• Αρχική
  • CP-Web
  • Στήλες
  • Άρθρα
  • CorfuSports
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
Δευτέρα, 23/06/2025
CorfuPress.com
  • EDITORIAL
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ – ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΡΘΡΑ
  • SPORTS
CorfuPress.com
No Result
View All Result
CorfuPress.com
Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΣΥΝ: Mέτρα στήριξης και πρόληψης των εξαρτήσεων και της θεραπείας τους.

CorfuPress.com by CorfuPress.com
Παρασκευή, 04/12/2020
A A

Ανακοίνωση του ΕΣΥΝ Κέρκυρας που ζητά μέτρα στήριξης και πρόληψης των εξαρτήσεων και της θεραπείας τους.

Η ανακοίνωση
Οι συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία, ιδιαίτερα κατά τις περιόδους της καραντίνας, επιδεινώνει τις αιτίες που οδηγούν στη χρήση και στην εξάρτηση από ναρκωτικές ουσίες. Συνθήκες όπως η ανεργία, η οικονομική αβεβαιότητα, η κοινωνική απομόνωση, η μοναξιά, διευκολύνουν τη στροφή προς τις ουσίες με σκοπό τη φυγή από τις συνέπειες που δημιουργούν. Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται και από τα στατιστικά στοιχεία που περισυλλέχτηκαν στις περιόδους της καραντίνας. Εάν η λήψη μέτρων στήριξης της πρόληψης και της θεραπείας από τις εξαρτήσεις ήταν πάντοτε αναγκαία, σήμερα είναι εκ των ων ουκ άνευ. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής, δεν πήραν κανένα μέτρο για να ενισχύσουν την πρόληψη και τη θεραπεία όλους τους τελευταίους μήνες. Αντίθετα υπήρξαν κυβερνήσεις χωρών, όπως αυτές του Καναδά και κάποιων πολιτειών των ΗΠΑ που αξιοποίησαν την πολιτική της ελεύθερης πώλησης κάνναβης για να καταστείλουν αντιδράσεις που προκαλούν αυτές οι συνθήκες.
ΑΥΞΗΜΕΝΗ Η ΖΗΤΗΣΗ ΚΑΝΝΑΒΗΣ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ
 Στην Ολλανδία σχηματιστήκαν οι μεγαλύτερες ουρές που έχουν γίνει πότε έξω από καταστήματα πώλησης κάνναβης με σκοπό την εξασφάλιση ποσοτήτων για όλη τη διάρκεια της καραντίνας
 Στον Καναδά οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης ναρκωτικών παρουσίασαν θεαματική αύξηση των κερδών τους και η χρήση κάνναβης σχεδόν τριπλασιάστηκε μέσα σε ένα μήνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 6,5% των Καναδών παραδέχτηκε ότι αύξησε την εβδομαδιαία χρήση κάνναβης ως απάντηση στο άγχος που δημιούργησαν οι συνθήκες της πανδημίας.
 Στις ΗΠΑ η κάνναβη κατέγραψε ρεκόρ διάθεσης.
 Στις χώρες της Ε.Ε. πολλοί νέοι, εξαιτίας δυσκολιών πρόσβασης στις ναρκωτικές ουσίες, αντικατέστησαν τις κλασσικές ουσίες με νέα συνθετικά ναρκωτικά. Επιπλέον εξαιτίας των αυστηρότερων συνοριακών ελέγχων με αφορμή την πανδημία υπάρχει αύξηση της πώλησης μέσω διαδικτύου.
 Στην Ελλάδα οι συνθήκες που επιβλήθηκαν μετά το ξέσπασμα της πανδημίας αύξησαν τη χρήση ναρκωτικών ουσιών. Σύμφωνα με έρευνα, παρουσιάστηκε μεγάλη αύξηση χρήσης κοκαΐνης κατά τη διάρκεια της καραντίνας με την κατανάλωση ανά εβδομάδα να φτάνει τα 800 γραμμάρια την ημέρα, ενώ η χρήση αμφεταμίνης αυξήθηκε κατά 650%. Επιπλέον, έρευνα του ΚΕΘΕΑ ανέδειξε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας στην Ελλάδα, και ιδιαίτερα στην καραντίνα του Μαρτίου, οι χρήστες τοποθέτησαν ως πρωταρχική τους ανάγκη την εξεύρεση ουσιών με ποσοστό 27% με την ανησυχία για πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας να είναι τελευταία (σε συνθήκες πανδημίας!) με ποσοστό 8%. Αποδεικνύεται, λοιπόν, πόσο «χρήσιμα» εργαλεία αποπροσανατολισμού από τις πραγματικές ανάγκες μπορούν να είναι τα ναρκωτικά για κυβερνήσεις που στερούν την καθολική πρόσβαση σε βασικές ανάγκες όπως η υγεία.
Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΠΡΟΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥΣ
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι χώρες που έχουν νομιμοποιήσει την ψυχαγωγική χρήση της κάνναβης, την αξιοποίησαν για αύξηση των κερδών της βιομηχανίας παραγωγής και εμπορίου της ουσίας. Οι κυβερνήσεις σε Καναδά και ΗΠΑ κράτησαν ανοιχτές τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης κάνναβης με αποτέλεσμα οι πωλήσεις να τριπλασιαστούν και να διπλασιαστούν αντίστοιχα σε αυτές τις χώρες. Μάλιστα κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ κατέταξαν την κάνναβη στην κατηγορία των απαραίτητων αγαθών. Έτσι η ιδεολογική καταστολή των νέων σε περιόδους όξυνσης των προβλημάτων συνοδεύτηκε από αυξημένη κερδοφορία!
Στις χώρες της Ε.Ε., σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Ναρκωτικά, καμία χώρα δεν πήρε μέτρα για αύξηση της πρόληψης και θεραπείας, παρά τις έρευνες που απέδειξαν ότι οι χρήστες ναρκωτικών αποδεικνύονται ευάλωτοι και με μεγάλη θνησιμότητα απέναντι στις συνέπειες του Covid-19. Επιπλέον, στη Γαλλία, βουλευτές από όλα τα κόμματα παρουσίασαν στη Βουλή τη νομιμοποίηση της ψυχαγωγικής κάνναβης ως απάντηση στην οικονομική κρίση που επιταχύνθηκε λόγω της πανδημίας.
ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Η κυβέρνηση της ΝΔ στην Ελλάδα έπραξε όπως και οι προκάτοχοι της, στον τομέα της πρόληψης και της θεραπείας. Διατήρησε την υποστελέχωση των Κέντρων Πρόληψης καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολο το έργο τους ιδιαίτερα στις νέες συνθήκες που έχει επιβάλλει η καραντίνα. Επίσης δεν πήρε κανένα μέτρο προετοιμασίας και ενίσχυσης των αντανακλαστικών των νέων απέναντι στα ναρκωτικά, εν όψει του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Επιπλέον, δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον για την προστασία των ίδιων των χρηστών αν και όλες οι έρευνες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι οι χρήστες ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Σύμφωνα με το ΚΕΘΕΑ, μόλις το 54% των χρηστών έχει υποβληθεί σε τέστ ανίχνευσης κορονοϊού έστω και μια φορά, με το μεγαλύτερο μέρος να προέρχεται κυρίως από δομές και ξενώνες. Αυτό αποδεικνύει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των άστεγων χρηστών, που είναι και περισσότερο έκθετοι στον ιό, δεν έχει υποβληθεί σε τεστ. Αντιθέτως, το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των φιλοξενούμενων σε δομές έχει υποβληθεί σε τεστ αποδεικνύει πιο επιτακτικά την ανάγκη πολλαπλασιασμού τους.
ΤΟ ΕΣΥΝ ΑΝΤΙΠΑΛΕΥΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΜΕΤΡΑ
Το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών καλεί το λαό και τη νεολαία να παλέψουν για:
 Πλήρη στελέχωση με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό του Κέντρου Πρόληψης «ΔΗΜΟΠ ΝΙΚΟΣ ΜΩΡΟΣ» και ανάπτυξή του στη Βόρεια και Νότια Κέρκυρα.
 Οικονομική ενίσχυση των προγραμμάτων απεξάρτησης και του «ΔΙΑΠΛΟΥΣ» στην Κέρκυρα.
 Εφαρμογή εξειδικευμένων επιστημονικών προγραμμάτων πρόληψης προσαρμοσμένης στις συνθήκες της καραντίνας.
 Αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων υποδομών και εύρεση νέων χώρων, όπου απαιτείται, για την κάλυψη των αναγκών αποσυγχρωτισμού.
 Στήριξη των ανθρώπων που βρίσκονται σε ανοιχτά προγράμματα στεγνής θεραπείας και απεξάρτησης που έχουν διακοπεί προσωρινά λόγω του κορονοϊού.
 Προσλήψεις σε όλα τα θεραπευτικά προγράμματα και δημιουργία μονάδων επίσκεψης στο σπίτι με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.
 Στελέχωση του τηλεφωνικού κέντρου των θεραπευτικών προγραμμάτων με σκοπό τον τακτικό έλεγχο της πορείας των θεραπευόμενων κατά τη διάρκεια των μέτρων απαγόρευσης και τη συχνή επικοινωνία με αυτούς και τις οικογένειές τους.
 Δωρεάν παροχή όλου του απαραίτητου ηλεκτρονικού εξοπλισμού όπου υπάρχει ανάγκη, για να επιτυγχάνεται η όσο το δυνατόν πιο ζωντανή επικοινωνία μεταξύ των θεραπευόμενων, των οικογενειών και των θεραπευτών με στόχο τη διαχείριση έκτακτων αναγκών.
 Να ανοίξουν πάλι τα κέντρα διανυκτέρευσης, να διευρυνθούν, να αναβαθμιστούν και να στελεχωθούν με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό καθώς και με ιατρικό, φαρμακευτικό, τεχνικό εξοπλισμό για την προστασία του προσωπικού και των εξαρτημένων.
 Ενίσχυση των street work και των κέντρων άμεσης πρόσβασης (στέκια) για παροχή ολόπλευρης στήριξης στους χρήστες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο δρόμο.
 Πλήρης και υποχρεωτική πρόσβαση των εξαρτημένων στις μονάδες υγείας.
 Δημιουργία κινητών μονάδων υγείας με εξειδικευμένο προσωπικό και προστασία του από τον ιό με όλα τα απαραίτητα μέσα.
 Δημιουργία κινητών μονάδων παράδοσης, ελέγχου κι επίβλεψης της λήψης των υποκαταστάτων από τους εξαρτημένους που βρίσκονται σε προγράμματα υποκατάστασης και στελέχωσή τους με το απαραίτητο προσωπικό κι εξοπλισμό.
 Άμεση κάλυψη από το κράτος των οικονομικών υποχρεώσεων των θεραπευόμενων (ενοίκια, λογαριασμοί κ.α. ) για όλη τη διάρκεια της καραντίνας και για 4 μήνες επιπλέον.

CorfuPress.com

CorfuPress.com

Related Posts

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αξέχαστες στιγμές στο 20ο φεστιβάλ του ΕΣΥΝ

by CorfuPress.com
Δευτέρα, 26/05/2025
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Κ. Ρούσσινος, πρόεδρος του ΕΣΥΝ Κέρκυρας

by CorfuPress.com
Δευτέρα, 19/05/2025
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το Σάββατο, εκλογές στο ΕΣΥΝ

by CorfuPress.com
Δευτέρα, 05/05/2025
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΤΟ ΕΣΥΝ για το νέο νόμο της Κυβέρνησης

by CorfuPress.com
Τετάρτη, 10/07/2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΣΥΝ: Η διακήρυξη για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

by CorfuPress.com
Τετάρτη, 26/06/2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το ΕΣΥΝ για το θάνατο της μητέρας του Νίκου Πέρρου

by CorfuPress.com
Τρίτη, 18/06/2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αξέχαστες στιγμές στο 19ο φεστιβάλ του ΕΣΥΝ (video, pics)

by CorfuPress.com
Τρίτη, 04/06/2024
Next Post

"Yδραίου-Νεράντζης ακολουθούν προσωπικές πολιτικές προσβάλλοντας τη νοημοσύνη των πολιτών"

Κέρκυρα: Έκλεψαν 6.500 ευρώ από λογαριασμό και τα έκαναν bitcoin!

Κέρκυρα: Έπεσε από τη σκεπή του σπιτιού του και σκοτώθηκε

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταία σχόλια

  • Avatar ΣΤΕΦΑΝΟΣ στο Αντώνης Σαμαράς και Αλέξης Τσίπρας «μπαίνουν» στο «γήπεδο»: “Μπαίνουν ξανά στό παιχνίδι οί απορριφθέντες παλαιοί άχρηστοι νά ξανασώσουν τήν Ελλάδα !” Ιούν 22, 23:11
  • Avatar ΣΤΕΦΑΝΟΣ στο Φίλοι του Βίδο: Ούτε φέτος καΐκι, αμφίβολες οι κατασκηνώσεις: “Από τόν κώ.. τής μυλωνούς, ζητάς καλλιγραφία εσύ ?” Ιούν 22, 23:05
  • Avatar Saunt pauli στο Κλείνουν τα γραφεία της ΝΔ στην Κέρκυρα – Δεν είναι τυχαίο, λέει ο Χαρίτος: “ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ Ν ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ” Ιούν 21, 05:05
  • Avatar Κερκυραίος πολιτης στο Φίλοι του Βίδο: Ούτε φέτος καΐκι, αμφίβολες οι κατασκηνώσεις: “Το Βιδο μας μάρανε. Η βρόμα που έχει μαζευτεί στο πεζοδρόμιο και στα σκαλιά της πρων Ιονικης τράπεζας και νυν…” Ιούν 19, 19:58
  • Avatar JohnT στο Έκθεση Αξιολόγησης Δημοσίων Υπηρεσιών: Η Κέρκυρα στην Ουρά της Ελλάδας!: “Surely the opening sentence of this article is untrue “…The findings for the Regional Unit of Corfu and the municipalities…” Ιούν 10, 18:02

Το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009

ακολουθήστε μας

No Result
View All Result
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CP-Web/CorfuPress.com
  • CorfuSports.com

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

WEBSITE: www.corfupress.com
C.P.WEB-CORFUPRESS.COM – ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ //
ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
MANTZAΡΟΥ 6 – T.K. 49132, ΚΕΡΚΥΡΑ
ΑΦΜ: 107115640 – ΔΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 2661026992
EMAIL: [email protected]
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: EMMANOYΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ
ΝΟΜΙΜΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: EMMANOYΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: EMMANOYΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΝΙΚΟΛΑΪΣ ΒΛΑΧΟΥ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: EMMANOYΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN: ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ

© 2024 CP-Web/CorfuPress.com

No Result
View All Result
  • EDITORIAL
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ – ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΡΘΡΑ
  • SPORTS

© 2024 CP-Web/CorfuPress.com

Εφόσον πατήστε ΑΠΟΔΟΧΗ τότε αυτόματα δηλώνετε ότι αποδέχεστε τους όρους χρήσης και την χρήση των cookies στις σελίδες μας καθώς και οτι συναινείτε βάσει της νεας Ευρωπαικής οδηγίας GDPR. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ .