• Αρχική
  • CP-Web
  • Στήλες
  • Άρθρα
  • CorfuSports
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
Κυριακή, 08/06/2025
CorfuPress.com
  • EDITORIAL
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ – ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΡΘΡΑ
  • SPORTS
CorfuPress.com
No Result
View All Result
CorfuPress.com
Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση (και) Αυλωνίτη για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας & παραβίαση θεμελιακών εργασιακών δικαιωμάτων

CorfuPress.com by CorfuPress.com
Τετάρτη, 31/03/2021
A A

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσαν 57 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία της Τομεάρχη Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και συνυπογραφή του βουλευτή Κέρκυρας και Αν.Τομεάρχη Τουρισμού ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρου Αυλωνίτη, σχετικά με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, των οποίων η διάρκεια ισχύος ή η νομοθετική παράταση των όρων έληξε ή πρόκειται να λήξει και τις οποίες οφείλει η Κυβέρνηση να παρατείνει, καθώς και να κηρύξει υποχρεωτικές.

Όπως αναφέρει ο βουλευτής Κέρκυρας:

Οι βουλευτές τονίζουν πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τους εργαζομένους και το εισόδημα τους, ενίσχυσε τους ελέγχους στους χώρους εργασίας και αντέστρεψε την τάση απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων που είχε επιβληθεί την περίοδο των μνημονίων. Μετά την έξοδο από τα μνημόνια επανέφερε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Αντιθέτως, η κυβέρνηση της Ν.Δ. με το ν.4635/19 έπληξε τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και με μια σειρά από νομοθετικές παρεμβάσεις ακυρώνει την εφαρμογή τους. H απουσία συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η μη επέκτασή τους και η μη κήρυξη αυτών που έχουν υπογραφεί ως υποχρεωτικών οδηγούν στην παραβίαση θεμελιακών εργασιακών δικαιωμάτων, διευρύνουν τις μισθολογικές ανισότητες, την εργασιακή επισφάλεια και επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία των επιχειρήσεων με την ανάπτυξη αθέμιτου ανταγωνισμού.

Επιβάλλεται να αποκατασταθούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και να γίνουν άμεσες παρεμβάσεις για την στήριξη των εργαζομένων εν μέσω πανδημίας σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από τους χειρισμούς της κυβέρνησης, που συνεχίζει να προωθεί αντεργατικές ρυθμίσεις και να επιδιώκει την περιστολή των εργατικών-συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΘΕΜΑ: «Η κυβέρνηση οφείλει να παρατείνει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που η διάρκεια ισχύος ή η νομοθετική παράταση των όρων τους έληξε ή πρόκειται να λήξει και να κηρύξει υποχρεωτικές τις ΣΣΕ που έχουν υπογραφεί από την 01-01-2021 μέχρι και σήμερα»

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τους εργαζομένους και το εισόδημα τους, ενίσχυσε τους ελέγχους στους χώρους εργασίας και αντέστρεψε την τάση απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων που είχε επιβληθεί την περίοδο των μνημονίων. Μετά την έξοδο από τα μνημόνια επανέφερε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Επεκτάθηκαν πάνω από δεκαοκτώ κλαδικές και ομοιοεπεγγελματικές συμβάσεις που κάλυπταν τουλάχιστον πεντακόσιους χιλιάδες εργαζόμενους και οδήγησαν σε αυξήσεις μισθών για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. με το ν.4635/19 έπληξε τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και με με μια σειρά από νομοθετικές παρεμβασεις ακυρώνει την εφαρμογή τους. Επιβάλλεται να αποκατασταθούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και να γίνουν άμεσες παρεμβάσεις για την στήριξη των εργαζομένων εν μέσω πανδημίας σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από τους χειρισμούς της κυβέρνησης, που συνεχίζει να προωθεί αντεργατικές ρυθμίσεις και να επιδιώκει την περιστολή των εργατικών-συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

Εξαιτίας των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας και της εφαρμογής μέτρων προστασίας, αλλά και της εκμετάλλευσης της πανδημίας ως πρόσχημα, οι διαδικασίες διαπραγματεύσεων έχουν «παγώσει» με άμεσο κίνδυνο να περικοπούν νόμιμες αποδοχές και επιδόματα, που δεν εμπίπτουν στο περιορισμένο εύρος της μετενέργειας των όρων τους. Με την λήξη των ισχυουσών ΣΣΕ και την πάροδο της τρίμηνης παράτασης των όρων τους, αλλά και την πάροδο της παράτασης που έχει δοθεί, είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος για τη μείωση μισθών και επιδομάτων σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους.

Είναι αναγκαία η παράταση μέχρι τη 30ή Ιουνίου 2021 ή για όλο το χρονικό διάστημα ισχύος των έκτακτων μέτρων, αν αυτά παραταθούν και μετά την ημερομηνία αυτή, η ισχύς όλων των συλλογικών ρυθμίσεων (συλλογικών συμβάσεων εργασίας και διαιτητικών αποφάσεων) κάθε είδους, των οποίων η διάρκεια ισχύος ή η νομοθετική παράταση των όρων τους έληξε ή θα λήξει πριν την 30ή Ιουνίου 2021. Μετά την 30ή Ιουνίου 2021 ή μετά τη λήξη των έκτακτων μέτρων θα αρχίσει η εκ του νόμου παράταση ισχύος των κανονιστικών όρων των παραπάνω συλλογικών ρυθμίσεων (άρθρο 9 παρ. 6 του ν. 1876/1990 και άρθρο 2 παρ. 4 της ΠΥΣ 6/2012).

Ο Υπουργός Εργασίας οφείλει άμεσα να κηρύξει υποχρεωτικές τις Συλλογικές συμβάσεις εργασίας που έχουν υπογραφεί.

Η Σ.Σ.Ε. των Ηλεκτρολόγων Καταστημάτων μεταξύ της Ομοσπονδίας Ηλεκτρολόγων Ελλάδος (εργαζόμενοι) και της ΠΟΣΕΗ-ΓΣΕΒΕΕ (εργοδότες) υπεγράφη στις 18/2/2021. Όπως προβλέπεται, κατατέθηκε στο Υπουργείο Εργασίας έγγραφο κοινώς υπογεγραμμένο με αρ. Πρωτ. 12408/22-03-2021, όπου ζητείται από τον Υπουργό Εργασίας η κήρυξη υποχρεωτικής Σ.Σ.Ε., καθώς και η Έκθεση τεκμηρίωσης περί μη αρνητικής επίπτωσης στην εθνική οικονομία από την επέκταση ισχύος της συλλογικής σύμβασης εργασίας στον κλάδο των Ηλεκτρολόγων εγκαταστατών.

Η Πανελληνία Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) κατέθεσε επίσης την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των Ξενοδοχοϋπαλλήλων και, με την βοήθεια του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, την απαραίτητη από τη σχετική νομοθεσία αιτιολογική έκθεση τεκμηρίωσης των επιπτώσεων της επέκτασης της συλλογικής σύμβασης του κλάδου των ξενοδοχοϋπαλλήλων στην ανταγωνιστικότητα, τη λειτουργία του ανταγωνισμού και την απασχόληση. Επισημαίνεται ότι η αντίστοιχη σύμβαση του Επισιτισμού – Τουρισμού, η οποία είχε υπογραφεί 12/12/2019, έληξε 21/2/2021 και ουδέποτε το υπουργείο την κήρυξε υποχρεωτική.

Επίσης, από τον Μάϊο του 2020 έχει κατατεθεί για επέκταση η κλαδική συλλογική σύμβαση των εργαζομένων στις βιομηχανίες πετρελειοειδών που είχε υπογραφεί από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας και τον ΣΕΒ με την σχετική έκθεση που ετοίμασε το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, και η επέκταση της οποίας απαιτείται άμεσα, καθώς επίκειται η λήξη της μετενέργειας.

Με βάση τα ανωτέρω, και λαμβάνοντας υπόψη ότι η απουσία συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η μη επέκτασή τους και η μη κήρυξη αυτών που έχουν υπογραφεί ως υποχρεωτικών οδηγεί στην παραβίαση θεμελιακών εργασιακών δικαιωμάτων, διευρύνει τις μισθολογικές ανισότητες, την εργασιακή επισφάλεια και επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία των των επιχειρήσεων με την ανάπτυξη κοινωνικού ντάμπινγκ και αθέμιτου ανταγωνισμού.

Ερωτάται ο κ.Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να παραταθούν, για όλο το χρονικό διάστημα που θεσπίζονται περιοριστικά μέτρα στην οικονομική δραστηριότητα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι ΣΣΕ (Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και Διαιτητικές Αποφάσεις) κάθε είδους των οποίων η διάρκεια ισχύος ή η νομοθετική παράταση των όρων τους έληξε ή πρόκειται να λήξει το επόμενο διάστημα;

Θα προχωρήσει στην υπουργική απόφαση κήρυξης της υποχρεωτικότητας της Σ.Σ.Ε. των Ηλεκτρολόγων Καταστημάτων μεταξύ της Ομοσπονδίας Ηλεκτρολόγων Ελλάδος (εργαζόμενοι) και της ΠΟΣΕΗ-ΓΣΕΒΕΕ, της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των Ξενοδοχοϋπαλλήλων, καθώς και όλων των πανελλαδικών Σ.Σ.Ε., που έχουν υπογραφεί μέχρι και σήμερα;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Αβραμάκης Λευτέρης

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Αμανατίδης Γιάννης

Αναγνωστοπούλου Σία

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυγέρη Δώρα

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκιόλας Γιάννης

Δρίτσας Θοδωρής

Ελευθεριάδου Τάνια

Ζαχαριάδης Κώστας

Ζεϊμπέκ Χουσεϊν

Ηγουμενίδης Νίκος

Καλαματιανός Διονύσης

Καρασαρλίδου Φρόσω

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρά

Κόκκαλης Βασίλης

Κουρουμπλής Παναγιώτης

Λάππας Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χάρης

Μάρκου Κώστας

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μουζάλας Γιάννης

Μπαλάφας Γιάννης

Μπάρκας Κώστας

Μωραϊτης Θάνος

Νοτοπούλου Κατερίνα

Ξανθός Ανδρέας

Παπαδόπουλος Σάκης

Παπανάτσιου Κατερίνα

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Πούλου Γιώτα

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκουρλέτης Πάνος

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Σκούφα Μπέττυ

Σπίρτζης Χρήστος

Συρμαλένιος Νίκος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσακαλώτος Ευκλείδης

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νίκος

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου Δημήτρης

Χαρίτσης Αλέξης

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Ψυχογιός Γιώργος

CorfuPress.com

CorfuPress.com

Related Posts

rss feed

Αυλωνίτης: Ζήτησε ηχηρές διεκδικήσεις για τη δημόσια υγεία

by CorfuPress.com
Κυριακή, 08/06/2025
rss feed

Αυλωνίτης: Η αξιοπρέπεια των ηλικιωμένων είναι ευθύνη όλων μας

by CorfuPress.com
Παρασκευή, 06/06/2025
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυλωνίτης: Ο Υφ. Προστασίας του Πολίτη δεσμεύτηκε να επισκεφτεί τις Φυλακές

by CorfuPress.com
Σάββατο, 31/05/2025
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυλωνίτης: Όλοι οι μαθητές να εκπληρώσουν τους στόχους τους

by CorfuPress.com
Πέμπτη, 29/05/2025
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυλωνίτης: Εικόνες ντροπής στον περιβάλλοντα χώρο των Παλαιών Ανακτόρων

by CorfuPress.com
Σάββατο, 24/05/2025
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυλωνίτης για ναυάγιο της Πύλου: Η αλήθεια, αργά ή γρήγορα, βρίσκει το δρόμο για το φως!

by CorfuPress.com
Παρασκευή, 23/05/2025
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα Αυλωνίτη-Σουβλάκη, μετά την ερώτηση του βουλευτή για τις Φυλακές

by CorfuPress.com
Παρασκευή, 23/05/2025
Next Post

"Επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας - ΤΩΡΑ" λέει η ΕΛΜΕ

Κράτσα: Απολογηθείτε κ. Γαλιατσάτο, δεν σας ευνοούν οι συγκρίσεις αναφορικά με το ΕΣΠΑ

Σαγιάς: Άριστη η συνεργασία μου με τον Άνθη

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταία σχόλια

  • Avatar Κερκυραιος πολιτης στο Τα υδροπλάνα βούλιαξαν (πάλι) στις κυβερνητικές παλινωδίες…: “Εχουμε αμαξες, δεν μας ενδιαφερουν τα υδροπλανα σας!” Ιούν 4, 16:27
  • Avatar Παλλαβιτσινης Νικολαος στο Μόνιμοι Κάτοικοι Π. Πόλης: Η φύλαξη των μνημείων της πόλης επίκαιρη όσο ποτέ: “Συλλάβανε τα κορίτσια επειδή χορεύανε μπροστά στο παλάτι.Και λοιπόν?. Που είναι η παρανομία διερωτώμαι σαν Κερκυραίος πολίτης που ζω στην…” Μάι 26, 14:22
  • Avatar ΣΤΕΦΑΝΟΣ στο Κρόνος: Άνοιξε λογαριασμό για να μαζέψει χρήματα για αγορά οικοπέδου: “Tό ζητούμενο είναι εάν σέ δύο χρόνια ή τιμή τού οικοπέδου θά έχει παραμείνει ή ίδια.” Μάι 24, 18:04
  • Avatar ΣΤΕΦΑΝΟΣ στο H ομιλία Πουλημένου για την επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων: “Εφ’όσον παραδέχεσαι ότι ή Κέρκυρα αξίζει καλύτερη μεταχείρηση, τότε φρόντισε νά μάς αδειάσεις τήν γωνιά, καθότι εμετρήθεις καί ευρέθεις λίαν…” Μάι 22, 07:17
  • Avatar ενας κερκυραιος στο Κάτοικοι Παλιάς Πόλης: Καρεκλοτράπεζα & το Τσίρκο Medrano…: “Παει η Κερκυρα μας ΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΑΤΕ ΡΕ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!” Μάι 20, 13:54

Το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009

ακολουθήστε μας

No Result
View All Result
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CP-Web/CorfuPress.com
  • CorfuSports.com

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

WEBSITE: www.corfupress.com
C.P.WEB-CORFUPRESS.COM – ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ //
ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
MANTZAΡΟΥ 6 – T.K. 49132, ΚΕΡΚΥΡΑ
ΑΦΜ: 107115640 – ΔΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 2661026992
EMAIL: [email protected]
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: EMMANOYΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ
ΝΟΜΙΜΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: EMMANOYΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: EMMANOYΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΝΙΚΟΛΑΪΣ ΒΛΑΧΟΥ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: EMMANOYΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN: ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ

© 2024 CP-Web/CorfuPress.com

No Result
View All Result
  • EDITORIAL
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ – ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΡΘΡΑ
  • SPORTS

© 2024 CP-Web/CorfuPress.com

Εφόσον πατήστε ΑΠΟΔΟΧΗ τότε αυτόματα δηλώνετε ότι αποδέχεστε τους όρους χρήσης και την χρήση των cookies στις σελίδες μας καθώς και οτι συναινείτε βάσει της νεας Ευρωπαικής οδηγίας GDPR. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ .