• Αρχική
  • CP-Web
  • Στήλες
  • Άρθρα
  • CorfuSports
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
Πέμπτη, 15/05/2025
CorfuPress.com
  • EDITORIAL
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ – ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΡΘΡΑ
  • SPORTS
CorfuPress.com
No Result
View All Result
CorfuPress.com
Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: 10 προτάσεις αποτελεσματικής προστασίας της Δημόσιας Υγείας

CorfuPress.com by CorfuPress.com
Κυριακή, 08/11/2020
A A

“Για να σωθούν ανθρώπινες ζωές – να αντέξει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας – να μην μείνει κανένας χωρίς περίθαλψη και ψυχοκοινωνική φροντίδα” σημειώνει η Ομάδα Υγείας ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά, αναφέρει:

Το «Παρατηρητήριο Υγείας» του ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθεί συστηματικά τις εξελίξεις στο πεδίο της πανδημίας και τα προβλήματα που εμφανίζονται στη διαχείρισή της από την κυβέρνηση. Είναι κοινός τόπος πλέον ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει και ότι ο έλεγχος έχει αρχίσει να χάνεται. Βρισκόμαστε σε φάση εκθετικής αύξησης κρουσμάτων, έχουμε γενικευμένη διασπορά του ιού στο γενικό πληθυσμό, όπως έχουμε και αφόρητη πίεση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και στους ανθρώπους του. Η κυβέρνηση οδηγήθηκε σε γενικευμένο lockdown, κάτι που αποτελεί ομολογία αποτυχίας στη συνολική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Το πρόβλημα είναι ότι η αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων ερχόταν πάντα καθυστερημένα και δεν συνοδεύονταν από σοβαρή στήριξη του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και της κοινωνίας. Με την έννοια αυτή, τα αναγκαία και επιβεβλημένα μέτρα δεν πείθουν για την αποτελεσματικότητά τους, εντείνουν το κλίμα δυσπιστίας στην κοινωνία και επιδεινώνουν το αίσθημα ανασφάλειας και αβεβαιότητας των πολιτών. Κάτι που τροφοδοτεί τις θεωρίες συνωμοσίας, την αμφισβήτηση του επιστημονικού λόγου, την ακροδεξιά λογική του «κοινωνικού δαρβινισμού» και της αδιαφορίας για τις ευπαθείς ομάδες και τους ευάλωτους πληθυσμούς.

Η συνεχής μάλιστα προσπάθεια της κυβέρνησης να ωραιοποιήσει την κατάσταση, να κάνει συγκρίσεις με τον υπόλοιπο κόσμο και να ισχυρίζεται ότι «είμαστε καλύτερα από άλλες χώρες» , αποδυναμώνει πλήρως το μήνυμα του κινδύνου και της ανάγκης για υπευθυνότητα και τήρηση των περιορισμών στη λειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας. Το θέμα δεν είναι που κατατάσσεται η χώρα με βάση συγκεκριμένους επιδημιολογικούς δείκτες (και σ’ αυτό το πεδίο υπάρχει σημαντική επιδείνωση της θέσης της Ελλάδας όπως ήδη αποδείχθηκε στη χθεσινή συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Α.Τσίπρα ) αλλά ποιες είναι οι αντοχές του δικού μας Συστήματος Υγείας, της δικής μας Οικονομίας και Κοινωνίας. Είναι απολύτως σαφές ότι οι αντοχές αυτές έχουν αρχίσει να εξαντλούνται. Και ότι το ΕΣΥ ούτε προετοιμάστηκε κατάλληλα ούτε θωρακίστηκε απέναντι στο 2Ο και σφοδρότερο, όπως όλοι οι επιστήμονες εκτιμούσαν, επιδημικό κύμα. Η κυβέρνηση έπεσε «θύμα» της αυταρέσκειας και της αλαζονείας της, «επαναπαύτηκε στις δάφνες» της αρχικής ήπιας πορείας της πανδημίας στη χώρα, δεν φρόντισε να διατηρήσει και να ενισχύσει αυτό το «πλεονέκτημα» και, κυρίως, να διαφυλάξει την κοινωνική και πολιτική συναίνεση που της δόθηκε «απλόχερα» από την αξιωματική αντιπολίτευση, το πολιτικό σύστημα και τους κοινωνικούς φορείς. Έτσι, μέσα από μια σωρεία λαθών, ανεπαρκειών και ιδεοληπτικών επιλογών, φτάσαμε στην πλήρη κατάρρευση του κυβερνητικού success story και του αφηγήματος «Μένουμε Ασφαλείς».

Το Παρατηρητήριο Υγείας θεωρεί ότι σ’ αυτήν την κρίσιμη φάση, εκτός από την ανάδειξη των προβλημάτων στη διαχείριση της πανδημίας, αυτό που έχει μεγαλύτερη αξία για την κοινωνία είναι η κατάθεση ενός εναλλακτικού σχεδίου για την αναχαίτιση της διασποράς του SARS-CoV-2 , για να σωθούν ανθρώπινες ζωές, να αντέξει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και να μην μείνει κανένας χωρίς περίθαλψη και κοινωνική προστασία.

Βασικοί άξονες ενός τέτοιου πολιτικού σχεδίου για την έξοδο από την κρίση με τη Δημόσια Υγεία και την Κοινωνία όρθια, είναι :

1. Πλήρης διαφάνεια στη διαχείριση της πανδημίας , ανοικτά και προσβάσιμα από όλους επιδημιολογικά δεδομένα και στοιχεία για την κατάσταση στο ΕΣΥ, συστηματική ενημέρωση και διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και τους εκπροσώπους τους για την εξέλιξη της πανδημίας και τα ενδεικνυόμενα σε κάθε φάση μέτρα. Αυτό είναι κρίσιμος όρος κοινωνικών συναινέσεων χωρίς τον οποίο δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματικότητα των μέτρων Δημόσιας Υγείας .

2. Στοχευμένη πρόληψη της διασποράς του ιού στην κοινότητα και ιδιαίτερα στις «εστίες υπερμετάδοσης» όπως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς , τα εργοστάσια, οι κλειστές δομές, τα γηροκομεία, τα προνοιακά ιδρύματα, τα προσφυγικά camps, οι χώροι μαζικής διαβίωσης μεταναστών, οι καταυλισμοί των Ρομά , οι άστεγοι κλπ.

3. Μέγιστη δυνατή κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων ( ανθρώπινων και υλικών) προς το ΕΣΥ. Σχέδιο έκτακτης και δραστικής ενίσχυσης των δημόσιων δομών με κάθε τρόπο, αύξηση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων και των ΥΠΕ, έκκληση σε υγειονομικούς εντός και εκτός της χώρας να συνδράμουν σ’ αυτή τη δύσκολη φάση, με πολιτική δέσμευση ότι η επένδυση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας σε ανθρώπινο δυναμικό θα συνεχιστεί και μετά την υποχώρηση της κρίσης .

4. Αποτροπή με κάθε τρόπο ενός εσωτερικού lockdown στο ΕΣΥ. Να μην ανασταλεί δηλαδή στο όνομα των αναγκών νοσηλείας περιστατικών covid, η λειτουργία των τακτικών εξωτερικών ιατρείων, των χειρουργείων και των άλλων διαγνωστικών ή θεραπευτικών παρεμβάσεων ρουτίνας , η λειτουργία των δομών ψυχικής υγείας και αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, αφήνοντας ακάλυπτους εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς με σοβαρά χρόνια νοσήματα και αυξάνοντας τη θνησιμότητα από άλλες αιτίες.

5. Εύκολη και δωρεάν πρόσβαση σε ιατρική εκτίμηση και διαγνωστικό τεστ όλων των πολιτών με ύποπτα συμπτώματα. Ανακοστολόγηση, συνταγογράφηση και αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ των τεστ για covid-19 που γίνονται σε ιδιωτικά εργαστήρια, γιατί είναι απαράδεκτο να επιβαρύνεται οικονομικά ο πολίτης για μια εξέταση που αφορά τη Δημόσια Υγεία.

6. Ενεργός και καλά προετοιμασμένη εμπλοκή όλων των δομών και των ανθρώπων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην προνοσοκομειακή διαχείριση της πανδημίας και στη δημιουργία ενός αποτελεσματικού «φίλτρου» προς τη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη. Μέριμνα για την κατ’ οίκον παρακολούθηση και φροντίδα ασθενών με ήπια συμπτώματα covid και χρονίως πασχόντων από άλλα σοβαρά νοσήματα που πρέπει να αποφύγουν αυτή την περίοδο τη μετακίνησή τους στις δημόσιες δομές.

7. Διασύνδεση της ΠΦΥ με τη Δημόσια Υγεία. Οι δομές ΠΦΥ πρέπει να λειτουργήσουν σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας και ως εμβολιαστικά κέντρα, με δυνατότητα διενέργειας μαζικών εμβολιασμών και με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες, μόλις υπάρξουν ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια στη χώρα. Συνέργεια των δομών ΠΦΥ με τις Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας των Περιφερειών, ενισχύοντας την παρέμβαση στην κοινότητα και την υλοποίηση δράσεων πρόληψης, προαγωγής υγείας, προστασίας ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Συνέργεια επίσης της ΠΦΥ με τις Υπηρεσίες Ιατρικής της Εργασίας , για την αναβαθμισμένη εποπτεία των όρων υγιεινής και ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους και την αποτροπή φαινομένων αποφυγής της δήλωσης κρουσμάτων υπό το φόβο της απόλυσης εργαζομένων.

8. «Ένεση ηθικού» στο ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ που σήμερα δοκιμάζονται οι σωματικές και ψυχικές αντοχές του και απειλείται από το σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης (σ. burn out). Αυτό πρακτικά σημαίνει συνεχής ενίσχυση του προσωπικού των δημόσιων δομών, παράταση όλων των συμβάσεων που λήγουν στο επόμενο διάστημα, αυτόματη προκήρυξη (χωρίς ΠΥΣ) όλων των κενούμενων θέσεων στο ΕΣΥ, σχέδιο 15.000 μόνιμων προσλήψεων στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας για να έχουν τη δυνατότητα σταθερής εργασίας – με ενισχυμένη πριμοδότηση προϋπηρεσίας- οι σημερινοί συμβασιούχοι, αύξηση της θητείας του επικουρικού προσωπικού στα 4 χρόνια, ένταξη όλων των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα, πολιτική δέσμευση για αναμόρφωση του ιατρικού μισθολογίου και των αποδοχών των υπόλοιπων εργαζομένων στο ΕΣΥ. Είναι πρόκληση στην αιχμή της πανδημίας να παρουσιάζει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ πλάνο 15.000 μόνιμων προσλήψεων στις Ένοπλες Δυνάμεις σε βάθος 5ετίας και να μην παρουσιάζει αντίστοιχο σχέδιο μόνιμης κάλυψης των αναγκών στο ΕΣΥ και στις Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας της χώρας.

9. Επιστράτευση του Ιδιωτικού Τομέα και των στρατιωτικών νοσοκομείων στη μάχη κατά της πανδημίας. Αξιοποίηση των υποδομών των ιδιωτικών θεραπευτηρίων για νοσηλεία περιστατικών (covid και μη) που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα νοσοκομεία, πάντα όμως με όρους δημοσίου συμφέροντος και κοινών standards στελέχωσης και ασφάλειας με το ΕΣΥ . Δηλαδή ακυρώνοντας τη ρύθμιση για διπλασιασμό του ημερήσιου νοσηλείου στις ιδιωτικές ΜΕΘ και για δυνατότητα αύξησης έως 40% των κλινών ΜΕΘ στις ιδιωτικές κλινικές με το ίδιο προσωπικό. Αντίστοιχη αξιοποίηση και των στρατιωτικών νοσοκομείων για τη στήριξη του ΕΣΥ, με πρώτη προτεραιότητα την ολόπλευρη αξιοποίηση του Νοσοκομείου 424 της Θεσσαλονίκης για τη νοσηλεία περιστατικών covid.

10. Λήψη αντισταθμιστικών μέτρων πολυεπίπεδης στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας , των κλάδων, επιχειρήσεων, εργαζομένων, των ανθρώπων της τέχνης και του Πολιτισμού, που θα πληγούν με δραματικό τρόπο από το lockdown.

Μόνο έτσι, με ένα ισχυρό «σήμα» ασφάλειας στην Υγεία, στην Εργασία και στο εισόδημα των ανθρώπων, μπορεί να ελπίζει κανείς στη συνειδητή συμμόρφωση της κοινωνίας, στην αναχαίτιση της πανδημίας και στην αποτελεσματική προστασία της Δημόσιας Υγείας.

CorfuPress.com

CorfuPress.com

Related Posts

rss feed

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Δήμαρχος Νότου παραιτήθηκε, η έλλειψη νερού συνεχίζεται…

by CorfuPress.com
Δευτέρα, 12/05/2025
rss feed

ΣYΡΙΖΑ: Στο τέλος θα μας πουν ότι μόνη λύση για την ύδρευση είναι η πρόταση του Ιδιώτη

by ΜΑΝΟΣ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ
Παρασκευή, 02/05/2025
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας: Εργατική Πρωτομαγιά – Συνεχής Αγώνας

by CorfuPress.com
Τετάρτη, 30/04/2025
rss feed

ΣΥΡΙΖΑ: Που πήγαν τα κονδύλια για την ύδρευση της Κέρκυρας;

by CorfuPress.com
Τετάρτη, 23/04/2025
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τη μετατροπή του ΕΑΚΚ σε χώρο στάθμευσης ενοικιαζομένων

by CorfuPress.com
Τετάρτη, 09/04/2025
rss feed

ΣΥΡΙΖΑ: Το Αχίλλειο είναι εμβληματικό μνημείο της Ιστορίας μας και θα παραμείνει δημόσιο

by CorfuPress.com
Παρασκευή, 21/03/2025
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας για την Ημέρα της Γυναίκας

by CorfuPress.com
Πέμπτη, 06/03/2025
Next Post

Διακομιδή μωρού από τους Παξούς στην Ηγουμενίτσα

Η πρόγνωση του καιρού

Σαν σήμερα 9/11: Τα σημαντικότερα γεγονότα

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταία σχόλια

  • Avatar Κερκυραιος πολιτης στο Ο… Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι 16 Ιουνίου ξεκινούν τα υδροπλάνα: “Να τους δωσει μερικα εκατομμυρια για να “μεταφερουν” ασθενεις απο το ανυπαρκτο νοσοκομειο (;) Κερκυρας, Παξων και διαποντιων νησων. Περαστικα…” Μάι 12, 11:02
  • Avatar Κερκυραιος πολιτης στο «Θρήνος» για Παπαδάκη κι ούτε ένα δάκρυ για τις περιφερειακές εφημερίδες: ““Προσωπικοτητα” της νεοΕλληνικης πραγματικοτητας, της ρησης, “ο θανατος σου η ζωη μου”. Σιχασια το λεμε.” Μάι 12, 10:56
  • Avatar ΣΤΕΦΑΝΟΣ στο Ένα φάντασμα πάνω στο λόφο τ’ Αβράμη το «Φτωχοκομείο»!: “Ο λόφος Αβράμη με τά διάσπαρτα απομεινάρια τού παλαιού Βενετσιάνικου οχυρού, είναι ένα κεφάλαιο γιά τήν Κέρκυρα, τό οποίο θά…” Μάι 8, 12:10
  • Avatar ΣΤΕΦΑΝΟΣ στο Οξύνονται οι αντιδράσεις για την υπόκλιση Μαχειμάρη στον Ράμα! (VIDEO): “Στήν περίπτωση κατά τήν οποία πραγματοποιηθεί συμφωνία μέ τήν Αλβανία γιά νερό από τό Γαλάζιο Μάτι, θά αρκεστώ νά πώ…” Μάι 8, 11:45
  • Avatar Κερκυραιος πολιτης στο Οξύνονται οι αντιδράσεις για την υπόκλιση Μαχειμάρη στον Ράμα! (VIDEO): “Θα φερει “νερο” απο την Αλβανια, χωρις διακρατικη συμφωνια, λογω επικυψεων. Αυτο θα πουλαει απο μεθαυριο στους σανοφαγους ψηφοφορους.” Μάι 7, 06:09

Το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009

ακολουθήστε μας

No Result
View All Result
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CP-Web/CorfuPress.com
  • CorfuSports.com

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

WEBSITE: www.corfupress.com
C.P.WEB-CORFUPRESS.COM – ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ //
ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
MANTZAΡΟΥ 6 – T.K. 49132, ΚΕΡΚΥΡΑ
ΑΦΜ: 107115640 – ΔΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 2661026992
EMAIL: [email protected]
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: EMMANOYΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ
ΝΟΜΙΜΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: EMMANOYΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: EMMANOYΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΝΙΚΟΛΑΪΣ ΒΛΑΧΟΥ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: EMMANOYΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN: ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ

© 2024 CP-Web/CorfuPress.com

No Result
View All Result
  • EDITORIAL
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ – ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΡΘΡΑ
  • SPORTS

© 2024 CP-Web/CorfuPress.com

Εφόσον πατήστε ΑΠΟΔΟΧΗ τότε αυτόματα δηλώνετε ότι αποδέχεστε τους όρους χρήσης και την χρήση των cookies στις σελίδες μας καθώς και οτι συναινείτε βάσει της νεας Ευρωπαικής οδηγίας GDPR. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ .