• Αρχική
  • CP-Web
  • Στήλες
  • Άρθρα
  • CorfuSports
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
Παρασκευή, 16/05/2025
CorfuPress.com
  • EDITORIAL
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ – ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΡΘΡΑ
  • SPORTS
CorfuPress.com
No Result
View All Result
CorfuPress.com
Home ΓΝΩΜΕΣ ΑΡΘΡΑ

Μαρίνες, μοχλοί ανάπτυξης και ευημερίας

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΥΧΝΟΣ by ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΥΧΝΟΣ
Τετάρτη, 23/12/2020
A A

Με αφορμή διάφορα δημοσιεύματα για τον προϋπολογισμό-δημόσια έργα και όλες τις σκέψεις που διαβάζουμε κατά καιρούς για την ανάπτυξη της οικονομίας  θα ήθελα να καταθέσω την δική μου άποψη για να βοηθήσω στην επικράτηση του δημιουργικού αυτού κλίματος ,με την ελπίδα να μην στραβώσει, και να μην μείνει  μόνο στα χαρτιά.

    Η ποσότητα και πόσο μάλλον η ποιότητα των λιμενικών έργων -υπηρεσιών αποτελούσε ,αποτελεί και θα αποτελεί σε κράτη όπως το δικό μας που το 70% και πλέον περιβάλλετε  από θάλασσα ,βασική προϋπόθεση ανάπτυξης της  οικονομίας και του τουρισμού.

Κάνοντας μια αναφορά στις μεγάλες ναυτικές δυνάμεις του παρελθόντος (Αγγλία ,Πορτογαλία, Ισπανία)  θα δούμε ότι με την συνέργια των στόλων τους και τον λιμανιών τους κατάφερναν να πρωτεύουν και να επικρατήσουν  .

Οι περισσότερες  τότε ναυμαχίες γίνονταν για την κυριαρχία στις θάλασσες και των λιμανιών  ,κοιτάζοντας το σήμερα τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει ουσιαστικά ,το λιμάνι και σήμερα αποτελεί πόλο ανάπτυξης και οικονομικής ευημερίας , έχει λοιπόν διαχρονική άξια και σήμερα ακόμη μεγαλύτερη μάλιστα  αφού δεν είναι μόνο μέσω διακίνησης εμπορευμάτων και επικοινωνίας αλλά και τουριστικής ανάπτυξης !

  Σε συνδυασμό με την μείωση του ΦΠΑ στα σκάφη από 24% σε 6% αλλά και με την αφαίρεση των τεκμήριων που πρέπει να προωθήσει η κυβέρνηση –όπως  προανήγγειλε- θα δώσουν νέα ώθηση στην οικονομία της χώρα μας.

.   Η ποιότητα λοιπόν τον λιμενικών υπηρεσιών αποτελεί κρίσιμη προϋπόθεση για την ανάπτυξη της πόλης μας  και του νησιού μας και κατά προέκταση της χώρας μας .

Με χαρά βλέπω τις φιλότιμες προσπάθειες του  Ο.Λ.ΗΓ  που καταβάλλει για την δημιουργία ενός πρότυπου ευρωπαϊκού λιμένα  στην Κέρκυρα κάτι που δεν πράττει όμως για την Λάκκα Παξών που έχει έτοιμη μελέτη εδώ και χρόνια (!) για σύγχρονη μαρίνα , μελέτη που έχει ολοκληρώσει ο δήμος  Παξών  και  έχει λανθασμένα κατ΄ εμέ παραχωρηθεί στον ΟΛΗΓ αφού ο τελευταίος διαχειρίζεται τους όρμους των Παξών , αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση .

Δεν θα μπορούσε να γίνουν ανάλογες προσπάθειες από τον οργανισμό λιμένα Κερκύρας  και από τον Δήμο Παξών (  50%-50%) για τους Παξούς , σημειωτέων ότι και ο Δήμος Παξών   θα έπρεπε να έχει λόγο για την πραγματοποίηση ενός τέτοιου έργου αφού τα λιμάνια του είναι κάτι  σαν την  αυλή για το σπίτι μας και όμως έχουν παραχωρηθεί με την προοπτική αναβάθμισής τους που όμως δεν έρχεται .

Μήπως είναι έργο ασύμφορα οικονομικά; Δεν το νομίζω! Άλλωστε  μια μελέτη βιωσιμότητας μπορεί να γίνει με λίγα χρήματα.

  Μήπως υπάρχουν άλλα οικονομικά συμφέροντα , άλλες μαρίνες που φοβούνται τον ανταγωνισμό που μπορεί να προκαλέσουν η μεταμόρφωση τον φυσικών πανέμορφων, προστατευμένων όρμων του Γαίου-Λογγού και Λάκκας σε τουριστικά επανδρωμένες μαρίνες ,με υπηρεσίες  στην περιοχή ή μήπως έλλειψη χρημάτων ; Η τελικά το  κάτι πιο απλό .αδιαφορία ! 

Οι μαρίνες  στην χώρα μας ,εκείνες που προσφέρουν ασφάλεια ,καλές υπηρεσίες, δεν ξεπερνούν τις τριάντα με συνολικό αριθμό σκαφών τις 6.000 χιλ. περίπου,  στην γείτονα μας Τουρκία ,που  άρχισε  την δημιουργία τους μετά από εμάς  αναπτύσσεται σε αυτόν τον τομέα  με γοργούς ρυθμούς  και οι θέσεις ξεπερνούν τις 20,000 !

Μια σκέψη είναι η ανάπτυξη ενός δικτύου -μαρίνων στα νησιά του Ιόνιου και στις ακτές τις δυτικής Ελλάδας π.χ  Ηγουμενίτσα-Παξοί-Ιθάκη κ.λπ. εδώ η θάλασσα  μας προσφέρετε για ιστιοπλοΐα ,ψάρεμα ,θαλάσσια σπόρ , μαρίνες με υψηλά ομοιογενή standard ώστε να απορροφηθεί ο τεράστιος όγκος σκαφών που προτιμούν την μεσόγειο με κύριο πελατειακό όγκο την αγορά της Ιταλίας όπου οι θέσεις  μαρίνας εκεί κοστίζουν αρκετά ,αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος ενός σκάφους 13-15μ αντιστοιχεί στο ποσό των 200-800 ευρώ μηνιαίος  !

Ένα τέτοιο εγχείρημα χρειάζεται  τη σύμπραξη κράτους και ιδιώτη ίσως για να ευόδωση  άλλα « ιδιώτης»  σημαίνει έλεγχος από την πλευρά του ,του λιμένα -μαρίνας και πληρωμή αντιτίμου σύμφωνα  με τους νόμους της αγοράς-ζήτησης  και ίσως η λύση αυτή να είναι η τελευταία που πρέπει να προωθηθεί βέβαια ο αντίλογος είναι ότι   για να γίνει σε χρόνους φυσιολογικούς τα έργα χρειάζεται ο ιδιώτης.

  Η άλλη λύση είναι οι ξύλινες προβλήτας γίνονται γρήγορα και με χαμηλό κόστος  από την πλευρά του δήμου ,σε αντίθεση με την τσιμεντοποίηση των λιμανιών που είναι κατά πολύ πιο δαπανηρό και το σημαντικότερο  το τσιμέντο αλλάζει  την μορφή και τον χαρακτήρα των όρμων  .

Δεν μπορούν να εννοηθούν πλέον σύγχρονα λιμάνια χωρίς μια μαρίνα στο πλευρό τους για την υποστήριξη σκαφών αναψυχής  βλ.Ηγουμενίτσα , η «φυσικά» λιμάνια βλ.Γάιο ,Λάκκα  και Λογγό * στους Παξούς όπου με μικρές παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν ζηλευτές μαρίνες ,με ηλεκτρικό ,πίλαρ νερού , πλυντήρια  και άλλες υπηρεσίες .

  Η μαρίνα σε έναν τόπο είναι επένδυση στην οικονομία , στον τουρισμό και γενικότερα στην ανάπτυξη του.

1.Προσελκύει επενδύτες

2.Ενισχύεται η τοπική οικονομία από την αύξηση των συναλλαγών  μεγιστοποιεί την τουριστική περίοδο .

3.Αλλάζει η ίδια η δομή της πόλης ή του νησιού και  σίγουρα αλλάζει η αισθητική τους .

4.Δημιουργεί θέσεις εργασίας, κάτι που χρειάζεται η περιοχή μας.

 

   Βασική προϋπόθεση για να μην υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις από την πραγματοποίηση ενός  τέτοιου έργου είναι η σωστή περιβαλλοντική  μελέτη ώστε να μην υποβαθμιστεί ο περιβάλλον χώρος .

Χαρακτηριστικό θετικό παράδειγμα  η μαρίνα του Ρίμινι  -Ιταλία αποπερατώθηκε πάρα πολύ σύντομα  (1998-2000) σε μέρος υποβαθμισμένης παράλιας λουόμενων ,η  αρχιτεκτονική της οποίας αναβάθμισε την περιοχή ,ακόμη και τα τουβλάκια που επιλέχθηκαν για τις  κατασκευές  είχαν το χρώμα της άμμου  της προσκείμενης  παράλιας ενώ οι ξύλινες αποβάθρες δεν υποβάθμισαν τον θαλάσσιο χώρο και βυθό ,Η δημιουργία της  είχε σαν  αποτέλεσμα να  ενισχυθούν οι ναυτικές δραστηριότητες όπως η ιστιοπλοΐα .το ψάρεμα οι ναυτικοί όμιλοι , κάτι που έδωσε ζωή στην ήδη «δραστήριᨻ πόλη.

  Μια μαρίνα εκτός των άλλων λοιπόν εκσυγχρονίζει και δίνει μια νέα πνοή !

Πρέπει όλοι οι φορείς να εργαστούν και οι πολίτες  να πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση η εφαρμογή μια τέτοιας πολιτικής μπορεί να αναδείξει και αλλά πλεονεκτήματα της περιοχής μας και να δώσει την απαραίτητη ώθηση και σε όλους τους  τομείς της οικονομίας μας .

 

* Στη φωτογραφία το προσχέδιο για την μαρίνα του όρμου Λογγού.

 

CorfuPress.com

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΥΧΝΟΣ

*Είναι Οικονομολόγος Τουριστικής ανάπτυξης με ΜΒΑ στην οργάνωση και την διοίκηση τουριστικών επιχειρήσεων και οργανισμών και πρ. Αντιδήμαρχος Οικονομικών & Τουρισμού του δήμου Παξών

Related Posts

ΑΡΘΡΑ

Ναύλωση σκαφών: Ευτράπελα και οφέλη

by ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΥΧΝΟΣ
Κυριακή, 10/07/2022
ΑΡΘΡΑ

«Covid free»… ὅσον οὔπω  και οι Παξοί!

by ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΥΧΝΟΣ
Πέμπτη, 22/04/2021
ΑΡΘΡΑ

Πονοκέφαλος για την κυβέρνηση, οι δασικοί χάρτες…

by ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΥΧΝΟΣ
Τρίτη, 30/03/2021
ΑΡΘΡΑ

Το Υπουργείο παίρνει από τους Δήμους τα λιμάνια

by ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΥΧΝΟΣ
Παρασκευή, 19/03/2021
ΑΡΘΡΑ

Ο ταχύς εμβολιασμός ο καλύτερος σύμμαχος στην τουριστική προβολή της χώρα μας

by ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΥΧΝΟΣ
Σάββατο, 06/03/2021
ΑΡΘΡΑ

Υδατοδρόμια και υδροπλάνα: Ποιοι θα είναι οι κερδισμένοι…

by ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΥΧΝΟΣ
Παρασκευή, 15/01/2021
ΑΡΘΡΑ

Η επιθετική ψηφιακή τουριστική προβολή “το φιλί της ζωής” στην προβολή του προορισμού

by ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΥΧΝΟΣ
Δευτέρα, 14/12/2020
Next Post

ΠIN: Νέες επιχειρηματικές προοπτικές το 2021

OTOE Κέρκυρας: Η Θυρίδα της ΤτΕ να αναβαθμιστεί σε Υποκατάστημα

Πότε θα προβληθούν οι συναυλίες της Παλαιάς και της "Μάντζαρος"

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταία σχόλια

  • Avatar Κερκυραιος πολιτης στο Ο… Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι 16 Ιουνίου ξεκινούν τα υδροπλάνα: “Να τους δωσει μερικα εκατομμυρια για να “μεταφερουν” ασθενεις απο το ανυπαρκτο νοσοκομειο (;) Κερκυρας, Παξων και διαποντιων νησων. Περαστικα…” Μάι 12, 11:02
  • Avatar Κερκυραιος πολιτης στο «Θρήνος» για Παπαδάκη κι ούτε ένα δάκρυ για τις περιφερειακές εφημερίδες: ““Προσωπικοτητα” της νεοΕλληνικης πραγματικοτητας, της ρησης, “ο θανατος σου η ζωη μου”. Σιχασια το λεμε.” Μάι 12, 10:56
  • Avatar ΣΤΕΦΑΝΟΣ στο Ένα φάντασμα πάνω στο λόφο τ’ Αβράμη το «Φτωχοκομείο»!: “Ο λόφος Αβράμη με τά διάσπαρτα απομεινάρια τού παλαιού Βενετσιάνικου οχυρού, είναι ένα κεφάλαιο γιά τήν Κέρκυρα, τό οποίο θά…” Μάι 8, 12:10
  • Avatar ΣΤΕΦΑΝΟΣ στο Οξύνονται οι αντιδράσεις για την υπόκλιση Μαχειμάρη στον Ράμα! (VIDEO): “Στήν περίπτωση κατά τήν οποία πραγματοποιηθεί συμφωνία μέ τήν Αλβανία γιά νερό από τό Γαλάζιο Μάτι, θά αρκεστώ νά πώ…” Μάι 8, 11:45
  • Avatar Κερκυραιος πολιτης στο Οξύνονται οι αντιδράσεις για την υπόκλιση Μαχειμάρη στον Ράμα! (VIDEO): “Θα φερει “νερο” απο την Αλβανια, χωρις διακρατικη συμφωνια, λογω επικυψεων. Αυτο θα πουλαει απο μεθαυριο στους σανοφαγους ψηφοφορους.” Μάι 7, 06:09

Το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009

ακολουθήστε μας

No Result
View All Result
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CP-Web/CorfuPress.com
  • CorfuSports.com

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

WEBSITE: www.corfupress.com
C.P.WEB-CORFUPRESS.COM – ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ //
ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
MANTZAΡΟΥ 6 – T.K. 49132, ΚΕΡΚΥΡΑ
ΑΦΜ: 107115640 – ΔΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 2661026992
EMAIL: [email protected]
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: EMMANOYΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ
ΝΟΜΙΜΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: EMMANOYΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: EMMANOYΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΝΙΚΟΛΑΪΣ ΒΛΑΧΟΥ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: EMMANOYΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN: ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ

© 2024 CP-Web/CorfuPress.com

No Result
View All Result
  • EDITORIAL
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ – ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΡΘΡΑ
  • SPORTS

© 2024 CP-Web/CorfuPress.com

Εφόσον πατήστε ΑΠΟΔΟΧΗ τότε αυτόματα δηλώνετε ότι αποδέχεστε τους όρους χρήσης και την χρήση των cookies στις σελίδες μας καθώς και οτι συναινείτε βάσει της νεας Ευρωπαικής οδηγίας GDPR. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ .