Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    Έρχεται ο 2ος αγώνας δρόμου τομεακών οργανώσεων ΚΚΕ-ΚΝΕ
    17/10/2026 20:40
    Δρυ: Περιφερειακό Συμβούλιο στη Λευκάδα, χωρίς τη Λευκάδα
    16/10/2026 20:23
    Εκσυγχρονίζεται ο στόλος του ΕΚΑΒ στην Κέρκυρα και στα Ιόνια (pics)
    16/10/2026 20:03
    Προσωρινός αποκλεισμός της παραποτάμιας οδού στην περιοχή του Ποταμού
    16/10/2026 19:48
    Αυλωνίτης: Υποστελέχωση και οικονομική ασφυξία στα σχολεία της Κέρκυρας
    16/10/2026 19:34
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    ΕΛΜΕ: Ραντεβού στον Αλμυρό για πεζοπορία
    17/10/2026 20:36
    Μαθηματική Εταιρεία: Συλλυπητήρια για το χαμό του Μιχάλη
    17/10/2026 20:34
    Ταλαιπωρία για τoυς επιβάτες του Αλκίνοου λόγω κακοκαιρίας στην Ηγουμενίτσα
    17/10/2026 17:18
    Μηχανική βλάβη σε γαλλικό ιστιοφόρο στον Κάλαμο Λευκάδας
    17/10/2026 17:14
    Σύλληψη διωκόμενου στη Ζάκυνθο
    17/10/2026 17:11
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Επανεκλογή Πελάη στην προεδρία του Συνδικάτου Ξενοδοχ/λων
    16/10/2026 19:16
    Oι Ενώσεις Γονέων Κέρκυρας καταγγέλλουν υποβάθμιση της δεύτερης ξένης γλώσσας
    15/10/2026 18:11
    Πεντάστερo ξενοδοχείο δρομολογείται στο Μπαρμπάτι
    14/10/2026 18:44
    ΕΚ Κέρκυρας και Θεσπρωτίας: Δεν δουλεύουμε για τον πόλεμο
    14/10/2026 18:26
    Η ΕΛΜΕ για την “Ειδική Αγωγή και τη σκόπιμη υποβάθμισή της”
    13/10/2026 22:29
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    Η Ανδρική Χορωδία Κερκύρας, συναυλία στη Ροτόντα
    17/10/2026 20:54
    Ιωάννα Παπαντωνίου: Εκεί όπου οι λέξεις συναντούν τη δημιουργία
    17/10/2026 17:00
    Εκδόθηκαν τα πρακτικά του συνεδρίου για τον επτανησιακό πατριωτισμό με αρωγή της Περιφέρειας
    16/10/2026 20:08
    Aπό το Λονδίνο στη μουσική Κέρκυρα: Το Queen’s College London επισκέπτεται το νησί
    16/10/2026 12:41
    Αστρονομική: Παρατήρηση Σελήνης – Κρόνου
    15/10/2026 22:46
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    Κορυφή για Κερκυραϊκό στην Α ΕΠΣΚ!
    17/10/2026 19:40
    Aσταμάτητος Ιόνιος, πέρασε… αέρα κι από τη Δράμα!
    17/10/2026 17:29
    Μέσα με Παναιγιάλειο ο ΟΦΑΜ, έξω με Πλαταριά η ΑΕΛ!
    16/10/2026 21:30
    Ο Θεσπρωτός Χρυσικόπουλος στο ντέρμπι Ολυμπιάδα-Θιναλιακός!
    16/10/2026 21:16
    Η Τερέζα Κουρτέση στο Παλαιό Φάληρο
    15/10/2026 22:30
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    O πολιτισμός της αρένας
    17/10/2026 20:49
    H Γερμανική Γλώσσα αξίζει τη θέση που της αναλογεί στη δημόσια εκπαίδευση
    17/10/2026 16:56
    Η κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών φέρνει υποχρηματοδότηση και υποβάθμιση της Δημόσιας Παιδείας
    17/10/2026 16:54
    Με αύξηση 6,46% το 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου
    16/10/2026 23:14
    6+1 Στοιχεία που δεν χωρούν στο κυβερνητικό «success story» της ανεργίας
    15/10/2026 23:02
Ανάγνωση “Ένα βήμα μπρος, δύο πίσω”
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΑΡΘΡΑ

“Ένα βήμα μπρος, δύο πίσω”

Άρθρο του Χρύσανθου Σαρλή για το ζήτημα των απορριμμάτων στην Κέρκυρα

ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΣΑΡΛΗΣ
Δημοσιεύτηκε 16/09/2020 16:53
Κοινοποίηση
7 λεπ. ανάγνωση

Το ένα βήμα μπρος συνιστά η επιτυχημένη αντιμετώπιση του προβλήματος της διάθεσης των απορριμμάτων που για περισσότερα από 15 χρόνια ταλαιπωρούσε την Κέρκυρα με πολύ σοβαρότατες αρνητικές επιπτώσεις ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Μέσα στο χρονικό διάστημα λιγότερο των δέκα μηνών, αφότου ανέλαβε η νέα διοίκηση τους Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων της Κέρκυρας (ΣΥ.ΔΙ.ΣΑ), δρομολογήθηκαν με επιτυχία και αποτελεσματικά η μεταφορά των απορριμμάτων στην Κοζάνη (η οποία ήδη διεξάγεται), η εκτέλεση του έργου αποκατάστασης του «ΧΥΤΑ» Τεμπλονίου (το οποίο εξελίσσεται). Όσον αφορά την προκήρυξη του έργου κατασκευής της μονάδας επεξεργασίας, στο στάδιο αυτό αντιμετωπίζει τις γνωστές αναμενόμενες προδικαστικές προσφυγές των ενδιαφερομένων εργολαβικών εταιρειών, τις αντιρρήσεις συλλόγων που θεωρούν πως το έργο δεν είναι απαραίτητο και ότι μπορεί να το υποκαταστήσει η ανακύκλωση, αλλά και τις μη αναμενόμενες και άστοχες βολές της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Η νέα διοίκηση του ΣΥ.ΔΙ.ΣΑ έκανε αυτό που όφειλε, να ολοκληρώσει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες και να φέρει εις το στάδιο της προκήρυξης το έργο τούτο, που η σύλληψή του, ο σχεδιασμός, οι προϋποθέσεις, οι μελέτες, οι αντιγνωμίες ως προς αυτό και τους τρόπους χρηματοδότησής του, βράδυναν απελπιστικά και κατανάλωσαν δύο δημοτικές περιόδους 2011-2014 και 2014-2019 χωρίς αποτέλεσμα. Η περαιτέρω τύχη του έργου δεν θα κριθεί από την προκήρυξη, η οποία ανοίγει το δρόμο για την εκτέλεσή του, αλλά από τις προθέσεις και τη στάση των κρατικών φορέων (κυβέρνηση), της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και των φορέων της χρηματοδότησης.

Τα δύο βήματα πίσω συνιστούν η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, (η οποία λήφθηκε με τις ψήφους μόνο των εκπροσώπων της κυβερνώσας το Δήμο παράταξης και παρά την εκφρασμένη κατηγορηματική αντίθεση όλων των άλλων δημοτικών παρατάξεων, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 65% των εδρών στο Δημοτικό Συμβούλιο, να ανατεθεί (επί το κομψότερον) σε εξωτερικούς συνεργάτες (δηλαδή σε εργολάβους) για τα έτη 2021 και 2022 η αποκομιδή των απορριμμάτων στην περιφέρεια της δημοτικής ενότητας του πρώην Δήμου Κερκυραίων σε ετήσια βάση και στις δημοτικές ενότητες Αχιλλείων, Παρελίων, Φαιάκων και Παλαιοκαστριτών σε εποχιακή βάση (τουριστική περίοδο) με εκτιμώμενη δαπάνη της τάξεως των δύο εκατομμυρίων ευρώ για κάθε έτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χ. Σαρλής: Ο Πανηγυρικός για την 162η Επέτειο της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα
Η ομιλία του Στέφανου Πουλημένου στη συνάντηση των δημάρχων
Συνάντηση δημάρχων: Η “νεκρή” (οικονομικά) Κέρκυρα που “βουλιάζει”!
Καταχωρήθηκε η παράταξη των Καλούδη-Σαρλή στο ΥΠΕΣ
Ο εξοβελισμός της απλής αναλογικής και το ζήτημα συγκρότησης ενωτικού ψηφοδελτίου δημοκρατικής συνεργασίας

Με την απόφαση αυτή, εάν υλοποιηθεί, αναβιβάζεται για το έτος 2021 το ύψος του χρηματικού ποσού που θα οδεύει εις τις εργολαβικές εταιρείες μεταφοράς και διαχείρισης απορριμμάτων μαζί με τον ΦΠΑ εις 7.500.000 ευρώ που υπερκαλύπτει το προβλεπόμενο να πραγματοποιηθεί ετήσιο έσοδο από τα τέλη καθαριότητας και αντιστοιχεί εις το 20% και περισσότερο των πραγματικών τακτικών ετήσιων εσόδων του Δήμου, από οποιαδήποτε αιτία. Η εξέλιξη αυτή θα προκαλέσει παρατεταμένη δυσανεξία στα οικονομικά του Δήμου και θα επηρεάσει αρνητικά το σύνολο των λειτουργιών του.

Πέραν τούτου, η στροφή του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων για την αποκομιδή των απορριμμάτων σε εξωτερικούς συνεργάτες, σε τέτοια κλίμακα χρόνου και μεγέθους παραπέμπει στις καλένδες την επιβαλλόμενη σοβαρή προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της Υπηρεσίας Καθαριότητος του Δήμου και υποδηλώνει ότι ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας με το βήμα αυτό «διαβαίνει τον Ρουβίκωνα» προς μια συνολική διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου, από «εξωτερικούς συνεργάτες» που αναπότρεπτα θα οδηγήσει παράλληλα εις την ολική απίσχναση της Υπηρεσίας Καθαριότητας.

Εάν η κυβερνώσα παράταξη του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας έθετε ως στόχο, τον δεύτερο χρόνο της θητείας της και ως συνέχεια των θετικών αποτελεσμάτων που έχει να παρουσιάσει στη διαχείριση της διάθεσης των απορριμμάτων, κατά τον πρώτο χρόνο αυτής, την οργάνωση της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου σε σύγχρονες βάσεις, το 16μηνο που μεσολαβεί μέχρι 21 Δεκεμβρίου 2021 είναι χρόνος υπεραρκετός για να επιτευχθεί το μεγαλύτερο μέρος του στόχου τούτου και να σηματοδοτηθεί ότι το κέντρο βάρους για την αποκομιδή των απορριμμάτων αποτελεί η δημοτική Υπηρεσία Καθαριότητας.

Άλλωστε η επιτυχία στη διαχείριση της διάθεσης των απορριμμάτων, οφειλόμενη εις την δυναμική αποφασιστικότητα που έφεραν εις τον ΦΟΔΣΑ η Πρόεδρος και τα στελέχη της νέας διοίκησής του, που προήλθαν από τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και εις την παράλληλη προσπάθεια που κατέβαλε το ολιγάριθμο τεχνικό και διοικητικό προσωπικό, που κι αυτό προέρχεται από τον κεντρικό Δήμο, παρέχει έδαφος αισιοδοξίας για την επιτυχία και τη προσπάθεια της οργάνωσης της Υπηρεσίας Καθαριότητας στο ανάλογο χρονικό διάστημα.

Εντούτοις, η πλειοψηφία της Οικονομικής Επιτροπής έδοξε άλλως. Μετά την κυβερνητική «μεταρρύθμιση» που δημιούργησε τον διαβαθμιδικό περιφερειακό ΦΟΔΣΑ, υπό την κ. Κράτσα, στην δικαιοδοσία του οποίου περιέρχεται μετ’ ολίγες ημέρες η διαχείριση της διάθεσης των απορριμμάτων της Κέρκυρας, η ανάθεση της αποκομιδής των απορριμμάτων σε εξωτερικούς συνεργάτες αποξενώνει σχεδόν ολοκληρωτικά τον Δήμο από τη διαχείριση των απορριμμάτων που αποτέλεσε μια από τις κύριες αποστολές του. Ο Δήμος από εδώ και πέρα μόνο θα πληρώνει και θα πληρώνει αδρά.

Διερωτώμαι μετά από αυτήν την εξέλιξη, σε συνδυασμό με την ήδη ισχύουσα επί χρόνια καθολική έκλειψη του Δήμου από την φροντίδα των ιστορικών μνημείων και της παλιάς πόλης, την αναδίπλωση από τον ιστορικό ΒΙΔΟ και την εγκατάσταση σε αυτό ιδιωτικών επιχειρήσεων, τη βαθμιαία εγκατάλειψη και παρακμή που συνετελέσθη τα τελευταία χρόνια σε όλες τις εγκαταστάσεις του Δήμου, στην αναγκαστική απραξία και ύπνωση στις οποίες καταδίκασαν οι «ευφυείς» μεταρρυθμίσεις την τελευταία 20ετία τις κοινότητες, την εξακολουθητική απουσία εύρωστων και δραστήριων δημοτικών επιχειρήσεων και την ελέω του νόμου του κ. Θεοδωρικάκου για την «κυβερνησιμότητα των δήμων», που αφυδάτωσε το Δημοτικό Συμβούλιο, τι μένει πλέον από την τοπική αυτοδιοίκηση, που αποτελούσε έκφραση της τοπικής κοινωνίας και από την άμεση δημοκρατία που υλοποιούσαν οι δομές της τοπικής αυτοδιοίκησης με κορυφαίο όργανο του αποκεντρωμένου δημοκρατικού προγραμματισμού το δημοτικό συμβούλιο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

O Χρύσανθος Σαρλής για το χαμό του στρατηγού Κων/νου Γκόγκα
Η δημοκρατική διαδικασία πρέπει να αποτελεί τη βάση της λειτουργίας των θεσμικών οργάνων της αυτοδιοίκησης
“Tο συμβούλιο να γίνει στην Ιόνιο Βουλή, με μόνο θέμα τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις”
“Θεωρούμε αυτονόητο ότι τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί τελικά η δις αναβληθείσα συνεδρίαση για τα μέτρα”
“Να μην εφαρμοστεί η ανυπόστατη απόφαση της Δημάρχου”
Κοινοποίηση
Κάντε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • Την Κυριακή 18 Οκτωβρίου γιορτάζει…
  • Σαν Σήμερα 18 Οκτωβρίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα
  • Συννεφιά με ανοίγματα και ήπιος καιρός στην Κέρκυρα την Κυριακή
  • Η Ανδρική Χορωδία Κερκύρας, συναυλία στη Ροτόντα
  • O πολιτισμός της αρένας

Τελευταία σχόλια

  1. ΣΤΕΦΑΝΟΣ στο Ο Γκίκας για τη Συνάντηση Θιάσων Αιγαίου
  2. Θεοδωρα στο Νέα σειρά του Prime Video εκτυλίσσεται στην Κέρκυρα του 1955
  3. RANTOS KOSTAS στο Το υδραγωγείο του 1831 γίνεται περιπατητική διαδρομή
  4. Κερκυραιος πολιτης στο Φορέας Κορφιάτικης Έκφρασης: Διαμαρτυρία για την εγκατάλειψη στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στο Φαληράκι
  5. Κερκυραιος πολιτης στο Συνάντηση εργασίας με τον Δ/ντή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υλοποίηση του Προγράμματος “Ιόνια Νησιά 2021-2027”

Βρείτε μας στα κοινωνικά δίκτυα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Τρεπεκλής, Καλούδης, Σαρλής ζητούν συμβούλιο για την ακύρωση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων

23/07/2023 15:53

Απάντηση Σαρλή στην Εκκίνηση…

20/07/2023 09:04

Καλούδης: Πρώτες 100 μέρες και επίθεση κατά Υδραίου, Πουλημένου (VIDEO)

18/07/2023 23:03

“O τοπικός ΣΥΡΙΖΑ κινείται προς την αποτροπή ενωτικού προοδευτικού ψηφοδελτίου στο δήμο”

17/07/2023 19:47
Προηγούμενο Επόμενο
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise