• Αρχική
  • CP-Web
  • Στήλες
  • Άρθρα
  • CorfuSports
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
Παρασκευή, 16/05/2025
CorfuPress.com
  • EDITORIAL
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ – ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΡΘΡΑ
  • SPORTS
CorfuPress.com
No Result
View All Result
CorfuPress.com
Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Η θέση της ΛΑΣΥ Νότου για το θέμα της μεταφοράς των απορριμμάτων

CorfuPress.com by CorfuPress.com
Τετάρτη, 16/12/2020
A A

Ποια η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης για το θέμα της μεταφοράς των απορριμμάτων του δήμου Ν. Κέρκυρας στο Πάλαιρο καθώς και για τη δημιουργία ΣΜΑ στο Νότο.

Η ανακοίνωση της ΛΑΣΥ

Στις 14 Δεκέμβρη συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Νότιας Κέρκυρας, με θέματα την ενημέρωση και συζήτηση για την μεταφορά των απορριμμάτων στο Πάλαιρο, περιοχή του Δήμου Βόνιτσας-Ακτίου, καθώς και την ανάγκη δημιουργίας Σταθμού Μεταφόρτωσης (ΣΜΑ) στη Νότια Κέρκυρα.

Η τοποθέτησή μας για το θέμα της μεταφοράς:
Η μεταφορά είναι πλέον αναγκαίο κακό. Οι ευθύνες είναι διαχρονικές και των κυβερνήσεων και των τοπικών αρχών, που οδήγησαν το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων σε αδιέξοδο. Όχι από ανικανότητα ή αμέλεια, όπως ισχυρίζονται οι άλλες παρατάξεις.
Υπήρχαν και υπάρχουν σκοπιμότητες οικονομικές, πολιτικές κτλ. Ο λαός πληρώνει τις συνέπειες και οικονομικά και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον. Η μη επίλυση του προβλήματος, ενώ υπήρχαν και υπάρχουν όλες οι δυνατότητες τεχνολογικά είναι μια από τις πολλές αντιφάσεις της καπιταλιστικής ανάπτυξης.
Γιγαντώθηκε η Τουριστική Οικονομία στην Κέρκυρα, αλλά δεν φρόντισαν να λύσουν ζητήματα υποδομών, όπως δρόμοι, απορρίμματα, νερό, χώροι στάθμευσης κτλ. Τα απορρίμματα και η διαχείρισή τους, είναι πρόβλημα για όλη τη χώρα.
Δεν είμαστε αντίθετοι με τη μεταφορά, εδώ που έχουμε φτάσει. Διαφωνούμε όμως, ποιος πληρώνει το κόστος. Διαφωνούμε με τα αντισταθμιστικά τέλη. Πρόκειται για δεύτερη φορολογία. Ήδη ο λαός πληρώνει βαριά φορολογία στο κράτος. Το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων θα έπρεπε να καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Διαφωνούμε συνολικά με την πολιτική διαχείρισης. Τα απορρίμματα έχουν μετατραπεί σε εμπόρευμα και η διαχείρισή τους σε ραγδαία αναπτυσσόμενη επιχειρηματική δραστηριότητα.
Γι’ αυτό η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, καθώς και οι προηγούμενες, εμπλέκουν τους επιχειρηματίες, σε όλες τις φάσεις της διαχείρισης (συλλογή, μεταφορά, διαχείριση, επεξεργασία, χρήση). Τα απορρίμματα είναι χρυσοφόρο πεδίο. Έχουν εγκριθεί τεράστια ποσά για επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα.
Ο λαός θα πληρώνει το κόστος και τις συνέπειες. Ο διαβαθμιδικός φορέας (Περιφέρεια-Δήμοι) θεσμοθετήθηκε από την κυβέρνηση, για να διευκολύνει την είσοδο των ιδιωτών σε όλο το κύκλωμα διαχείρισης.
Οι κόντρες Δημάρχων – Περιφέρειας, είναι για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στη διαδικασία. Η κυβέρνηση προωθεί την κατασκευή πάνω από 45 εργοστασίων επεξεργασίας των απορριμμάτων (ΜΕΑ) σε όλη τη χώρα με ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα). Μονάδες με μεγάλο υπόλειμμα, πάνω από 80%.
Ταυτόχρονα με το νέο Εθνικό Σχέδιο (ΕΣΔΑ) προωθεί την καύση (32% μέχρι το 2030) για παραγωγή ενέργειας, αλλά και στις τσιμεντοβιομηχανίες, από το υπόλειμμα των ΜΕΑ.
Στην πράξη υπονομεύει την ανακύκλωση. Η δική μας πρόταση κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση. Τα απορρίμματα δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα, που το ξανα- πληρώνει ο λαός, μια όταν το αγοράζει και μια όταν το πετάει. Η πρότασή μας μιλάει για:

 

 Κεντρικά, επιστημονικά σχεδιασμένη πολιτική διαχείρισης
 Κρατικό φορέα κατασκευών
 Αποκλειστικά δημόσια διαχείριση όλου του κυκλώματος. Καμιά εμπλοκή ιδιωτών.
 Το κόστος να καλύπτεται από τον κρατικό προΫπολογισμό. Όχι ανταποδοτικά τέλη.
 Στελέχωση των Δήμων – ΦΟΣΔΑ με αναγκαίες υποδομές κι εξοπλισμό.
 Πρόσληψη απαραίτητων εργαζομένων με μόνιμη σταθερή εργασία και πλήρη δικαιώματα.
 Πρόληψη παραγωγής απορριμμάτων (πχ επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες).
 Άμεση προτεραιότητα στην ανακύκλωση, με διαλογή στην πηγή.
 Μηχανική ανακύκλωση των σύμμεικτων, κομποστοποίηση.
 Προοδευτική μείωση των απορριμμάτων.
 Συνεχής ενημέρωση – ευαισθητοποίηση του λαού.

Βεβαίως, χρειάζεται άλλη πολιτική που να έχει στο επίκεντρο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών κι όχι τα κέρδη των καπιταλιστών.
Με βάση τη διαφορετική μας θέση στο σύνολό της, δεν ψηφίζουμε θετικά για καμιά πλευρά της σημερινής διαχείρισης, ούτε για τη μεταφορά που θα χρυσοπληρώσει ο λαός, η οποία έτσι κι αλλιώς είναι ενταγμένη στην αντιλαϊκή πολιτική.
Για τη μεταφορά στο Πάλαιρο, υπάρχει και το πρόβλημα του ΧΥΤΑ. Η Λαϊκή Συσπείρωση της περιοχής, από τον Αύγουστο, έχει θέσει θέμα να κλείσει ο ΧΥΤΑ, επειδή υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα, έχει δε ζητήσει εξεύρεση νέου χώρου. Όμως, η πλειοψηφία του Δήμου Βόνιτσας – Ακτίου, έχει πάρει άλλη απόφαση, για επέκταση του ΧΥΤΑ και προφανώς ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας, αφού θα εισπράξει, για το 2021, από τους Δήμους Βόρειας και Νότιας Κέρκυρας 800.000 ευρώ!

 

Η τοποθέτησή μας για το θέμα του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ):
Η Λαϊκή Συσπείρωση συμφωνεί με την κατασκευή σταθμών μεταφόρτωσης. Είναι χρήσιμοι για τη σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων (χρόνος, οικονομία κτλ.) Για την χωροθέτηση τους απαιτείται μελέτη που να αποδεικνύει την καταλληλότητα της βέλτιστης θέσης, περιβαλλοντικά, οικονομικά κτλ.
Σήμερα χρειάζεται και η ενημέρωση του λαού και των φορέων του. Είναι αναγκαία η συναίνεση, ο λαός έχει ταλαιπωρηθεί με τα απορρίμματα για πολλά χρόνια, για αυτό είναι δύσπιστος και όχι άδικα.
Το θέμα του ΣΜΑ άνοιξε το καλοκαίρι. Πριν από δυο μήνες, ο Δήμαρχος ενημέρωσε τους επικεφαλείς των παρατάξεων, για την πρόθεσή του να κατασκευάσει ΣΜΑ στη Νότια Κέρκυρα. Θεωρούσε ως επικρατέστερο χώρο, εκείνον που βρίσκεται στα όρια των Αργυράδων (Λεύτερα), ο ποίος, χώρος, ανήκει στο Δήμο. Η δική μας παρατήρηση ήταν:
– Να ενημερώσει το Τοπικό Συμβούλιο Αργυράδων να έχουν γνώμη για το θέμα
– Να καλέσουμε Λαϊκή Συνέλευση να ακούσουμε τη γνώμη των κατοίκων
Μέχρι σήμερα, δεν έγινε τίποτε από αυτά. Ήρθε ξαφνικά το θέμα, για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και δυο – τρεις μέρες πριν, μηχανήματα του Δήμου καθάριζαν το συγκεκριμένο χώρο. Δεν ήταν τυχαίο! Το ομολόγησε ο Δήμαρχος στο Δημοτικό Συμβούλιο: «Καθαρίζουμε για να κάνουμε μετρήσεις». Εμείς περιμένουμε. Απαιτείται τώρα, ενημέρωση του λαού για να υπάρξει συναίνεση. Απαιτείται μελέτη που να αποδεικνύει αν είναι αυτός ο καταλληλότερος χώρος. Ενέργειες που έπρεπε ήδη να έχουν κάνει!
` Ο λαός πρέπει να βγάζει συμπεράσματα, από τέτοιες συμπεριφορές που τον υποτιμούν και τον θέλουν άβουλο και αμέτοχο θεατή σε όσα γίνονται στον τόπο του. Η Λαϊκή Συσπείρωση θα συνεχίζει να ενημερώνει και να κινητοποιεί το λαό.

CorfuPress.com

CorfuPress.com

Related Posts

rss feed

ΛΑΣΥ Νότου: Ο Δήμος σε παράλυση, ο λαός να πάρει την υπόθεση της ζωής του στα χέρια του

by CorfuPress.com
Πέμπτη, 08/05/2025
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΛΑΣΥ Νότου: Επαγρύπνηση για να μην περάσουν οι αυξήσεις των δημοτικών τελών σε σπίτια και επιχειρήσεις

by CorfuPress.com
Τρίτη, 04/02/2025
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Λαϊκή Συσπείρωση: Νέες αυξήσεις τελών, νέα αβάρη στο λαό της Βόρειας Κέρκυρας

by CorfuPress.com
Τρίτη, 12/11/2024
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Οι ερωτήσεις της ΛΑΣΥ στο δημοτικό συμβούλιο στο Νότο

by CorfuPress.com
Πέμπτη, 29/08/2024
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Οι ερωτήσεις της ΛΑΣΥ για την ειδική συνεδρίαση στο νότο

by CorfuPress.com
Τρίτη, 27/08/2024
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Κινητοποίηση για το νερό ετοιμάζει η ΛΑΣΥ Νότου

by CorfuPress.com
Δευτέρα, 22/07/2024
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Τα θέματα της ΛΑΣΥ Νότου για τη 2η συνεδρίαση λογοδοσίας

by CorfuPress.com
Πέμπτη, 25/04/2024
Next Post

ΛΑΣΥ: Να συζητηθεί το θέμα της αναστολής συμβάσεων των εργαζομένων στα Κοινωφελή Προγράμματα του ΟΑΕΔ

Ξεκινά η δημόσια διαβούλευση για τη νέα στρατηγική της ΠΙΝ ενόψει του νέου ΕΣΠΑ

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΠΕ Κέρκυρας για τα δημοσιεύματα περί εμπλοκής υπαλλήλων της Δ/νσης Μεταφορών σε ποινική διαδικασία

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταία σχόλια

  • Avatar Κερκυραιος πολιτης στο Ο… Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι 16 Ιουνίου ξεκινούν τα υδροπλάνα: “Να τους δωσει μερικα εκατομμυρια για να “μεταφερουν” ασθενεις απο το ανυπαρκτο νοσοκομειο (;) Κερκυρας, Παξων και διαποντιων νησων. Περαστικα…” Μάι 12, 11:02
  • Avatar Κερκυραιος πολιτης στο «Θρήνος» για Παπαδάκη κι ούτε ένα δάκρυ για τις περιφερειακές εφημερίδες: ““Προσωπικοτητα” της νεοΕλληνικης πραγματικοτητας, της ρησης, “ο θανατος σου η ζωη μου”. Σιχασια το λεμε.” Μάι 12, 10:56
  • Avatar ΣΤΕΦΑΝΟΣ στο Ένα φάντασμα πάνω στο λόφο τ’ Αβράμη το «Φτωχοκομείο»!: “Ο λόφος Αβράμη με τά διάσπαρτα απομεινάρια τού παλαιού Βενετσιάνικου οχυρού, είναι ένα κεφάλαιο γιά τήν Κέρκυρα, τό οποίο θά…” Μάι 8, 12:10
  • Avatar ΣΤΕΦΑΝΟΣ στο Οξύνονται οι αντιδράσεις για την υπόκλιση Μαχειμάρη στον Ράμα! (VIDEO): “Στήν περίπτωση κατά τήν οποία πραγματοποιηθεί συμφωνία μέ τήν Αλβανία γιά νερό από τό Γαλάζιο Μάτι, θά αρκεστώ νά πώ…” Μάι 8, 11:45
  • Avatar Κερκυραιος πολιτης στο Οξύνονται οι αντιδράσεις για την υπόκλιση Μαχειμάρη στον Ράμα! (VIDEO): “Θα φερει “νερο” απο την Αλβανια, χωρις διακρατικη συμφωνια, λογω επικυψεων. Αυτο θα πουλαει απο μεθαυριο στους σανοφαγους ψηφοφορους.” Μάι 7, 06:09

Το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009

ακολουθήστε μας

No Result
View All Result
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CP-Web/CorfuPress.com
  • CorfuSports.com

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

WEBSITE: www.corfupress.com
C.P.WEB-CORFUPRESS.COM – ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ //
ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
MANTZAΡΟΥ 6 – T.K. 49132, ΚΕΡΚΥΡΑ
ΑΦΜ: 107115640 – ΔΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 2661026992
EMAIL: [email protected]
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: EMMANOYΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ
ΝΟΜΙΜΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: EMMANOYΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: EMMANOYΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΝΙΚΟΛΑΪΣ ΒΛΑΧΟΥ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: EMMANOYΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN: ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ

© 2024 CP-Web/CorfuPress.com

No Result
View All Result
  • EDITORIAL
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ – ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΡΘΡΑ
  • SPORTS

© 2024 CP-Web/CorfuPress.com

Εφόσον πατήστε ΑΠΟΔΟΧΗ τότε αυτόματα δηλώνετε ότι αποδέχεστε τους όρους χρήσης και την χρήση των cookies στις σελίδες μας καθώς και οτι συναινείτε βάσει της νεας Ευρωπαικής οδηγίας GDPR. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ .