• Αρχική
  • CP-Web
  • Στήλες
  • Άρθρα
  • CorfuSports
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
Παρασκευή, 27/01/2023
CorfuPress.com
  • EDITORIAL
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ – ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΡΘΡΑ
  • SPORTS
CorfuPress.com
No Result
View All Result
CorfuPress.com
Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Εκκίνηση: Το Δημοτικό Συμβούλιο οφείλει να έχει αρνητική θέση σκέψη για τις εξορύξεις

CorfuPress.com by CorfuPress.com
Τετάρτη, 07/12/2022

Σχετικάθέματα

Η ΕΚΚΙΝΗΣΗ στηρίζει την κινητοποίηση για τους καλλιτέχνες

Παρασκευή, 20/01/2023

Η Εκκίνηση για τη χρηματοδότηση των σχολείων

Πέμπτη, 19/01/2023

Εκκίνηση: Προσχηματική η σύσκεψη της Υδραίου για το Νοσοκομείο

Τρίτη, 10/01/2023

Ανακοίνωση της παράταξης “Εκκίνηση” με αφορμή την έλευση σεισμογραφικού σκάφους στα ΒΔ της Κέρκυρας για να κάνει υποθαλάσσιες έρευνες για υδρογονάνθρακες.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση
Τις τελευταίες εβδομάδες έκανε την εμφάνιση του Βορειδυτικά της Κέρκυρας σεισμογραφικό σκάφος νορβηγικής εταιρείας προκειμένου να συνεχίσει τις υποθαλάσσιες έρευνες σχετικά με τα πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Να θυμίσουμε πως οι προήγουμενες έρευνες είχαν οδηγήσει κητώδη θηλαστικά (ζιφιούς) να ξεβραστούν στις κερκυραϊκές ακτές. Ταυτόχρονα παρόμοιες έρευνες γίνονται και νότια της Κρήτης σε μια κατεύθυνση που δείχνει αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στις ελληνικές θάλασσες. Στα παραπάνω, σαν κερασάκι στην τούρτα, πρέπει να λάβουμε υπόψη και τις μεγαλόπνοες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για εξορύξεις και επενδύσεις που θα εξασφαλίσουν το ενεργειακό μέλλον της χώρας για τα επόμενα 30 χρόνια.
Ο πόλεμος που συνεχίζεται μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, δύο κρατών με σημαντική θέση στην εξόρυξη υδρογονανθράκων, δίνει την ευκαιρία για κερδοσκοπικά παιχνίδια και ανατιμίσεις. Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν το fuelpass που έμοιαζε περισσότερο με καθρεφτάκια και χάντρες για του ιθαγενείς παρά λύση στο πρόβλημα. Και τώρα έρχεται να μας παρουσιάσει τις εξορύξεις από θαλάσσια κοιτάσματα ως την κότα με τα χρυσά αυγά που θα κάνει την Ελλάδα ενεργειακά ανεξάρτητη. Η σύνδεση πολέμου, ανατιμήσεων και εξορύξεων από πλευράς κυβέρνησης είναι μια προσπάθεια να παρουσιαστούν οι σεισμικές έρευνες ως μονόδρομος για το ενεργειακό μέλλον μας.
Όμως σε αυτό το σημείο εντοπίζεται η μεγαλύτερη αντίφαση του αφηγήματος της κυβέρνησης. Απο την μία έχουμε νομοσχέδια για την εγκτάσταση Α.Π.Ε. και ρητορική για την προσπάθεια απεξάρτησης της χώρας απο τα ορυκτά καύσιμα και την ίδια στιγμή έχουμε ενθάρρυνση, αν όχι ξεκάθαρη εντολή, για έρευνες σε πιθανά υποθαλάσσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Ενώ κυβερνητικά στελέχη πανηγυρίζουν για την απεξάρτηση απο το λιγνίτη, συνδέουν την ενεργειακή αυτονομία της χώρας με τα ορυκτά καύσιμα.
Η δεύτερη αντίφαση έχει να κάνει με το μοντέλο ανάπτυξης που έχει επιλεγεί για την Κέρκυρα και κατ’ επέκταση για το σύνολο των νησιών του Ιονίου. Η λογική λέει πως μεταλλικές κατασκευές άντλησης και αποθήκευσης πετρελαίου δεν είναι το ιδανικό σκηνικό για διακοπές. Επιπλέον, η εμπειρία απο τέτοιους είδους εγκαταστάσης μας έχει διδάξει πως είναι πολύ πιθανή η εμφάνιση πετρελαιοκηλίδων ή κηλίδων λιπαντικών και άλλων χημικών. Σε αυτή την περίπτωση ποιο θα είναι το κόστος για ένα νησί που ουσιαστικά ζει απο το τουριστικό προϊόν; Αντίστοιχα, επειδή τα όποια κοιτάσματα βρεθούν έχουν ημερομηνία λήξης, ποιο θα είναι το κόστος επαναφοράς του φυσικού περιβάλλοντος στην αρχική του κατάσταση; Ως Εκκίνηση είμαστε ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων, ιδιαίτερα σε μια τόσο σεισμογενείς περιοχή, και ενάντια στις υποθαλάσσιες έρευνες που διεξάγονται. Πέρα από την απειλή προς το φυσικό περιβάλλον, απειλούνται και οι δευσμεύσεις μας απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων θα δημιουργήσει ένα νέο πεδίο διεθνών ανταγωνισμών, θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο σημαντικές δραστηριότητες της οικονομικής ζωής των νησιών όπως είναι ο τουρισμός, θα υποβαθμίσει το περιβάλλον και δεν θα δώσει καμία λύση στην ενεργειακή φτώχεια που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο λαός.
Το Δημοτικό Συμβούλιο οφείλει να έχει αρνητική θέση σε οποιαδήποτε σκέψη για εξορύξεις υδρογονανθράκων και να διεκδικεί την απεξάρτηση απο τα ορυκτά καύσιμα στο επίπεδο που του αναλογεί.

CorfuPress.com

CorfuPress.com

Related Posts

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΛΑΣΥ Ιονίων: Επερώτηση για τις αποζημιώσεις από τις καταστροφές Ιανού και Μπάλλου

by CorfuPress.com
Πέμπτη, 26/01/2023
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Ζορμπάς: Ξεκινούν τα έργα στη Γέφυρα Ποταμού (video)

by CorfuPress.com
Πέμπτη, 26/01/2023
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΑΝΑΣΑ: «Ιστορική» η ανικανότητα της περιφερειακής αρχής, έχουν μηδενιστεί οι πιστώσεις σε 13 σημαντικά έργα

by CorfuPress.com
Πέμπτη, 26/01/2023
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Κουρής: Δημοτική Αρχή και Λιμενικό Ταμείο δεν στάθηκαν στο ύψος της περίστασης για το λιμάνι Αργοστολίου

by CorfuPress.com
Πέμπτη, 26/01/2023
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ξανά υποψήφιος δήμαρχος Νότου, ο Νίκος Γκούσης!

by CorfuPress.com
Πέμπτη, 26/01/2023
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ο Μαχειμάρης για το χαμό του Νίκου Φραντζή

by CorfuPress.com
Πέμπτη, 26/01/2023
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΛΑΣΥ Ιονίων: Με τον αραμπά, οι διακομιδές ασθενών στην Κέρκυρα

by CorfuPress.com
Τετάρτη, 25/01/2023

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταία σχόλια

  • Avatar JOHN στο Πόσο δραστήριοι είναι οι Ιόνιοι βουλευτές; Ο «πρωταθλητής» Αυλωνίτης, ο “αθόρυβος” Ακτύπης: “Στις κοκορομαχιες εντυπωσιασμού είναι πρώτοι,σε θέματα ουσίας και απεγκλωβισμού της χώρας από τη μέγγενη τής καταστροφής που μας επεβλήθη μέσω…” Ιαν 26, 01:37
  • Avatar Κερκυραιος Πολιτης στο Γκίκας: Mαζί με Μητσοτάκη στα εγκαίνια των SSI στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία: “Με τοσα αεροπλανα οι τιμες στα ραφια θα φτασουν πιο πανω κι απο το θεο στο τελος. Καταντια.” Ιαν 24, 20:12
  • Avatar Μάριος Καλογερόπουλος στο Ένα γουρουνάκι βολτάρει στο Μον Ρεπό: “Έτσι όπως κατάντησαν το Βοτανικό Κήπο της Παλαιόπολης οι δημοτικοί “ηγέτες” για το γουρουνάκι πλέον είναι ο φυσικός χώρος του…” Ιαν 22, 20:32
  • Avatar Akis στο Ένα γουρουνάκι βολτάρει στο Μον Ρεπό: “Το γουρούνι είναι από τα Χριστούγεννα στο Μον Ρεπό και κόβει βόλτες…..” Ιαν 22, 16:46
  • Avatar BAGELHS ALAMANOS στο Στο χείλος του γκρεμού το ΕΣΥ – Γέννες με “ατομική ευθύνη” και διακομιδές με καρότσα: “Αυτό πού περιγράφετε στο άρθρο ειναι μέρος της κατάστασης που υπάρχει στο σύστημα υγείας σε όλοι την χώρα. Μόνο που…” Ιαν 19, 20:06

Το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009

ακολουθήστε μας

No Result
View All Result
  • CP-Web/CorfuPress.com
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Χρήση cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com
  • Corfu Magazine
  • Αγγελίες
  • Directory Κέρκυρας

© 2020 CP-Web/CorfuPress.com

No Result
View All Result
  • EDITORIAL
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ – ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΡΘΡΑ
  • SPORTS

© 2020 CP-Web/CorfuPress.com

Το περιεχόμενο προστατεύεται απο τη νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας