Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    Δρυ: Περιφερειακό Συμβούλιο στη Λευκάδα, χωρίς τη Λευκάδα
    16/10/2026 20:23
    Εκσυγχρονίζεται ο στόλος του ΕΚΑΒ στην Κέρκυρα και στα Ιόνια (pics)
    16/10/2026 20:03
    Προσωρινός αποκλεισμός της παραποτάμιας οδού στην περιοχή του Ποταμού
    16/10/2026 19:48
    Αυλωνίτης: Υποστελέχωση και οικονομική ασφυξία στα σχολεία της Κέρκυρας
    16/10/2026 19:34
    Eκτός ημερήσιας διάταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο το αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης για τις Παλαιές Αλυκές Λευκάδας
    16/10/2026 12:41
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Εκσυγχρονίζεται ο στόλος του ΕΚΑΒ στην Κέρκυρα και στα Ιόνια (pics)
    16/10/2026 20:03
    Φωτιά σε επαγγελματικό σκάφος στη μαρίνα Γουβιών
    16/10/2026 19:51
    ΔΣΚ: Συνδιοργάνωσε διεθνές νομικό συνέδριο στη Νάπολη
    16/10/2026 19:39
    Έκτακτες εργασίες εκσκαφής από τον ΔΕΔΔΗΕ στην οδό Ευαγγελιστρίας
    16/10/2026 19:10
    Mαθηματικοί διαγωνισμοί στην Κέρκυρα στις 6 Νοεμβρίου για Γυμνάσιο και Λύκειο
    16/10/2026 12:38
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Επανεκλογή Πελάη στην προεδρία του Συνδικάτου Ξενοδοχ/λων
    16/10/2026 19:16
    Oι Ενώσεις Γονέων Κέρκυρας καταγγέλλουν υποβάθμιση της δεύτερης ξένης γλώσσας
    15/10/2026 18:11
    Πεντάστερo ξενοδοχείο δρομολογείται στο Μπαρμπάτι
    14/10/2026 18:44
    ΕΚ Κέρκυρας και Θεσπρωτίας: Δεν δουλεύουμε για τον πόλεμο
    14/10/2026 18:26
    Η ΕΛΜΕ για την “Ειδική Αγωγή και τη σκόπιμη υποβάθμισή της”
    13/10/2026 22:29
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    Εκδόθηκαν τα πρακτικά του συνεδρίου για τον επτανησιακό πατριωτισμό με αρωγή της Περιφέρειας
    16/10/2026 20:08
    Aπό το Λονδίνο στη μουσική Κέρκυρα: Το Queen’s College London επισκέπτεται το νησί
    16/10/2026 12:41
    Αστρονομική: Παρατήρηση Σελήνης – Κρόνου
    15/10/2026 22:46
    Εκδήλωση για την προσφορά του Καποδίστρια στην εκπαίδευση
    15/10/2026 19:22
    Στον Ορφέα η κωμωδία «Δεν ακούω, δεν βλέπω, δεν μιλάω»
    15/10/2026 18:45
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    Μέσα με Παναιγιάλειο ο ΟΦΑΜ, έξω με Πλαταριά η ΑΕΛ!
    16/10/2026 21:30
    Ο Θεσπρωτός Χρυσικόπουλος στο ντέρμπι Ολυμπιάδα-Θιναλιακός!
    16/10/2026 21:16
    Η Τερέζα Κουρτέση στο Παλαιό Φάληρο
    15/10/2026 22:30
    Ο Μουμούρης στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων
    14/10/2026 21:50
    Πεντάστερη αρχή για τη Βολίδα – Διπλό για τον Κάβο
    14/10/2026 21:23
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    Με αύξηση 6,46% το 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου
    16/10/2026 23:14
    6+1 Στοιχεία που δεν χωρούν στο κυβερνητικό «success story» της ανεργίας
    15/10/2026 23:02
    Πολιτισμός υπό διάλυση
    15/10/2026 17:47
    “Το «μαύρο» στο START TV αποτελεί πλήγμα για την τοπική ενημέρωση, τα ΜΜΕ και την κοινωνία”
    14/10/2026 17:49
    H Ελλάδα αναδεικνύεται σε κρίσιμο ενεργειακό κόμβο για την Ευρώπη!
    14/10/2026 17:16
Ανάγνωση “Γυναίκα”: Έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Ρόρρη στην Πινακοθήκη
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

“Γυναίκα”: Έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Ρόρρη στην Πινακοθήκη

Με έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους, το Γιώργο Ρόρρη, η Πινακοθήκη Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων ανοίγει τον κύκλο περιοδικών εκθέσεων για το 2022.

CorfuPress.com
Δημοσιεύτηκε 02/04/2022 14:35
Κοινοποίηση
7 λεπ. ανάγνωση

Με έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους, το Γιώργο Ρόρρη, η Πινακοθήκη Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων ανοίγει τον κύκλο περιοδικών εκθέσεων για το 2022.
Ως φορέας πολιτισμού, η Πινακοθήκη οφείλει να διατηρήσει το ρόλο της στην προαγωγή της Τέχνης, που αποτελεί μέσο γεφύρωσης ανθρώπων και λαών, ιδιαίτερα κατά τη ζοφερή αυτή εποχή για τις χώρες της Ευρώπης και τη συνακόλουθη δυστοκία που παρατηρείται στο πολιτιστικό τοπίο.
Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνεται η έκθεση του Γιώργου Ρόρρη Γυναίκα, με έργα από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου, που θα πραγματοποιηθεί στο Τμήμα Περιοδικών Εκθέσεων του Περιστυλίου των Ανακτόρων, από τις 8 Απριλίου έως τις 31 Μαΐου 2022.
Στα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση πρωταγωνιστεί η γυναικεία μορφή σε ποικίλες ηλικιακές φάσεις, στάσεις και στιγμές, πάντα σε οργανική και αδιάσπαστη ενότητα με τον ζωτικό χώρο του εργαστηρίου του ζωγράφου. “Ζωγραφίζω κυρίως γυναίκες γιατί με ενδιαφέρει η ετερότητα, ο άγνωστος κόσμος του άλλου που λέγεται γυναίκα” παραδέχεται ο ζωγράφος. Η στοργική ματιά του αποζητά να κατανοήσει τη γυναικεία φύση, να εντρυφήσει στα άδυτα της υπόστασής της και εν τέλει να την εξυμνήσει, αποτυπώνοντας το μεγαλείο της απλότητάς της σε μία προσπάθεια ψυχογράφησής της. Η νοσταλγική και ενίοτε μελαγχολική ατμόσφαιρα των έργων, αναδεικνύει την ποιητική αύρα που τα περιβάλλει και επιτείνει την δραματικότητα της σύνθεσης.
Σε μια περίοδο γενικευμένης κρίσης, με πολλαπλά τα θύματα της έμφυλης βίας, ανακύπτει σχεδόν επιτακτικά η ανάγκη για μία τέχνη που σέβεται και εξυψώνει τη γυναικεία φύση. Στον αντίποδα της κυρίαρχης αισθητικής, της επίπλαστης και αψεγάδιαστης εικόνας, η τέχνη του Γιώργου Ρόρρη εμμένει στην προβολή της σύγχρονης γυναίκας όπως πραγματικά είναι, χωρίς εξιδανίκευση και ωραιοποίηση. Στόχος του είναι να αποτυπώσει τη σύγχρονη Ελληνίδα, την απλή καθημερινή γυναίκα της εποχής που αγωνίζεται και ζει τη δική της ζωή. “Δεν με ενδιαφέρουν οι μιμητές ζωής, από τους οποίους βρίθει η εποχή μας” ξεκαθαρίζει. Ο ζωγράφος απεικονίζει τις γυναίκες με αγάπη, με σεβασμό στα σημάδια του χρόνου, τη φθορά, τις ατέλειες, την ευθραυστότητα, τη δύναμη, με την καθαρότητα της ματιάς του ειλικρινούς καλλιτέχνη που αναγνωρίζει πρωτίστως την δική του εύθραυστη και ατελή ανθρώπινη φύση.
Ο Γιώργος Ρόρρης ανήκει στη Γενιά που εμφανίστηκε στην ελληνική καλλιτεχνική σκηνή μετά τα μέσα της δεκαετίας του 1980, με δεδομένη την ελευθερία έκφρασης που εξασφάλιζε ο πλουραλισμός του μεταμοντερνισμού. Από τους σημαντικότερους παραστατικούς ζωγράφους της γενιάς του, δημιουργεί έργα ρεαλιστικά, δουλεύοντας αποκλειστικά εκ του φυσικού με μοντέλα, σε εσωτερικό χώρο, το ατελιέ του. Επιτυγχάνει με μοναδική μαεστρία να αποδώσει την αύρα μιας σκηνής, αυτό το βαθύτερο και απροσδιόριστο στοιχείο που τον εμπνέει και εκφράζει τη σχέση της μορφής με τον χώρο, που έχει να κάνει με το είναι και όχι με το φαίνεσθαι, με την ουσία κάτω από την επιφάνεια των πραγμάτων. Ο ζωγράφος δεν ενδιαφέρεται να δημιουργήσει πίνακες εύπεπτους προς τέρψιν των οφθαλμών. Αντίθετα, επιδιώκει να προβληματίσει τον θεατή, να τον κάνει συμμέτοχο του έργου τονίζοντας πως “Σκοπός του έργου τέχνης είναι να προκαλέσει ανησυχία και όχι επανάπαυση”.
Ο Σωτήρης Φέλιος υπήρξε από τους πρώτους Έλληνες συλλέκτες που πίστεψαν και στήριξαν τη δουλειά του καλλιτέχνη, γι’ αυτό και σήμερα στη συλλογή του βρίσκονται κάποια από τα πιο εμβληματικά έργα του. Ο ίδιος άλλωστε αναφέρει πως “Η πρώτη αιχμαλωσία της ψυχής μου στα έργα του γίνεται απ’ την απλότητα τους, που είναι ευγένεια και σοφία μαζί, εκλεπτυσμένο γούστο και μεγάλη μαστοριά”.
Τριάντα (30) από τα έργα της Συλλογής Σωτήρη Φέλιου αποτελούν τον κορμό της έκθεσης που παρουσιάζεται στην Πινακοθήκη του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, συνεχίζοντας για τρίτη χρονιά την επιτυχημένη συνεργασία των δύο φορέων.
Την ημέρα των εγκαινίων θα παρευρίσκονται τόσο ο συλλέκτης όσο και ο ζωγράφος, ο οποίος θα ξεναγήσει το κοινό στον κόσμο της τέχνης του εντός του εκθεσιακού χώρου, ενώ ταυτόχρονα η παρουσίαση θα προβάλλεται στον εξωτερικό χώρο του Περιστυλίου, προκειμένου να μπορούν όλοι οι παρευρισκόμενοι να την παρακολουθήσουν, καθώς βάσει υγειονομικών πρωτοκόλλων, ο αριθμός των ατόμων σε εσωτερικούς χώρους παραμένει περιορισμένος.
Στο πλαίσιο της έκθεσης, το Σάββατο 9 Απριλίου & ώρα 12:00, ο καλλιτέχνης θα πραγματοποιήσει εργαστήριο με σπουδαστές του Ζωγραφικού Εργαστηρίου ενηλίκων του Δήμου Ηλιούπολης, οι οποίοι θα μεταβούν από την Αθήνα προκειμένου να παρευρεθούν στα εγκαίνια και να συμμετάσχουν στη δράση.
Σε περίπτωση αυξημένου ενδιαφέροντος, δύναται να πραγματοποιηθεί δεύτερο εργαστήριο την Κυριακή 10 Απριλίου, εφόσον οι συμμετοχές ξεπεράσουν τις δέκα (10) και δηλωθούν έως τις 31 Μαρτίου 2022.
Γεννημένος το 1963, ο Γιώργος Ρόρρης σπούδασε Ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών με καθηγητές τους Παναγιώτη Τέτση και Γιάννη Βαλαβανίδη (1982-1987), για να συνεχίσει τις σπουδές του στην École Nationale Supérieure des Beaux-Arts στο Παρίσι (1988-1991) με καθηγητή τον Leonardo Cremonini με υποτροφίες του Ιδρύματος Γουλανδρή και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αδελφών Π. Μπάκαλα.
Το 2001 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών, ενώ το 2006 έλαβε τιμητική διάκριση για το έργο του από το Κοινωφελές Ίδρυμα “Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης”.
Έχει παρουσιάσει μεγάλο αριθμό ατομικών εκθέσεων στην Αθήνα, το Παρίσι (1996) και τη Νέα Υόρκη (2004) ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και διεθνείς διοργανώσεις σε Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Η.Π.Α. κ.α.
Έργα του βρίσκονται σε σημαντικές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη για το κοινό. Οι εκθεσιακοί χώροι της Πινακοθήκης είναι covid free και η προσέλευση πραγματοποιείται με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης και σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Πληροφορίες:
Επιμέλεια έκθεσης: Ροζαλία Αδαμοπούλου
Εγκαίνια: Παρασκευή, 08 Απριλίου 2022 – 7:30 μ.μ.
Χώρος: Τμήμα Περιοδικών Εκθέσεων Περιστυλίου
Διάρκεια: 08/04 – 31/05/2022
Ημέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Κυριακή, 10:00 – 16:00 (Δευτέρα & αργίες, κλειστά)
Επικοινωνία: 26610 48690 / [email protected] / fb «Πινακοθήκη Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας» / www.artcorfu.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κοινοποίηση
Κάντε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • Το Σάββατο 17 Οκτωβρίου γιορτάζει…
  • Σαν Σήμερα 17 Οκτωβρίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα
  • Αίθριος με λίγες νεφώσεις ο καιρός στην Κέρκυρα το Σάββατο
  • Με αύξηση 6,46% το 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου
  • Μέσα με Παναιγιάλειο ο ΟΦΑΜ, έξω με Πλαταριά η ΑΕΛ!

Τελευταία σχόλια

  1. ΣΤΕΦΑΝΟΣ στο Ο Γκίκας για τη Συνάντηση Θιάσων Αιγαίου
  2. Θεοδωρα στο Νέα σειρά του Prime Video εκτυλίσσεται στην Κέρκυρα του 1955
  3. RANTOS KOSTAS στο Το υδραγωγείο του 1831 γίνεται περιπατητική διαδρομή
  4. Κερκυραιος πολιτης στο Φορέας Κορφιάτικης Έκφρασης: Διαμαρτυρία για την εγκατάλειψη στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στο Φαληράκι
  5. Κερκυραιος πολιτης στο Συνάντηση εργασίας με τον Δ/ντή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υλοποίηση του Προγράμματος “Ιόνια Νησιά 2021-2027”

Βρείτε μας στα κοινωνικά δίκτυα

  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise