• Αρχική
  • CP-Web
  • Στήλες
  • Άρθρα
  • CorfuSports
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
Τετάρτη, 18/06/2025
CorfuPress.com
  • EDITORIAL
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ – ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΡΘΡΑ
  • SPORTS
CorfuPress.com
No Result
View All Result
CorfuPress.com
Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Η ΛΑΣΥ Νότου για την ψήφιση του προϋπολογισμού

CorfuPress.com by CorfuPress.com
Τρίτη, 09/02/2021
A A

Ανακοίνωση της ΛΑΣΥ Νότιας Κέρκυρας με αφορμή την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Αναλυτικά:

Ψηφίσθηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Νότιας Κέρκυρας για το 2021, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 4/2/2021 με τους ψήφους της πλειοψηφίας.
Ο προϋπολογισμός αποτυπώνει την πολιτική που θα ακολουθήσει ο δήμος στην τρέχουσα χρονιά. Καταρτίζεται με βάση τις οδηγίες, τις κατευθύνσεις και τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης. Ακόμα πριν την ψήφισή του ελέγχεται ο από το οικονομικό παρατηρητήριο αν συντάχθηκε με βάση τις κατευθύνσεις. Δηλαδή ο προϋπολογισμός πρέπει να κινείται στη γραμμή που χαράζει η εκάστοτε κυβέρνηση, σήμερα της ΝΔ. Σωστά λοιπό το ΚΚΕ και η ΛΑΣΥ αποκαλούν την «Τοπική Αυτοδιοίκηση», Τοπική Διοίκηση.
Η κυβερνητική γραμμή αποτυπώθηκε και στον κρατικό προϋπολογισμό, έχοντας οδηγό το «Σχέδιο Πισσαρίδη» η υλοποίηση του οποίου θα είναι και προϋπόθεση για να αντλεί σταδιακά τα 32 δισ. από την ΕΕ. Ποσό που θα κατευθυνθεί στις μεγάλες επιχειρήσεις για «ανάπτυξη» αλλά ο λογαριασμός θα πληρωθεί από το λαό γιατί «γεύμα δωρεάν δεν υπάρχει στην ΕΕ» κατά τον κ. Σταϊκούρα.
Επομένως ο προϋπολογισμός του Δήμου δεν διαμορφώνεται σε ουδέτερο έδαφος ούτε αποτυπώνει ΜΟΝΟ τις προθέσεις και τα «οράματα» της δημοτικής αρχής, όπως λένε οι άλλες παρατάξεις.

Ποιο είναι όμως το έδαφος, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες θα υλοποιηθεί ο προϋπολογισμός του δήμου;
Η οικονομική κρίση, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά παγκόσμια, η οποία είχε αρχίσει πριν την εκδήλωση της πανδημίας (τέλος 2019-αρχές 2020). Η πανδημία επιτάχυνε την κρίση και δυσκολεύει τη διαχείριση και την έξοδο.
Οφείλεται στην υπερσυσσώρευση κεφαλαίου σε λίγους και στην αδυναμία να επενδυθούν με ικανοποιητικό κέρδος.
Η στρατηγική της εξόδου (Σχέδιο Πισσαρίδη)
Στοχεύει στη μείωση των μικρών επιχειρήσεων, στη μείωση του εργατικού κόστους, στον περιορισμό των κοινωνικών δαπανών, στις ιδιωτικοποιήσεις, στην ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων με μείωση φόρων εισφορών επιδοτήσεις, κίνητρα κλπ. Ρίχνει βάρος στην «εξωστρεφή ανάπτυξη» (τουρισμός, μεταφορές, εξαγωγές κλπ.) Δηλαδή οικονομικές δραστηριότητες που φέρνουν γρήγορο και μεγάλο κέρδος, κυρίως στις μεγάλες επιχειρήσεις. ¨όμως ;αυτές οι δραστηριότητες έχουν μεγάλο ρίσκο και κινδύνους από τις διεθνείς εξελίξεις (πανδημία\, κρίση, πόλεμος κλπ). Ο λαός της Κέρκυρας εργαζόμενοι και μικροεπαγγελματίες τα έζησε με τραγικό τρόπο το 2020. Μία μόνο οικονομική δραστηριότητα, εξαρτώμενη από τις διεθνείς συνθήκες για το λαό εγκυμονεί κινδύνους.
Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2021 προβλέπει: Αύξηση φόρων κατά 3,5 δισ. (σε σχέση με το 2020) από το λαό. Στο κεφάλαιο δίνει κίνητρα- φοροαπαλλαγές κλπ. Οι κοινωνικές δαπάνες είναι μειωμένες (ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ, Άνεργοι, Υγεία κλπ.). Και βέβαια τα τεράστια εξοπλιστικά προγράμματα και οι στρατιωτικές δαπάνες, με βάση το σχεδιασμό του ΝΑΤΟ.

Ο προϋπολογισμός του δήμου απευθύνεται σε έναν λαό γονατισμένο. Πριν ακόμα αρχίσουν να κλείνουν οι πληγές από την προηγούμενη οικονομική κρίση (2008-2015) με πτώση του ΑΕΠ 25% και πολύ μεγαλύτερη για το λαϊκό εισόδημα. Μπήκαμε σε νέα παγκόσμια κρίση που ήδη μείωσε το ΑΕΠ για το 2020 κατά 10%. Οι άνεργοι επίσημα ξεπερνούν το 1.180.000 και η φτώχεια για το λαό συνεχώς διευρύνεται, μπαίνουν και νέα τμήματα.
Η πανδημία και τα μέτρα έχουν οδηγήσει τους μικροεπαγγελματίες στην καταστροφή. Οι προοπτικές για τη χώρα δεν είναι καλές. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ανάκαμψη μόνο 0,9%. Και για το λαό της Κέρκυρας οι προοπτικές δεν είναι ευοίωνες για τη νέα χρονιά.
Η κρατική χρηματοδότηση (ΚΑΠ), για τη λειτουργία του δήμου είναι ίσα -ίσα για τη μισθοδοσία, όπως και πέρυσι. Η χρηματοδότηση για τη λειτουργία των σχολείων Α και Β βαθμού (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια) είναι απαράδεκτη μόνο 131.000. Τα φετινά επισκευαστικά για τα σχολεία, δεν φθάνουν ούτε για βαψίματα.
Η χρηματοδότηση του φετινού τεχνικού προγράμματος είναι μόνο για μπαλώματα.
Η αγροτική οδοποιία και φέτος είναι ο φτωχός συγγενής. Ο κόσμος δεν μπορεί να πάει ούτε στις ελιές του. Οι δαπάνες του προϋπολογισμού δεν φθάνουν ούτε για λίγα αδρανή υλικά ανά χωριό.
Αντισεισμική προστασία: Τίποτα
Αντιπυρική προστασία: Ελάχιστα και αν κάνουν κάτι
Παιδικές χαρές: Μόνο 4 από ένα πρόγραμμα. Τα άλλα χωριά ίσως έχουν τύχη σε κάποιο άλλο «πρόγραμμα»
Αντιπλημμυρικά: Ευτυχώς προέκυψε αδιάθετο υπόλοιπο από τον ενιαίο δήμο αλλά μόνο για αρχή. Τα προβλήματα είναι τεράστια σε ορισμένες περιοχές (Αϊ Γιώργης, Λίνια, Πετριτής κλπ.) θα χρειαστούν πολλαπλάσια ποσά για τα αναγκαία έργα.
Τα παραπάνω είναι μερικά από τα ζητήματα που η ΛΑΣΥ συνεχώς προβάλλει και διεκδικεί λύσεις. Η ανεπαρκέστατη κρατική χρηματοδότηση για έργα κοινωνικού χαρακτήρα, είναι φανερό ότι θέλει να σπρώξει ντους δήμους στην απόκτηση ίδιων πόρων, δηλαδή με φορολόγηση των δημοτών. Μέσα σε αυτή την γενική καταχνιά, ο δήμος θα έχει τη δυνατότητα να κάνει έργα κυρίως οδοποιίας, αντιπλημμυρικά αναπλάσεις κλπ. Θα οφείλονται στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ (χρηματοδότηση νέων δήμων), αλλά και σε ένα σημαντικό ποσό 2.090.000 που περίσσεψαν από τον ενιαίο δήμο (κληρονομιά) που προέβλεπε 1.500.000 για οδοποιία και 590.000 αντιπλημμυρικά.
Η κατανομή του ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ έγινε με καθαρά κριτήρια σκοπιμότητας και προσωπικής εξυπηρέτησης. Τα υπόλοιπα με έναν πιο «αναλογικό» τρόπο. Μετά από 20 χρόνια εγκατάλειψης ίσως κάποια έργα φανούν κοσμογονία. Θα είναι μερικά ελάχιστα από όσα έπρεπε να έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια.
Γι’ αυτό ο λαός της Νότιας Κέρκυρας δεν οφείλει να πει ευχαριστώ σε κανέναν. Και από τον φετινό αλλά και τον περσινό προϋπολογισμό φαίνεται καθαρά η λογική και ο προσανατολισμός της Δ. Αρχής. Τους ενδιαφέρει η εικόνα και η στήριξή της γραμμής της κυβερνητικής πολιτικής, δηλαδή μόνο τουρισμός γι’ αυτό και οι περισσότερες δαπάνες αφορούν έργα «βιτρίνας».
Μέσα από τον προϋπολογισμό και το σκέλος των δαπανών, μπορεί κανείς να διαπιστώσει ξεκάθαρα όλες τις ανεπάρκειες και ελλείψεις στους μηχανισμούς του Δήμου και τις αδυναμίες του για παροχή υπηρεσιών. Έτσι αναπόφευκτα οδηγείται το μεγαλύτερο μέρος των υπηρεσιών στους ιδιώτες. Υλοποιείται και με αυτόν τρόπο η κυβερνητική γραμμή ιδιωτικοποίησης πχ ηλεκτροφωτισμός. Όλα στους ιδιώτες.
Τεχνικές υπηρεσίες, διοικητικές υπηρεσίες. Μεγαλύτερο μέρος υπηρεσιών σε ιδιώτες μελετητές σύμβουλους κλπ. Καθαριότητα το ίδιο. Θα αναστραφεί η κατάσταση τα επόμενα χρόνια ή θα μεγαλώσει το πρόβλημα;
Η Δημοτική αρχή φαίνεται να συμβιβάζεται η και να βολεύεται, διευκολύνοντας και την κυβερνητική πολιτική, υποστελέχωσης υποχρηματοδότησης και μετάθεσης του κόστους στο Δήμο σπρώχνοντας τες στα ίδια έσοδα.
Η ΛΑΣΥ πρότεινε να παρθούν ορισμένα μέτρα ανακούφισης των ανέργων, των εποχιακά εργαζόμενων και των αυτοαπασχολούμενων με εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ. Αφορούν την απαλλαγή από δημοτικούς φόρους, τέλη καθαριότητας, ηλεκτρισμού, τέλη παρεπιδημούντων μέχρι 30/06/2021, καθώς και διαγραφή οφειλών τους προς το δήμο.

CorfuPress.com

CorfuPress.com

Related Posts

rss feed

ΛΑΣΥ Νότου: Ο Δήμος σε παράλυση, ο λαός να πάρει την υπόθεση της ζωής του στα χέρια του

by CorfuPress.com
Πέμπτη, 08/05/2025
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΛΑΣΥ Νότου: Επαγρύπνηση για να μην περάσουν οι αυξήσεις των δημοτικών τελών σε σπίτια και επιχειρήσεις

by CorfuPress.com
Τρίτη, 04/02/2025
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Λαϊκή Συσπείρωση: Νέες αυξήσεις τελών, νέα αβάρη στο λαό της Βόρειας Κέρκυρας

by CorfuPress.com
Τρίτη, 12/11/2024
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Οι ερωτήσεις της ΛΑΣΥ στο δημοτικό συμβούλιο στο Νότο

by CorfuPress.com
Πέμπτη, 29/08/2024
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Οι ερωτήσεις της ΛΑΣΥ για την ειδική συνεδρίαση στο νότο

by CorfuPress.com
Τρίτη, 27/08/2024
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Κινητοποίηση για το νερό ετοιμάζει η ΛΑΣΥ Νότου

by CorfuPress.com
Δευτέρα, 22/07/2024
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Τα θέματα της ΛΑΣΥ Νότου για τη 2η συνεδρίαση λογοδοσίας

by CorfuPress.com
Πέμπτη, 25/04/2024
Next Post

Συνάντηση Γκίκα με τον Υπουργό Ναυτιλίας

Με οκτώ αθλητές στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου, η Κέρκυρα

Μητσοτάκης για lockdown: Αναλαμβάνω την ευθύνη των πρόσθετων μέτρων

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταία σχόλια

  • Avatar JohnT στο Έκθεση Αξιολόγησης Δημοσίων Υπηρεσιών: Η Κέρκυρα στην Ουρά της Ελλάδας!: “Surely the opening sentence of this article is untrue “…The findings for the Regional Unit of Corfu and the municipalities…” Ιούν 10, 18:02
  • Avatar ΣΤΕΦΑΝΟΣ στο Επισκευάστηκε η βλάβη στον κεντρικό αγωγό της ΔΕΥΑΚ στο Κανόνι, δεν είναι η μόνη όμως…: “Οταν συμφωνήσουν γιά τό σωστό μοίρασμα τών μιζών !” Ιούν 10, 02:58
  • Avatar Κερκυραιος πολιτης στο Επισκευάστηκε η βλάβη στον κεντρικό αγωγό της ΔΕΥΑΚ στο Κανόνι, δεν είναι η μόνη όμως…: “Ποτε ειπαμε οτι θα αντικατασταθουν οι σωληνωσεις που δημιουργουν τα προβληματα;” Ιούν 8, 11:41
  • Avatar Κερκυραιος πολιτης στο Έκθεση Αξιολόγησης Δημοσίων Υπηρεσιών: Η Κέρκυρα στην Ουρά της Ελλάδας!: “Ποια πεζοδρομια αξιολογησαν οι συμπολιτες μας; Αυτα που δεν υπαρχουν;” Ιούν 8, 11:37
  • Avatar Κερκυραιος πολιτης. στο Έκθεση Αξιολόγησης Δημοσίων Υπηρεσιών: Η Κέρκυρα στην Ουρά της Ελλάδας!: “Μην είστε “αρνητικοι”.Χαχαχαχα, Λες και περιμέναμε τα αποτελέσματα για να μάθουμε την κατάντια μας.” Ιούν 8, 11:16

Το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009

ακολουθήστε μας

No Result
View All Result
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CP-Web/CorfuPress.com
  • CorfuSports.com

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

WEBSITE: www.corfupress.com
C.P.WEB-CORFUPRESS.COM – ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ //
ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
MANTZAΡΟΥ 6 – T.K. 49132, ΚΕΡΚΥΡΑ
ΑΦΜ: 107115640 – ΔΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 2661026992
EMAIL: [email protected]
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: EMMANOYΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ
ΝΟΜΙΜΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: EMMANOYΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: EMMANOYΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΝΙΚΟΛΑΪΣ ΒΛΑΧΟΥ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: EMMANOYΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN: ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ

© 2024 CP-Web/CorfuPress.com

No Result
View All Result
  • EDITORIAL
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ – ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΡΘΡΑ
  • SPORTS

© 2024 CP-Web/CorfuPress.com

Εφόσον πατήστε ΑΠΟΔΟΧΗ τότε αυτόματα δηλώνετε ότι αποδέχεστε τους όρους χρήσης και την χρήση των cookies στις σελίδες μας καθώς και οτι συναινείτε βάσει της νεας Ευρωπαικής οδηγίας GDPR. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ .