Μηχανοκίνητη πορεία ξεκίνησαν το πρωί της Πέμπτης από το χώρο του αεροδρομίου οι αγρότες της Κέρκυρας η οποία έφτασε μέχρι το κέντρο της πόλης.
Σύμφωνα με την ΟΑΣΚ που διοργάνωσε την πορεία τα αιτήματα των αγροτών είναι τα εξής:
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, σήμερα το πρωί, μοτοπορεία διαμαρτυρίας που οργάνωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας (ΟΑΣΚ), στο πλαίσιο των αγροτικών κινητοποιήσεων που πραγματοποιούνται πανελλαδικά.
Η μηχανοκίνητη πορεία ξεκίνησε στις 11 πμ από το αεροδρόμιο της Κέρκυρας, διέσχισε τους κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατευθύνθηκε στο κτήριο της «Νομαρχίας» που στεγάζει την Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας. Το κομβόι των αυτοκινήτων έκλεισε τους δρόμους που περιβάλλουν το κτίριο της «Νομαρχίας» και έγινε η κεντρική ομιλία από τον πρόεδρο της ΟΑΣΚ Βασίλη Αρμενιάκο, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε: «Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων με βάση την απόφαση της πανελλαδικής σύσκεψης αγροτικών συλλόγων και Ομοσπονδιών που οργάνωσε η πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων στις 19/12 στη Νίκαια της Λάρισας, στην οποία και συμμετείχε για πραγματοποίηση πολύμορφων και συντονισμένων αγροτικών κινητοποιήσεων σε όλη την Ελλάδα στο τρίτο δεκαήμερο του Γενάρη, οργανώνει τη σημερινή αγωνιστική κινητοποίηση»… και συνέχισε λέγοντας ότι «στην Κέρκυρα υπάρχουν 4,5 εκατομμύρια ελαιόδεντρα, που θα μπορούσαν να δίνουν ένα εισόδημα αξιοπρέπειας στους καλλιεργητές και ποιοτικό ελαιόλαδο στους καταναλωτές με μια άλλη οργάνωση της κοινωνίας και της οικονομίας που δεν θα είχε τον αγρότη έρμαιο των εμπόρων και της ΕΕ»… και κατέληξε στα αιτήματα:
• Να μην γίνουν οι δασικοί χάρτες εργαλείο για να ξεκληριστούν οι αγρότες από τη γη τους
• Επιδότηση με την παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία. Όσοι παράγουν και είναι πραγματικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, αυτοί να παίρνουν τις επιδοτήσεις. Έγκαιρη χορήγηση των ενισχύσεων, σε μία δόση, χωρίς παρακρατήσεις. Να είναι ακατάσχετες.
• Να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ όλοι οι ελαιοπαραγωγοί στο 100% των ζημιών που υπέστησαν. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
• Να αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτεται το σύνολο των ζημιών στο 100%
• Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για το όργιο παραβιάσεων και εξαπάτησης που γίνεται από τις «πύλες της κολάσεως» του ΟΣΔΕ σε βάρος των αγροτών και κτηνοτρόφων
• Να εξασφαλιστούν κατώτερες εγγυημένες τιμές για το ελαιόλαδο και στα άλλα αγροτικά προϊόντα.
• Να μειωθεί το κόστος παραγωγής (π.χ. κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια, εργαλεία, αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% κ.λπ.).
• Άμεσα έργα για την αγροτική οδοποιία, αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιχαλαζική και αντιανεμική θωράκιση και προστασία της παραγωγής και της ζωής των αγροτών.
• Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων για τζίρο έως 40.000 ευρώ.
• Μείωση ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ και ΕΛΓΑ.
• Κατάργηση των κάθε είδους χαρατσιών, π.χ. ΕΝΦΙΑ.
• Φτάνει πια με το παραμύθι της «ατομικής ευθύνης» και μόνο. Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού από την πανδημία. Δημιουργία νέων απαραίτητων ΜΕΘ, προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού, επίταξη των ιδιωτικών κλινικών για να συμβάλουν στη μάχη ενάντια στην πανδημία. Προσωπικό και μηχανήματα στην πρωτοβάθμια δομή Υγείας, τα Κέντρα Υγείας στην ύπαιθρο.
Στη συνέχεια χαιρετισμό απεύθυνε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας Σταμάτης Πελάης που τόνισε ότι οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό-τουρισμό και τα ξενοδοχεία προσπαθούν με την ελαιοκαλλιέργεια να συμπληρώσουν το εισόδημά τους και αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που προαναφέρθηκαν. Τελείωσε λέγοντας ότι η εργατική τάξη της Κέρκυρας βρίσκεται στο πλευρό των κινητοποιήσεων της ΟΑΣΚ.
Χαιρετισμό απεύθυνε εκ μέρους της Ομάδας Γυναικών Βόρειας Κέρκυρας της ΟΓΕ η Τζένη Σκέμπρη που μίλησε για την κακή κατάσταση των Κέντρων Υγείας στην Ύπαιθρο.
Η μηχανοκίνητη πορεία συνεχίστηκε στους δρόμους της Κέρκυρας ενώ οι πολίτες έστελναν ενθαρρυντικά μηνύματα στους αγρότες.