result
View All Result
  • EDITORIAL
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ – ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΡΘΡΑ
  • SPORTS

© 2024 CP-Web/CorfuPress.com

Εφόσον πατήστε ΑΠΟΔΟΧΗ τότε αυτόματα δηλώνετε ότι αποδέχεστε τους όρους χρήσης και την χρήση των cookies στις σελίδες μας καθώς και οτι συναινείτε βάσει της νεας Ευρωπαικής οδηγίας GDPR. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ .