Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    Αυλωνίτης: Οσμή σκανδάλου στο Μεταφορικό Ισοδύναμο!
    30/06/2026
    Παράταξη Υδραίου: Θεσμική συνάντηση στον ΟΛΚΕ
    30/06/2026
    ΛΑΣΥ Ιονίων: Το νέο χωροταξικό των ΑΠΕ υπηρετεί τα κέρδη και όχι τις λαϊκές ανάγκες
    30/06/2026
    Ξεκινά άμεσα η κατασκευή του νέου σχολικού κέντρου Γουβιών-Κοντοκαλίου
    30/06/2026
    Ο Δήμος του Βορρά στηρίζει έμπρακτα τον Ολυμπιονίκη Στέφανο Ντούσκο
    30/06/2026
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Για μια εβδομάδα απαγορεύεται το μπάνιο, η αλιεία και η αγκυροβολία στον Ύψο
    30/06/2026
    Ηγουμενίτσα: Τραυματισμός ναυτικού από χημικό υγρό σε πλοίο
    30/06/2026
    Ζημιές σε επιβατηγό πλοίο στην Κέρκυρα από τους ισχυρούς ανέμους
    30/06/2026
    Ξαφνική μπόρα, σφοδροί άνεμοι και αρκετά προβλήματα “αποχαιρέτησαν” τον Ιούνιο
    30/06/2026
    Ιόνια: 1370 παραβάσεις του ΚΟΚ σε μια εβδομάδα
    30/06/2026
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    ΕΛΜΕ: Καταδίκη του Ισραήλ για την παρεμπόδιση μετάβασης Ελλήνων συνδικαλιστών στην Παλαιστίνη
    30/06/2026
    ΕΛΜΕ: Ψήφισμα αλληλεγγύης στους απεργούς εκπαιδευτικούς του Μεξικού
    30/06/2026
    ΕΛΜΕ: Η καθυστέρηση στις εγγραφές υπονομεύει τα δικαιώματα των μαθητών και τη λειτουργία των ΕΠΑΛ
    30/06/2026
    ΕΛΜΕ Κέρκυρας: Κάλεσμα σε πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία στις 14 Ιουλίου
    30/06/2026
    Οι καταληκτικές ημερομηνίες για τις αιτήσεις στα προγράμματα «Ξεκινώ Επιχειρηματικά» και «Παράγουμε στην Ελλάδα»
    29/06/2026
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    Ο Δήμος Κεντρικής υποδέχτηκες τις αποστολές του Φεστιβάλ «Σινιές 2026»
    29/06/2026
    ΔΗΠΕΘΕ: Συνέντευξη τύπου για τις ”Βενετσιάνικες μπαρούφες”
    29/06/2026
    Σπουδαία συναυλία με τις δημιουργίες του Λαυρέντη στο Π. Φρούριο (pics)
    29/06/2026
    «Rocking & Band» στην Αχαράβη
    28/06/2026
    Η Φιλαρμονική Θιναλίων συμμετείχε στο 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Άρτας (pics)
    27/06/2026
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    Ολυμπιάδα: Ρ. Μπολάνο, η μεγάλη επιστροφή στους πάγκους!
    30/06/2026
    Kερκυραϊκός: Big deal με Ιωνά!
    30/06/2026
    ΟΦΑΜ: Με Γκούση (και) στη Γ εθνική!
    30/06/2026
    Πενταρέ ανανεώσεων στο Θιναλιακό!
    30/06/2026
    Ο Δήμος του Βορρά στηρίζει έμπρακτα τον Ολυμπιονίκη Στέφανο Ντούσκο
    30/06/2026
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    Από εδώ πέρασαν τύραννοι
    30/06/2026
    Ανοικτή επιστολή απ’ τον Δ/ντη του δημοτικού Καστελλάνων Μέσης
    28/06/2026
    Σχολεία ανύπαρκτα, παιδιά υπό δίωξη
    28/06/2026
    Το “Columbia University” την άνοιξη του ’24!
    27/06/2026
    Η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής και η ευθύνη μας απέναντι στη μουσική παράδοση της Κέρκυρας
    26/06/2026
Ανάγνωση Έξαρση Ιλαράς σε 4 χώρες της Ευρώπης – Ανάμεσά τους η Ελλάδα
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΕΛΛΑΔΑ

Έξαρση Ιλαράς σε 4 χώρες της Ευρώπης – Ανάμεσά τους η Ελλάδα

Η Ευρώπη βιώνει σοβαρή έξαρση των κρουσμάτων ιλαράς, με την ασθένεια να επανεμφανίζεται σε τέσσερις χώρες της, ανάμεσά τους το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα, όπου θεωρείτο ως τώρα πως είχε εξαλειφθεί, τονίζει εκφράζοντας έντονη ανησυχία σε έκθεσή του που δημοσιοποιεί σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), απευθύνοντας έκκληση να ενταθούν οι εκστρατείες εμβολιασμού.

CorfuPress.com
CorfuPress.com
Δημοσιεύτηκε 29/08/2019
Κοινοποίηση
5 λεπ. ανάγνωση

Η Ευρώπη βιώνει σοβαρή έξαρση των κρουσμάτων ιλαράς, με την ασθένεια να επανεμφανίζεται σε τέσσερις χώρες της, ανάμεσά τους το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα, όπου θεωρείτο ως τώρα πως είχε εξαλειφθεί, τονίζει εκφράζοντας έντονη ανησυχία σε έκθεσή του που δημοσιοποιεί σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), απευθύνοντας έκκληση να ενταθούν οι εκστρατείες εμβολιασμού.

Ο ΠΟΥ κάνει λόγο για 89.994 κρούσματα ιλαράς σε 48 ευρωπαϊκές χώρες το πρώτο εξάμηνο του 2019, αριθμό υπερδιπλάσιο από αυτόν που καταγραφόταν την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (44.175) και ήδη υψηλότερο από εκείνον ολόκληρης της περασμένης χρονιάς (84.462).

Ο ΠΟΥ προσθέτει στην έκθεσή του ότι βάσει των δεδομένων για το 2018, πλέον παύει να θεωρεί το ΗΒ, την Ελλάδα, την Τσεχία και την Αλβανία χώρες όπου η ασθένεια έχει «εξαλειφθεί».

Στο ΗΒ, καταγράφηκαν 953 κρούσματα το 2018 (και άλλα 489 από την 1η Ιανουαρίου 2019), στην Ελλάδα 2.193 (28), στην Αλβανία 1.466 (475) και στην Τσεχία 217 (569).

Το φαινόμενο καταγράφεται σε όλες τις άλλες περιοχές του κόσμου πλην της αμερικανικής ηπείρου, υπογραμμίζει η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ, με τα κρούσματα της ασθένειας, που μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα με εμβόλια και μπορεί να σκοτώσει ή να αφήσει ανάπηρα τα παιδιά, μα αυξάνονται σε παγκόσμια κλίμακα στα 365.000, επίπεδο που είναι το υψηλότερο από το 2006.

Η Κέιτ Ο’ Μπράιεν του ΠΟΥ επέρριψε την ευθύνη για το πρόβλημα στις ανεπάρκειες των εθνικών συστημάτων υγείας αλλά και στην παραπληροφόρηση για τα εμβόλια, και προέτρεψε τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και κάθε διαδικτυακή κοινότητα να εξασφαλίζει ότι προσφέρει ακριβείς πληροφορίες για την πρόληψη της εξαιρετικά μολυσματικής ασθένειας.

«Ολισθαίνουμε προς τα πίσω, είμαστε σε λάθος δρόμο», στηλίτευσε η Ο’ Μπράιεν, διευθύντρια του τμήματος του ΠΟΥ το οποίο είναι αρμόδιο γα την ανοσοποίηση και τα εμβόλια, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Καταγράφουμε μια ιδιαίτερα ανησυχητική τάση, όλες οι περιοχές βιώνουν αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς πριν της περιοχής της αμερικανικής ηπείρου, όπου καταγράφεται μικρή μείωση», συνέχισε.

Σε παγκόσμια κλίμακα, καταγράφηκαν σχεδόν τριπλάσια επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς από τον Ιανουάριο ως τον Ιούλιο φέτος από την αντίστοιχη περίοδο του 2018, υπογραμμίζει στην έκθεσή του ο ΠΟΥ: σχεδόν 365.000, τα περισσότερα από το 2006, και αυτός ο αριθμός αποτελεί απλώς ένα κλάσμα των 6,7 εκατομμυρίων ύποπτων κρουσμάτων. Η ιλαρά εκτιμάται ότι στοίχισε 109.000 ζωές το 2017, κατά τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Οι μεγαλύτερες επιδημίες που έχουν ξεσπάσει και συνεχίζουν να μαίνονται είναι αυτές στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (155.460 κρούσματα), στη Μαδαγασκάρη (127.454) και στην Ουκρανία (54.246), επισημαίνει ο ΠΟΥ.

Στις ΗΠΑ, καταγράφηκαν 1.215 κρούσματα ιλαράς σε 30 Πολιτείες, επιδημία που χαρακτηρίζεται η χειρότερη από το 1992, υπογράμμισαν ομοσπονδιακοί υγειονομικοί αξιωματούχοι τη Δευτέρα. Σύμφωνα με ειδικούς, ο ιός εξαπλώνεται ειδικά μεταξύ παιδιών που πάνε σχολεία και ο γονείς τους δεν τα έχουν εμβολιάσει.

Οι συνέπειες του αντιεμβολιαστικού κινήματος

Παγκόσμια έρευνα που δημοσιοποιήθηκε τον Ιούνιο κατέδειξε ότι η εμπιστοσύνη στα εμβόλια είναι υψηλότερη στις φτωχότερες χώρες, αλλά μειώνεται στις πλουσιότερες, όπου διαδίδεται ο σκεπτικισμός.

«Πράγματι βλέπουμε την παραπληροφόρηση (για τα εμβόλια) ως μεγεθυνόμενη απειλή», είπε η Ο’ Μπράιεν. «Καλούμε τις εταιρείες που διαθέτουν ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, τις κοινότητες, τους ηγέτες, τους ανθρώπους που τοποθετούνται δημόσια, να εξασφαλίσουν ότι δίνουν ακριβείς, έγκυρες, επιστημονικά αξιόπιστες πληροφορίες», επέμεινε.

Στην Ουκρανία, όπου αναλογούν σχεδόν τα μισά κρούσματα της ασθένειας, οι αρχές ήδη καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Το υπουργείο Υγείας διεξάγει στοχευμένες εκστρατείες εμβολιασμού, ιδιαίτερα στα σχολεία, μεταξύ των νεοσύλλεκτων και των εργαζομένων στις υγειονομικές υπηρεσίες, εξήγησε ο Οργανισμός.

Στην Ευρώπη, καταγράφηκαν 37 θάνατοι το πρώτο εξάμηνο εξαιτίας της ιλαράς και 74 το 2018. Στα περισσότερα κρούσματα, οι ασθενείς είναι κάτω των 19 ετών (60% του συνόλου).

Σε αρκετές ανεπτυγμένες χώρες, έχει δημιουργηθεί ένα «αντιεμβολιαστικό» κίνημα, το οποίο διατείνεται μεταξύ άλλων πως υπάρχει σχέση ανάμεσα στο εμβόλιο για την ιλαρά και τον αυτισμό. Ο ΠΟΥ έχει διαψεύσει επανειλημμένα αυτή τη θεωρία.

Οδηγός του ΕΚΑΒ νοσηλεύεται με ιλαρά
Ιατρικός Σύλλογος: Αύξηση κρουσμάτων ιλαράς, εμβολιάστε τα παιδιά σας
Κοινοποίηση
Δεν υπάρχουν Σχόλια Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • Ολυμπιάδα: Ρ. Μπολάνο, η μεγάλη επιστροφή στους πάγκους!
  • Για μια εβδομάδα απαγορεύεται το μπάνιο, η αλιεία και η αγκυροβολία στον Ύψο
  • Ηγουμενίτσα: Τραυματισμός ναυτικού από χημικό υγρό σε πλοίο
  • Ζημιές σε επιβατηγό πλοίο στην Κέρκυρα από τους ισχυρούς ανέμους
  • Ξαφνική μπόρα, σφοδροί άνεμοι και αρκετά προβλήματα “αποχαιρέτησαν” τον Ιούνιο

Τελευταία σχόλια

  1. ΣΤΕΦΑΝΟΣ στο Στην αντικατάσταση 8,8 χιλιομέτρων αγωγών ύδρευσης προχωρά η ΔΕΥΑΚ
  2. Νικος στο Κέρκυρα: «Τέλος εποχής» για τον Κρατικό Αερολιμένα
  3. Panagiotis στο «Πόλεμος» στην Κληματιά: Προπηλακισμοί και δολιοφθορές για το πλεονάζον νερό!
  4. Γιωργος στο Κέρκυρα: Χωρίς νερό, στέρεψαν και οι δικαιολογίες…
  5. ΣΠΥΡΟΣ ΣΟΥΕΡΕΦ στο Η σκοτεινή πλευρά της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα

Find Us on Socials

  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise