• Αρχική
  • CP-Web
  • Στήλες
  • Άρθρα
  • CorfuSports
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
Δευτέρα, 23/06/2025
CorfuPress.com
  • EDITORIAL
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ – ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΡΘΡΑ
  • SPORTS
CorfuPress.com
No Result
View All Result
CorfuPress.com
Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Γενική συνέλευση της ΕΛΜΕ στο Εργατικό Κέντρο

CorfuPress.com by CorfuPress.com
Πέμπτη, 15/09/2022
A A

Θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στο Εργατικό Κέντρο.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΛΕΣΜΑ

Για τα δήθεν καινοτόμα προγράμματα (εκπαιδευτικοί όμιλοι – ενδοσχολικοί συντονιστές – μέντορες).
παράσταση διαμαρτυρίας στην ΠΔΕ Ιονίων Νήσων
ΜΕ ΣΕΠΕ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Τη ΔΕΥΤΕΡΑ, 19 Σεπτεμβρίου, στη 1:30 μ.μ.

ΟΛΟΙ ΣΤΗ Γ.Σ. ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ,
22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, ΣΤΙΣ 7 μ.μ.
ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Δημοσιεύτηκε με ΦΕΚ (4509/Β/25-8-2022) η απόφαση του ΥΠΑΙΘ που προβλέπει τη συγκρότηση εκπαιδευτικών ομίλων στις σχολικές μονάδες και τον ορισμό ενδοσχολικών συντονιστών και μεντόρων, με στόχο, κατά το Υπουργείο, την ενδυνάμωση του εκπαιδευτικού έργου (sic).
Με «συνταγές» που δοκιμάστηκαν σε πλήθος άλλων χωρών στο παρελθόν και απέτυχαν, ακόμα και ως νομοθετήματα που έμειναν στο συρτάρι (νόμος Διαμαντοπούλου του ΠΑΣΟΚ), το ΥΠΑΙΘ επιχειρεί να παρέμβει ακόμα περισσότερο στη λειτουργία και το περιεχόμενο του σχολείου, όχι όμως από τη σκοπιά των συμφερόντων των μαθητών και των εκπαιδευτικών.
Εκπαιδευτικοί όμιλοι
• Η λειτουργία τους είναι δυνητική και όχι υποχρεωτική
• Γίνονται εκτός ωρολογίου προγράμματος , με το τέλος του εργασιακού ωραρίου
• Πρόκειται για απλήρωτη εργασία, επιμήκυνση του ωραρίου και υποχρεωτική παρουσία, με απουσίες, δηλαδή, για τους μαθητές. Και βέβαια ελάχιστο αριθμό μαθητών, προκειμένου να συγκροτηθεί ο όμιλος.
Αυτό, δηλαδή που τόσα χρόνια κάναμε, γιατί το θέλαμε και εμείς και τα παιδιά, τώρα θεσμοθετείται. Όχι προς όφελος των μαθητών και της «ελεύθερης παιδαγωγικής διαδικασίας», αλλά γίνεται εργαλείο κατηγοριοποίησης των σχολείων -και με την ανταμοιβή των μορίων- για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού.

Ενδοσχολικός συντονιστής
Οι ενδοσχολικοί συντονιστές αναλαμβάνουν να «συντονίζουν» το έργο εκπαιδευτικών όμοιων ειδικοτήτων ή τάξεων. Φυσικά, αυτό για το ΥΠΑΙΘ είναι το προκάλυμμα, γιατί αναφέρεται ρητά πως καθήκον των ενδοσχολικών συντονιστών είναι η «επόπτευση του προγραμματισμού της διδακτέας ύλης», η σύνταξη προγραμματισμού και αποτίμησης των ενεργειών, οι μηνιαίες συνεδριάσεις και οι τουλάχιστον 3 διδασκαλίες που τις παρακολουθούν οι εκπαιδευτικοί των τάξεων/ ειδικοτήτων. Δηλαδή μια μορφή εκπαιδευτικού «αυθεντίας» ο οποίος θα «αναφέρει» στον διευθυντή/προϊστάμενο και τον σύμβουλο ειδικότητας.
• Έτσι το Υπουργείο θεσμοθετεί τις ήδη υπάρχουσες σχέσεις υποστήριξης και αλληλοβοήθειας, με στόχο να τις ελέγξει και να τις μετατρέψει σε μοχλό ιεραρχικής διαστρωμάτωσης και πίεσης, με στόχο την πλήρη διάλυση των συλλόγων διδασκόντων.
• Αυτό που στο σχολείο για χρόνια ήταν κυρίαρχο όργανο, ο Σύλλογος Διδασκόντων, από πέρσι, με τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων του συλλόγου, στο διευθυντή και με τους θεσμούς του μέντορα και του ενδοσχολικού συντονιστή, γίνεται ένα απλό όργανο εντολοδόχων. Με τα μέλη του να μην είναι ισότιμα, με εκπαιδευτικούς, οι οποίοι με απόφαση διευθυντή ορίζονται να επιβλέπουν και να καθοδηγούν τους συναδέλφους τους με αντάλλαγμα λίγα μόρια στην αξιολόγηση.
Στην ουσία πρόκειται για μια πρόχειρη αντιγραφή του – έτσι κι αλλιώς αντιδραστικού – αγγλικού μοντέλου δομής και αξιολόγησης, το οποίο εφαρμόζεται σε σχολεία γίγαντες που λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και έχουν μεγάλη οικονομική διαστρωμάτωση στο προσωπικό του σχολείου (εκπαιδευτικοί-μέντορες-συντονιστές-διευθυντές). Είναι ενδεικτικό πάντως της στόχευσης του υπουργείου για προσαρμογή του ελληνικού σχολείου στο πιο σκληρό, ταξικά διαφοροποιημένο σχολείο της Ε.Ε που ήδη εφαρμόζεται σε πολλές χώρες. Στον δρόμο αυτό κινήθηκαν και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Παιδαγωγικός σύμβουλος – μέντορας
Πρόκειται για άλλη μια αποτυχημένη συνταγή του παρελθόντος. Το ΥΠΑΙΘ αναφέρει πως ρόλος του «μέντορα» είναι «να εμπνεύσει, να προσανατολίσει και να υποστηρίξει κάθε νεοδιοριζόμενο ή πρόσφατα τοποθετημένο στη σχολική μονάδα μόνιμο, αναπληρωτή ή ωρομίσθιο εκπαιδευτικό, με προϋπηρεσία έως πέντε (5) έτη».
• Καταρχάς μετά από 12 χρόνια αδιοριστίας και διορισμών με το σταγονόμετρο, η πλειοψηφία των νεοδιοριζόμενων, αλλά και των αναπληρωτών, έχει ήδη 5 χρόνια προϋπηρεσία. Η στήριξη του νέου συναδέλφου γινόταν ανέκαθεν από τα μέλη του συλλόγου διδασκόντων, με όρους συναδελφικότητας, αλληλεγγύης ,προσαρμογής του συναδέλφου στα νέα του καθήκοντα. Αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να αντικατασταθεί από κάποια «αυθεντία» με διδακτορικό ή μεταπτυχιακό ή διάφορα προσόντα, που θα τους προσανατολίζει στο έργο τους. Ο μέντορας αναφέρεται διοικητικά στον διευθυντή και παιδαγωγικά στο παιδαγωγικό συντονιστή
• Το μέτρο του μέντορα αντικειμενικά συνδέεται με τη «διοικητική αξιολόγηση» του νεοδιορισμένου συναδέλφου, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και τη διαδικασία μονιμοποίησής του στη διετία, όπως προβλέπει ο νόμος.
Παράλληλα, ο ορισμός του από τον Διευθυντή/προϊστάμενο της σχολικής μονάδας ακόμα και αν ο συνάδελφος διαφωνεί με αυτό, δημιουργεί μια απαράδεκτη, αυταρχική λογική μέσα στα σχολεία, ενδεικτική των προθέσεων και των στοχεύσεων.
Κοινός παρονομαστής όλων αυτών των «καινοτομιών» είναι η αξιολόγηση, είτε της σχολικής μονάδας είτε του εκπαιδευτικού με ένα πολύ πονηρό τρόπο. Ο αξιολογητής δεν είναι μόνο ένας διοικητικά ανώτερος. Υπάρχει ένα πλέγμα αξιολόγησης από τα κάτω και από τα μέσα (μέντορες, ενδοσχολικοί συντονιστές,) και από τα πάνω. Κι όλα αυτά στοχεύουν στην κατηγοριοποίηση σχολείων και μαθητών και όπως πολύ ξεκάθαρα φαίνεται, και των εκπαιδευτικών!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Τα παραπάνω καμία σχέση δεν έχουν με τις πραγματικές ανάγκες των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Όλα αυτά τα χρόνια ο Σύλλογος Διδασκόντων, τόσο στην αρχή και στο τέλος, όσο και κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, συνεδριάζει, συζητά, προσπαθεί να λύνει ζητήματα που προκύπτουν, πάντα συλλογικά και προς όφελος των μαθητών.
Η ΙΔΙΑ Η ΥΠΑΡΞΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΌΝΤΩΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ!
Ιδίως οι νέοι συνάδελφοι δεν έχουν ανάγκη από «μέντορες» και «συντονιστές». Έχουμε ανάγκη από ολιγομελή τμήματα, κάλυψη όλων των κενών με βάση τις ανάγκες των μαθητών, υλικοτεχνική υποδομή σε σχολεία σύγχρονα, μισθούς αξιοπρεπείς, μόνιμη και σταθερή δουλειά. Έχουμε ανάγκη από συστηματική επιστημονική επιμόρφωση, άμεσα συνδεδεμένη με τα Πανεπιστήμια, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν.
Αυτά είναι τα ζητήματα που πρέπει να ικανοποιήσει το Υπουργείο και όχι να πετάει την μπάλα στην εξέδρα με διάφορες μορφές που όχι μόνο δε δυναμώνουν το παιδαγωγικό κλίμα, αλλά δημιουργούν εκπαιδευτικούς πολλών ταχυτήτων, διαρρηγνύουν το συναδελφικό κλίμα και αυξάνουν τον γραφειοκρατικό φόρτο, απαξιώνουν και στην πράξη καταργούν τον Σύλλογο Διδασκόντων με τη μεταφορά πλήθους αρμοδιοτήτων στη διεύθυνση του σχολείου. Καμία σχέση δηλαδή με το σχολείο που έχουν ανάγκη οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί.
Το Υπουργείο να μην προχωρήσει στην εφαρμογή των παραπάνω αντιδραστικών / αντιπαιδαγωγικών ρυθμίσεων. Οι Σύλλογοι Διδασκόντων έχουν την εμπειρία, τη βούληση, την επαγγελματική ευσυνειδησία να είναι δίπλα σε όποιο συνάδελφο παραστεί ανάγκη!
Καλούμε τους συναδέλφους:
• Να μην προχωρήσουν στη συγκρότηση των εκπαιδευτικών ομίλων στη βάση της προαιρετικότητας. Η αυτόβουλη και εθελοντική μας συμμετοχή δεν θα μετατραπεί σε δείκτη αξιολόγησης και κατηγοριοποίησης των σχολείων
• Να συνεχίσουν να υλοποιούν, όπως κάνουν χρόνια τώρα, παιδαγωγικές δράσεις, πρωτοβουλίες και άλλες δραστηριότητες στα πλαίσια του ωρολογίου προγράμματος. Να απαιτήσουν, μαζί με τους γονείς, όλες τις απαραίτητες υποδομές, το υλικό και τη χρηματοδότησή που απαιτείται από το κράτος και τους δήμους.
• Να μη δεχθούν καμία θέση ενδοσχολικού συντονιστή και μέντορα. Οι σύλλογοι διδασκόντων είναι αυτοί που μπορούν με συλλογικό τρόπο να εμπνέουν, να βοηθούν, να στηρίζουν όλους τους συναδέλφους. Κανείς δεν μπορεί να μας υποχρεώσει, παρά και ενάντια στη θέλησή μας, να αποδεχτούμε αυτές τις θέσεις.
Καλούμε τους/τις διευθυντές/ριες:
• Να μην προχωρήσουν σε ανάθεση καθηκόντων ενδοσχολικού συντονιστή και μέντορα σε συνάδελφους/ισσες. Να μην προστρέξουν σε συνεδριάσεις Συλλόγων Διδασκόντων για αυτά τα θέματα και να υλοποιήσουν τις συλλογικές αποφάσεις του κλάδου.
Καλούμε το Δ.Σ της ΟΛΜΕ:
• Να συνεδριάσει άμεσα και να καλέσει σε ΓΣ Προέδρων των ΕΛΜΕ, ώστε να διαμορφωθεί ενιαία στάση απέναντι στην υλοποίηση ενός ακόμα κρίκου της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, Με προκήρυξη απεργίας –αποχής, ώστε να καλυφθούν οι συνάδελφοι/φισσες και οι διευθυντές/ριες απέναντι στον αυταρχισμό του ΥΠΑΙΘ.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ, σε κάθε περίπτωση, θα παρέμβει όπου χρειαστεί, ώστε να αντιμετωπίσουμε συλλογικά τυχόν φαινόμενα αυταρχισμού και αυθαιρεσίας.

ΟΛΟΙ ΣΤΗ Γ.Σ. ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ, 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, ΣΤΙΣ 7 μ.μ.
ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

CorfuPress.com

CorfuPress.com

Related Posts

ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΛΜΕ: Όλοι στο συλλαλητήριο στήριξης του λαού της Παλαιστίνης

by CorfuPress.com
Κυριακή, 22/06/2025
rss feed

ΕΛΜΕ: Επικίνδυνη εξέλιξη η καταδίκη των μελών μας

by CorfuPress.com
Πέμπτη, 19/06/2025
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Συνταξιούχοι: Υπέρ της αθωότητας των άδικα καταδικασθέντων μελών της ΕΛΜΕ

by CorfuPress.com
Τετάρτη, 18/06/2025
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Η ΕΛΜΕ Κέρκυρας στηρίζει τη συναυλία αλληλεγγύης για τον Παλαιστινιακό λαό

by CorfuPress.com
Τετάρτη, 11/06/2025
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τη Δευτέρα, ολοκληρώνεται η δίκη των μελών της ΕΛΜΕ

by CorfuPress.com
Τετάρτη, 11/06/2025
rss feed

Ο Καλαντζής ντροπή δεν έχει… Άθλια επίθεση κατά της ΕΛΜΕ!

by CorfuPress.com
Δευτέρα, 09/06/2025
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

ΕΛΜΕ: Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο για τη σφαγή στην Παλαιστίνη

by CorfuPress.com
Σάββατο, 07/06/2025
Next Post

Αλεξάκης: Το ελληνικό θέατρο θρηνεί για τον Κώστα Καζάκο και την Ειρήνη Παππά

Ο Μπιάγκης για την Παγκόσμια Ημέρα Δημοκρατίας

Γαλιατσάτος: «Ακυβέρνητο καράβι» η ΠΙΝ, κομφούζιο με τις μεταφορές των μαθητών

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταία σχόλια

  • Avatar Saunt pauli στο Κλείνουν τα γραφεία της ΝΔ στην Κέρκυρα – Δεν είναι τυχαίο, λέει ο Χαρίτος: “ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ Ν ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ” Ιούν 21, 05:05
  • Avatar Κερκυραίος πολιτης στο Φίλοι του Βίδο: Ούτε φέτος καΐκι, αμφίβολες οι κατασκηνώσεις: “Το Βιδο μας μάρανε. Η βρόμα που έχει μαζευτεί στο πεζοδρόμιο και στα σκαλιά της πρων Ιονικης τράπεζας και νυν…” Ιούν 19, 19:58
  • Avatar JohnT στο Έκθεση Αξιολόγησης Δημοσίων Υπηρεσιών: Η Κέρκυρα στην Ουρά της Ελλάδας!: “Surely the opening sentence of this article is untrue “…The findings for the Regional Unit of Corfu and the municipalities…” Ιούν 10, 18:02
  • Avatar ΣΤΕΦΑΝΟΣ στο Επισκευάστηκε η βλάβη στον κεντρικό αγωγό της ΔΕΥΑΚ στο Κανόνι, δεν είναι η μόνη όμως…: “Οταν συμφωνήσουν γιά τό σωστό μοίρασμα τών μιζών !” Ιούν 10, 02:58
  • Avatar Κερκυραιος πολιτης στο Επισκευάστηκε η βλάβη στον κεντρικό αγωγό της ΔΕΥΑΚ στο Κανόνι, δεν είναι η μόνη όμως…: “Ποτε ειπαμε οτι θα αντικατασταθουν οι σωληνωσεις που δημιουργουν τα προβληματα;” Ιούν 8, 11:41

Το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009

ακολουθήστε μας

No Result
View All Result
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CP-Web/CorfuPress.com
  • CorfuSports.com

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

WEBSITE: www.corfupress.com
C.P.WEB-CORFUPRESS.COM – ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ //
ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
MANTZAΡΟΥ 6 – T.K. 49132, ΚΕΡΚΥΡΑ
ΑΦΜ: 107115640 – ΔΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 2661026992
EMAIL: [email protected]
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: EMMANOYΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ
ΝΟΜΙΜΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: EMMANOYΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: EMMANOYΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΝΙΚΟΛΑΪΣ ΒΛΑΧΟΥ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: EMMANOYΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN: ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ

© 2024 CP-Web/CorfuPress.com

No Result
View All Result
  • EDITORIAL
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ – ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΡΘΡΑ
  • SPORTS

© 2024 CP-Web/CorfuPress.com

Εφόσον πατήστε ΑΠΟΔΟΧΗ τότε αυτόματα δηλώνετε ότι αποδέχεστε τους όρους χρήσης και την χρήση των cookies στις σελίδες μας καθώς και οτι συναινείτε βάσει της νεας Ευρωπαικής οδηγίας GDPR. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ .