Για τα 80 χρόνια του ΕΛΑΣ και στη μνήμη του Κερκυραίου κομμουνιστή αξιωματικού Αλέκου Πρίφτη (1911-1946), μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και άλλοι δημοκράτες στην Κέρκυρα συνεργάστηκαν για την ανεύρεση, ψηφιακή διάσωση και παράδοση στο Αρχείο του Κόμματος, σε μορφή ψηφιακού αρχείου, άγνωστων σήμερα φύλλων της εφημερίδας του ΕΑΜ Κέρκυρας «Η Φωνή του Λαού».
Επίσης, η προσπάθεια απέβλεπε στην ανεύρεση και ανάλογη διάσωση στο Αρχείο του ΚΚΕ άλλων έντυπων υλικών της δράσης του εργατικού – λαϊκού και κομμουνιστικού κινήματος στην Κέρκυρα, τη χρονική περίοδο 1940-1950.
Βρέθηκαν, αποδελτιώθηκαν στα βασικά τους σημεία και ψηφιοποιήθηκαν μέχρι τώρα 338 φύλλα της «Φωνής του Λαού» των ετών 1944-1947, με πλούσια και άγνωστα υλικά, μεταξύ άλλων, για τη δράση του ΕΛΑΣ της Κέρκυρας.
Συγχρόνως, βρέθηκαν και ψηφιοποιήθηκαν άλλο συναφές έντυπο υλικό του ΕΑΜ Κέρκυρας από την κατοχική περίοδο, αρκετά φύλλα της εφημερίδας της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Κέρκυρας του ΚΚΕ «Νέα Ζωή», φύλλα εφημερίδων της ΕΠΟΝ Κέρκυρας και της Εθνικής Αλληλεγγύης της Κέρκυρας, καθώς και ποικίλα άλλα υλικά που αφορούν την περίοδο της Κατοχής και των πρώτων μεταπολεμικών χρόνων στο νησί.
Συνέδραμαν για την επίτευξη αυτού του σκοπού, με κόπο, επιμονή, βοήθεια ή / και με χρηματικές εισφορές για την κάλυψη σχετικών δαπανών οι Νίκος Βιτουλαδίτης, Γιώργος Βλάσσης, Σπύρος Βλάχος, Σπύρος Γ., Γ. Δ., Δημήτρης Ζ., Νίκος Κ., Τζίνα Κ., Πηνελόπη Κοπριτέλη, Χρήστος Κορφιάτης (Χρήστος – Αλέκος Μέμμος, αναδεκτός της χήρας του Αλέκου Πρίφτη, Ζωής Πρίφτη, το γένος Μολίν), Γιώργος Κουλούρης, Σπύρος Κουλούρης, Παύλος Κουρσάρης, Σπύρος Κρασάκης, Ζωή – Δήμητρα Λογαρά (εγγονή του Αλέκου Πρίφτη), Σπύρος Λογαράς (εγγονός του Αλέκου Πρίφτη), Τζίνα Μάντζαρου, Κ. Μ., Ελένη Μ., Ν. Π., Νίκος Π., Βασίλης Παπαγεωργίου, Σία Παππά, Βάσω Σαλβάνου – Χειρδάρη, Γεράσιμος Σκλαβούνος, Θανάσης Σούτης, Χριστιάνα Τζίνι, Λεωνίδας Τράντος, Χρήστος Τ., Άκης Χαλικιάς.
Την πρωτοβουλία είχε ο Χρ. Κορφιάτης, ο οποίος παρέδωσε σήμερα στο Αρχείο του Κόμματος, στην Αθήνα, ψηφιακό αρχείο με 338 ψηφιοποιημένα φύλλα (η έρευνα συνεχίζεται και ήδη έχουν ανευρεθεί και νέα φύλλα) της «Φωνής του Λαού» του ΕΑΜ Κέρκυρας.
Στο Αρχείο του ΚΚΕ θα παραδοθούν ψηφιοποιημένα και τα υπόλοιπα μέχρι τώρα ευρήματα της (συνεχιζόμενης) έρευνας, καθώς τα σχετικά υλικά ταξινομούνται.
Τα ήδη διαθέσιμα υλικά αναδεικνύουν, μπορεί από τώρα να ειπωθεί, μια συγκλονιστική και σε πολλά σημεία της άγνωστη ηρωική δράση του εργατικού – λαϊκού και κομμουνιστικού κινήματος στην Κέρκυρα τη χρονική περίοδο 1940-1950, με νέα, άγνωστα στοιχεία, μεταξύ άλλων, ακόμη και για τις συνθήκες παράδοσης των όπλων του ΕΛΑΣ Κέρκυρας, σε συνθήκες κυριαρχίας του ΕΑΜ στο νησί, τον Οκτώβρη του 1944, εν ονόματι της Συμφωνίας της Καζέρτας.
Ο Αλέκος Πρίφτης ήταν ο στερνός διοικητής του ΕΛΑΣ Κέρκυρας και διευθυντής της εφημερίδας του ΕΑΜ Κέρκυρας επί δώδεκα και πλέον μήνες. Έπεσε νεκρός στις 21 Ιούλη 1946 από κρατικά πυρά στο Κοκκινόχωμα Ιωαννίνων, μαχόμενος, λίγες ημέρες αφότου ηγήθηκε στρατιωτικά μιας από τις πρώτες αντάρτικες ομάδες καταδιωγμένων του κατοπινού Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, στην Ήπειρο. Τις 14 Μάη 1946, σε συνέχεια πολλών άλλων δικαστικών και λοιπών διώξεων που είχε αντιμετωπίσει ευρισκόμενος στο νησί, δικαστήριο της Κέρκυρας τον είχε καταδικάσει ερήμην του σε κάθειρξη 5,5 ετών για «προσβολή» της βασιλικής δυναστείας των Γλύξμπουργκ μέσω της «Φωνής του Λαού». Τις 28 Φλεβάρη 1949 η «Κυβέρνηση του Βουνού» με διάταγμά της ανακήρυξε τον Αλέκο Πρίφτη ταγματάρχη πεζικού – τιμημένο νεκρό του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.
Στην εκδήλωση τιμής και μνήμης που οργανώνουν την προσεχή Κυριακή το πρωί η Τομεακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ και το Τομεακό Συμβούλιο Κέρκυρας της ΚΝΕ στη μαρτυρική κερκυραϊκή νησίδα Λαζαρέτο (πολύ παλιά εκτόπιζαν εκεί θύματα πανδημιών, οι Ιταλοί κατακτητές το 1943 τη μετέτρεψαν σε στρατόπεδο αιχμαλώτων, ενώ κυρίως κατά την τριετία 1947-1949 εκτελέστηκαν εκεί από το αστικό κράτος δεκάδες αγωνιστές και υποστηρικτές του ΚΚΕ, του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και του ΔΣΕ), θα υπάρχει αφιέρωμα -με έκθεση υλικών- στον ΕΛΑΣ. Θα γίνει εκεί και μία πρώτη παρουσίαση ενός δείγματος των νέων υλικών που φέρνει στο φως η πρόσφατη έρευνα, σχετικά με τον ΕΛΑΣ της Κέρκυρας.
ΠΗΓΗ: 902.gr